ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρεμιέρα με 300 κλήσεις

Ξεκίνησε χτες και επίσημα το πρόγραμμα ηλεκτρονικά ελεγχόμενης στάθμευσης σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας

Με 300 κλήσεις... κέρδος για το Δήμο Αθήνας και την ιδιωτική εταιρία που έχει αναλάβει την εφαρμογή του Συστήματος Ηλεκτρονικά Ελεγχόμενης Στάθμευσης, ξεκίνησε χτες το πιλοτικό πρόγραμμα για την ελεγχόμενη στάθμευση με παρκόμετρα στην πρωτεύουσα. Η πρεμιέρα για τα ηλεκτρονικά παρκόμετρα "δόθηκε" χτες στους κεντρικούς δρόμους του Κολωνακίου, με αντιδράσεις από πλευράς κατοίκων και εμπόρων, πολλοί από τους οποίους θα αναγκαστούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους σε άλλες περιοχές, καταβάλλοντας μικρότερο ποσό στάθμευσης από αυτό των 200 δραχμών την ώρα που απαιτεί το σύστημα που προωθεί ο Δήμος. Προβλέποντας, προφανώς, την αντίδραση του κόσμου, η αρμόδια υπηρεσία του δήμου "υποσχέθηκε" ότι μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη θα υπάρξει περίοδος... χάριτος για τους μόνιμους κατοίκους και τους εργαζόμενους στην περιοχή. Δεν υπήρξε ωστόσο διαβεβαίωση και για τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων της ιδιωτικής εταιρίας.

Να σημειώσουμε ότι το Σύστημα Ηλεκτρονικά Ελεγχόμενης Στάθμευσης περιλαμβάνει τρεις ζώνες στάθμευσης: Η πρώτη, η πράσινη αφορά τους κατοίκους που κατοικούν στο κέντρο, οι οποίοι μπορούν να παρκάρουν ελεύθερα όλο το 24ωρο. Στη δεύτερη, την μπλε,θα επιτρέπεται η στάθμευση από 1 - 8 ώρες και η κάθε ώρα θα στοιχίζει 200 δραχμές. Στην τρίτη, την κόκκινη,που περιλαμβάνει το Εμπορικό Κέντρο και τους πολυσύχναστους κεντρικούς δρόμους του Κολωνακίου (Αμερικής, Κανάρη, Ηροδότου, Καψάλη κλπ.) επιτρέπεται η στάθμευση για 1 - 2 ώρες και θα στοιχίζει 200 δραχμές την ώρα.

Πολλοί είναι οι κάτοικοι, ωστόσο, που λόγω χρήσης των διακοπών τους ή ελλιπούς ενημέρωσης από πλευράς δήμου, δεν έχουν προμηθευτεί ακόμα το ειδικό σήμα που προβλέπεται για τη δωρεάν στάθμευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από Σεπτέμβρη θα υπάρχουν γερανοί και ειδικές δαγκάνες κατά μήκος των κεντρικών δρόμων που θα ακινητοποιούν τα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Για να τα ξεμπλοκάρουν, οι οδηγοί θα καλούνται να πληρώσουν 25.000 δραχμές συν το πρόστιμο για την παράνομη στάθμευση.

ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΙ
Τους παίρνουν και τα... ρέστα!

Καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Τη... λυπητερή, δηλαδή το πρόστιμο συνυπευθυνότητας που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση στη χώρα μας για υπέρβαση στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καλούνται τώρα να πληρώσουν οι αγελαδοτρόφοι.

Οπως είναι γνωστό, το Διευθυντήριο της ΕΕ επέβαλε στους Ελληνες αγελαδοτρόφους πρόστιμο 900 εκατομμυρίων δραχμών για υπέρβαση του ορίου των 625.000 τόνων παραγωγής γάλακτος που έχει καθορίσει για τη χώρα μας. Η ποσότητα αυτή, ωστόσο, καλύπτει μόλις τα 55 - 60% των αναγκών της χώρας μας σε αγελαδινό γάλα. Παρ' όλα αυτά, η ΕΕ όχι μόνον αρνείται να αυξήσει την ποσόστωση παραγωγής, αλλά και επιβάλει τσουχτερά πρόστιμα. Πέρυσι επέβαλε πρόστιμο πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια δραχμές. Ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος (ΕΛΟΓ), κατένειμε το πρόστιμο στους μεμονωμένους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος, ανάλογα με την υπέρβαση που χρεώνεται η κάθε εκμετάλλευση, και ζητά να το πληρώσουν, μέσω των γαλακτοβιομηχανιών, μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Οι αγελαδοτρόφοι της Ηπείρου (Ιωαννίνων, Αρτας και Πρέβεζας) καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 28 δραχμές για κάθε κιλό υπέρβασης... Κι αυτό, όταν η τιμή που πληρώνονται οι παραγωγοί από τη γαλακτοβιομηχανία (ΔΩΔΩΝΗ κλπ.) μειώνεται φέτος στις 110 δραχμές το κιλό, από 124 δραχμές πέρσι, οπότε υπήρξε, επίσης, μεγάλη μείωση στην τιμή παραγωγού. Στο ίδιο διάστημα οι γαλακτοβιομηχανίες πουλάνε στην κατανάλωση με υπερτριπλάσια τιμή!

Μ' αυτά τα δεδομένα και την κρίση που περνά η κτηνοτροφία, οι παραγωγοί αδυνατούν να πληρώσουν τα πρόστιμα της ΕΕ. Το θέμα αυτό έθεσε χτες στον υπουργό Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, αντιπροσωπεία αγελαδοτρόφων της Ηπείρου από τους προέδρους: ΟΑΣ Νομού Ιωαννίνων, Μιχάλη Τζήμα, Αγελαδοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων, Κατσάνο Νικόλαο, Αγελαδοτροφικό Σύλλογο Αρτας, Πλατσιούκα Αθανάσιο και Χάιδο Θεόδωρο, εκπρόσωπο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας.Η αντιπροσωπεία σε συνάντησή της στο υπουργείο ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να μη δεχτεί το πρόστιμο. Σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγοί, απαιτούν να μην επιβαρυνθούν το πρόστιμο οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος, πολύ περισσότερο που δε φταίνε σε τίποτα οι ίδιοι... Οι παραγωγοί δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν και για την ικανοποίηση του αιτήματος αυτού μαζί, βεβαίως, με την ικανοποίηση των γενικότερων αιτημάτων.

ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
Επισπεύδεται η απόφαση για την καραντίνα

Συνεδριάζει στο τέλος της βδομάδας η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θετική απόφαση για άρση της καραντίνας στις εξαγωγές προεξοφλεί ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας

Στο τέλος της βδομάδας (Πέμπτη ή Παρασκευή) αναμένεται να συνεδριάσει η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ προκειμένου να εξετάσει το αίτημα της Ελλάδας για την άρση της καραντίνας, που έχει επιβάλει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών στις εξαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων από τη χώρα μας λόγω των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού που παρατηρήθηκαν στο Νομό Εβρου. Η συνεδρίαση της επιτροπής ήταν προγραμματισμένη για το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη αλλά επισπεύδεται, μετά την πρόσφατη επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων της Κοινότητας στη χώρα μας. Οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι, ήδη, επέστρεψαν στις Βρυξέλλες, φαίνεται να αποκόμισαν θετικά συμπεράσματα για τα προληπτικά μέτρα που πήρε και εφαρμόζει με αυστηρότητα η ελληνική κυβέρνηση για την πρόληψη επέκτασης της νόσου του αφθώδους πυρετού.

Τα μέτρα που πήραμε "μόνοι μας αποκλειστικά, χωρίς να μας τα επιβάλει η Κοινότητα και τα οποία είναι ιδιαίτερα αυστηρά", αποδείχτηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά", είπε χτες στο "Ρ" ο υφυπουργός Γεωργίας Α. Φωτιάδης. Είπε επίσης ότι δεν υπήρξαν κρούσματα σε άλλη περιοχή της χώρας και ούτε υπάρχει περίπτωση μετάδοσης της νόσου. "Τα μέτρα αυτά τα πήραμε, πρώτ' απ' όλα, για την προστασία της δικής μας κτηνοτροφίας και βεβαίως, για να μη μεταδοθεί ο ιός και αποδείχτηκαν σωστά, όπως διαπίστωσαν και οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μετά την τελευταία επίσκεψη και τις σχετικές διαπιστώσεις των εμπειρογνωμόνων, περιμένουμε την άρση της καραντίνας σχετικά με τις εξαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων από τη χώρα μας και τον περιορισμό της, το πολύ, στην περιοχή που εκδηλώθηκαν τα κρούσματα και όπου, άλλωστε, εμείς οι ίδιοι έχουμε πάρει μέτρα αποκλεισμού", δήλωσε ο υφυπουργός. Συμπλήρωσε δε, πως έτσι κι αλλιώς, η καραντίνα που επιβλήθηκε στα κτηνοτροφικά προϊόντα όλης της χώρας είναι καταχρηστική... Εξέφρασε, τέλος, την "αισιοδοξία" ότι η απόφαση της Κοινότητας θα είναι θετική για την άρση της καραντίνας. Σε κάθε περίπτωση, τόνιζαν αρμόδιοι παράγοντες των κτηνιατρικών υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας, τυχόν απόφαση για συνέχιση της καραντίνας σε όλη τη χώρα και μετά τη διαπίστωση της αποτελεσματικότητας των μέτρων που λήφθηκαν στη Θράκη, θα αποτελούσε σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και θα αποκάλυπτε τις σκοπιμότητες που υπηρετούνται.

Οσον αφορά τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που υποχρεώθηκαν να σφάξουν χιλιάδες ζώα τους λόγω της προσβολής του αφθώδους και για προληπτικούς λόγους, ο υφυπουργός Γεωργίας επανέλαβε πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει το απαιτούμενο κονδύλι για την αποζημίωση της αξίας των ζώων που εσφάγησαν. Ωστόσο, ισχυρίστηκε πως καθυστερεί η πληρωμή για λόγους προστασίας του ίδιου του κτηνοτροφικού κεφαλαίου της περιοχής και γιατί δεν αντιμετωπίζουν, όπως εκτιμά ο ίδιος ο υφυπουργός, άμεσο οικονομικό πρόβλημα επιβίωσης οι κτηνοτρόφοι! Την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, τέλος, φαίνεται να απασχολεί η περίπτωση να μην αντικαταστήσουν τα ζώα που έσφαξαν οι κτηνοτρόφοι. Γι' αυτό και εξετάζονται μέτρα που να στηρίζουν τους κτηνοτρόφους για την αντικατάσταση των ζώων τους.

Τρίτη ληστεία στην ίδια τράπεζα!

Την τρίτη κατά σειρά ληστεία στο υποκατάστημα της Ιονικής Τράπεζας Νέου Ψυχικού κατέγραψε χτες η Αστυνομία. Η παρουσία του ένοπλου φύλακα όχι μόνο δεν πτόησε τους ληστές, αλλά τους έκανε και πιο προσεχτικούς. Φεύγοντας πήραν το όπλο του φύλακα για να σιγουρέψουν την απρόσκοπτη διαφυγή τους.

Η ληστεία σημειώθηκε χτες το πρωί στο υποκατάστημα της οδού 25ης Μαρτίου και Ξάνθου από δύο αγνώστους. Σύμφωνα με την αστυνομία ο ένας εκ των δύο δραστών, ηλικίας 40 χρονών περίπου, που πιθανόν φορούσε περούκα, με την απειλή πιστολιού και χειροβομβίδας αφόπλισε τον υπάλληλο της τράπεζας Κωνσταντίνο Τσαβλή και ανάγκασε τον ταμία να του γεμίσει ένα σάκο με τα χρήματα των ταμείων, που ήταν περίπου έξι εκατομμύρια δραχμές. Στη συνέχεια διέφυγε με μοτοσικλέτα, κίτρινου χρώματος και χωρίς πινακίδα κυκλοφορίας, που οδηγούσε συνεργός του. Ο άοπλος φύλακας τους ακολούθησε με το αυτοκίνητό του, αλλά τους έχασε μετά από λίγο, μόλις οι δράστες μπήκαν στη λεωφόρο Μεσογείων. Η κάμερα της τράπεζας κατέγραψε τις κινήσεις του 40χρονου κακοποιού και η ασφάλεια καταβάλει προσπάθειες για την αξιοποίηση του βίντεο.

ΛΑΡΙΣΑ
Ζημιές από χαλάζι και νεροποντή

Συλλαλητήριο αγροτών στα Τρίκαλα στις 5 Σεπτέμβρη

Μετά το Νομό Τρικάλων, χτες, το χαλάζι "χτύπησε" και το Νομό Λάρισας προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες. Χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι, τεύτλα, καλαμπόκι κηπευτικά και άλλες καλλιέργειες, υπέστησαν μεγάλες ζημιές από χαλαζόπτωση που άρχισε στις έξι το απόγευμα και κράτησε μόλις 15 λεπτά της ώρας. Παράλληλα η δυνατή νεροποντή είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλά σπίτια και καταστήματα στην πόλη της Λάρισας, ενώ σε αρκετές περιοχές του νομού σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η χαλαζόπτωση έρχεται να συμπληρώσει τις καταστροφές από τις αντιαγροτικές αποφάσεις και οι αγρότες είναι ανάστατοι καθώς αντιμετωπίζουν το φάσμα ολοκληρωτικής οικονομικής καταστροφής.

Στα Τρίκαλα, χτες, σε συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων "Η ΑΝΟΙΞΗ", αποφασίστηκε να διοργανωθεί παναγροτικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας με τρακτέρ στις 5 Σεπτέμβρη στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων. Οι αγρότες αναμένεται να κατέβουν μαζικά και να μπλοκάρουν όλους τους δρόμους της πόλης με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματά τους πριν καταλήξουν στην πλατεία Ρ. Φεραίου. Ταυτόχρονα, η διοίκηση της Ομοσπονδίας θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των άλλων μαζικών φορέων του νομού για να ζητήσει τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Επίσης, θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας προκειμένου να ζητήσει, επιτέλους να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ