ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Εξαρση των φοιτητικών κινητοποιήσεων

ΣΕΟΥΛ.-

Κορυφώνονται σήμερα οι φοιτητικές κινητοποιήσεις στη Νότια Κορέα με αφορμή την επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας, που γιορτάζεται στις 15 Αυγούστου. Εκατοντάδες πορείες έχουν προγραμματιστεί σε σχεδόν όλες τις πόλεις της Νότιας Κορέας, ενώ στη μεθόριο με τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας (στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη του χωριού Πανμουνγιόμ) αναμένεται να συναντηθεί πολυμελής αντιπροσωπεία Νοτιοκορεατών φοιτητών με Βορειοκορεάτες συναδέλφους τους... Ωστόσο, και αυτή τη φορά δεν έλειψαν οι αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και φοιτητές, που διαδηλώνουν με βασικό αίτημα την ενοποίηση των δύο χωρών. Μάλιστα, χτες, οι ειδικές δυνάμεις καταστολής, που ξεπερνούσαν τα 6.000 άτομα (!) καταπάτησαν το άσυλο του Πανεπιστημίου Γιονσάι, εξαπολύοντας άγριο ανθρωποκυνηγητό σε κάθε χώρο του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Για ώρες πολλές, ο χώρος μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο Γιονσάι θύμιζε πραγματικό πεδίο μάχης...

Ηδη, πάνω από 230 νεαροί διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί και δεκάδες άλλοι έχουν συλληφθεί στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν οι Νοτιοκορεάτες φοιτητές σε μεγάλα πανεπιστήμια της Σεούλ τις τελευταίες δύο μέρες.

Χτες, χιλιάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων καταστολής της Σεούλ εισέβαλαν στο χώρο του Πανεπιστημίου Γιονσάι της Σεούλ, διαλύοντας βιαιότατα φοιτητική εκδήλωση υπέρ της ενοποίησης Νότιας και ΛΔ Κορέας.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι δεκάδες ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα εξαπέλυσαν βροχή δακρυγόνων κατά των φοιτητών και ότι 6.000 αστυνομικοίκαταπάτησαν τοπανεπιστημιακό άσυλο τουΓιονσάιγια να καταστείλουντη συγκέντρωση 2.000 φοιτητών.Πολύωρες, σκληρές συγκρούσεις ακολούθησαν της εισβολής των αστυνομικών στο πανεπιστήμιο αλλά και σε πολλούς κεντρικούς δρόμους της Σεούλ. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τον τραυματισμό και τις συλλήψεις δεκάδων φοιτητών...

  • Στις 26 και όχι στις 19 του μήνα θα απαγγελθούν τελικώς οι κατηγορίες εναντίον των δύο πρώην Προέδρων και απόστρατων στρατηγών, Τσουν Ντου Χουάν και Ρο Τάε Βου, οι οποίοι κατηγορούνται για δωροδοκία, προδοσία και ανταρσία. Ο εισαγγελέας ανώτερου δικαστηρίου της Σεούλ είχε ζητήσει για τον Τσουν Ντου Χουάν και τον Ρο Τάε Βου την εσχάτη των ποινών, καθώς και ισόβια κάθειρξη. Μαζί τους δικάζονται και άλλοι 14 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και αξιωματικοί του στρατού της Νότιας Κορέας.

ΟΗΕ
Παιδική εργασία σε απάνθρωπες συνθήκες

ΓΕΝΕΥΗ.-

Μια έκθεση που ετοιμάζουν τα Ηνωμένα Εθνη κάνει λόγο για μισό εκατομμύριο παιδιά και νέους ηλικίας 7-18 χρόνων, που επιδίδονται σε πορνεία στη Βραζιλία, για περίπου 50 εκατομμύρια παιδιά ινδουιστικών οικογενειών που είναι υποχρεωμένα να εργάζονται και για νεπαλέζικες οικογένειες που σε διάστημα πολλών γενιών είναι υποχρεωμένες να εργάζονται υπό καθεστώς δουλείας.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αυτή του ΟΗΕ αναφέρεται στις σύγχρονες μορφές δουλείας, ύστερα από έρευνα που έγινε σε περίπου 20 χώρες. Η έκθεση πρόκειται να υποβληθεί στην υποεπιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που θα συνέλθει στο τέλος του τρέχοντος μήνα στη Γενεύη.

Στην Ινδία, περίπου 50 εκατομμύρια παιδιά απασχολούνται κάτω από συνθήκες που λίγο διαφέρουν από τη δουλειά στην ασιατική αυτή χώρα. Η ινδική νομοθεσία απαιτεί ο "δούλος" να αποδείξει ο ίδιος την κατάστασή του, κάτι όμως που είναι πρακτικά αδύνατο μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων της κατηγορίας αυτής είναι αναλφάβητη.

Στο γειτονικό Πακιστάν, τα δικαστήρια έχουν απαγγείλει 774 καταδίκες εναντίον εργοδοτών που απασχόλησαν παιδιά και διάφορες ανθρωπιστικές επιτροπές πέτυχαν την αποδέσμευση χιλιάδων παιδιών που εργάζονται παράνομα και στη συνέχεια εξασφάλισαν την κοινωνική επανένταξή τους.

Πρακτικές σύγχρονης δουλείας με θύματα παιδιά κατέγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης και στο βόρειο τμήμα του Σουδάν. Ενώ στη Βιρμανία κρατούμενοι απασχολούνται σε δημόσια έργα υποδομής ή σε τουριστικά έργα που εκτελούνται με τη συμμετοχή ξένων κοινοπραξιών.

Σύμφωνα με την έκθεση, στο Κουβέιτ, στη Βρετανία, στην Ολλανδία και στην Ελλάδα οι συνθήκες εργασίας των λαθρομεταναστών προσομοιάζουν με μια σύγχρονη μορφή δουλείας, ιδίως όσον αφορά τις γυναίκες.

Εξάλλου, 690.000 μετανάστες απασχολούνται σε οικιακή εργασία στη Γαλλία και περίπου ισάριθμοι στη γειτονική Ισπανία.

Επίσης καταγγέλλεται στην έκθεση το φαινόμενο της "υιοθεσίας" από ρουμανικό ορφανοτροφείο, που στην πραγματικότητα όμως ήταν φανερές περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και παιδεραστίας.

Σε αναμέτρηση με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας
Επικυρώνονται οι συμφωνίες Τουρκίας - Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Αγκυρα και Βαγδάτη συμφώνησαν να ενισχύσουν τις εμπορικές τους σχέσεις χτες, ενώ παράλληλα κατέληξαν στους όρους επαναλειτουργίας του πετρελαιαγωγού που συνδέει Τουρκία και Ιράκ, κατά την επίσκεψη Τούρκων αξιωματούχων και επιχειρηματιών στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Μετά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών με Ιρακινούς αξιωματούχους, ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, Μεχμέτ Σαγκλάμ, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα αντιμετωπίσουν θετικά το τουρκικό αίτημα να επιτραπεί η εισαγωγή αργού πετρελαίου από το Ιράκ, με αντάλλαγμα την παροχή φαρμάκων στη Βαγδάτη.

Οταν αρχίσει να ρέει το πετρέλαιο, πρόσθεσε ο Σαγκλάμ, "η Τουρκία είναι έτοιμη να δώσει στο Ιράκ τρόφιμα και φάρμακα που έχει ανάγκη".

Ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας, η οποία τις τελευταίες δύο μέρες επισκέφθηκε τη Βαγδάτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ερμπακάν, Σεβκέτ Καζάν, τόνισε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, σε επίπεδο επιχειρηματιών, και σχολίασε ότι αναμένονται οι υπογραφές συμβολαίων μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι διμερείς τουρκοϊρακινές εμπορικές συναλλαγές έχουν μειωθεί σε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, μετά την επιβολή κυρώσεων από τον ΟΗΕ, εξ αφορμής της ιρακινής εισβολής στο Κουβέιτ. Η επίσκεψη των Τούρκων αξιωματούχων στο Ιράκ, η πρώτη μετά από 6 χρόνια, σκοπό έχει να επαναφέρει τις συναλλαγές των δύο χωρών στα προ του Πολέμου του Κόλπου επίπεδα (3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως).

ΑΛΒΑΝΙΑ
Βαθαίνει το πολιτικό αδιέξοδο

ΤΙΡΑΝΑ.-

Διεκόπη ο διάλογος μεταξύ του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος και του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλιστικού, το οποίο ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να μετάσχει στην εκλογική επιτροπή, την οποία πρότεινε ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

Πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν στα Τίρανα ότι η κίνηση αυτή των Σοσιαλιστών - εκτός απροόπτου - σημαίνει ότι το κόμμα θα απόσχει κι από τις δημοτικές εκλογές, οι οποίες έχουν οριστεί για τις 20 Οκτώβρη.

Η απόφαση της ηγεσίας των Σοσιαλιστών πιθανότατα θέτει σοβαρά εμπόδια στην εξομάλυνση του αλβανικού πολιτικού σκηνικού, καθώς οι ισορροπίες είχαν διαταραχτεί σοβαρά στις βουλευτικές εκλογές, στη διάρκεια των οποίων η αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει το Δημοκρατικό Κόμμα για σωρεία παρατυπιών.

Καταρρέει η κυβέρνηση στην Ταϊλάνδη

ΜΠΑΝΓΚΟΚ. -

Προς διάλυση οδεύει ο κυβερνητικός επτακομματικός συνασπισμός στην Ταϊλάνδη, αφού το σκάνδαλο το οποίο καταλογίστηκε στον πρωθυπουργό, όσον αφορά τη σύναψη τεράστιων τραπεζικών συμφωνιών, προκάλεσε την αποχώρηση του ηγετικού κόμματος, το οποίο βρισκόταν σε διαρκή διαμάχη με τα υπόλοιπα. Η αποχώρηση του Κόμματος Παλάνγκ Ντάρμα (ή "Κόμματος της Δύναμης της Αρετής"), ήρθε μία μέρα μετά την αποδοχή από τον πρωθυπουργό της λειτουργίας τραπεζών, οι οποίες κατηγορούνται για σκάνδαλα δωροδοκιών.

Υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τσαλέρμ Γιουμπαμρούνγκ, κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι αποδέχτηκε μεγάλα χρηματικά ποσά για να προκρίνει τη συμφωνία.

Ισχυροί σεισμοί στην Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ.-

Δύο ισχυροί σεισμοί (5,6 και 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) έπληξαν χτες νωρίς το πρωί, με διαφορά λίγων ωρών, τη Βόρεια Τουρκία, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.

Το πρακτορείο "Ανατολή" μετέδωσε ότι πολλά σπίτια υπέστησαν τρομακτικές ζημιές και προκλήθηκε πανικός μεταξύ των κατοίκων. Ενας κάτοικος τραυματίστηκε σοβαρά όταν, τρομοκρατημένος, πήδηξε από το παράθυρο.

Να σταματήσει η πυρηνική τρομοκρατία

ΣΙΔΝΕΫ.-

Η Επιτροπή της Καμπέρα για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων αποτελείται από επιστήμονες που κάποτε έφτιαξαν όπλα μαζικής καταστροφής, από πρώην στρατηγούς που τα χρησιμοποίησαν και πρώην πολιτικούς ηγέτες που απείλησαν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα. Ολοι αυτοί, λοιπόν, κάλεσαν χτες τις πέντε μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, να ενώσουν τις δυνάμεις τους προς την κατεύθυνση της κατάργησης των όπλων του πυρηνικού ολέθρου, δίνοντας, μάλιστα, και στη δημοσιότητα έκθεση με γενικό θέμα την πυρηνική τρομοκρατία.

"H πυρηνική τρομοκρατία και η αμφίβολη ασφάλεια του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας αποτελούν μία μεγάλη απειλή για τη διεθνή ασφάλεια", υποστηρίζει μεταξύ άλλων η έκθεση της επιτροπής της Καμπέρα, στην οποία προστίθεται ότι η πιθανή απόκτηση πυρηνικών όπλων ή υλικού από ομάδες τρομοκρατών αποτελεί αυξανόμενη απειλή για τη διεθνή κοινότητα. "Η πολιτική αστάθεια και η αποδυνάμωση της κρατικής εξουσίας σε μία χώρα, όπως η Ρωσία, που διαθέτει πυρηνικά όπλα, μπορεί να καταστρέψουν τα υπάρχοντα συστήματα διασφάλισης του σωστού χειρισμού και ελέγχου των πυρηνικών", αναφέρεται σε άλλο σημείο της έκθεσης της 17μελούς Επιτροπής της Καμπέρα για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων. Μεταξύ των μελών της επιτροπής είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Ροκάρ, και ο πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μακναμάρα.

Η Αυστραλία θα παρουσιάσει την παραπάνω έκθεση τον ερχόμενο μήνα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το 1997 στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ