ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

Μισός αιώνας και ένας χρόνος έχουν περάσει από τον ατομικό βομβαρδισμό των δύο ιαπωνικών πόλεων, της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, από τους Αμερικανούς, και το πυρηνικό μανιτάρι του ολέθρου φαντάζει ακόμα σαν εφιάλτης στον ουρανό του πλανήτη μας. Οι δυνάμεις που το κατασκεύασαν όχι μόνο ποτέ δε μετάνιωσαν για την πράξη τους, αλλά και σήμερα οι ίδιες δυνάμεις του διεθνούς ιμπεριαλισμού προσπαθούν να επιβάλουν την παγκόσμια κυριαρχία τους, κρατώντας στα χέρια τους ζωντανό το πυρηνικό τέρας σαν σκιάχτρο, για όσους δεν πειθαρχούν στις επιλογές τους. Είναι οι ίδιες οι δυνάμεις της "νέας τάξης πραγμάτων", με την ίδια λογική και την ίδια υποκρισία, που θυσίασαν το 1945 εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, στο βωμό της μεγαλύτερης και πιο εγκληματικής επίδειξης δύναμης που έχει συντελεστεί στον πλανήτη Γη.

Είναι η ίδια τακτική της υποκρισίας και του τρόμου, που χρησιμοποιούν και σήμερα. Είναι η τακτική του ιμπεριαλισμού. Στο όνομα της ...ειρήνης έριξαν τότε τις ατομικές βόμβες. Ελεγαν ότι δήθεν έριξαν τις βόμβες για να εξαναγκάσουν την Ιαπωνία να συνθηκολογήσει και ότι, σε αντίθετη περίπτωση, αν συνεχιζόταν ο πόλεμος, τα θύματα θα ήταν πολλαπλάσια. Η συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας, όμως, ήταν δεδομένη, αφού, ήδη, είχε αρχίσει να την επιζητεί, μια και οι άλλες δυνάμεις του άξονα ήδη είχαν συντριβεί. Οπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, πραγματικός τους στόχος ήταν η Σοβιετική Ενωση, στην οποία απευθυνόταν η μακάβρια αυτή επίδειξη δύναμης.

***

Σήμερα, τους βλέπουμε να επεμβαίνουν ανά τον κόσμο με διάφορους τρόπους για την επιβολή, δήθεν, της ειρήνης. Βομβάρδισαν επιλεκτικά τους Σέρβους στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όχι βέβαια με ατομικές βόμβες, εξάλλου για την επιβολή της Συνθήκης του Ντέιτον δεν ήταν απαραίτητο. Τους ακούμε να μιλάνε για "τρομοκρατία" και να απειλούν χώρες που τις θεωρούν ύποπτες. Ομως, είναι οι ίδιοι οι μεγαλύτεροι τρομοκράτες. Η υποκρισία τους δεν έχει όρια ούτε κανέναν περιορισμό. Η πιο βάρβαρη τρομοκρατία είναι η κρατική τρομοκρατία των ΗΠΑ και των διάφορων καθεστώτων, που στηρίζουν ανά τον κόσμο, όπως η τρομοκρατία του τουρκικού κράτους σε βάρος του κουρδικού λαού και Τούρκων αγωνιστών. Αλλά "στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλάνε για σχοινί". Οι ακροδεξιές οργανώσεις που δρουν στις ΗΠΑ, όπως έχει αποδειχτεί, ευθύνονται για τις πιο πολύνεκρες τρομοκρατικές ενέργειες που έγιναν στο αμερικανικό έδαφος, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την ανατίναξη του κυβερνητικού κτιρίου της Οκλαχόμα, που προκάλεσε εκατοντάδες νεκρούς.

Είναι οι ίδιοι και απαράλλακτοι. Προκλητικοί, αμετανόητοι και υποκριτές. Διατηρούν τα όπλα του ολέθρου, χωρίς καν να έχουν τώρα το "άλλοθι" του "σοβιετικού κινδύνου". Δεν εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους για ανάπτυξη του εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων. Τα όπλα αυτά, σύμφωνα με το νέο δόγμα τους, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στρατιωτικής και πολιτικής ισχύος και επιβολής της θέλησης αυτών που τα κατέχουν στις άλλες χώρες. Είναι η νέα ΝΑΤΟική πυρηνική στρατηγική. Στο επικίνδυνο αυτό παιχνίδι με τη φωτιά, έχει ενταχτεί και η Ελλάδα με τη συγκατάθεση των κυβερνήσεών της, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Η χώρα μας βρίσκεται υπό πυρηνική ομηρία, καθώς οι Αμερικανοί έχουν εκσυγχρονίσει το πυρηνικό τους οπλοστάσιο. Στη βάση του Αραξου αποθήκευσαν το 1992 και νέες ατομικές βόμβες.

***

Πενήντα ένα χρόνια μετά το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι οι προοπτικές για την ανθρωπότητα συνεχίζουν να φαντάζουν σκοτεινές. Η μόνη αχτίδα φωτός σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο, η μόνη αντίρροπη δύναμη είναι η ίδια η δύναμη των λαών. Είναι η μόνη αποτρεπτική δύναμη. Η ιστορία των πέντε τελευταίων δεκαετιών του αντιπυρηνικού φιλειρηνικού κινήματος, αλλά και γενικότερα η αντίσταση των λαών έχουν πολλά να πουν. Οι λαοί, με τη δύναμή των κινημάτων τους, στάθηκαν πολλές φορές ανάχωμα στην πυρηνική λαίλαπα, απέτρεψαν την παραπέρα ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων. Και στις μέρες μας μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο, να αποτελέσουν φραγμό στα γεράκια του πολέμου και του πυρηνικού τρόμου. Να στείλουν ένα μήνυμα ζωής και πολιτισμού, ένα μήνυμα αντίστασης στις δυνάμεις της σύγχρονης βαρβαρότητας του ιμπεριαλισμού.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

ΣΠΟΤ

Και σήμερα οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού προσπαθούν να επιβάλουν την παγκόσμια κυριαρχία τους, κρατώντας στα χέρια τους ζωντανό το πυρηνικό τέρας σαν σκιάχτρο, για όσους δεν πειθαρχούν στις επιλογές τους. Είναι οι ίδιες οι δυνάμεις της "νέας τάξης πραγμάτων", με την ίδια λογική και την ίδια υποκρισία

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΑΪΝΑΤΖΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ "GOOD YEAR"
"Η κυβέρνηση αδιαφόρησε"

- Η "Good Year" ενημέρωσε χτες το υπουργείο Εργασίας ότι η απόφασή της για κλείσιμο είναι οριστική. Τι σκοπεύετε να κάνετε από δω και πέρα;- Ηδη αποφασίσαμε από σήμερα να μοιράσουμε υλικό με τις θέσεις μας, για τις ευθύνες που έχει η εταιρία αλλά και η κυβέρνηση για το κλείσιμο του εργοστασίου. Θα αναρτήσουμε πανό σ' όλη την πόλη και θα ζητάμε τη συμπαράσταση του κόσμου και το μποϊκοτάρισμα των προϊόντων της GOOD YEAR. Θα πάμε στα υπουργεία απρόσκλητοι, αφού μέχρι σήμερα δε θέλησαν να μας δεχτούν. Κι όχι μόνο δε μας δέχτηκαν, αλλά και προτάσεις έκαναν στην εταιρία χωρίς να μας συμβουλεύονται. Υπήρξε μόνο τηλεφωνική ενημέρωση από τον υφυπουργό Εργασίας. Να το πούμε ξεκάθαρα. Η κυβέρνηση αδιαφόρησε. Δεν είναι δυνατόν, δύο μέρες μετά το κλείσιμο της εταιρίας, να δηλώνει ο υπουργός Εργασίας, Ε. Γιαννόπουλος, ότι αγνοεί το κλείσιμό της. Χαρακτηριστική ήταν και η αδιαφορία της υπουργού κ. Παπανδρέου, που δήλωνε: "Τι να κάνουμε, πρόκειται για πολυεθνική". Ας παραδεχτούμε τότε ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι.

- Τι πιστεύετε ότι οδήγησε την "Good Year" στη γνωστή της απόφαση; Εκαναν λόγο για υψηλό κόστος. Το εργοστάσιό της όμως δεν ήταν ζημιογόνο.

- Πιστεύω ότι είναι το μόνο εργοστάσιο που κλείνει ενώ είχε τόσο μεγάλα κέρδη. Πέρσι τα κέρδη της ήταν 1,2 δισ. και φέτος υπολογίζονται σε 1,7 δισ., από αυτά που δηλώνονται βέβαια. Επίσης, είμαστε από τους πιο χαμηλά αμειβόμενους σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους στα εργοστάσια της Ευρώπης. Αυτά για το εργατικό κόστος, το οποίο έχει ένα σημαντικό μερίδιο στο όλο κόστος παραγωγής. Αρα, αυτός δεν είναι ο λόγος. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ολόκληρο σχέδιο ή μπορεί να πρόκειται για μια εκβιαστική κίνηση. Μπορεί να το κάνουν, για παράδειγμα, γιατί θέλουν κάτι να αποσπάσουν από την κυβέρνηση (παραγγελίες, συμφωνίες για περισσότερες απαλλαγές κτλ.).

- Με βάση τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης, υποψήφια να κλείσουν είναι όλα τα εργοστάσια των πολυεθνικών στην Ελλάδα. Εκτός αυτού, οι εργαζόμενοι είχαν κάνει υποχωρήσεις προκειμένου να μην κλείσει η επιχείρηση.

- Ακριβώς. Και το μήνυμα που στέλνουν σε άλλους επενδυτές είναι, "μην πάτε στην Ελλάδα". Αλλά να προσθέσουμε ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης ήταν 90 - 110%. Αυτό σε απάντηση κάποιων πληρωμένων κονδυλοφόρων, που κάνουν λόγο για μικρή παραγωγικότητα των Ελλήνων εργαζομένων. Φέτος, όταν κάναμε τις διαπραγματεύσεις για υπογραφή της κοινής Συλλογικής Σύμβασης για το 1996, μας πρότειναν να αφαιρέσουμε κεκτημένα με το δίλημμα, ή μας τα δίνετε ή κλείνουμε το εργοστάσιο. Τρεις φορές πρότειναν αφαίρεση κεκτημένων, τρεις φορές δεχτήκαμε και κάθε φορά, μόλις δεχόμασταν, επανέρχονταν και ζητούσαν και άλλα. Τέλος, συμφωνήσαμε να καταργηθούν πέντε επιδόματα και να μειωθούν 20 οργανικές θέσεις. Τη δουλιά αυτών που θα έφευγαν θα την έκαναν οι άλλοι. Σοβαρές παραχωρήσεις, δηλαδή, κι αυτό για να μην κλείσει. Και δύο μήνες μετά από αυτά ανακοίνωσαν το κλείσιμο. Πέντε χρόνια είχαμε να κάνουμε απεργία. Ημασταν οι σκλάβοι της εταιρίας και τελικά την πληρώσαμε... Και ούτε ξέρουμε από πού μας ήρθε.

Α. Ν.

χερακια

"Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ κυβέρνηση επιτρέπει εκτεταμένα και συστηματικά βασανιστήρια κρατουμένων και οι γιατροί εξαναγκάζονται να αποτελούν ακούσιους συνενόχους της στην πρακτική αυτή". Το συμπέρασμα αυτό έδωσε χτες στη δημοσιότητα η αμερικανική οργάνωση "Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα" (σελίδα 8).

ΜΙΑ από τις μεγαλύτερες επιθέσεις εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων στην πρωτεύουσα Γκρόζνι και τις πόλεις Αργκούν και Γκουντέρμες, εξαπέλυσαν χτες οι Τσετσένοι αυτονομιστές (σελίδα 8).

Ο ΤΡΟΠΟΣ είσπραξης του αγγελιόσημου και του ειδικού φόρου από τις διαφημίσεις, που προβάλλουν τηλεοπτικοί σταθμοί, εφημερίδες, περιοδικά κλπ., ορίζεται στην κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων & Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (σελίδα 10).

Η ΠΝΟανέστειλε την 48ωρη απεργία των ναυτεργατών για τις 16 και 17 Αυγούστου, υποχωρώντας στις εφοπλιστικές πιέσεις και τις κυβερνητικές θέσεις, ενώ ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καλούν σε αγώνα και εξετάζουν σήμερα την κήρυξη απεργίας (σελίδα 11).

ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ποιότητας εσπεριδοειδή, τα οποία εισάγονται στη χώρα μας μέσω Ισπανίας, αλλά φαίνεται να προέρχονται από τρίτες χώρες, έχουν κατακλύσει τις τελευταίες μέρες την ελληνική αγορά και δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών και τη μείωση του εισοδήματος των παραγωγών (σελίδα 15).

ΑΡΧΙΣΑΝ,οι εκδηλώσεις της Διεθνούς Συνάντησης Μουσικής, που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (σελίδα 17).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ