ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠ' Τ' ΑΛΩΝΙΑ ΣΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ...

Να, λοιπόν, που μ' έναν καταπληκτικό συντονισμό οι απανταχού εκσυγχρονιστές ανακάλυψαν, επιτέλους, την πεμπτουσία των επικείμενων εκλογών. Από το "νέο ήθος και ύφος της πολιτικής", περνάμε στο "νέο στιλ" της εκλογικής μάχης! Από τον "αναχρονισμό" των πλαστικών σημαιών, οδεύουμε στον "εκσυγχρονισμό" της τηλεοπτικής κοκορομαχίας. Από τις "παλαιομοδίτικες" συγκεντρώσεις του μέγα πλήθους και του μέγα πάθους, περνάμε στις "σύγχρονες" μορφές της ήρεμης επαφής με το λαό... Από την εμπορία πλαστικών οραμάτων και ψεύτικων "θα", μεταβαίνουμε στη "γλώσσα της αλήθειας". Από το "εδώ είναι Βαλκάνια!", οφείλουμε να προσαρμοστούμε στο γερμανικό ταμπεραμέντο του καθηγητή κ. Σημίτη. Από τις αντιπαραθέσεις του στιλ "είμαστε το φως, είστε το σκότος", θα αναμένουμε - λένε - την αντιπαράθεση προτάσεων και προγραμμάτων... Τόσο πολύ, μάλιστα, που να φτάνουν και να περισσεύουν 2 - 3 βδομάδες! Από τους μεταφερόμενους οπαδούς κάτω από τα προεκλογικά μπαλκόνια, καλά θα κάνουμε να απολαύσουμε το σούπερ θέαμα από τους αναπαυτικούς καναπέδες μας, ως τρίτοι. Ηδη, οι πλέον έμπειροι τω πολιτικάντηδων έκλεισαν μια καλή θέση στην τηλεοπτική πασαρέλα και άρχισαν τα γυρίσματα της "σειράς". Δυο κανάλια δήλωσε ότι καπάρωσε, για παράδειγμα, ο "πάπας του εκσυγχρονισμού", ο Ε. Γιαννόπουλος, για τους "μονολόγους" του, όπως τιτλοφόρησε ο ίδιος το προσωπικό του εκλογικό σίριαλ!

***

Πού οφείλονται αυτές οι ...κοσμοϊστορικές αλλαγές (;), αναρωτιούνται με απέραντο φαρισαϊσμό ένας μετά τον άλλο διάφοροι αναλυτές, για να απαντήσουν με στόμφο: Είναι γιατί εξέλιπαν οι χαρισματικοί αρχηγοί! Ξέρουν, βέβαια, αρκετά καλά ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Οτι τα "χαρίσματα" της δημαγωγίας, της ψευτιάς, της αναξιοπιστίας, της διπλοπροσωπίας μεταβιβάζονται, αναπαράγονται και επαυξάνονται - ασχέτως τόνων και ειδικών ...ταλέντων - στους νέους πολιτικούς αστέρες του συστήματος. Αλλα είναι εκείνα που εξέλιπαν. Εξέλιπαν τα πλήθη που κάποτε ηλεκτρίστηκαν από εύηχα συνθήματα, που σύντομα αποδείχτηκαν ψεύτικα. Εξέλιπαν τα οράματα από έναν κόσμο, που, ενώ κλήθηκε να παλέψει για "σοσιαλισμό στις 18".., από την επομένη βρέθηκε να εξαργυρώνει σταδιακά τα οράματα με παντός είδους "παροχές", προκειμένου να πέσει στα μαλακά η μετέπειτα πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Εξέλιπαν τα περιθώρια ακόμα και για ψεύτικα "θα", που - όπως και να έχει - δημιουργούν προσδοκίες και, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, κλίμα διεκδίκησης. Εξέλιπαν ακόμα και οι"δράκοι" από τα πολιτικά παραμύθια των αρχηγών του δικομματισμού και των δορυφόρων του, καθώς στένεψαν απελπιστικά τα περιθώρια διαφοροποιήσεων σε κεντρικές πολιτικές επιλογές.

***

Εκείνο, όμως, που εξέλιπε πάνω απ' όλα είναι η διάθεση για την ανάληψη της παραμικρής δέσμευσης απέναντι στο λαό σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των οξύτατων, πιεστικών προβλημάτων του. Αφού, λοιπόν, δεν έχουν λόγια ευχάριστα να πουν, καλύτερα να μην μας πουν κανένα, για να θυμηθούμε το στίχο του γνωστού τραγουδιού. Είναι, επομένως, εντελώς συνειδητή η επιλογή να περάσουν, όσο γίνεται, στο "ντούκου" αυτές οι εκλογές. Πρώτον, γιατί τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων δεν προσφέρονται πια για άλλη δημαγωγία. Και, δεύτερον, γιατί οι πραγματικοί λόγοι της επίσπευσης αυτών των εκλογών είναι εντελώς ανομολόγητοι. Να πουν τι, δηλαδή; Οτι από την επομένη της κάλπης θα ξεκινήσει η εποχή της "πραγματικής λιτότητας", όπως διαμήνυσε λίγο μετά την εκλογή Σημίτη στη θέση του πρωθυπουργού το πρωτοπαλίκαρό του, ο Θ. Πάγκαλος; Οτι έρχεται νόμος για τα ασφαλιστικά, που δε θα αφήσει τίποτα όρθιο από την κοινωνική ασφάλιση; Οτι σκοπεύουν να σαρώσουν τις κοινωνικές παροχές και τα εργασιακά δικαιώματα που απόμειναν; Οτι η ανεργία θα εξαπλωθεί κι άλλο και οι άνεργοι θα μεταβληθούν σε ζήτουλες των "μεριδίων εργασίας"; Οτι οι αγρότες θα πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά τις συνέπειες της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ και ότι οι μικρομεσαίοι θα σαρωθούν με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς; Οτι το Κυπριακό και τα εθνικά μας θέματα θα αφεθούν ακόμα πιο ξετσίπωτα στη διακριτική ευχέρεια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ;

***

Είναι, λοιπόν, επιτακτική, γι' αυτούς, η ανάγκη, αυτή η εκλογική μάχη να διεξαχθεί όσο το δυνατόν πιο μακριά από το λαό και τα προβλήματά του. Να μη διαταραχτεί το κλίμα της ευρείας συναίνεσης που επικρατεί στις κορυφές γύρω από βαθιά αντιλαϊκές επιλογές. Να αντικαταστήσουν την πολιτική αντιπαράθεση όσο γίνεται πιο πολύ και όσο γίνεται πιο πλατιά μέσα στον κόσμο από ένα παραπολιτικό κουτσομπολιό εντυπώσεων, γύρω από την εμφάνιση, την άνεση, το στιλ, την ενδυμασία του τάδε πολιτικού σε σχέση με τον άλλο κλπ. Πρόκειται για μια κατεύθυνση αποπροσανατολιστική, επιζήμια, επικίνδυνη και άκρως αντιδημοκρατική. Μια κατεύθυνση, που πρέπει και μπορεί να ακυρωθεί στην πράξη. Με την ποικιλότροπη προβολή των πραγματικών προβλημάτων και της απαίτησης να ανοίξουν ΤΩΡΑ όλοι τα χαρτιά τους γύρω από την αντιμετώπισή τους. Με την ανάπτυξη όσων αγώνων είναι δυνατόν στο ελάχιστο έστω διάστημα γύρω από τέτοια προβλήματα, όπως είναι, για παράδειγμα, οι κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι αγρότες ή οι κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο επιχειρήσεων. Ακόμα και η πιο μικρή εστία αντίστασης αυτή την περίοδο είναι χρήσιμη, όσο ποτέ άλλοτε, γιατί μπορεί να συμβάλει στο σπάσιμο της σιωπής νεκροταφείου, που καλλιεργείται γύρω από τα προβλήματα του κόσμου, τα οποία βράζουν κάτω από το μανδύα της επίπλαστης προεκλογικής ηρεμίας.

Ο λαός μπορεί να κάνει αυτές της εκλογές ένα ακόμα μετερίζι αγώνα. Να ενισχύσει τον πόλο της αντίστασης και συσπείρωσης του λαού, το ΚΚΕ.

Μαίρη ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η επιλογή να περάσουν, όσο γίνεται, στο "ντούκου" αυτές οι εκλογές είναι εντελώς συνειδητή. Πρώτον, γιατί τα πραγματικά προβλήματα του λαού δεν προσφέρονται πια για άλλη δημαγωγία. Δεύτερον, γιατί οι πραγματικοί λόγοι της επίσπευσης των εκλογών είναι εντελώς ανομολόγητοι

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΠΟΥΤΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ψηφίζουμε με συλλαλητήρια

- Τι κάνει τους αγρότες της Θεσσαλίας να ξαναβγαίνουν στους δρόμους, στις 5 Σεπτέμβρη;

- Είναι τα μεγάλα άλυτα προβλήματά μας για τα οποία η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας αδιαφορούν και δεν τα αντιμετωπίζουν, αφήνοντας την κατάσταση να χειροτερεύει. Τα προβλήματα αυτά, που έχει δημιουργήσει η αντιαγροτική πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης, είναι αυτά που προκάλεσαν και τα μεγάλα πρωτοφανή συλλαλητήρια των αγροτών της Θεσσαλίας που πήραν πανελλαδικό χαρακτήρα, τον περασμένο χρόνο αλλά και φέτος την άνοιξη. Τότε αναστείλαμε τις κινητοποιήσεις για να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας που δεν μπορούσαν να περιμένουν. Είπαμε πως θα επανέλθουμε πιο δυναμικά και οργανωμένα αν δε δοθούν λύσεις. Λύσεις δε δόθηκαν και αυτά τα προβλήματα παραμένουν και χειροτερεύει η κατάσταση ενώ, τώρα, χιλιάδες αγρότες στη Θεσσαλία, με τις μεγάλες καταστροφές που έγιναν σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειες με βαμβάκια, καπνά, ντομάτα, τεύτλα, καλαμπόκια και άλλες καλλιέργειες, απειλούνται με ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή.

- Δεν έδωσε κάποιες λύσεις η κυβέρνηση μετά τους μεγάλους αγώνες των αγροτών;

- Οι λύσεις της κυβέρνησης ήταν περιορισμένες και δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα. Κάτω από την πίεση του αγώνα μας δόθηκε μια ελάχιστη αύξηση στις- έτσι κι αλλιώς - εξευτελιστικές αγροτικές συντάξεις. Δόθηκε, επίσης, μια ασήμαντη επιστροφή με το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, αντί να καταργήσουν τον ειδικό φόρο στα αγροτικά καύσιμα - με τον οποίο διπλασιάζεται η τιμή τους - και αντί να καταργήσουν το συντελεστή ΦΠΑ 18% σε αγροτικά εφόδια, σπόρους, ηλεκτρικό ρεύμα για αγροτική χρήση, αγροτικά μηχανήματα, φυτοφάρμακα κλπ., που επιβαρύνουν δραματικά το κόστος παραγωγής. Αλλά και συνολικά η αγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, είναι καταστροφική για τις καλλιέργειες και το εισόδημα των αγροτών. Στο βαμβάκι πληρωθήκαμε 50 δραχμές φθηνότερα από πέρσι, κι ακόμα δεν ξέρουμε αν πάρουμε αυτά που μας παρακράτησαν τα εκκοκκιστήρια ενώ οι συνεταιριστικές οργανώσεις φορτώθηκαν μεγάλα χρέη με ευθύνη της κυβέρνησης. Σιτάρια, φέτος, οι παραγωγοί πούλησαν σε τιμές μικρότερες από πέρυσι ενώ αποφασίστηκε και μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης. Οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας εκβιάζονται και πουλάνε κοψοχρονιάς, ενώ τα καρπούζια και τα πεπόνια αν δεν καταστράφηκαν απούλητα, πληρώθηκαν με εξευτελιστικές τιμές.

- Γιατί, όμως, αντί να οργανώνετε συλλαλητήρια "στη μέση της προεκλογικής περιόδου", δεν περιμένετε να βγει καινούρια κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά σας;

- Πρώτα γιατί τα προβλήματα δεν περιμένουν και δεύτερον γιατί ξέρουμε ότι δεν πρόκειται χωρίς σκληρούς αγώνες καμιά κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματά μας. Αλλωστε εμείς αποφασίσαμε για τις 5 Σεπτέμβρη σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις μας όταν αναστείλαμε προσωρινά τις κινητοποιήσεις την άνοιξη. Οσο για την καινούρια κυβέρνηση; Καθώς το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά και τα μικρά κόμματα, Πολιτική Ανοιξη, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ, συμφωνούν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και επομένως με την καταστροφική ΚΑΠ και τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, δεν μπορεί να περιμένουμε να λύσουν τα προβλήματά μας. Γι' αυτό καλούμε και τους αγρότες να ψηφίσουν μαζικά και να στηρίξουν αυτούς που όχι μόνον τους είπαν την αλήθεια αλλά και στηρίζουν πραγματικά τους αγώνες τους, να ενισχύσουν δηλαδή το ΚΚΕ στις εκλογές, αν θέλουν να ενισχύσουν τον αγώνα τους και να τιμήσουν την ψήφο τους.

Γ. Ζ.

χερακια

ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ της σκληρότητας κατά των μεταναστών στη Γαλλία. Κύμα συμπαράστασης με πρωτοβουλία του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (σελίδα 10).

ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ: Αν και η απειλή μιας ευρύτερης σύρραξης δεν έχει απομακρυνθεί, υπάρχουν ελπίδες για μια συμφωνία ειρήνης, που όμως είναι σε μεγάλο βαθμό "όμηρος" των εσωτερικών παιχνιδιών εξουσίας της Ρωσίας (σελίδα 11).

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης, για την GOOD YEAR και τη μεγάλη ανεργία στην περιοχή, θα γίνουν στις 29 Αυγούστου και 5 Σεπτέμβρη(σελίδα 15).

ΞΑΦΝΙΚΑ έφυγε από τη ζωή, την Τετάρτη 21 Αυγούστου, η ηθοποιός Μαρούλα Ρώτα. Κόρη του ποιητή, θεατρικού κριτικού, συγγραφέα και αγωνιστή, Βασίλη Ρώτα. Ετσι κι εκείνη την κέρδισε το θέατρο και η συγγραφή, μα πολύ περισσότερο ο αγώνας (σελίδα 19).

ΜΕ ΘΕΛΗΣΗ και αισιοδοξία, οι αντιστασιακοί του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ στην Ηλιούπολη συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την αποπεράτωση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην πόλη τους (σελίδα 24).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ