ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τραγική "Ερωφίλη"

Την "Ερωφίλη" του Γεωργίου Χορτάτση θα παρουσιάσει σήμερα και αύριο,στο Ηρώδειο,το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης σε συνεργασία με το "Αμφι - Θέατρο" του Σπύρου Ευαγγελάτου.Η "Ερωφίλη" παρουσιάζεται κατά την έκδοση Στυλιανού Αλεξίου και Μάρθας Αποσκίτη.Η σκηνοθεσία είναι του Σπύρου Ευαγγελάτου,τα σκηνικά - κοστούμια της Λαλούλας Χρυσικοπούλου και η μουσική του Στέφανου Γαζουλέα.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μιχάλης Αεράκης, Κώστας Καζανάς, Θανάσης Κουρλαμπάς, Σπύρος Μαβίδης, Γιώργος Ζωγράφος, Τζίνη Παπαδοπούλου, Χριστίνα Κουτσουδάκη, Γιώργος Κροντήρης.Στο χορό συμμετέχουν: Αλεξάνδρα Παντελάκη, Ανθούλα Καλλάκη, Βάσω Κοτσίρη, Μαρία Τζανουκάκη, Ζέτα Πασπαράκη.

Η "Ερωφίλη" είναι μια κλασικιστική τραγωδία επηρεασμένη από τα ιταλικά πρότυπα της εποχής, μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα κλπ. Ομως, ο Χορτάτσης δεν υποδουλώθηκε στην ξενική επίδραση. Αφομοίωσε τα στοιχεία που τον ενδιέφεραν, τα μετουσίωσε σε ένα ανεξάρτητο προσωπικό του ύφος με κρητικό άρωμα. Ολο το έργο είναι γραμμένο με τον ευέλικτο δεκαπεντασύλλαβο της κρητικής δημοτικής ποίησης, με τους γλυκύτατους ιδιωματισμούς, τον πλούτο των λέξεων, το λυρισμό, την καθαρότητα του ύφους, τις γεμάτες φιλοσοφικά νοήματα εκφράσεις.

Η υπόθεση της "Ερωφίλης" είναι μυθική. Ο βασιλιάς Φιλόγονος βασιλεύει στην Αίγυπτο. Μαζί με την κόρη του Ερωφίλη μεγαλώνει στη βασιλική αυλή και ο Πανάρετος. Οι δύο νέοι συνδέονται ερωτικά και μετά από έναν πόλεμο, κατά τον οποίο ο Πανάρετος έσωσε τη χώρα, παντρεύονται κρυφά από τον πατέρα της. Ο Φιλόγονος όμως θέλει να δώσει την κόρη του σε έναν από τους αντιπάλους του βασιλιάδες της Περσίας ή της Ανατολής, για να επιτύχει την ειρήνη. Αναθέτει μάλιστα στον Πανάρετο το δύσκολο ρόλο να πείσει την κόρη του. Ο Φιλόγονος ανακαλύπτει την πραγματική αιτία της άρνησης της κόρης του και σκοτώνει τον Πανάρετο. Η Ερωφίλη θρηνεί τον άντρα της και μετά αυτοκτονεί. Δίκαια η Ερωφίλη, βλέποντας τη σκληρότητα του βασιλιά πατέρα της, λέει "Οφού κακό μου ριζικό κι ίντα 'θελα τα πλούτη κι ίντα 'θελα να γεννηθώ στην αρχοντιά ετούτη".

Το "καλοκαίρι" της Νίκαιας

Με τους "Επιτρέποντες" ή "Διαιτησία" του Μενάνδρου από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας αρχίζει, απόψε, στο Κατράκειο ο δεύτερος κύκλος των εκδηλώσεων "Νίκαια Πολιτιστικό Καλοκαίρι '96". Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη,σκηνοθεσία Εύης Γαβριηλίδη,σκηνικά Αντης Παρτζίλη,κοστούμια Ντίνου Πετράτου,μουσική Γιώργου Θεοφάνους και χορογραφία Ισίδωρου Σιδέρη.Το πρόγραμμα συνεχίζεται με πολλές συναυλίες αλλά και θεατρικές παραστάσεις, τόσο στο Κατράκειο όσο και στο Δημοτικό Κηποθέατρο.

Συγκεκριμένα, στο Κατράκειο θα δούμε συναυλίες των: Πυξ - Λαξ (22/8), Νίκου Παπάζογλου (28/8), Χρήστου Νικολόπουλου (6/9), Χάρις Αλεξίου (9/9), Δημήτρη Μητροπάνου (13/9), Γλυκερίας - Οπισθοδρομικών (18/9) καθώς και ρεμπέτικη βραδιά (21/9). Ο θεατρικός λόγος εκπροσωπείται με τις παραστάσεις: "Ο καλός στρατιώτης Σβέικ" του Γ. Χάσεκ, σε σκηνοθεσία Β. Σειληνού (26/8), "Οιδίπους Τύραννος" του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Ν. Χαραλάμπους (1/9), "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο (3/9), "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη, από το Εθνικό Θέατρο (12/9), "Βασιλιάς Ληρ" του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Λ. Τριβιζά (16/9) και χορευτική παράσταση από το "Αμέρικαν Ιντιαν Νταν Θίατερ (20/9).

Το Δημοτικό Κηποθέατρο φιλοξενεί συναυλίες με τους: Β. Παϊτέρη (21/8), Χρ. Γιαννόπουλο (23/8), Βασίλη Λέκκα (27/8), Χρήστο Τσιαμούλη (30/8), Νίκο Ξυδάκη (4/9), "Κινούμενη Αμμος" (5/9) και Τάκη Βούη (11/9). Στον ίδιο χώρο θα δούμε τις παραστάσεις: "Η τύχη της Μαρούλας" του Δ. Κορομηλά (25/8), "Ο χαρτοπαίκτης" του Χουρμούζη (29/8), "Στο όνομα της Ελένης" με την Αιμιλία Υψηλάντη (2/9), "Μάνα κουράγιο" από το Θεσσαλικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Σταύρου Ντουφεξή (10/9), "Η θαυμαστή Μπαλωματού" του Λόρκα, από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα (15/9) και "Το σόι" του Γ. Αρμένη, από τη Θεατρική Ομάδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Νίκαιας σε σκηνοθεσία Γ. Τσιδίμη (23/9).

Στο νησί της γνώσης

Ενα παράξενο νησί, όπου έχουν καταφύγει οι σκλάβοι της Αρχαίας Αθήνας, θα γίνει ο τόπος που θα μαθητεύσουν οι ήρωες του Μαριβό, σ' ένα σχολείο ανθρωπιάς. Σκλάβοι και αφέντες αλλάζουν ρόλους, γελοιοποιούνται, υποφέρουν, αποκτούν τη γνώση του εαυτού τους. Είναι "Το νησί των σκλάβων" του Μαριβό,που παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας,σε μετάφραση Ζωής Σαμαρά,σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη,σκηνικά - κοστούμια Αφροδίτης Κουτσουδάκη και μουσική Πάρι Παρασχόπουλου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Κώστας Ματσακάς, Ματίνα Μόσχοβη, Τζένη Σκαρλάτου, Νίκος Σαρόπουλος και Κώστας Παίδαρος.Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας,μετά από παραστάσεις που έδωσε στην πόλη του, αλλά και σε διάφορες άλλες πόλεις, έρχεται και στην Αθήνα, όπου θα δώσει, σήμερα,παράσταση στο Θέατρο Λυκαβηττού.

Η παράσταση, όπως λέει ο σκηνοθέτης Νίκος Σακαλίδης,στηρίζεται στην ιδέα ότι το έργο παίζεται από έναν θίασο - ανάμνηση του ιταλικού. Το έργο αρχίζει κάποια τρελή βραδιά χορού, πριν το περίφημο ναυάγιο των ηρώων στο νησί. Και το ναυάγιο δεν είναι τίποτε άλλο από έναν εφιάλτη των κυρίων και ένα ευχάριστο όνειρο των σκλάβων. Ο θεατρώνης Τριβιλίνος, άρχοντας του νησιού και μάγος, θα σκηνοθετήσει αυτό το ομαδικό όνειρο - όραμα όπως ο Πρόσπερος την άλλη Τρικυμία. Ο ρόλοι θα αντιστραφούν, ο καθένας θα βγάλει τα συμπεράσματά του, αλλά αυτό που θα κυριαρχήσει είναι το μέγα παιχνίδι του θεάτρου.

Ενας "πρίγκιπας" στην Πέτρα

Το "Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν" με τον "Μικρό πρίγκιπα" του Εξιπερί φιλοξενεί, αύριο, το Θέατρο Πέτρας,στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πέτρας '96.Μικροί και μεγάλοι θα "ταξιδέψουν" στο μαγικό κόσμο των πλανητών και μαζί με τον μικρό πρίγκιπα θα ζήσουν την παιδική αθωότητα, το όνειρο και τη φαντασία. Η παράσταση ανεβαίνει σε διασκευή και σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή,σκηνικά - κοστούμια Τότας Πρίτσα και μουσική επιμέλεια Φίλιππου Τσαλαχούρη.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μίμης Κουγιουμτζής, Κέλλυ Σαρατσοπούλου, Ιάκωβος Μυλωνάς, Γιώργος Ευγενικός, Στέλλα Νικολοθανάση, Παναγιώτης Βίτσικας, Ευριπίδης Λασκαρίδης κ.ά. Τιμή εισιτηρίου 2.500 δρχ.

  • Αύριο ανοίγει η αυλαία των εκδηλώσεων "Καλοκαίρι '96" του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Γαλατσίου.Στο χώρο του Αθλητικού Κέντρου του Αλσους Βεϊκου, στις 9 μμ, θα δοθεί συναυλία ελληνικής έντεχνης και λαϊκής μουσικής με παλιά αγαπημένα λαϊκά τραγούδια των Τσιτσάνη, Ζαμπέτα, Ακη Πάνου κ.ά. με τους Λένα Αλκαίου, Μαριάννα Ζορμπά και Γιάννη Παλαμίδα.Επίσης την Πέμπτη το Θέατρο Σκιών του Θ. Σπυρόπουλου θα δώσει παράσταση Καραγκιόζη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Από τη Ρωσία με "τέχνη"

Από τον Πειραιά, και συγκεκριμένα το Βεάκειο, ξεκινάει, σήμερα και αύριο, την περιοδεία του στα νησιά του Αργοσαρωνικού και τον Πειραιά το Συγκρότημα Μπαλέτο Μπολσόι. Μια διακεκριμένη μπαλαρίνα, βραβευμένη με κρατικά ρωσικά βραβεία, η Αλα Μιχαλτσένκο, και οι κορυφαίοι του χορού από τη Μόσχα, παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον και ποικίλο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει τα γνωστότερα και ωραιότερα κομμάτια κλασικού μπαλέτου. Το πρόγραμμα αρχίζει με την τελετουργική "Πολωνέζα" και συνεχίζεται με το ρωσικό χορό του χορογράφου Γκολεϊζόφσκι, τον ουκρανικό γκόπακ, τους περσικούς χορούς, από την όπερα "Κοβαντσίνα", τη "Λίμνη των κύκνων", που θα παρουσιαστεί αποσπασματικά, και, τέλος, τον "Ινδικό Χορό των Τυμπάνων". Το πρόγραμμα τελειώνει με έναν ελληνικό χορό από τους Ρώσους χορευτές, ως δείγμα των θερμών αισθημάτων τους για την Ελλάδα και τη διεθνή επικοινωνία.

Μετά τον Πειραιά ακολουθούν παραστάσεις στον Πόρο, την Αίγινα, την Υδρα, τις Σπέτσες και σε άλλους δήμους του Πειραιά.

Μουσικές διαδρομές

Το μουσικό σχήμα από την Κρήτη, οι "Χαϊνηδες",θα βρίσκονται, αύριο, στις 9.30μμ, στο προαύλιο του 3ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης.Ο Μιχάλης Σταυρακάκης,ο Δημήτρης Αποστολάκης,ο Δημήτρης Ζαχαριουδάκης,η Κάλια Σπυριδάκη και ο Γιώργος Λαοδίκης τραγουδούν τους μύθους της παρέας πάνω στους γνωστούς κρητικούς ρυθμούς, σεβόμενοι τη μουσική παράδοση στο πνεύμα, και όπου είναι εφικτό και στο γράμμα.

  • Συνεχίζουν τα μουσικά τους ταξίδια, στην Κάρυστο,οι "Μικρές Περιπλανήσεις" από την Κω, στο πλαίσιο της γιορτής κρασιού '96 "Πάρτυ στην Αμμο".Την Πέμπτη, λοιπόν, στη δυτική παραλία της Καρύστου μεταφέρουν τις μουσικές, τα τραγούδια τους και τη φρεσκάδα του Αιγαίου οι "Μικρές Περιπλανήσεις" από την Κω, όπου μένουν και δημιουργούν. Στις "αποσκευές" τους, ο Νίκος Αρμπιλιάς,ο Λεωνίδας Κουλίτσης,ο Χρήστος Γαμβρέλης,η Ελένη Κολετζάκη και ο Μάνθος Αρμπιλιάς,έχουν την τρίτη τους δισκογραφική δουλιά "Μέρες απραξίας", που συμπληρώνει δημιουργικά τις "Μικρές Περιπλανήσεις" και την "Αγονη γραμμή".
  • Συναυλία θα δώσει, αύριο, στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου,ο Σωκράτης Μάλαμας,με τη νέα του δισκογραφική δουλιά και τις "Ασπρόμαυρες ιστορίες", τα "Παραμύθια", της "Μέρας και της νύχτας" και τον "Κύκλο". Στο τραγούδι μαζί του η Λιζέτα Καλημέρη.Στην ορχήστρα οι: Ακης Κατσουπάκης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Νίκος Χασάπης, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος και Κώστας Τσούγκρας.

Ο "Βασιλιάς Ληρ" στο "Κατράκειο" (16/9)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ