ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αδιέξοδο ζωής!

Χιλιάδες ηλικιωμένοι άνεργοι στη Βόρεια Ελλάδα δεν πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν ποτέ, βιώνοντας μια εφιαλτική πραγματικότητα. Ακόμη και στο θάνατο έχουν οδηγηθεί παλιννοστούντες οι οποίοι δε βρίσκουν δουλιά και δεν έχουν ικανό αριθμό ενσήμων

Από τους 350 εργαζόμενους της GOOD YEAR που έχασαν τη δουλιά τους, οι 170 είναι πάνω από 42 χρονών και άλλοι 50 εργαζόμενοι άνω των 52.Επίσης, από τους 998 εργαζόμενους στον ιματισμό, που έμειναν άνεργοι μετά το κλείσιμο τριών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, την περίοδο του Πάσχα,οι μισοί είχαν ηλικία 42 χρόνων και πάνω.

Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία στη Θεσσαλονίκη για τον αριθμό των μεγαλύτερων στην ηλικία ανέργων που ποτέ δε θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν, γιατί δεν τους λείπει μόνο η δουλιά αλλά και τα ένσημα. Το Μακεδονικό Ινστιτούτο Εργασίας του Εργατικού Κέντρου πρόκειται να αρχίσει σχετική έρευνα το Σεπτέμβρη. Το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης όμως έχει συγκεντρώσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία 5.400 από τους άνεργους της πόλης (σε σύνολο 35.000 εργαζόμενων) δεν πρόκειται ποτέ να συνταξιοδοτηθούν γιατί λείπουν από τον καθένα περίπου 2.000 ένσημα!"Αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα", δηλώνει ο Πρόεδρος του ΕΚ Ξάνθης Χρ. Στολίδης και προαναγγέλλει συνάντηση όλων των Εργατικών Κέντρων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να συζητήσουν το θέμα και να πάρουν αποφάσεις που θα τις υποβάλουν ως προτάσεις στο υπουργείο Εργασίας. Το ΕΚ Καβάλας υπολογίζει ότι τα δύο τελευταία χρόνια χίλιοι εργαζόμενοι λίγο πριν συνταξιοδοτηθούν έχασαν τη δουλιά τους και συνεχίζουν να είναι άνεργοι.

"Οδύσσεια" η αναζήτηση εργασίας

Στην εξαθλίωση και την κοινωνική περιθωριοποίηση οδηγούνται χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται στην ηλικία των 45 με 60 χρόνων, οι οποίοι χάνουν τη δουλιά τους σαν αποτέλεσμα της αποβιομηχάνισης, του κλεισίματος χιλιάδων μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων και της μείωσης γενικά των θέσεων εργασίας. Κανένας εργοδότης δεν τους προσλαμβάνει σε δουλιά αφού θα πρέπει να πληρώνει τριετίες κλπ., ενώ στη θέση τους προτιμούνται νέοι, ανασφάλιστοι ως επί το πλείστον, ή ξένοι εργαζόμενοι που τους αναγκάζουν να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Και το τραγικό είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα για τη σύνταξή τους με αποτέλεσμα στη δύση της ζωής τους να κινδυνεύουν να καταντήσουν επαίτες. Ετσι η ανεργία στις ηλικίες πριν τη συνταξιοδότηση, εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα στη Βόρεια όπως και σε όλη την Ελλάδα.

Εμποροϋπάλληλοι

Στη Θεσσαλονίκη το φαινόμενο αυτό παίρνει ιδιαίτερα οξυμένη μορφή σε ορισμένους κλάδους όπως ο ιματισμός, η οικοδομή, ο χώρος των καπνεργατών, των ξενοδοχοϋπαλλήλων κλπ. "Οι απολυμένοι συνάδελφοί μας που είναι μεταξύ 50 και 60 χρονών δεν μπορούν να βρουν πουθενά δουλιά. Οι μεγαλύτεροι στην ηλικία είναι αυτοί που απολύονται όπως έκανε τελευταία ο Λαμπρόπουλος.Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν", λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Αντώνης Χανίδης και προσθέτει: "Γνωρίζω εμποροϋπαλλήλους που ψάχνουν να βρουν δουλιά εδώ και πέντε χρόνια".

Ξενοδοχοϋπάλληλοι

Τεράστια έκταση έχει πάρει το πρόβλημα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους.Συχνά οι εργοδότες απολύουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία ρεσεψιονίστ, σερβιτόρους και τις καμαριέρες για να προσλάβουν στη συνέχεια νέες ή κατά προτίμηση αλλοδαπές. "Αυτό δημιουργεί μεγάλο άγχος στον ξενοδοχοϋπάλληλο, αποτελεί έναν αργό θάνατο", δηλώνει ο Ακης Οργατζής,ταμίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων."Είναι αδύνατο να ξαναπιάσεις δουλιά πάλι σε ξενοδοχείο αν σε διώξουν στα σαράντα ή στα πενήντα σου. Η ανεργία στον κλάδο φθάνει το40%.Ετσι, ένα πολύ μικρό ποσοστό, μόλις το 10%,φθάνει στη σύνταξη". Οπως προσθέτει ο Α. Οργατζής,το ταμείο υγείας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, τοΤΑΞΥ, έχει αποθεματικό 50 δισ. δρχ. κι αυτό όχι από τη σωστή διαχείριση αλλά από το γεγονός ότι συνταξιοδοτείται μόνο το 10% των ασφαλισμένων.

Καπνεργάτες

Για τους καπνεργάτες τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Επειδή πρόκειται για εποχιακή εργασία, ο εργαζόμενος στα καπνά μόλις και μπορεί να κάνει 100 ημερομίσθια το χρόνο με συνέπεια να μην συγκεντρώνει ένσημα. Μετά από κάποια ηλικία οι καπνέμποροι παύουν να τους προσλαμβάνουν στη δουλιά και όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Καπνεργατών,στη θέση τους παίρνουν κυρίως ξένους που στερούνται άδεια εργασίας. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, από τους 7.000 εργαζόμενους που δούλευαν το 1994 στα καπνεργοστάσια, το 25% δεν επαναπροσλήφθηκε το 1995.Κι αυτοί βέβαια που περισσεύουν είναι οι μεγαλύτεροι στην ηλικία. Υπάρχουν περίπου χίλιοι καπνεργάτες που δε βγαίνουν στη σύνταξη γιατί τους λείπουν τα απαραίτητα ένσημα και το ποσοστό αυτό από χρόνο σε χρόνο αυξάνει.

Ιματισμός

Στο φασόν σμίγουν όλες οι αγωνίες, καθώς το φαινόμενο παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας, δεδομένου ότι ο ιματισμός περνάει μεγάλη κρίση. Στη Θεσσαλονίκη,σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Θεσσαλονίκης,υπάρχουν 10 με 16 χιλ. φασονίστριες που εργάζονται σε σπίτια και μικρά εργαστήρια και οι οποίες στο σύνολό τους σχεδόν, δεν έχουν καμιά ασφαλιστική κάλυψη.Εξαίρεση αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος που έχει ασφαλιστεί στο ΤΕΒΕ. Συνεπώς με τις σημερινές προϋποθέσεις πολλές εργαζόμενες δε θα συνταξιοδοτηθούν.

Παλιννοστούντες

"SOS" εκπέμπεται και από τους χιλιάδες πολιτικούς πρόσφυγες αλλά και τους παλιννοστούντες Πόντιους. Η Πολιτεία έχει αναγνωρίσει 1500 ένσημα σε όσους πολιτικούς πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα πριν να συμπληρώσουν τα 55 χρόνια τους, παρόλο που πολλοί από αυτούς έχουν εργαστεί άλλος 20 κι άλλος 30 χρόνια στις χώρες της Ανατ. Ευρώπης. "Τώρα πάνω από χίλιοι πολιτικοί πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη αγωνιούν για το αύριο που φαίνεται ζοφερότερο από το καταθλιπτικό σήμερα που βιώνουν", τονίζει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης των Επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων Δ. Ζιώτας."Επίσης σε εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Ρουμανία", προσθέτει, "δεν έχει αναγνωριστεί ούτε ένα ένσημο από τη δουλιά τους στην προσφυγιά. Οι οικογένειες αυτές αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυτοκτονήσει δέκα πρόσφυγες που βρίσκονταν σε ηλικία γύρω στη σύνταξη γιατί δεν μπορούσαν να υποφέρουν τη φτώχεια"!

Για τους παλιννοστούντες Πόντιους υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση με την οποία όμως δε λύνεται το πρόβλημα επιβίωσης των ανθρώπων που περνάνε τη μέση ηλικία. Οσοι είναι πάνω από 65 χρόνων παίρνουν 25.000 δραχμές σύνταξη από τον ΟΓΑ κι όσοι ξεπέρασαν τα 60 χρόνια τους λαμβάνουν 10.000 δραχμές επίδομα από την Πρόνοια για να ζήσουν. Συνήθως όμως μετά τα50 οι Πόντιοι από την πρώην ΕΣΣΔ είναι ή άνεργοι ή ημιαπασχολούμενοι και είναι τραγική η κατάσταση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Πριν μερικούς μήνες, σε κεντρικό σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης ένας 55χρονος συνελήφθη από τους φύλακες του πολυκαταστήματος γιατί έκρυψε μία κονσέρβα στα ρούχα του. Οταν λίγο αργότερα του ζήτησαν τα στοιχεία του στον ημιώροφο του πολυκαταστήματος, πήδησε στο κενό και σκοτώθηκε!Οπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, ο άτυχος 55χρονος είχε έρθει από την πρώην ΣΕ, ήταν άνεργος και η οικογένειά του είχε έντονα οικονομικά προβλήματα. "Οι ηλικιωμένοι Πόντιοι από την πρώην ΣΕ που είναι πάνω από τα 55, ζούνε σαν ζητιάνοι. Δεν τους παίρνει κανένας στη δουλιά αλλά και αν τους πάρει δεν τους ασφαλίζει. Ούτε πρόκειται ποτέ να συνταξιοδοτηθούν γιατί η Πολιτεία δεν αναγνωρίζει τα 20 και 30 χρόνια δουλιάς στην πρώην ΣΕ και στις άλλες ανατολικές χώρες. Να τονίσουμε πως η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού δεν τους έχει προσφέρει απολύτως τίποτα". Αυτά υποστηρίζει ο πρόεδρος των επαναπατρισθέντων συνταξιούχων Στ. Τσιλικίδης.

Απ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

GOOD YEAR
Φουντώνει ο αγώνας

Οι εργαζόμενοι της πολυεθνικής μαζί με άλλους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν χτες απαιτώντας την επαναλειτουργία της επιχείρησης και αναμένεται κλιμάκωση του αγώνα τους

Την καθολική τους αντίθεση στις επιλογές της πολυεθνικής GOOD YEAR,να κλείσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης αφήνοντας κυριολεκτικά στο δρόμο 350 εργαζόμενους, εξέφρασαν χτες σε μια ιδιαίτερα μαχητική συγκέντρωση και πορεία οι απολυμένοι της εταιρίας. Την έναρξη ενός "συστηματικού" και προφανώς ατέρμονου διαλόγου μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης και των απολυμένων, πρότεινε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης,Φ. Πετσάλνικος,στη συνάντηση με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών και φορέων της πόλης που έγινε στο υπουργείο, όπου κατέληξε η πορεία των διαδηλωτών.

Στη συγκέντρωση που άρχισε στις 10 το πρωί στο σιδηροδρομικό σταθμό συμμετείχαν και πολλοί εργαζόμενοι της πόλης εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους. Κρατώντας μαύρες σημαίες οι διαδηλωτές, έχοντας στο πλάι και τα παιδιά τους, διέσχισαν φωνάζοντας συνθήματα τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και έφθασαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου αντιπροσωπεία τους και φορείς της πόλης είχε συνάντηση με τον υπουργό.

"Ενωμένοι αγωνιζόμαστε και πολεμάμε" έγραφε το μεγάλο πανό της συγκέντρωσης, ενώ καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης στο υπουργείο οι εργαζόμενοι παρέμεναν έξω φωνάζοντας συνθήματα, όπως: "Η χώρα μας δεν είναι προτεκτοράτο", "ενότητα και πάλη η δύναμή μας", "σήμερα εμείς αύριο εσείς" κ.ά.

Στο ψήφισμα των συγκεντρωμένων αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:"Το κλείσιμο του εργοστασίου της GOOD YEAR στη Θεσσαλονίκη δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τους εργαζόμενους σ' αυτό. Αποτελεί τεράστιο πρόβλημα τόσο σε εθνικό όσο και σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Ανοίγει το δρόμο και σε άλλες πολυεθνικές επιχειρήσεις (πχ. ΖΗΜΕΝΣ) να προχωρήσουν σε ανάλογες επιλογές".

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι στις 19 Αυγούστου θα συζητηθεί στην ολομέλεια του ΕΚΘ η παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα, ενώ την ίδια μέρα έχει προγραμματιστεί το κλείσιμο για δύο ώρες της βιομηχανικής περιοχής της Σίνδου.Επίσης έχει ζητηθεί από τη ΓΣΕΕ να συγκαλέσει όλα τα Εργατικά Κέντρα για να αρχίσει καμπάνια μποϊκοταρίσματος των προϊόντων της GOOD YEAR. Παράλληλα αναμένεται ότι την άλλη βδομάδα θα αρχίσει ο αποκλεισμός των εγκαταστάσεων της πολυεθνικής και στην Αθήνα ώστε να σταματήσει η διακίνηση των προϊόντων της.

"Δε θα πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι μία πολυεθνική μπορεί να καταπατεί όλους τους νόμους μιας χώρας χωρίς να υπάρχουν γι' αυτήν συνέπειες", τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην GOOD YEAR Σ. Αϊνατζής.Επίσης ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χημείας και Ενέργειας Γ. Ράινα υποστήριξε ότι υπάρχει σχέδιο της πολυεθνικής να διατηρήσει στην Ευρώπη μόνο τρεις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.

Τέλος, για τη συνεχιζόμενη αποβιομηχάνιση έδειξε να ανησυχεί και ο πρόεδρος του ΕΚΘ Η. Κοντόπουλος,τονίζοντας ότι τα υπουργεία δεν έκαναν ουσιαστικό διάλογο για να βρεθεί λύση μετά το κλείσιμο της GOOD YEAR.

Αδίστακτη και στυγνή η πολυεθνική, δε λογαριάζει ούτε παιδιά, ούτε

Αδίστακτη και στυγνή η πολυεθνική, δε λογαριάζει ούτε παιδιά, ούτε οικογένεια, μόνο το κέρδος... Στη φωτογραφία από τη χτεσινή πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ