ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Αφιερωμένη στην παιδεία η εκδήλωση στη Λήμνο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στο πάρκο Ανδρωνίου, στη Μύρινα της Λήμνου. Στην εκδήλωση που είχε ως κεντρικό θέμα την παιδεία μίλησε ο Γ. Κομνηνός,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οπως είπε, "το Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να ανοίγει νέες διόδους για ακόμα μεγαλύτερη επαφή με πλατύτερα στρώματα της νεολαίας. Εξακολουθεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και τη δράση της ΚΝΕ, αλλά και του κινήματος της νεολαίας για τα δικαιώματά της. Εξακολουθεί να αποτελεί βήμα καταγγελίας και αποκάλυψης των ιμπεριαλιστών. Εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να λειτουργεί σαν εστία διαπαιδαγώγησης χιλιάδων νέων, με τις αξίες της συλλογικής δράσης, της αλληλεγγύης, των ιδεών των κομμουνιστών και το όραμα του σοσιαλισμού".

Αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο χώρο της παιδείας και μίλησε για τις συνέπειες από την καθιέρωση του "Εθνικού Απολυτηρίου": "Περισσότερα παιδιά γρηγορότερα και σε περισσότερα μαθήματα να πηγαίνουν στα φροντιστήρια. Περισσότερα παιδιά από λαϊκές οικογένειες δε θα μπορούν να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους σε γυμνάσιο και λύκειο. Με το σύστημα αυτό σπρώχνονται ουσιαστικά τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών μετά το γυμνάσιο και το λύκειο σε διάφορες σχολές και παρασχολές τύπου ΚΕΚ - ΙΕΚ - ΚΕΣ, που θα προσφέρουν μια φτηνή αποσπασματική ψευτοκατάρτιση δίχως ουσιαστικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας".

Οσον αφορά το νομοσχέδιο για την ανεργία είπε: "Ο αντιστασιακός υπουργός της κυβέρνησης χτύπησε ξανά, προβάλλοντας για άλλη μια φορά αντίσταση στις απαιτήσεις των εργαζομένων, προστατεύοντας έτσι τη μειοψηφία του ελληνικού λαού, την ολιγαρχία του τόπου μας. Αξιος ο μισθός του και η προβολή του από τα ΜΜΕ. Ψήφισαν στη Βουλή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ένα νομοσχέδιο - έκτρωμα με ψευδείς φιλεργατικούς τίτλους, που στοχεύει να παρέχει φτηνή έως τζάμπα εργατική δύναμη στις επιχειρήσεις, χωρίς αναπτυξιακή κατεύθυνση, για δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας. Προτείνουν, αντί για επιδότηση των ανέργων, επιδότηση των εργοδοτών. Πιστεύουμε πως αυτή η πολιτική, που παίρνει από τους εργαζόμενους και δίνει τους εργοδότες, πρέπει να ανατραπεί".

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τους στρατευμένους τόνισε: "Μέσα από τις εκδηλώσεις της ΚΝΕ απευθυνόμαστε στους στρατευμένους μας, που από ό,τι φαίνεται η οργή τους ξεχείλισε με το νομοσχέδιο που ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας, ρίχνοντας περισσότερο λάδι στη φωτιά, αφού όχι μόνο δε λύνει προβλήματα, αντίθετα, επιδεινώνει την κατάσταση στο στράτευμα. Κουβέντα δε γίνεται για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των στρατευμένων, την έλλειψη δικαιωμάτων και σεβασμού της προσωπικότητας των παιδιών του λαού που υπηρετούν τη θητεία τους. Με βάση το νομοσχέδιο μειώνεται ο χρόνος των αναβολών λόγω σπουδών, με αποτέλεσμα όλο και λιγότεροι νέοι που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα να κατορθώνουν να τελειώνουν τις σπουδές τους, αφού συνήθως είναι αναγκασμένοι να εργάζονται παράλληλα".

Την προφεστιβαλική εκδήλωση χαιρέτισε ο γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ, Γ. Πλάντζος,ενώ έγινε συζήτηση για την παιδεία κατά την οποία αναλύθηκαν οι εξελίξεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης.

Η εκδήλωση έκλεισε με πολύ κέφι και χορό με παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια από τοπικό μουσικό συγκρότημα. Σημαντική ήταν και η παρουσία της νεολαίας, στο χώρο της εκδήλωσης, που συμμετείχαν σε διαγωνισμό ζωγραφικής για την ειρήνη.

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
Ζητούν διορισμό στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Τη δυνατότητα να διορίζονται οι απόφοιτοι του Τμήματος Πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ζητά με ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας ο Σύλλογος Πτυχιούχων Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, με το Προεδρικό Διάταγμα 118/7-4-1995, ορίζεται ότι στις επετηρίδες των κλάδων πληροφορικής ΠΕ 19 και ΠΕ 20, έχουν δικαίωμα εγγραφής οι απόφοιτοι Τμημάτων Πληροφορικής ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά επιπλέον και απόφοιτοι οποιουδήποτε τμήματος με πιστοποιημένη εμπειρία στη διδασκαλία πληροφορικής (16μηνη διδακτική εμπειρία). Επιπλέον, οι κάτοχοι πτυχίου "καθηγητικής σχολής" ή ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ, προτάσσονται των υπολοίπων για διορισμό.

"Επειδή, όμως, οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Πληροφορικής "δε θεωρούνται απόφοιτοι καθηγητικής σχολής", μειονεκτούν έναντι των υπολοίπων. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι να διορίζονται ως καθηγητές πληροφορικής καθηγητές άλλων ειδικοτήτων (δηλαδή, μαθηματικοί, φυσικοί, φιλόλογοι ακόμη και θεολόγοι και γυμναστές) κατά προτεραιότητα, ενώ οι πραγματικά ειδικοί, οι απόφοιτοι των Τμημάτων Πληροφορικής παραμένουν αδιόριστοι. Η μόνη λύση για να τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης με τους υπόλοιπους είναι να φοιτήσουν στην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ, αλλά με τους ρυθμούς εισδοχής των ενδιαφερομένων σε αυτήν, χρειάζεται να περιμένουν για χρόνια. Είναι φανερό, ότι πρακτικά αποκλειόμαστε εμείς οι ειδικοί της πληροφορικής από τους μη ειδικούς για τη στελέχωση των θέσεων πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση", τονίζουν στην επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας.

Ο Σύλλογος Πτυχιούχων Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει ήδη προβεί σε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά διατάξεων του ΠΔ 118/7-4-1995 προκειμένου να αποτρέψουν την υπονόμευση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην πληροφορική στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να έχουν τη δυνατότητα διορισμού στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την κάλυψη θέσεων διδασκαλίας πληροφορικής.

ΚΗΔΕΙΑ

Το λατρευτό μας γιο, αδελφό και εγγονό

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟ

ετών 17

κηδεύουμε σήμερα, Τετάρτη 14.8.1996 και ώρα 5.00 μ.μ., από τον Ιερό Ναό Νεκροταφείου Παλαιού Φαλήρου.

Οι γονείς: Γιώργος και Ειρήνη.

Η γιαγιά: Αγγελική.

Η αδελφή: Γκέλλυ.

Οι λοιποί συγγενείς.

Την Κυριακή στην Πτολεμα'ϊδα

Αφιερωμένη στους εργαζόμενους και τη νεολαία είναι η προφεστιβαλική εκδήλωση, που γίνεται στα πλαίσια του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Αυγούστου στην Πτολεμαϊδα, στο Πέτρινο Σχολείο, στις 8 μμ. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί εκ μέρους του ΚΚΕ ο Κ. Βουλγαρόπουλος,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πιστώσεις 12,3 δισ. για έργα

Πιστώσεις 12,3 δισ. δρχ. ενέκρινε το ΥΠΕΧΩΔΕ για την εκτέλεση οδικών, λιμενικών, αντιπλημμυρικών και άλλων έργων, στο λεκανοπέδιο της Αττικής και άλλες περιοχές της χώρας.

Για την εκτέλεση οδικών έργων θα διατεθούν συνολικά 9,8 δισ. δρχ. Επτά απ' αυτά για την κατασκευή λεωφόρου από το Νέο Φάληρο μέχρι την ακτή Κονδύλη, με μετατόπιση των γραμμών του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Τα υπόλοιπα 2,8 δισ. δρχ. θα διατεθούν για βελτιώσεις δρόμων στους νομούς Χανίων, Θεσσαλίας, Τρικάλων, Αρτας, Κοζάνης και Ιωαννίνων.

Για την κατασκευή λιμένα στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης και άλλα λιμενικά έργα στη χερσαία ζώνη Ιεράπετρας θα διατεθούν 1,6 δισ. δρχ., ενώ 256 εκατ. δρχ. θα διατεθούν για αντιπλημμυρικά έργα σε Ρόδο, Κάρπαθο και για τον καθαρισμό του χειμάρρου Αριος Ν. Μεσσηνίας.

Πιστώσεις, συνολικού ύψους 600 εκατ. δρχ. θα διατεθούν επίσης και για την εκτέλεση εργασιών ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου Αττικής.

Θανατηφόρα τροχαία

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα έγινε χτες στο 20ό χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Σερών, όταν ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 34χρονος Ιωάννης Μηνάς,κάτοικος Γερμανίας, βγήκε από την πορεία του και προσέκρουσε σε προστατευτικές μπάρες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα ο οδηγός και η γυναίκα του Αννα Γιανούδη,27 ετών. Επίσης βαριά τραυματίστηκε η 15χρονη Αικατερίνη Παπαδοπούλου που επέβαινε στο όχημα.

  • Στο 15ο χιλιόμετρο της οδού Αεροδρομίου (Θεσσαλονίκης) - Θέρμης, φορτηγό παρέσυρε νεαρό ποδηλάτη και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Νεκρός είναι ο Αλβανός υπήκοος Μορίς Μπετίν, 21 ετών.
Μεταφέρθηκε στο Λαϊκό ο Παπαδόπουλος

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο μεταφέρθηκε χτες από το Τζάνειο ο αρχιπραξικοπηματίας Γ. Παπαδόπουλος.Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε το μεσημέρι από το γραφείο του προέδρου του ΔΣ του Νοσοκομείου, η κατάσταση της υγείας του ήταν χτες "σταθεροποιημένη και ελαφρώς βελτιωμένη".

Ο πάλαι ποτέ δικτάτορας, 77χρονος ισοβίτης των Φυλακών Κορυδαλλού σήμερα, μεταφέρθηκε την περασμένη Κυριακή, στις 12 τα μεσάνυχτα, από τις γυναικείες φυλακές όπου κρατούνταν, στο Τζάνειο Νοσοκομείο γιατί αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, καθώς πάσχει από αναπνευστική ανεπάρκεια.

Χτες λίγο μετά την έκδοση του τελευταίου ιατρικού ανακοινωθέντος από το Τζάνειο, ξεκίνησε η μεταφορά του στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε ο ίδιος και οι συγγενείς του να μεταφερθεί εκεί, γιατί έχει νοσηλευτεί στο ίδιο Νοσοκομείο και στο παρελθόν και υπάρχει στο αρχείο του αναλυτικό ιατρικό ιστορικό.

Πυρκαγιά στην Ασπροβάλτα

Είκοσι στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν από τη φωτιά που εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι ταυτόχρονα σε τρία σημεία κοντά σε κατοικημένη περιοχή στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης. Συνολικά κάηκαν 20 στρέμματα με δρυς και πουρνάρια, ενώ χάρη στην έγκαιρη επέμβαση του Δασαρχείου και των πυροσβεστικών αεροσκαφών δεν κινδύνευσαν κατοικίες. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 12.45 το μεσημέρι και σύμφωνα με όλα τα στοιχεία οφείλεται σε εμπρησμό. Λόγω του αέρα κατευθύνονταν ψηλά προς το βουνό, όμως νωρίς το βράδυ τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Στην περιοχή παρέμειναν μέχρι το πρωί δυνάμεις του Δασαρχείου Σταυρού και μία διμοιρία στρατιώτες από το στρατόπεδο της Ρεντίνας.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης πήραν μέρος έξι οχήματα του Δασαρχείου, ένα όχημα της Πυροσβεστικής και τέσσερα μικρά πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Μέσα σε μία λίμνη αίματος βρέθηκε κατακρεουργημένος στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη (Ρακτιβάν 12) ο 32χρονος Παύλος Πανάγος, υπάλληλος διαφημιστικής εταιρίας .Ενα σημαντικό στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει στην εξυγίανση του εγκλήματος είναι το γεγονός ότι βρέθηκαν κηλίδες αίματος που όπως υποστήριξε ο ιατροδικαστής "ανήκουν στον μανιακό δράστη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ