ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ενισχύονται οι δυνάμεις της διχοτόμησης και ΝΑΤΟποίησης

Τα τελευταία επεισόδια, που οδήγησαν στη δολοφονία του Ελληνοκύπριου διαδηλωτή Τάσου Ισαάκ από τις κατοχικές δυνάμεις, διευρύνουν την απόσταση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και στρώνουν το έδαφος για αντικατάσταση των δυνάμεων του ΟΗΕ από ΝΑΤΟικά στρατεύματα

Κλίμα έντασης επικρατεί στην Κύπρο μετά τα επεισόδια της Κυριακής και τη δολοφονία του Ελληνοκύπριου διαδηλωτή Τάσου Ισαάκ,24 χρόνων, που εισήλθε με άλλους διαδηλωτές στη νεκρή ζώνη. Η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει ότι θα καταγγείλει το γεγονός σε διεθνείς οργανισμούς, ωστόσο ο ΟΗΕ, εφαρμόζοντας μια τακτική ίσων αποστάσεων, διά του εκπροσώπου του ΓΓ του Οργανισμού στην Κύπρο ρίχνει ευθύνες στην κυπριακή κυβέρνηση.

Το όλο κλίμα για την ίδια την πορεία του Κυπριακού θεωρείται αρνητικό, αφού ενισχύονται από όλες τις πλευρές οι δυνάμεις που προωθούν τη διχοτόμηση. Η δε εικόνα που δίνεται είναι ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά στα πλαίσια ενός ενιαίου κράτους Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι,πράγμα που εκτιμάται ότι ήταν και ο αντικειμενικός σκοπός των μεθοδεύσεων της τουρκικής πλευράς, η οποία με τις ενέργειές της έσπευσε να το επιβεβαιώσει. Οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν με τις νέες αμερικανικές ενέργειες για παραπέρα αποδιεθνοποίηση του προβλήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η "απαθής", όπως θεωρήθηκε και από τις κυπριακές αρχές, στάση των ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, στην ουσία στρώνει το έδαφος για την αντικατάσταση των κυανόκρανων του ΟΗΕ από στρατεύματα του ΝΑΤΟ στα πλαίσια μια λύσης τύπου "Ντέιτον" όπως έγινε στη Βοσνία. Τον κίνδυνο αυτό επισημαίνει και το ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Πλήθος αντιδράσεων υπήρξαν από την πρώτη στιγμή και στην Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας με αφορμή τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, τόνισε ότι "επιτέλους είναι καιρός η διεθνής κοινότητα, όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες ζωής, να αφυπνιστούν και να αντιληφθούν ότι η ελευθερία στην Κύπρο είναι και δική τους υπόθεση". Και συνέχισε: "Οι διεθνείς οργανισμοί και οι κυβερνήσεις τι άλλο περιμένουν να συμβεί για να πάψουν να αντιμετωπίζουν το κυπριακό πρόβλημα είτε με συμπάθεια είτε με αποφάσεις που παραμένουν ανεφάρμοστες, πράγμα που έτσι κι αλλιώς ισοδυναμεί με ανοχή, ενίσχυση και αποθράσυνση του Αττίλα". Με νεότερη δήλωσή του έκανε γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει διαβήματα προς την τουρκική πλευρά καθώς και παραστάσεις στον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες χώρες.

Ο Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής δήλωσε: "Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας που μια ειρηνική εκδήλωση του κυπριακού λαού έδωσε τη δυνατότητα σε Τούρκους σοβινιστές να τη μετατρέψουν σε μια αιματηρή σύγκρουση με ένα νεκρό και δεκάδες τραυματίες. Τέτοιου είδους επεισόδια ρίχνουν νερό στο μύλο όσων θέλουν να δημιουργούν ένταση στην Κύπρο και διαιωνίζουν την ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού".

Η ΝΔ με δήλωση του εκπροσώπου της Πρ. Παυλόπουλου κατηγορεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για στάση "κατώτερη των περιστάσεων" και επισημαίνει ότι "ουδεμία άμεση αντίδραση υπήρξε στα αρμόδια διεθνή fora και την Ευρωπαϊκή Ενωση". Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν και τα άλλα κόμματα. Επίσης ανακοινώσεις εξέδωσαν η ΕΕΔΥΕ, η ΓΣΕΕ και πλήθος άλλων μαζικών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Απο τα αιματηρά επεισόδια της Κυριακής

Από τα αιματηρά επεισόδια της Κυριακής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ