ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανθη της Πέτρας

Τριάντα τέσσερις ημέρες. Στο θέατρο Πέτρας, στο θερινό κινηματογράφο "Πετρούπολης", σε πλατείες του δήμου. Από τις 19 Αυγούστου έως τις 22 Σεπτεμβρίου στην Πετρούπολη "κτυπά" η καρδιά του "Φεστιβάλ Πέτρας '96".Είκοσι τέσσερις εκδηλώσεις από 21 σχήματα θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, που φέτος είναι αφιερωμένο στην Μελίνα Μερκούρη. Θα γίνουν συζητήσεις για τη δράση της σε τομείς όπως: Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, Μουσείο Ακρόπολης, ΔΗΠΕΘΕ κ.ά. Στις 9/9, εξάλλου, θα προβληθεί η ταινία "Στέλλα" του Μ. Κακογιάννη, οι εισπράξεις από την οποία θα δοθούν στο ίδρυμα "Μελίνα Μερκούρη" για το Μουσείο της Ακρόπολης.

Θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συνυπάρξεις, αλλά και θέατρο σκιών δίνουν το "παρών" στο φεστιβάλ. Το θεατρικό μέρος θα ανοίξει με την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας,που θα παρουσιάσει την κωμωδία του Μενάνδρου "Επιτρέποντες" (19/8). Ακολουθούν οι παραστάσεις: "Ελένη" του Ευριπίδη από το "Θέατρο του Νότου" (25,26/8), "Στο όνομα της Ελένης" από την καλλιτεχνική εταιρεία "Αργώ" (29/8), "Ορνιθες" του Αριστοφάνη από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (31/8), "Αλκηστις" του Ευριπίδη από το "Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν" (4/9), "Ο Βασιλιάς Ληρ" του Σαίξπηρ από το "Θέατρο Τζένη Καρέζη" (6,7/9), "Το ταξίδι του Διονύσου" από το Κέντρο Δράματος του Παντείου Πανεπιστημίου (11/9), "Εκμαγεία" από τη θεατρική ομάδα "Σμίλη" (17/9) και "Ειρήνη" του Αριστοφάνη από το "Ανοιχτό Θέατρο".Επίσης, θα φιλοξενηθούν οι παραστάσεις του "Θεάτρου Τέχνης" με τον "Μικρό Πρίγκιπα" του Εξιπερί (21/8) και του "Εθνικού Θεάτρου" με την "Ωραία Κοιμωμένη" του Περό (13/9).

Τα "χρώματα" της μουσικής και της ποίησης "φορούν" οι Κυριακές στο θέατρο Πέτρας. Την πρώτη βραδιά του Σεπτέμβρη θα δώσει συναυλία η Αλίκη Καγιαλόγλου,ενώ θ' ακουστεί ο ποιητικός λόγος του Νίκου Χουλιαρά.Στις 8/9 η μουσική του Νίκου Ξυδάκη συναντά για μια ακόμη φορά την ποιητική ευαισθησία του Μιχάλη Γκανά,στις 15/9 συνυπάρχουν η ποίηση του Λευτέρη Πούλιου και η ερμηνεία του Βασίλη Λέκκα,ενώ στις 22/9 (τελευταία μέρα του φεστιβάλ) η φωνή της Μαρίας Φαραντούρη συνυπάρχει με την ποιητική δημιουργία του Μανώλη Αναγνωστάκη.

Την τιμητική του θα έχει, εξάλλου και ο Καραγκιόζης. Τέσσερις Καραγκιοζοπαίχτες, οι Κώστας Αθανασίου, Κώστας Δεσύλλας, Μιχάλης Χατζάκης και Πάνος Καπετανίδης,θα στήσουν το μπερντέ τους σε διαφορετικά σημεία της Πετρούπολης, παρουσιάζοντας κλασικές ιστορίες του θεάτρου σκιών. Πριν από την πρώτη παράσταση (23/8, κινηματογράφος "Πετρούπολης") ο Μιχ. Χατζάκης θα μιλήσει για τον μεγάλο καραγκιοζοπαίχτη Γιώργο Χαρίδημο,στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις.

Το κρασί γιορτάζει

Οκτώ καλοκαιρινές βραδιές γεμάτες μουσική, χορό, παιδικό θέαμα, θέατρο και παραδοσιακά δρώμενα υπόσχεται το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Καρύστου "Ανεμοπύλες" από τις 17 έως τις 24 Αυγούστου, στο πλαίσιο της "Γιορτής Κρασιού '96".Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συναυλία της Ορχήστρας Χαλκίδας (17/8, Δυτική Παραλία), τη θεατρική παράσταση "Ο Χαρτοπαίχτης" του Μ. Χουρμούζη από το θίασο "Κάτω από τη Γέφυρα" (18/8), συναυλίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Ψαχνών (21/8) και τις "Μικρές Περιπλανήσεις" (22/8, Δυτική παραλία), βραδιά με παραδοσιακούς χορούς και αναπαράσταση του Τρύγου από το Χορευτικό Συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου, πλαισιωμένο από Παραδοσιακό Μουσικό Συγκρότημα του Βασίλη Σκαλιώτη (23/8), την παράσταση "Τον παλιό εκείνο τον καιρό... " από τη "Θεατρική Σκηνή" του Πολιτιστικού Κέντρου "Ανεμοπύλες" του δήμου Καρύστου (24/8), λαϊκό - ρεμπέτικο - νησιώτικο γλέντι με τις "Μποέμισσες" και το νησιώτικο συγκρότημα της Μαρίνας Βασιλάκη (24/8).

Το κρασί, άφθονο όλες τις μέρες θα δίνεται δωρεάν. Κατά τη διάρκεια του οκταήμερου, εξάλλου, θα λειτουργούν: έκθεση ζωγραφικής στο Μπούρτζι από το εικαστικό τμήμα του Πολιτιστικού Κέντρου, περίπτερο του Πολιτιστικού Κέντρου με ποτήρια - κανάτες - πήλινα, περίπτερο έκθεσης τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, αποτέλεσμα εκπαίδευσης τεχνολογίας τροφίμων που έγινε στο δήμο Καρύστου με το πρόγραμμα οικιακής οικονομίας στου υπουργείου Γεωργίας, περίπτερο Ναυτικού Ομίλου, περίπτερα προβολής προϊόντων ντόπιας παραγωγής.

  • Το κρασί γιορτάζει και στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας, όπου από τις 15 Αυγούστου και για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες, ο δήμος, ο Αγροτικός Παραγωγικός Συνεταιρισμός "Η Δήμητρα" και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, διοργανώνουν τη "19η Γιορτή Κρασιού" και την "1η Αμπελοοινική Συνάντηση 1996".Αφθονο αγχιαλίτικο κρασί θα ρέει όλες τις μέρες και θα διανέμεται δωρεάν, ενώ στο μουσικό μέρος της γιορτής θα εμφανιστούν οι Π. Τερζής, Κατ. Κόρου, Στ. Γονίδης, Γλυκερία και Οπισθοδρομική Κομπανία. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ανέγερση κλειστού γυμναστηρίου.
Λαϊκά δρώμενα στους αιώνες

Ενα ζωντανό κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως επιβιώνει μέσα από τα λαϊκά δρώμενα, που εδώ και αιώνες τελούνται σε διάφορες γωνιές του τόπου μας, θα παρουσιαστεί αύριο, στο Αρχαίο Στάδιο Δελφών από το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής.Στην εκδήλωση, που γίνεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Μουσικής Συνάντησης με θέμα "Μουσική και Αρχαία Ελλάδα", θα παρουσιαστούν αρχαίες Διονυσιακές τελετές, όπως αυτές επιβιώνουν μέχρι σήμερα στα Ρογκατσάρια της Θεσσαλίας,στον Καλόγερο από τηνΑνατολική Ρωμυλία.Γιορτές για τη νεκρανάσταση του Αδώνιδος και του Υακίνθου,όπως επιβιώνουν στο Ζαγοριανό έθιμο του Ζαφείρη. Θ' αναβιώσουν διάφοροι αρχαίου αγερμοί (Χελιδονίσματα, Περπερούνα), τραγούδιαΔρακοντοκτονίας,Παλαιστικοί Αγώνες από το Σοχό Θεσσαλονίκης, καθώς και τα έθιμα του Κλήδονα,της Αιώρας και του Αγιόγιαννου.Επίσης, θα παρουσιαστούν πανάρχαιοι χοροί, όπως ο Λαβύρινθος από τη Θεσσαλία, οΑρκιστής (χορός - αγώνας) από την Κάρπαθο, ο Γέρανος και ο Ορμος από τα νησιά του Αιγαίου, ο Χορός των Μαχαιριών και ο Πυρρίχιος από τον Πόντο, οι Φωτιές,τα κουτάλια και το Βάλλισμα από τη Μικρά Ασία.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες απ' όλη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους μέλη από το χορευτικό του Ιδρύματος Ζήση,του Πολιτιστικού Συλλόγου "Αργοναύτες Κομνηνοί",του Συλλόγου Μουζακίου "Οι Γόμφοι",του Συλλόγου Διαφανίων Καρπάθου,του Κέντρου Σπουδών Θεσσαλίας,Ανατολικορωμυλιώτες πρόσφυγες από την Αγία Ελένη Σερρών και από το Νέο Μοναστήρι Δομοκού κ.ά.

Η διδασκαλία των χορών και οι χορογραφίες είναι του Περικλή Κώστη,η διδασκαλία των χορωδιών και ορχηστρών του Χρυσόστομου Μητροπάνου,ενώ επιστημονικοί σύμβουλοι είναι οι Μαρία Δέδε, Χρόνης Αηδονίδης και Απόστολος Φιρφιρής.Η μουσικολογική έρευνα, τα κείμενα και η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Γιώργου Κωνστάντζου.

Με την πανσέληνο του Αυγούστου

Λίγες είναι οι νύχτες με πανσέληνο και όταν μάλιστα η πανσέληνος τυχαίνει να είναι του Αυγούστου, τότε το "φως" και η ομορφιά βρίσκονται στην κορύφωσή τους. Πόσο μάλλον όταν κάποιος έχει τη μεγάλη τύχη ν' απολαύσει μια τέτοια βραδιά, από την Ακρόπολη. Τυχεροί όσοι στις 28 Αυγούστου βρεθούν στην πρωτεύουσα και μπορέσουν ν' απολαύσουν το ολόγιομο φεγγάρι να "παίζει" ανάμεσα στις κολόνες του Παρθενώνα.

Η Ακρόπολη θα είναι ανοιχτή για την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο, στις 28 Αυγούστου, από τις 7.30 το βράδυ, μέχρι τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα. Η είσοδος και αυτή τη φορά θα είναι ελεύθερη για το κοινό.Για την καλύτερη διέλευση του κόσμου και προκειμένου να μη δημιουργηθούν τα προβλήματα που υπήρξαν ιδιαίτερα κατά την πανσέληνο του Ιουλίου, αποφασίστηκε να γίνουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ θα υπάρχει παράλληλα και χαμηλός φωτισμός.

Το βράδυ της αυγουστιάτικης πανσέληνου στην Ακρόπολη, η Δόμνα Σαμίου θα δώσει, ένα ημίωρο ρεσιτάλ με παραδοσιακά τραγούδια για το φεγγάρι.

Στην Καλαμάτα ο Μίκης

Στο Εθνικό Στάδιο Καλαμάτας θα δώσει συναυλία μεθαύριο, Δευτέρα (9.30μ.μ.), ο Μίκης Θεοδωράκης.Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, που τελεί υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας ο συνθέτης θα τιμηθεί από τον νομάρχη Μεσσηνίας, Παν. Φωτέα, και τον δήμαρχο Καλαμάτας, Χρ. Μαλαπάνη. Τη συναυλία διοργανώνει το περιοδικό "Φλας" Μεσσηνίας. Τραγουδούν οι Βασίλης Λέκκας, Πέτρος Γαϊτάνος, Αλέξια και Σύλβια Καπερνάρου.

"Βασιλιάς Ληρ" από το "Θέατρο Τζένη Καρέζη", στην Πέτρα (6,7/9)

Καραγκιόζης προς τιμήν του Γ. Χαρίδημου

Η "2η Συνάντηση Νέων - Αρδας '96" πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στις Καστανιές Εβρου με τη διεξαγωγή μουσικών, θεατρικών, αθλητικών εκδηλώσεων, εκθέσεων φωτογραφίας, βιβλίου, ζωγραφικής κ.ά. Χτες έδωσαν συναυλία οι "Τρύπες",ενώ σήμερα εμφανίζονται οι Χ. και Π. Κατσιμίχας. Αύριο, θα δώσουν συναυλία η Γλυκερία και η "Οπισθοδρομική Κομπανία".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ