ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

Τα γεγονότα στην Κύπρο και οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν, έδωσαν την ευκαιρία στους γνωστούς - άγνωστους της πατριδοκαπηλίας να διεκδικήσουν ξανά θέση τιμητή και επιτιμητή των πάντων. Με το φαιό εθνικιστικό τους παραλήρημα έκαναν την εμφάνισή τους και στη Μεγαλόνησο και στην Ελλάδα, για να αποδειχτεί για μια ακόμα φορά ο συγχρονισμός τους με τους σοβινιστές "συναδέλφους" τους στην Αγκυρα. Ηδη τα "παρών" τους το τελευταίο δεκαήμερο είναι τόσα και τέτοιου είδους που κανείς δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια στον επικίνδυνο ρόλο και δράση τους. Πολύ περισσότερο που αυτή η δράση είναι επικίνδυνη και για την υπόθεση της Κύπρου και για τον χαρακτήρα των διακρατικών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής.

Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να αγνοήσει κανείς ότι αυτός ο κατευθυνόμενος εθνικισμός έσπευσε, σε αρκετές περιπτώσεις, να "εξαφανίσει" κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Μεγαλόνησο τις σημαίες του ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους που λέγεται Κύπρος, και να επιβάλει στη θέση τους την ελληνική σημαία. Την ίδια ώρα, δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι ένα κομμάτι των κυβερνητικών ιθυνόντων (και το σύνολο όσων ιδιωτών έχουν αναγορευτεί με ευθύνη της κυβέρνησης σε ημιεπίσημους διαμορφωτές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής) αναφέρονται στην Κύπρο ωσάν να επρόκειτο για κάποια επαρχία της ελληνικής επικράτειας.

***

Κοντά στα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν οι ασχημονίες των προβοκατόρων στην Κομοτηνή και τη Ρόδο, σε συνδυασμό με το "Χρυσαυγίτικο" καπέλωμα της προχτεσινής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη. Το κάψιμο τούρκικων σημαιών στις παραπάνω εκδηλώσεις, οι επιθέσεις κατά των τουρκικών προξενείων, οι τραμπουκισμοί και οι λεηλασίες περιουσιών με θύματα Ελληνες μουσουλμάνους της Θράκης, τα συνθήματα του τύπου "φωτιά - φωτιά στα τούρκικα σκυλιά" και "Ελλάδα - Κύπρος - Ενωση", είναι μερικά από τα "κατορθώματα" των εγχώριων σοβινιστών. Οι τελευταίοι, στα πλαίσια της τακτικής "το ένα χέρι νίβει το άλλο", συναγωνίστηκαν τα "επιτεύγματα" των ομοϊδεατών τους στην Κωνσταντινούπολη και την Προύσα και σίγουρα επέδειξαν ετοιμότητα ως προς την εκτέλεση των εντολών του ενιαίου, τελικά, κέντρου που κατευθύνει και τους μεν και τους δε.

Οι Ελληνες και Κύπριοι πατριώτες δεν πρέπει να μείνουν απαθείς σε αυτή την κατάσταση. Είναι αναγκαίο να παλέψουν και να κινητοποιηθούν για την απελευθέρωση της Κύπρου από τα δεσμά του Αττίλα. Απαιτείται να διαδηλώσουν μαζικά και με πάθος, τόσο ενάντια στους πραγματικούς ενόχους του κυπριακού δράματος, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, όσο και κατά των οργάνων τους στην Αγκυρα και την κατεχόμενη Λευκωσία. Είναι αναγκαίο να απομονώσουν σε Ελλάδα και Κύπρο τους φορείς της μισαλλοδοξίας και του εθνικισμού. Να μην αφήσουν περιθώρια στους ιμπεριαλιστές αρχιτέκτονες της πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε" να εισαγάγουν μέσω των ενεργουμένων τους την έχθρα μεταξύ ελληνικού, τουρκικού και κυπριακού λαού. Οι εργάτες της Ελλάδας και της Κύπρου, τα λαϊκά στρώματα σε Αθήνα και Λευκωσία, δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τους δεσμώτες αγωνιστές στα μπουντρούμια του Ερμπακάν και της Τσιλέρ. Δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τον άγρια εκμεταλλευόμενο τούρκικο λαό. Ο εθνικισμός και ο σοβινισμός είναι ξένος με τα συμφέροντα της Κύπρου και της Ελλάδας. Ακόμα χειρότερα. Είναι εργαλείο προώθησης των συμφερόντων όσων έχουν περάσει τη θηλιά της κατοχής στη Μεγαλόνησο και σπρώχνουν στον όλεθρο την Ελλάδα και την Τουρκία.

***

Σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς εγκεφάλους και στα υποχείριά τους είναι η στιγμή να μπει φραγμός. Ο μόνος αρμόδιος και ικανός να αντισταθεί στις επιδιώξεις τους, είναι ο λαός. Σε αυτόν απευθύνεται σήμερα το ΚΚΕ, καλώντας τον να πάρει μαζικά μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καταδίκης των στρατοκρατών της Αγκυρας και των υποβολέων τους, της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ. Το ΚΚΕ καλεί τους Ελληνες πολίτες να πορευτούν και να διαδηλώσουν, διακηρύσσοντας έξω από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Τουρκίας τη δική τους απόφαση. Απόφαση να μην επιτρέψουν την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και να μην αποδεχτούν τίποτε άλλο ως λύση του Κυπριακού παρά μόνο μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη και αποστρατιωτικοποιημένη. Οι κομμουνιστές καλούν το λαό της Αθήνας να βροντοφωνάξει τους ενόχους της 22χρονης σκλαβιάς της Μεγαλονήσου με το όνομά τους, στιγματίζοντας την υποτελή τακτική των κυβερνώντων, που περιφέρουν την υποταγή τους στους υποβολείς των εγκληματιών της Κύπρου. Να δώσει σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι πάνω στο αίμα των δυο δολοφονημένων Ελληνοκύπριων και τόσων άλλων αγωνιστών, δε θα αφεθούν ναασελγήσουν τα φασιστοειδή του εθνικισμού. Τα φασιστοειδή που προχτές στην Κομοτηνή και αλλού επιχείρησαν να ατιμάσουν, όχι τάχα την τούρκικη σημαία και τη μουσουλμανική μειονότητα, αλλά το δικαίωμα στη φιλία μεταξύ των λαών, προσφέροντας άλλοθι σε όσους "τρίβουν τα χέρια τους" για νέες βαρβαρότητες και νέες αποπροσανατολιστικές ελληνοτουρκικές οξύνσεις.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

σποτ

Οι Ελληνες και Κύπριοι πατριώτες είναι αναγκαίο να απομονώσουν σε Ελλάδα και Κύπρο τους φορείς της μισαλλοδοξίας και του εθνικισμού. Να μην αφήσουν περιθώρια στους ιμπεριαλιστές αρχιτέκτονες της πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε" να εισαγάγουν μέσω των ενεργουμένων τους την έχθρα μεταξύ ελληνικού, τουρκικού και κυπριακού λαού

ΤΟΥ Δ. ΜΑΤΖΟΥΡΑΤΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΟΜΟΡΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ
Απογοητευτικά τα αποτελέσματα των εκπτώσεων

- Σε δέκα μέρες λήγουν επίσημα οι θερινές εκπτώσεις. Ποια είναι τα αποτελέσματά τους για τον εμπορικό κόσμο και πού οφείλονται αυτά;

- Μαύρα κι άραχνα! Τα αποτελέσματα των φετινών εκπτώσεων ήταν άκρως απογοητευτικά. Οι επιχειρήσεις δεν κατόρθωσαν παρά τις αλλεπάλληλες πτώσεις των τιμών να εξαντλήσουν τα εμπορεύματα που τους είχαν απομείνει κατά τη διάρκεια της σεζόν. Με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκτεθειμένοι στην αγορά με κινδύνους για την αποπληρωμή των εμπορευμάτων, με αγωνία για την κάλυψη των επιταγών και των συναλλαγματικών τους, να ζουν με μια αβεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον των επιχειρήσεών τους και των εργαζομένων σε αυτές.

- Φέτος οι εκπτώσεις εξάντλησαν όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο χρονικά περιθώρια κρατώντας δύο ολόκληρους μήνες. Αυτό τι ρόλο έπαιξε για την έκβασή τους;

- Οπως κάθε φορά, έτσι και σ' αυτές τις εκπτώσεις, η διάρκειά τους θα ξεπεράσει τους δύο μήνες και θα φτάσει μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Και αυτό, διότι τα καταστήματα τότε θα αφαιρέσουν από τις βιτρίνες τους τα καλοκαιρινά εμπορεύματα και θα βάλουν τα φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα. Αυτή η παρατεταμένη διάρκεια έπαιξε το ρόλο της ώστε με την επιμήκυνση του χρόνου να θεωρηθεί ότι η κυβέρνηση ικανοποίησε το αίτημα των εμπόρων για πρόωρες εκπτώσεις. Οσο για τη συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης και λήξης αυτών των εκπτώσεων, ουδέποτε οι συνάδελφοι έμποροιζήτησαν, αντίθετα, οι διοικήσεις της ΕΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής και Ομορων Νομών αυθαίρετα, όπως και στο παρελθόν, ζήτησαν τάχα μου στο όνομα των εμπόρων τη διενέργεια πρόωρων εκπτώσεων μέσα σε αυτά τα χρονικά περιθώρια. Τώρα για το ότι δέχονται πιέσεις από τους εμπόρους, λένε συνειδητά ψέματα.Ετσι, η έκβαση και αυτών των εκπτώσεων είχε τα αποτελέσματα που προαναφέραμε. Οι δε προβλέψεις ότι θα ευνοούνταν ο πληθωρισμός και ότι θα δημιουργούνταν αύξηση του τζίρου, αποδείχτηκαν φρούδες ελπίδες.

- Ποιες είναι οι προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για το θεσμικό πλαίσιο των προσφορών και εκπτώσεων;

- Πρώτον, κατάργηση κάθε μορφής διάθεσης των προϊόντων και εμπορευμάτων με μειωμένες τιμές. Δηλαδή, κατάργηση των τριών δεκαπενθημέρων προσφορών, κατάργηση των πρόωρων εκπτώσεων, κατάργηση κάθε μορφής παρατάσεων. Δεύτερον, επαναφορά, σεβασμός και αυστηρή τήρηση του θεσμού των εκπτώσεων για μεν το καλοκαίρι 1η με 31 Αυγούστου, το δε χειμώνα 1η με 28 Φλεβάρη. Τρίτον, θεσμοθέτηση ενιαίου ωραρίου λειτουργίας για όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα, στη βάση των προτάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος. Πάντως, η αντιμετώπιση όλων αυτών των θεμάτων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από τους ΕΒΕ. Χρειάζεται η συμπαράταξη με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ενός αντιμονοπωλιακού μετώπου αντίστασης και πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές εταιρίες, ενάντια στις επιλογές των ελληνικών κυβερνήσεων και προπαντός ενάντια στις κατευθύνσεις που εκπορεύονται από την ΕΕ. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ καυτός για τους ΕΒΕ. Προετοιμαζόμαστε για κάθε μορφή αγώνα, από τους πιο απλούς μέχρι τους πιο σύνθετους. Ακόμα και γι' αυτούς που το περιεχόμενό τους θα είναι και πολιτικό.

Μ. Ζ.

χεράκια

ΜΕ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ της κατάληψης που πραγματοποιούν πάνω από 1.000 Νοτιοκορεάτες φοιτητές στο κτίριο των Φυσικών Επιστημών του πανεπιστημίου Γιονσέι απείλησε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας (σελίδα 7).

ΣΕ ΜΙΑ ΣΦΑΓΗ που αναλυτές αμήχανα χαρακτηρίζουν "μια από τις χειρότερες του τετραετούς εμφυλίου πολέμου στην Αλγερία", ένοπλοι που ανήκουν σε παραστρατιωτική - και όπως εικάζεται, ισλαμική - ομάδα σκότωσαν τουλάχιστον 63 ανθρώπους το περασμένο Σαββατοκύριακο σελίδα 8).ΟΡΓΗ στο Βέλγιο για το σύστημα Δικαίου της χώρας. Ελεύθεροι αφέθηκαν οι συλληφθέντες που κατηγορούνται για αρπαγή, βιασμούς ανηλίκων και φόνους! (σελίδα 8).

ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ του Μπλόκου τίμησε ο λαός της Κοκκινιάς το περασμένο Σαββατοκύριακο (σελίδα 9).

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ σε όλη την Ελλάδα το "ταξίδι" του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ. Πολλές εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες (σελίδα 9).

Η ΑΝΑΓΚΗ προώθησης και επίλυσης των προβλημάτων των Ποντίων επισημάνθηκε στην παγκόσμια συνάντηση ποντιακών οργανώσεων που έγινε στο Βτούμ της Γεωργίας. Στη συνάντηση χαιρέτισε ο Σπ. Χαλβατζής (σελίδα 16).

ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ συνυπευθυνότητας που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση στη χώρα μας για υπέρβαση στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καλούνται να πληρώσουν οι αγελαδοτρόφοι (σελίδα 17).ΜΕ 300 ΚΛΗΣΕΙΣ... κέρδος για το Δήμο Αθήνας και την ιδιωτική εταιρία που έχει αναλάβει την εφαρμογή του Συστήματος Ηλεκτρονικά Ελεγχόμενης Στάθμευσης, ξεκίνησε χτες το πιλοτικό πρόγραμμα στην πρωτεύουσα (σελίδα 17).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ