ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 1996
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η... "ισλαμική εκστρατεία"

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΟΝΝΗ - ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-

"Καυτό" το καλοκαίρι για την τουρκική κυβέρνηση: ο Νετσμετίν Ερμπακάν συνεχίζει τις κινήσεις του για προσεταιρισμό του ισλαμικού κόσμου, προκαλώντας πότε την αποδοκιμασία και πότε την επιδοκιμασία των"κοσμικών" του συμμάχων, η τουρκική διπλωματία επιχειρεί να διατηρήσει την εύνοια της Δύσης, το Κουρδικό συνεχίζει να βράζει, και ο χορός καλά κρατεί...

"Ανοίγματα" Ερμπακάν και στη ΝΑ Ασία

Μετά τις συμφωνίες που υπέγραψε με το Ιράν και την επίσκεψή του στο Πακιστάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός Νετσμετίν Ερμπακάν βρέθηκε στη Σιγκαπούρη, όπου έτυχε θερμής υποδοχής. Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης της χώρας εκτίμησαν ότι η Τουρκία "θα αδράξει" την ευκαιρία για ευρεία οικονομική συνεργασία και το ρόλο "γεφυροποιού" του δυτικού πολιτισμού και του μουσουλμανικού κόσμου.

Στο μεταξύ, χτες στην Αγκυρα η Τανσού Τσιλέρ μετέβαλε την ως πρότινος ρητορική της κατά των "ανοιγμάτων" του Ερμπακάν, λέγοντας ότι η Τουρκία ετοιμάζεται "να ενισχύσει τους δεσμούς της με τους ανατολικούς γείτονές της, αλλά χωρίς να εγκαταλείψει τις σχέσεις της με τη Δύση".

Η μεταστροφή της υπουργού Εξωτερικών θα πρέπει να αποδοθεί στη στήριξη που παρέχουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία, ειδικά όσον αφορά την ενεργειακή συμφωνία με το Ιράν. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, για παράδειγμα, τάχθηκε υπέρ της. Ο λόγος είναι, πιθανότατα, η γερμανική και γενικότερα ευρωπαϊκή αντίθεση στον αμερικανικό υπερ-νόμο "Ντ' Αμάτο". Αυτή τη στήριξη επιδιώκει να εδραιώσει η τουρκική διπλωματία, η επικεφαλής της οποίας, Τανσού Τσιλέρ, επισκέπτεται τη Βόννη σε λίγες μέρες.

Το Κουρδικό

Να αυξήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον τουρκικών στόχων προκειμένου να "αναγκάσουν" την τουρκική κυβέρνηση να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διέταξε τους μαχητές του ο ηγέτης του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων DEM, ο Οτσαλάν δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι MED-TV ότι "κανείς στην Τουρκία δεν αναλαμβάνει σοβαρές πρωτοβουλίες για ειρήνη και πολιτικό διάλογο". Ο Οτσαλάν προφανώς αναφερόταν στη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Νετσμετίν Ερμπακάν, ο οποίος την περασμένη βδομάδα απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής απ' ευθείας διαλόγου με τους αυτονομιστές. Είχε προηγηθεί η ειρηνευτική πρωτοβουλία ενός βουλευτή του Κόμματος Ευημερίας (του οποίου ο Ερμπακάν ηγείται) και ενός ισλαμιστή συγγραφέα, η οποία όμως έπεσε στο κενό, κατόπιν των σθεναρών αντιδράσεων των κοσμικών κυβερνητικών συμμάχων του Κόμματος Ευημερίας (Τσιλέρ), αλλά και του Προέδρου της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ...

Από σήμερα αναμένεται να ξαναρχίσει την εκπομπή του το κουρδικό τηλεοπτικό κανάλι MED-TV, το οποίο είχε αναγκαστεί να τη διακόψει την 1η Ιούλη. Το δίκτυο θα μεταδίδει προγράμματα για τον κουρδικό πληθυσμό στην Ευρώπη και στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, μέσω του αμερικανικού τηλεοπτικού δορυφόρου "Ιντελσάτ", όπως αναφέρει το χτεσινό φύλλο της βρετανικής εφημερίδας "Γκάρντιαν". Το δίκτυο είχε σταματήσει να εκπέμπει μέσω του ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου "Γιουτελσάτ", κατόπιν πιέσεων της τουρκικής κυβέρνησης σε κυβερνήσεις και οικονομικούς κύκλους της Ευρώπης, επειδή, κατά την άποψή της, αποτελεί όργανο προπαγάνδας του εκτός νόμου ΡΚΚ.

Την προσφυγή της Δανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιθανό να προκαλέσουν οι καταγγελίες ενός κουρδογενούς Δανού υπηκόου περί βασανιστηρίων που υπέστη στις τουρκικές φυλακές. Οπως δήλωσε χτες ο επικεφαλής της δανικής διπλωματίας, Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν, η υπόθεση εξετάστηκε επισταμένως από την κυβέρνησή του, η οποία θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας.Ο 39χρονος Δανός - κουρδικής καταγωγής - Κεμάλ Κοτς είχε συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές την 9η Ιούλη με την κατηγορία ότι παρείχε οικονομική βοήθεια στο ΡΚΚ και κρατήθηκε στις τουρκικές φυλακές επί 5 εβδομάδες. Οπως κατήγγειλε ο ίδιος, η μεταχείρισή του ήταν "κτηνώδης", ενώ επί σειρά ημερών βασανίστηκε και απειλήθηκε με θάνατο για να ομολογήσει.

ΒΟΣΝΙΑ
"Ομαλοποίηση" με το ζόρι...

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Λιγότερο από μήνας απομένει πλέον μέχρι το άνοιγμα των καλπών για τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Μέχρι τώρα η πρόοδος που έχει συντελεστεί προς την κατεύθυνση κλίματος ομαλότητας και κατάλληλης εκλογικής υποδομής είναι μικρή. Αλλά, όπως υποστήριξε χτες ο Ρόμπερτ Φρόουικ, επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), "το μόνο που μπορεί να σταματήσει τις εκλογές της 14ης Σεπτέμβρη είναι η αναζωπύρωση του πολέμου".

Ωστόσο, πολλοί - μεταξύ τους και ξένες ανθρωπιστικές οργανώσεις - παραμένουν επιφυλακτικοί μπροστά στην επίμονη θέση του Ρόμπερτ Φρόουικ για τη διεξαγωγή των εκλογών πάση θυσία. Η ανθρωπιστική οργάνωση "Ομάδα Διεθνούς Κρίσης" αντέδρασε στις δηλώσεις Φρόουικ, οι οποίες και αντανακλούν τη σπουδή της κυβέρνησης Κλίντον για την επιβολή της "ειρήνης" στη Βοσνία πριν τις εκλογές του Νοέμβρη. Η οργάνωση κατηγόρησε τον Φρόουικ και τους αξιωματούχους της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για το Βοσνιακό, ότι υπακούουν τυφλά στα συμφέροντα των κυβερνήσεών τους και ενεργούν μην υπολογίζοντας τα καλύτερα συμφέροντα των λαών της Βοσνίας. Σύμφωνα με την οργάνωση, συμφέρον του βοσνιακού λαού είναι η αναβολή της διεξαγωγής των εκλογών μέχρι τη βελτίωση των συνθηκών στην περιοχή...

Το ίδιο 24ωρο, η επιτροπή "Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελσίνκι" κατήγγειλε τη διάπραξη δολοφονικών αποπειρών κατά Σερβοβόσνιων στην Κροατία. Σύμφωνα με την οργάνωση, οι τέσσερις νεκροί Σέρβοι και οι άλλοι 11 ομοεθνείς τους, που τραυματίστηκαν το τελευταίο δίμηνο στην Κροατία, έπεσαν θύματα ενέδρας εξαιτίας των ναρκών που "έσπειραν" άγνωστοι στους κήπους και στους χώρους γύρω από τις κατοικίες τους! Ολα αυτά, ενώ, μόλις λίγες μέρες πριν, η Ελίζαμπεθ Ρεν, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εκδήλωσε για μία ακόμη φορά την απόγνωσή της για τις τύχες των Σερβοβόσνιων στην Κροατία...

Το πρωί του Δεκαπενταύγουστου, οι Κροάτες και οι μουσουλμάνοι, που συνθέτουν το Δημοτικό Συμβούλιο του Μόσταρ, εξέλεξαν ως δήμαρχο της διχασμένης πόλης τον Κροάτη Ιβιτσα Πρσκάλο και αντιδήμαρχο τον μουσουλμάνο Σαφέτ Ορούτσεβιτς. Σε μήνυμά του ο διοικητής της ΕΕ στο Μόσταρ, Σερ Μάρτιν Γκάροντ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η πόλη "θα αποκτήσει μέχρι το τέλος του χρόνου μία διοίκηση σταθερή και ενιαία".

Δηλώσεις Μπερίσα και Ρουγκόβα για Κόσσοβο

Τα Τίρανα δεν έχουν πρόθεση να επιδιώξουν την επανένωση της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου, υποστήριξε χτες ο Αλβανός Πρόεδρος, Σαλί Μπερίσα, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Ο ΤΥΠΟΣ. "Η Αλβανία σέβεται τα σύνορα αλλά δε θα ανεχθεί διαίρεση της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, ούτε εθνικές εκκαθαρίσεις", σημείωσε ο Αλβανός Πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και τους αλβανόφωνους της Πρίστινα.

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης της αλβανικής αντιπολίτευσης στο Κοσσυφοπέδιο, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ανακοίνωσε ότι οι αλβανόφωνοι της περιοχής θα απόσχουν από τις εκλογές της 3ης Νοέμβρη που διεξάγονται στη Ν. Γιουγκοσλαβία για την ανανέωση των μελών του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. "Δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος στις εκλογές αυτές. Κάναμε δικές μας, και κατά συνέπεια η εκλεγμένη ηγεσία μας είναι νόμιμη", κατέληξε ο Ρουγκόβα στη διάρκεια της καθιερωμένης εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου στην Πρίστινα.

Ο παλαιστίνιος ηγέτης Γ.Αραφάτ με άλλους κυβερνητικούς επίσημους χτες

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, με άλλους κυβερνητικούς επίσημους χτες στη Γάζα

Και νέος θάνατος στις παλαιστινιακές φυλακές

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις κατά της Παλαιστινιακής Αρχής για τη σκληρότητα που επιδεικνύει έναντι των πολιτών της, ενώ άλλος ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του από βασανιστήρια στις φυλακές.

Ο 66χρονος Χαλέντ Αλχαμπέλ, όπως ανακοινώθηκε χτες, πέθανε την περασμένη Δευτέρα, στο αστυνομικό τμήμα της Ραμάλα, όπου είχε προσαχθεί μαζί με πέντε γιους του. Ο Αλχαμπέλ, ο οποίος συνελήφθη για θέματα γης, κατά την επίσημη εκδοχή αυτοκτόνησε, και δεν έχει διαταχθεί έρευνα για τα αίτια του θανάτου του.

Κατά παλαιστινιακές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από τα βασανιστήρια της παλαιστινιακής Αστυνομίας έχουν πεθάνει 7 άνθρωποι, από την υπογραφή των συμφωνιών αυτονομίας, το 1994.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σε έκθεσή της πως παρότι θύματα βασανιστηρίων διαμαρτυρήθηκαν και έστειλαν επιστολές στον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, καμία έρευνα δεν έγινε, ενώ αρκετοί απειλήθηκαν με αντίποινα.

Συνάντηση Αραφάτ - Μορντεχάι

Τις λεπτομέρειες της διαδικασίας εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας αναμένεται να συζητήσουν ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Ιτζχάκ Μορντεχάι. Η συνάντηση, κατά ισραηλινές πηγές, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί η ακριβής ημερομηνία.

Στο μεταξύ, χτες ισραηλινές εφημερίδες δημοσίευσαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Γιασέρ Αραφάτ έχει αντιμετωπίσει πολλές απόπειρες δολοφονίας. Ο Μαχμούντ Αμπάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Γεντιότ Αχρονιότ", δήλωσε ότι η ζωή του Αραφάτ "βρίσκεται πάντα σε κίνδυνο". Και η εφημερίδα "Χααρέτζ" δημοσίευσε άλλες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες πολυάριθμοι αξιωματούχοι των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας έχουν συλληφθεί ως ενεχόμενοι σε απόπειρες κατά του ηγέτη της ΟΑΠ.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Νέες κυρώσεις κατά του Σουδάν...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ . -

Το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ προσανατολίζεται στην επιβολή μέτρων απαγόρευσης των πτήσεων αεροσκαφών των "Σουδανικών Αερογραμμών" προς τρίτες χώρες, μετά την άρνηση του ισλαμικού στρατιωτικού καθεστώτος του Χαρτούμ να παραδώσει τους ύποπτους για την προ δύο ετών δολοφονική απόπειρα κατά του Αιγύπτιου Προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας, Αντόνιους Αϊτερ, ανακοίνωσε χτες ότι τα 15 μέλη του ΣΑ επεξεργάστηκαν ήδη το πρόχειρο κείμενο για την επιβολή αεροπορικού αποκλεισμού κατά του Σουδάν, το οποίο πρότεινε το Κάιρο, υποστηριζόμενο από χώρες του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Το "Ασοσιέιντετ Πρες", επικαλούμενο αντίγραφο του προτεινόμενου σχεδίου κυρώσεων κατά του Χαρτούμ, μετέδωσε ότι προτείνεται η υιοθέτηση μέτρων απαγόρευσης στην προσγείωση αεροσκαφών των "Σουδανικών Αερογραμμών" στα αεροδρόμια των 185 χωρών - μελών του ΟΗΕ.

ΙΝΔΙΑ
Βέτο στην κατάργηση των πυρηνικών δοκιμών

ΓΕΝΕΥΗ.-

Βέτο πρόβαλε η Ινδία πάνω στο κείμενο της συνθήκης για διεθνή απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Γενεύη και έτσι οι διεθνείς διαπραγματευτές ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν ανεπίσημα ότι "δεν υπάρχει συναίνεση" και δε θα την προωθήσουν στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό. Υστερα από ολονύκτιες διαβουλεύσεις ο Βρετανός σερ Μάικλ Γουέστον προέβη στη δήλωση ότι δεν υπάρχει συναίνεση. Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι μπορεί να συμβεί στην ολομέλεια της Διάσκεψης, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, ο Γουέστον απάντησε ότι "θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ