ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο κύβος ερρίφθη...

Οριστική θεωρείται πλέον η απόφαση του Κ. Σημίτη για προσφυγή στις κάλπες τον φθινόπωρο με την επίκληση "εθνικού θέματος". Μέχρι το τέλος της βδομάδας η επίσημη ανακοίνωση

Οριστική θεωρείται πλέον η απόφαση του Κ. Σημίτη να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο, με πρόσχημα τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η πολιτική συγκυρία που διανύουμε είναι η πλέον ευνοϊκή για το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε το θέμα και χτες σε συνεργάτες του ανέφερε ότι πρέπει η κατάσταση να ξεκαθαρίσει με πρόωρες εκλογές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας,μιλώντας το μεσημέρι στην αίθουσα Τύπου επιβεβαίωσε έμμεσα την κυβερνητική απόφαση λέγοντας ότι "ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση διαθέτουν αυξημένο αίσθημα ευθύνης και συντομότατα θα ανακοινώσουν τις πρωτοβουλίες τους και τις τελικές επιλογές τους. Θα υπάρξει ένα πολύ μικρό διάστημα συνεργασιών του πρωθυπουργού και το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί με τρόπο αποφασιστικό και τελεσίδικο σε συντομότατο χρονικό διάστημα". Για το πώς το θέμα των πρόωρων εκλογών θα περάσει στην κοινή γνώμη, πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ σύσκεψη του Κ. Σημίτη με στενούς του συνεργάτες. Ο Δ. Ρέππας επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης για τις πρόωρες εκλογές σε αντίθεση με τα όσα μέχρι τώρα έλεγε, ισχυρίστηκε ότι σήμερα "έχουν δημιουργηθεί κάποιες συνθήκες διαφορετικές" και "ο πρωθυπουργός σταθμίζει όλα τα ενδεχόμενα και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του".

Ενδεικτικό της κινητικότητας που παρατηρείται στην κυβέρνηση είναι και το γεγονός ότι σήμερα ο Κ. Σημίτης συναντάται με τον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδη, αύριο συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή και σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου και αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση για την προκήρυξη των εκλογών.

Βέβαια, η επίκληση του "εθνικού θέματος" είναι προδήλως προσχηματική και η πραγματική αιτία είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να έχει λυμένα τα χέρια της για μία ολόκληρη τετραετία, προκειμένου να εφαρμόσει μία πολιτική άγριας λιτότητας που δεν έχει προηγούμενο τις τελευταίες δεκαετίες.

Οπως έλεγαν και υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, η προσφυγή στις κάλπες θεωρείται αναγκαία, γιατί χρειάζεται ξεκαθάρισμα της κατάστασης προκειμένου ο πρωθυπουργός να συγκροτήσει το δικό του μηχανισμό και να ανταπεξέλθει στις πιέσεις για τη λήψη οικονομικών μέτρων που ασκούν οι "διεθνείς παράγοντες".

Αλλωστε, κυβερνητικές πηγές είχαν φροντίσει να γίνει γνωστή η άποψη των οικονομικών υπουργών ότι πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να καταρτιστεί ο νέος προϋπολογισμός. Η θέση αυτή πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση θέλει τη "λαϊκή εντολή" προκειμένου να προχωρήσει στα μέτρα λιτότητας και χτυπήματος των λαϊκών κατακτήσεων που απορρέουν από τις δεσμεύσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ και του προγράμματος σύγκλισης.

Ενδεικτική του κλίματος είναι και χτεσινή τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας, Ε. Γιαννόπουλου (στενού συνεργάτη του Κ. Σημίτη) που μέχρι χτες ήταν κάθετα αντίθετος με τη διενέργεια πρόωρων εκλογών και εμφανίστηκε στο ΜΕΓΚΑ πεισμένος για την αναγκαιότητα των πρόωρων εκλογών.

Από την άλλη πλευρά, αντίθετοι με τη διενέργεια πρόωρων εκλογών εμφανίζονταν οι Θ. Πάγκαλος και Σ. Παπαθεμελής, με το επιχείρημα ότι όσο υπάρχει εκκρεμότητα στα εθνικά θέματα δεν πρέπει η κυβέρνηση να προχωράει σε πρόωρες εκλογές. Αντίθετα ο Α. Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, δε φέρεται να είναι αντίθετος με τις πρόωρες εκλογές.

Αναφερόμενος στο θέμα ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης "ήδη από τον Ιούνιο τόνιζε ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές".

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Οπως προβλέπει το άρθρο 41 του Συντάγματος για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών ισχύουν τα εξής:

"Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή με πρόταση της κυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Το Διάταγμα διάλυσης της Βουλής προσυπογραμμένο από το Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει να περιλαμβάνει συγχρόνως την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Βουλής μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από τις εκλογές". Σε κάθε περίπτωση, χωρίς εξαίρεση το Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής πρέπει να περιλαμβάνει την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα μέρες.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θέλουμε ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στον Ναυτικό Ομιλο Αργοστολίου, η απονομή των βραβείων στους αθλητές που συμμετείχαν στο 8ο Διεθνές Ιστιοπλοϊκό Ράλι Ιονίου στο οποίο πήραν μέρος πολλοί ιστιοπλόοι όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την Ιταλία.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Αλ. Παπαρήγα και στο χαιρετισμό της μετέφερε την υποστήριξη του ΚΚΕ στις προσπάθειες των Ναυτικών Ομίλων για την ανάπτυξη του αθλήματος και την οργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων παρά την έλλειψη υποδομής και υποστήριξης από την πολιτεία. Τόνισε επίσης ότι το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ του μαζικού αθλητισμού χωρίς να παραβλέπει και τον πρωταθλητισμό αλλά υπογράμμισε ότι δεν τον θεωρεί κυριότερο στοιχείο του αθλητισμού. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι όσο δεν υπάρχει ο πρώτος (μαζικός αθλητισμός), δεν έρχεται και ο δεύτερος (πρωταθλητισμός).

Στις συζητήσεις της Αλέκας Παπαρήγα με τους παράγοντες του αθλήματος φάνηκαν τα παράπονά τους για τη μη στήριξή τους καθώς και για την υπερβολική προβολή μόνο των Ολυμπιακών Αγώνων σε βάρος των άλλων αθλητικών εκδηλώσεων που κατά δεκάδες γίνονται.

Την Κυριακή ακολούθησαν οι παιδικοί ιστιοπλοϊκοί αγώνες ενώ αίσθηση προκάλεσε η βράβευση της νεότερης αθλήτριας που συμμετείχε στους αγώνες, της Αθηνούλας, που είναι τρεισήμισι μόνο χρονών!

Ερευνα για τη μήνυση Τζανακάκη

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αναστ. Κανελλόπουλος σχετικά με τη μήνυση που κατέθεσε εις βάρος του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλα ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Χριστόφ. Τζανακάκης για συκοφαντική δυσφήμιση. Την έρευνα θα διενεργήσει η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Σπυριδούλα Πρεσβεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνταξιούχος εισαγγελέας Εφετών Χριστόφ. Τζανακάκης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά του άλλοτε προϊσταμένου του, επειδή o τελευταίος χαρακτήρισε παράνομους τους χειρισμούς του στην υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ