ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αυγουστιάτικες συναντήσεις

Πλήθος οι μουσικές συναντήσεις εκτός των τειχών και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Σήμερα, στην πλατεία της Καλύμνου πραγματοποιείται η κοινή συναυλία των Μ. Θεοδωράκη - Ζ. Λιβανελί,μια εκδήλωση - συμβολή στην ειρήνη στην περιοχή του Αιγαίου. Σήμερα, επίσης, στο Νεστόριο Καστοριάς, δίπλα στον Αλιάκμονα, ανοίγει η αυλαία του "18ου Ρίβερ Πάρτι" με τους Γκόραν Μπρέγκοβιτς και Μανώλη Λιδάκη,που εμφανίζονται για πρώτη φορά μαζί σε συναυλία. Αύριο τη σκυτάλη θα πάρουν οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Μανώλης Μητσιάς,ενώ την Κυριακή η αυλαία θα κλείσει με συναυλία των Ανταμ Σιάτρα, Δέσποινας Γλέζου, Χρήστου Νικολόπουλου, Ελένης Δήμου, Μιχάλη Δημητριάδη, Ηλία Μακρή και Φαίης Μάτσου.

Στην κοινότητα Μούρεσι Πηλίου απόψε, στις 10μ.μ., θα δώσει συναυλία ο Διονύσης Σαββόπουλος με τη μουσική του συντροφιά και τον Φ. Δεληβοριά. Σε άλλη κοινότητα του Πηλίου, στον Αη Γιάννη, αύριο πραγματοποιείται ποιητική βραδιά, αφιερωμένη στον Ανδρέα Κάλβο από τον Νίκο Σταυρουλόπουλο, ενώ στην πλατεία της Τσαγκαράδας αύριο θα παίξει η Φιλαρμονική του Βόλου και την Κυριακή οι Αιμ. Ράπτη και Θ. Τσικρικάς παρουσιάζουν τραγούδια της Αναγέννησης. Στη Μακρυνίτσα αύριο θα δώσει συναυλία ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας,ενώ την Κυριακή το σύνολο "Ιρις" ερμηνεύει μουσική δωματίου.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης σήμερα θα δώσει συναυλία στη Νάουσα της Πάρου, ενώ ακολουθούν εμφανίσεις του στη Σκιάθο και τη Δευτέρα στη Σκόπελο. Τα "Ημισκούμπρια", πάντως, συνεχίζουν τις "τρελές" διαδρομές τους στην περιφέρεια. Σήμερα εμφανίζονται στο "Ιόνιο Κλαμπ" στον Αστακό και την Κυριακή στη Δράμα.

Στη Σκύρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του "Δ Φεστιβάλ Σκύρου", στο θέατρο Μ. και Αν. Φαλτάιτς την Κυριακή, στις 9.30μ.μ., οι "Μουσικές Περιπλανήσεις",το συγκρότημα από την Κω, προσφέρουν ένα "ταξίδι" σε ήχους με τη φρεσκάδα του Αιγαίου. Θα παρουσιάσουν τραγούδια από τους δίσκους τους "Μέρες Απραξίας", "Μικρές Περιπλανήσεις" και "Αγονη Γραμμή".

Στο Φεστιβάλ Σάνης Χαλκιδικής αύριο θα δώσει συναυλία η Χάρις Αλεξίου,ενώ στη Μυτιλήνη, στο Θέατρο Κάστρου, τη Δευτέρα εμφανίζονται οι Διονύσης Τσακνής και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Βραδιές για θέατρο

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Καλοκαίρι '96",στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, σήμερα και αύριο,το "Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν" θα παρουσιάσει την "Αλκηστη" του Ευριπίδη,σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη. Στο Δημοτικό Θέατρο Αλσους "Μελίνα Μερκούρη", στη Βέροια,το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει,αύριο,την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή,σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, ενώ τη Δευτέρα,το Θεσσαλικό Θέατρο, θα παρουσιάσει τη "Μάνα Κουράγιο" τουΜπρεχτ,σε σκηνοθεσία Σταύρου Ντουφεξή. Οι "Εκκλησιάζουσες" τουΑριστοφάνη,που παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, θα βρίσκονται, αύριο,στο Θέατρο Δίον της Κατερίνης. Ενώ, ο"Βασιλιάς Ληρ" του Σαίξπηρ,από το "Θέατρο Τζένη Καρέζη", παρουσιάζεται,σήμερα,στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης και την Κυριακή και Δευτέρα,στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας. Κατεβαίνοντας, στο Αρχαίο Θέατρο της Ηλιδας,αύριο,το "Σύγχρονο Θέατρο της Αθήνας", παρουσιάζει τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή,σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους. Στη Σύρο, θα βρίσκεται, την Κυριακή,το "Ανοιχτό Θέατρο" με την "Ειρήνη" τουΑριστοφάνη,σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη. Το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας με τους"Επιτρέποντες" του Μενάνδρου,αύριο,θα είναι στο Κάστρο Μεθώνης και την Κυριακή στα "Νεστόρεια '96", στη Χώρα. Τέλος, ο "Καλός στρατιώτης Σβέικ" του Χάσεκ,σας περιμένει, σήμερα,στο Θέατρο Κάστρου της Αμφισσας, αύριο,στην Αιδηψό, την Κυριακή,στα Καμμένα Βούρλα.

Π. Κωνσταντακόπουλος - Ν. Βρεττάκος

Μ. Λυδάκης

Σαν ένα σουρεαλιστικό παραμύθι με συνεχείς ανατροπές, σαν ένα "αιθέριο χορό πάνω από την άβυσσο", είδε το "Θέατρο του Νότου" την "Ελένη" του Ευριπίδη,που θα παρουσιαστεί, στην Επίδαυρο,σήμερα και αύριο.Η "Ελένη" ανεβαίνει σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη,σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα.Η μουσική, που εκτελείται ζωντανά, είναι του Γιώργου Κουμεντάκη και οι χορογραφίες του Κωνσταντίνου Ρήγου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Λευτέρης Βογιατζής, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Αρης Λεμπεσόπουλος, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Τάσος Πεζιρκιανίδης, Ιωάννα Τσιριγκούλη κ.ά.

Στο έργο αυτό ο Ευριπίδης θέλει την Ελένη να μην πηγαίνει ποτέ στην Τροία, αλλά να την απάγει ο Ερμής, που την κρύβει στην Αίγυπτο, υπό την προστασία του βασιλιά Πρωτέα. Στην Τροία στέλνουν οι θεοί ομοίωμα της Ελένης, χάριν του οποίου καταστρέφονται οι Τρώες και ταλαιπωρούνται στο γυρισμό τους όλοι οι Ελληνες.

Στη μνήμη του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου είναι αφιερωμένη η συναυλία, που θα δώσει ο συνθέτης Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος, απόψε στη Μεσσήνη Μεσσηνίας. Οι Ευγενία Συριώτη και Γιάννης Θωμόπουλος θα ερμηνεύσουν το έργο "Πικραμένος Αναχωρητής" και αποσπάσματα από τα "Θολά Ποτάμια" σε ποίηση Νικ. Βρεττάκου. Η συναυλία είναι η τρίτη και τελευταία του κύκλου συναυλιών του συνθέτη για τα πέντε χρόνια από το θάνατο του αξέχαστου ποιητή.

Με θέατρο και τραγούδι συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις "Ηράκλειο - Καλοκαίρι '96", στο Ηράκλειο Κρήτης. Σήμερα, στις 9.30μ.μ., στο Κηποθέατρο "Νίκος Καζαντζάκης" η Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης του Γιάννη Καλατζόπουλου θα παρουσιάσει το έργο του Λ. Πιραντέλλο "Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε".Η μετάφραση είναι του Δημ. Μυράτ, η σκηνοθεσία του Στ. Γούτη, τα σκηνικά του Θαν. Τζάτσου, η μουσική του Μ. Χατζιδάκι και η ενορχήστρωση του Δ. Λέκκα.

Αύριο, στο Κηποθέατρο "Μάνος Χατζιδάκις" θα δώσει συναυλία ο Λουδοβίκος των Ανωγείων,ενώ τη Δευτέρα (κηποθέατρο "Νίκος Καζαντζάκης") ο Μανώλης Λιδάκης ξεναγεί στις μεγάλες επιτυχίες της δισκογραφικής του διαδρομής. Μαζί του στο τραγούδι οι Ερωφύλη και Δέσποινα Ολυμπίου.

Οι εκδηλώσεις της "Διεθνούς Συνάντησης Μουσικής" συνεχίζονται στους Δελφούς. Σήμερα, συνεχίζεται για δεύτερη μέρα το Συμπόσιο Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής, ενώ θα γίνει και η μουσική επίδειξη της αρχαίας υδραύλεως. Στο συναυλιακό μέρος της συνάντησης, απόψε, η Ορχήστρα του Φεστιβάλ του Λονδίνου θα παρουσιάσει το έργο "Διδώ και Αινείας" του Πέρσελ, αύριο η "Αλέα ΙΙΙ" παρουσιάζει έργα Τάβενερ, Αντωνίου, Ξενάκη, Χρήστου κ.ά., την Κυριακή το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής θα αναπαραστήσει λαϊκά δρώμενα, ενώ τη Δευτέρα θα παρουσιάσει μουσικοθεατρικό δρώμενο ο Σπύρος Σακκάς.

  • Αφιερωμένη στον δάσκαλο και συγγραφέα Γιάννη Νικολαϊδη είναι η εκδήλωση, που διοργανώνει η Αδελφότητα Βίτσας - Ζαγορίου Ιωαννίνων, την Κυριακή (10.30πμ. ), στην πλατεία του χωριού. Για τον τιμώμενο θα μιλήσει ο φιλόλογος Κώστας Βλάχος.
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Β. Φίλιας: "Κοινωνιολογία της υπανάπτυξης" (ΣΕ)
  • Ρ. Μπούμη - Παπά: "Το παραμύθι της μαγικής φλογέρας" (ΣΕ)
  • Η πρώτη μου βιβλιοθήκη σεξουαλικής και συναισθηματικής αγωγής: "Από πού βγαίνει το μωρό;", "Γιατί υπάρχουν αγόρια και κορίτσια;", "Τι κάνουν ο μπαμπάς και η μαμά;", "Τι μπέρδεμα!" (ΣΕ)

"Ηλέκτρα", από το Εθνικό Θέατρο, αύριο στη Βέροια

Εγκαινιάζεται την Κυριακή,στις 8.30μμ, στην Γκαλερί Αρια,στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, η έκθεση, σε ένα κοινό περιβάλλον, πρόσφατων έργων, γλυπτικές κατασκευές, ομπρέλες και φακοί του Γιώργου Ζογγολόπουλου και ζωγραφικά έργα δύο διαστάσεων του Μιχάλη Κατζουράκη.Ο ποιητικός ρυθμός, τα ανάλαφρα, διαφανή και γεμάτα ζωηρότητα και ευαισθησία του Ζογγολόπουλου και οι αρμονικοί εσωτερικοί ρυθμοί των έργων του Κατζουράκη,σε μια σαν μουσική συνδιαλλαγή, σε ένα φευγαλέο πλησίασμα, θα γίνουν συγκάτοικοι στον ίδιο φυσικό χώρο και θα δημιουργήσουν μια κοινή σχέση. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Αυγούστου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ