ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Οργιο πιέσεων και εκβιασμών στο παραπέντε της απεργίας

Ο αγώνας συνεχίζεται, είναι το μήνυμα που στέλνουν τα πληρώματα των ακτοπλοϊκών που χτες βρέθηκαν αντιμέτωπα με τους ίδιους τους εφοπλιστές οι οποίοι είχαν κατέβει από τα χαράματα στο λιμάνι. Συνελεύσεις στα πλοία, συνεδριάζουν σήμερα τα σωματεία

Σε αγώνα όσων δε συμβιβάζονται, εξελίσσεται ο αγώνας των ναυτεργατών, καθώς η - προγραμματισμένη να αρχίσει αύριο στις 6 το πρωί - 48ωρη απεργία τους βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα όργιο απειλών και εκβιασμών εκ μέρους των εφοπλιστών και της κυβέρνησής τους. Χτες από τις 6 το πρωί κατέβηκαν στο λιμάνι αυτοπροσώπως οι ακτοπλόοι εφοπλιστές σε μία ακόμα προσπάθειά τους να εκβιάσουν τα πληρώματα να σπάσουν την απεργία. Κάνοντας καθαρό ότι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν την απεργία να εξελιχθεί, άφησαν να διαρρεύσει ότι έχουν έτοιμα αναπληρωματικά πληρώματα για να πάρουν ανά πάσα στιγμή τη θέση των απεργών. Στο πλευρό των εφοπλιστών έχει τεθεί το σύνολο της δύναμης του Λιμενικού, ενώ με επιστολή του προς τα σωματεία Μηχανικών και Θερμαστολαδάδων ο γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Δ. Μανός αξίωσε την αναστολή της απεργίας. Ανάλογη αξίωση διατύπωσε και η Ενωση Εφοπλιστών της Ακτοπλοϊας προτείνοντας στα σωματεία γενικώς μία συνάντηση για την επόμενη βδομάδα. Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έγιναν από την πλευρά των σωματείων ξεκαθαρίστηκε ότι αν πράγματι υπάρχει μεταξύ των εφοπλιστών διάθεση για να βρεθούν λύσεις τότε η συνάντηση θα έπρεπε να οριστεί το συντομότερο δυνατό και ασφαλώς όχι με όρο την αναστολή της απεργίας. Σε όλη τη διάρκεια της μέρας χτες στα βαπόρια έγιναν συγκεντρώσεις των πληρωμάτων όπου επαναβεβαιώθηκε η εκτίμηση πως απαιτείται συνέχιση του αγώνα μπροστά στην απειλή που συνιστά το σπάσιμο του "καμποτάζ". Οι εξορμήσεις στα πλοία συνεχίζονται και σήμερα το πρωί ενώ στις 10 πμ συνεδριάζουν οι διοικήσεις των σωματείων για να εκτιμήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Οι ναυτεργάτες καλούν το σύνολο των εργαζομένων να εκφράσει έμπρακτα τη συμπαράστασή του στον αγώνα για το δικαίωμα στην απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις, που προσβάλλονται από την παραβίαση του καμποτάζ δημιουργώντας δυσμενείς συνθήκες για τη ναυτεργασία συνολικά.

Τα δυο σωματεία, ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,με ανακοίνωσή τους προς το επιβατικό κοινό, κάνουν μια εκτενή αναφορά στις παρανομίες τού υπό σημαία ευκαιρίας πλοίου "Μάρκο Πόλο",αμερικανικών συμφερόντων, που παραβίασε τοκαμποτάζ και τη νομοθεσία της χώρας με τις πλάτες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και συνολικότερα της κυβέρνησης. Αναφέρονται επίσης στην απόφαση του ΣτΕ που επιδιώκει να "νομιμοποιήσει" το παράνομο "Μάρκο Πόλο".Τέλος, υπογραμμίζουν την ανάγκη του αγώνα, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτός ο αγώνας στρέφεται ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία και αδιαλλαξία, ενάντια στις αποφάσεις του ΥΕΝ και της κυβέρνησης.

Στο πλευρό των ναυτεργατών

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων στάθηκε έμπρακτα στο πλευρό των ναυτεργατικών ενώσεων πραγματοποιώντας καθημερινές εξορμήσεις με ανακοίνωσή της στους δρόμους του Πειραιά και της Αθήνας,καλώντας όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν την απεργία των ναυτεργατών. "Για άλλη μια φορά - τονίζεται στην ανακοίνωση - η κυβέρνηση με σύμμαχό της τις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και της ΓΣΕΕ επαναβεβαιώνει τον βαθιά αντεργατικό της χαρακτήρα σε ξηρά και θάλασσα και την πλήρη υποδούλωσή της στους ισχυρούς. Οι ναυτεργάτες στον δίκαιο και περήφανο αγώνα που δίνουν, δεν πρέπει και δε θα μείνουν μόνοι. Καλούμε τους Οικοδόμους να σταθούν στο πλευρό των αγωνιζόμενων ναυτεργατών. Οι σημερινοί καιροί που περνάμε το απαιτούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά".

Τον δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ηλεκτρολόγων Νομού Αττικής και τονίζει ότι οι κατακτήσεις των εργαζομένων που μπαίνουν σε αμφισβήτηση από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο θα βρουν τη σιδερένια αντίσταση της εργατικής τάξης, γι' αυτό, όπως υπογραμμίζουν, θα βρίσκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα των ναυτεργατών και θα βρεθούν και έμπρακτα στο πλευρό τους.

Με κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία Μετάλλου,Οικοδόμων,Ηλεκτρολόγων πλοίων,Επισιτισμού - Τουρισμού,Εργαζομένων ΝΑΥΣΙ,Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος,Εργαζομένων AEG,Ελαιουργοσαπουνοποιών,Λογιστών Πειραιά,Ναυπηγοξυλουργών του Πειραιά και το Σωματείο Μετάλλου Σαλαμίνας εκφράζουν την ταξική αγωνιστική αλληλεγγύη τους στα ναυτεργατικά σωματεία και καλούν όλους τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν αποφασιστικά στην απεργία. Ταυτόχρονα καλούν όλα τα μέλη των σωματείων τους από τις 6 το πρωί την Παρασκευή και το Σάββατο με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους ενεργά να συμβάλλουν για την επιτυχία της απεργίας.

"Πάνω από τρεις μήνες - τονίζεται στην ανακοίνωση των 11 σωματείων - με μπροστάρηδες τα ταξικά συνδικάτα στεριάς και θάλασσας, εκατοντάδες εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη για να υπερασπιστούν το αναφαίρετο δικαίωμα στη δουλιά - να έχουμε ελληνικά πλοία με Ελληνες ναυτεργάτες με σεβασμό της νομοθεσίας στις ελληνικές θάλασσες".

"Κυβέρνηση, εφοπλιστές, κατασταλτικοί μηχανισμοί - τονίζεται - έχουν πιάσει την απέναντι όχθη, έχουν αναλάβει διατεταγμένη υπηρεσία από τα μεγάλα αφεντικά τους και τις πολυεθνικές που κρύβονται πίσω από το "Μάρκο Πόλο". Σχεδιάζουν μια ναυτιλία για τη χώρα χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς ΝΑΤ, συντάξεις και κοινωνική ασφάλιση. Το ψέμα και η υποκρισία κυβέρνησης και εφοπλιστών δεν έχουν όρια! Βάφτισαν αυτή την πολιτική αφελληνισμού της ναυτιλίας "πολιτική εκσυγχρονισμού - ανταγωνιστικότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο"".

Τέλος, τα σωματεία στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι το ρόλο του "Ιούδα" στην υπόθεση αυτή με το αζημίωτο έχει αναλάβει η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ο Πρωτόπαππας και άλλοι κυβερνητικοί συνδικαλιστικοί αστέρες, οι οποίοι δρουν σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός... "Το Σάββατο αποφάσιζαν απεργία και την Τρίτη ανέτρεπαν την απόφαση!". Οι εργαζόμενοι καλούνται να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ποιοι δήθεν τους εκπροσωπούν, καταλήγει η ανακοίνωση.

Απαιτήσεις δίχως τέλος

Μετά και την τελευταία ευνοϊκή ρύθμιση εξόφλησης των χρεών του εφοπλιστή Λελάκη προς την ΕΤΒΑ, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα απαίτησή του για δάνειο ύψους 2 δισ. δραχμών

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Οι κατά συρροή χαριστικές ρυθμίσεις χρεών της ΕΤΒΑ προς τον μεγαλοεφοπλιστή Λελάκη φαίνεται να συνεχίζονται. Μετά την τελευταία ευνοϊκή ρύθμιση που πέτυχε απ' την ΕΤΒΑ, ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για νέο γύρο εκβιασμών, απαιτώντας δάνειο 2 δισ. δραχμών και χρησιμοποιώντας σαν "ατού" τους 400 εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούλη. Την προκλητικά προνομιακή μεταχείριση απ' την κυβέρνηση στον Λελάκη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ,την οποία μοίρασε και στους εργαζόμενους του ναυπηγείου.

Η νέα απαίτηση του κρατικοδίαιτου εφοπλιστή αναμένεται να διατυπωθεί με το πρόσχημα ανάληψης εργασιών μετασκευής κρουαζιερόπλοιου, που θα δώσει εργασία σε πολύ περισσότερους εργάτες απ' όσους απασχολεί σήμερα και για πάνω από δυο χρόνια, όπως ισχυρίζεται.

Η τελευταία ρύθμιση χρεών συμφωνήθηκε με την ΕΤΒΑ λίγες μέρες πριν, αν και το Πρωτοδικείο Χαλκίδας εξέδωσε απόφαση έξωσης του εφοπλιστή απ' το ναυπηγείο, ύστερα από αγωγή της ίδιας της τράπεζας. Στο μεταξύ, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο του "λουκέτου" και στη συνέχεια του ξεπουλήματος του ναυπηγείου. Στην ανακοίνωση της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ,καταγγέλλεται η στάση της κυβέρνησης, που "προχώρησε σε νέα χαριστική ρύθμιση των χρεών του μεγαλοεφοπλιστή Λελάκη, ο οποίος δεν καταβάλλει καν τις σκανδαλώδεις συμβατικές του υποχρεώσεις απ' την ενοικίαση του ναυπηγείου, "φεσώνοντας" την επιχείρηση με 400 - 500 εκατ. δρχ. - εκτός των άλλων χρεών προς διάφορες τράπεζες - αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους και διαγράφοντας άδηλο το μέλλον της επιχείρησης και των εργαζομένων".

Καταγγέλλει επίσης "τις μεθοδεύσεις κυβέρνησης και διοίκησης της ΕΤΒΑ, για έλλειψη πολιτικής βούλησης επίλυσης του προβλήματος προς όφελος των εργαζομένων και διατήρησης της υπάρχουσας κατάστασης για μικροκομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες, που τυγχάνουν της στήριξης και της πλειοψηφίας του σωματείου, αλλά και της προσκείμενης στην ΠΑΣΚΕ διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, καθώς και του νομάρχη Εύβοιας".

Το ΚΚΕ προτείνει, "με αφορμή το θετικό αποτέλεσμα της αγωγής έξωσης, την απομάκρυνση του Λελάκη απ' το ναυπηγείο και την καταβολή όλων των οφειλών του. Τη συνέχιση της λειτουργίας του χωρίς να θιχτεί καμιά θέση εργασίας και στα πλαίσια μιας κλαδικής πολιτικής, με τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας".

Τέλος, τονίζεται πως αυτή η λύση απαιτεί την ανάπτυξη διεκδικητικού κινήματος των εργαζομένων, τη δημιουργία μετώπου για τη διάσωση των ναυπηγείων στην Εύβοια και τη χώρα. Την ανατροπή των συσχετισμών στα συνδικάτα υπέρ των ταξικών δυνάμεων. Την πολιτική και εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Παρών στον αγώνα δηλώνουν οι ναυτεργάτες

"Παρών" στον αγώνα δηλώνουν οι ναυτεργάτες

Επιμένουν στον αγώνα τους

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της εκτυπωτικής επιχείρησης του Κ. Δραγούνη,παραμένοντας στο χώρο του εργοστασίου και διεκδικώντας την επαναπρόσληψη των 24 παράνομα απολυθέντων συναδέλφων τους, καθώς και τα δεδουλευμένα που τους οφείλει ο εργοδότης. Στο μεταξύ, η τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για τα προβλήματα αυτά, που είχε καθοριστεί για την περασμένη Δευτέρα, αναβλήθηκε μετά από αίτημα του Κ. Δραγούνη.

Συγκεκριμένα, ο εργοδότης, με επιστολή που έστειλε στο υπουργείο, σημείωσε ότι δεν μπορεί να παραβρεθεί στην τριμερή συνάντηση και ζήτησε αναβολή για μετά τις 22 Αυγούστου. Οπως σημείωναν συνδικαλιστές, ο πραγματικός λόγος για την αναβολή της συνάντησης βρίσκεται στο ότι ο εργοδότης επιδιώκει μέσα από τις συνεχείς καθυστερήσεις να απογοητευτούν οι εργαζόμενοι και να αποδυναμωθεί ο αγώνας τους.

Να σημειώσουμε ότι οι 107 εργαζόμενοι της επιχείρησης παραμένουν απλήρωτοι από τον Απρίλη, ενώ δεν τους έχει δοθεί ούτε η άδεια, ούτε το επίδομα αδείας. Ο δε Κ. Δραγούνης, όχι μόνο αρνείται να καταβάλει τις οφειλές του (συνολικού ύψους 100 εκατ. δραχμών), αλλά στις 5 Αυγούστου προκειμένου να "σπάσει" τον αγώνα τους, απέλυσε 24 εργαζόμενους και με σαθρές κατηγορίες για "σύσταση συμμορίας" δεν τους κατέβαλε ούτε τη νόμιμη αποζημίωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ