ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
Μπίζνες ... με ουρά, στην παραλία

Στην παραλία Ζούμπερι της Ν. Μάκρης, ο δήμαρχος παραχώρησε χώρο 7,5 στρεμμάτων που ανήκει στο δημόσιο, σε έναν ιδιώτη, τον εφοδίασε με άδεια μικροπωλητή και έτσι στήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση. Παρά τις έγκαιρες καταγγελίες για σωρεία παρανομιών, τόσο ο δήμαρχος, όσο και πολλοί άλλοι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι, απλώς ...ανταλλάσσουν έγγραφα

Είναι δυνατόν μια μεγάλη επιχείρηση, που κάνει τεράστιο τζίρο, χρησιμοποιεί πολυεθνικές ως σπόνσορες των δραστηριοτήτων της, διαφημίζεται από τα ΜΜΕ, να είναι παράνομη από την αρχή μέχρι το τέλος, να λειτουργεί με άδεια μικροπωλητή, και μάλιστα σε χώρο που ανήκει στο Δημόσιο και παρά τη σωρεία των καταγγελιών σε βάρος της να εξακολουθεί να λειτουργεί ανενόχλητη; Κι όμως! Στην παραλία της Νέας Μάκρης λειτουργεί μια τέτοια ακριβώς επιχείρηση. Πρόκειται για μια περίπτωση "αξιοποίησης" ενός δημόσιου χώρου, με το πρόσχημα ότι ήταν σκουπιδότοπος. Αποκαλυπτική, τόσο για το πώς στήνονται οι μπίζνες διάφορων επιτήδειων, σε συνεργασία με αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και άλλους αρμόδιους παράγοντες, όσο κυρίως για τους δρόμους που άνοιξε η περίφημη "επιχειρηματική διάσταση" των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η πολιτική ιδιωτικοποίησης των πάντων. Ταυτόχρονα πρόκειται και για μια υπόθεση που βρίθει παρανομιών και σκανδάλων, αλλά παρά τις καταγγελίες και τις διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, δεν ιδρώνει το αυτί κανενός υπεύθυνου.

Στην παραλία Ζούμπερι της Νέας Μάκρης,ο δήμαρχος της πόλης Βασίλης Τζιλάβης παρέδωσε - μέσω της δημοτικής επιχείρησης - σε έναν ιδιώτη, ονόματιΧρήστο Καρατζένη,ένα χώρο 7,5 στρεμμάτων που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο κύμα και ο οποίος ανήκει μάλιστα στο υπουργείο Παιδείας! Φρόντισε δε να τον"εξοπλίσει" με μια άδεια μικροπωλητή και έτσι δημιουργήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση με τεράστιο τζίρο. Ο επιχειρηματίας έφτιαξε γήπεδα για μπιτς βόλεϊ, ποδόσφαιρο κλπ., γέμισε την παραλία τραπέζια, ομπρέλες και ξαπλώστρες, άλλα και με πλήθος διαφημιστικές πινακίδες, αφού από μια τέτοια μοντέρνα επιχείρηση δεν ήταν δυνατόν να λείπουν οι απαραίτητοι σπόνσορες. Ονομάζεται"Sun's FUN beach" και από τις αρχές του καλοκαιριού "βομβαρδίζει" με διαφημίσεις για τις δραστηριότητές της.

Το πρόσχημα

Ολα άρχισαν όταν ο δήμαρχος έβαλε συνεργεία του δήμου για να καθαρίσουν το συγκεκριμένο χώρο - τμήμα της έκτασης όπου βρίσκονται οι κατασκηνώσεις του υπουργείου Παιδείας. Γεγονός είναι ότι ο χώρος αυτός, εγκαταλειμμένος από τους πάντες, ήταν γεμάτος σκουπίδια. Πολλοί τότε θεώρησαν καλή την ενέργεια του δημάρχου. Οταν όμως οι εργασίες προχώρησαν και σε διαμόρφωση του χώρου, η αρμόδια διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, στις 3 Μάη, στέλνει στον δήμαρχο έγγραφο (με αριθμό 1261) και του ζητάει να σταματήσει τις εργασίες, γιατί η περιοχή αυτή δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί παρά μόνο από τα παιδιά των κατασκηνώσεων. Μετά από τρεις μέρες ο δήμαρχος απαντά εγγράφως ότι ο δήμος δε διεκδικεί τίποτα από την ιδιοκτησία των κατασκηνώσεων, αλλά προχωρεί απλά στον καθαρισμό του χώρου. Προσθέτει δε ότι με έξοδα και εποπτεία του δήμου θα αξιοποιηθεί η παραλία με αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις, για τις οποίες θα έχουν ειδική μέριμνα οι κατασκηνωτές, εφ' όσον το επιθυμούν.

Η συμφωνία παραχώρησης

Χωρίς να καθυστερήσει καθόλου και συγκεκριμένα στις 9 Μάη, η ίδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης απαντά στον δήμαρχο ότι δέχεται τις εξηγήσεις του και τον καλεί μάλιστα να ανταλλάξουν απόψεις για την καλύτερη αξιοποίηση της περιοχής. Ετσι, καταλήγουν σε συμφωνία για την αξιοποίηση της παραλίας που προβλέπει τη δημιουργία γηπέδων για ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και τένις, αναψυκτηρίου, ιατρείου, αλλά και την παρουσία εκπαιδευτών κολύμβησης, ναυαγοσωστών κλπ. Ολα αυτά θα είναι στη διάθεση των μαθητών - κατασκηνωτών, αλλά και όλων των κατοίκων της περιοχής, όταν δεν τα χρησιμοποιούν οι πρώτοι. Στις 14 Μάη, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Νομαρχίας Αν. Αττικής ενημερώνει εγγράφως τον δήμαρχο για την απόφαση του αρμόδιου για τις κατασκηνώσεις τμήματος, που έχει ληφθεί μόλις την προηγούμενη μέρα.

Ο δήμαρχος είχε το σκοπό του

Και εκεί που όλοι νόμιζαν ότι σε λίγο θα μπορούν να απολαμβάνουν όλα αυτά τα καλά, γρήγορα διαψεύστηκαν. Ο δήμαρχος είχε το σκοπό του, όπως αποδεικνύεται παρακάτω. Στις 11 Ιούνη, ο Χρήστος Καρατζένης υποβάλλει αίτηση στον δήμο με την οποία ζητά άδεια ασκήσεως υπαίθριου επαγγέλματος. Χωρίς να καθυστερήσει καθόλου ο δήμαρχος τη χορηγεί στις 13 Ιούνη!Προηγουμένως έχει φροντίσει ως πρόεδρος του διοικητικού συμβούλιου της Δημοτικής Επιχείρησης (ΔΕΠΑ) να εξασφαλίσει - με... συλλογή υπογραφών - απόφαση για την αξιοποίηση της έκτασης. Ετσι, η απόφασή του για τη χορήγηση της άδειας στον Καρατζένη αναφέρει: "Επιτρέπουμε στον ανωτέρω να λειτουργήσει τρεις υπαίθριους πάγκους στην παραθαλάσσια ζώνη των μαθητικών κατασκηνώσεων Αγ. Ανδρέα, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΠΑ".

Ολα προγραμματισμένα από πριν

Ετσι, ο δρόμος άνοιξε. Ο Χρ. Καρατζένης, έχοντας την άδεια για τους τρεις πάγκους, όπου μπορούσε να πουλά αναψυκτικά, καφέδες και διάφορα άλλα τυποποιημένα ζαχαρώδη προϊόντα για τους περαστικούς, δεν αρκέστηκε σ' αυτά τα λίγα, αλλά έστησε ολόκληρη επιχείρηση, όπως προφανώς ήταν προγραμματισμένο από πριν, όχι βέβαια μόνο από τον ίδιο. Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι αυθαίρετο, αλλά προκύπτει από πραγματικά γεγονότα.

Πριν ακόμη πάρει την άδεια ο Καρατζένης, είχε φροντίσει να διαφημίσει την επιχείρησή του. Στις 10 Ιούνη, ο δημοσιογράφος Κώστας Γεωργίου,έχοντας πληροφορηθεί τι γίνεται και εντοπίζοντας διαφημιστική καταχώριση στο περιοδικό ΕΘΝΟΣΠΟΡ, υποβάλει αίτηση στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής, με την οποία ζητά την ανάκληση της απόφασης με την οποία εκχωρήθηκε ο χώρος για αξιοποίηση στον δήμο. Ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει συγκεκριμένα: "Επειδή ήδη ο δήμος προχώρησε σε οικοδομική κατασκευή εντός του χώρου άνευ οικοδομικής αδείας, άνευ αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου και το σπουδαιότερο εκχώρησε το δικαίωμα εκμετάλλευσης του χώρου άνευ διαγωνισμού και ερήμην της υπηρεσίας σας (σχετικά σας επισυνάπτω φωτοαντίγραφο διαφημιστικού δημοσιεύματος του περιοδικού ΕΘΝΟΣΠΟΡ της 10ης Ιουνίου και μάλιστα με σπόνσορες μεγάλα ΜΜΕ και πολυεθνικές εταιρίες) και δεδομένου ότι πίσω από όλη αυτήν την υπόθεση παίζονται με αδιαφάνεια μεγάλες οικονομικές δοσοληψίες, σας ζητώ όπως ανακαλέσετε πάραυτα την απόφαση της υπηρεσίας σας για εκχώρηση του συγκεκριμένου κτήματος στον Δήμο Ν. Μάκρης".Μάλιστα την αίτηση αυτή την κοινοποιεί στο υπουργείο Παιδείας και στο Νομάρχη Ανατ. Αττικής.

Οι αρμόδιοι ...κινούνται

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση, αλλά αμέσως ακολούθησαν και καταγγελίες δημοτικών συμβούλων και συγκεκριμένα στις 14 Ιούνη προς το Αστυνομικό Τμήμα Ν. Μάκρης. Με βάση αυτές, ο διοικητής του Τμήματος με έγγραφό του στις 17 Ιούνη ζητά από τις Διευθύνσεις Υγείας, Πολεοδομίας και το Γραφείο Φυσικής Αγωγής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατ. Αττικής, να διενεργήσουν τους σχετικούς ελέγχους. Μάλιστα υπενθυμίζει προς τη Διεύθυνση Πολεοδομίας ότι της έχει αποστείλει άλλα δύο ανάλογα έγγραφα στις 7 και 13 Ιούνη.

Πολεοδομία: παράνομος

Στις 20 Ιούνη η Διεύθυνση Πολεοδομίας κάνει τελικά την αυτοψία και στις24 Ιούνη ενημερώνει το Αστυνομικό Τμήμα αλλά και τον Δήμο Ν. Μάκρης ότι για τα τρία ξύλινα υπαίθρια αναψυκτήρια, δύο εκθεσιακές λυόμενες κατασκευές και δύο λυόμενες εξέδρες για τα γήπεδα, "δεν επιδείχθησαν οικοδομική άδεια ή έγκριση αρμόδιου φορέα". Ζητά δε να του τεθεί 20ήμερη προθεσμία για να τα απομακρύνει ή να προσκομίσει σχετικές άδειες.

Διεύθυνση Υγείας: παράνομος

Αντίθετα, η αυτοψία της Διεύθυνσης Υγείας έγινε μετά από ένα μήνα από την παραγγελία και συγκεκριμένα στις 18 Ιούλη.Το Αστυνομικό Τμήμα και ο Δήμος Ν. Μάκρης ενημερώνονται στις 23 Ιούλη ότι τα αναψυκτήρια λειτουργούν χωρίς να έχει γνωμοδοτήσει η Διεύθυνση Υγείας όπως ορίζει ο νόμος, και ότι παράνομα προσφέρουν οινοπνευματώδη ποτά και παρασκευάζονται σάντουιτς. Πετά δε το "μπαλάκι" στον δήμο τον οποίο "παρακαλεί για τις δικές του ενέργειες λόγω αρμοδιότητας".

ΔΕΗ: παράνομος

Στο μεταξύ και συγκεκριμένα στις 21 Ιούνη, με έγγραφό της η ΔΕΗ προς τον δήμο του ζητάει, μέσα σε 10 μέρες, να διακόψει το ρεύμα που έχει παραχωρήσει για τον φωτισμό των γηπέδων, γιατί ο Καρατζένης το χρησιμοποιεί παράνομα και για άλλους σκοπούς.

Αλλά κανένα συγκεκριμένο μέτρο

Ηδη όμως το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, οι σπόνσορες έχουν πληρώσει, οι αγώνες για ερασιτέχνες που πληρώνουν 15.000 δραχμές συμμετοχή και αγωνίζονται "για μεγάλα δώρα" όπως υπόσχονται οι διαφημιστικές καταχωρήσεις που συνεχίζονται, είναι ήδη προγραμματισμένοι μέχρι και τις 15 Σεπτέμβρη, οπότε πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης. Και βέβαια, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, οι κυρίως αρμόδιοι (Δήμος Ν. Μάκρης, υπουργείο Παιδείας), αλλά και όλοι οι άλλοι (νομάρχης, αρμόδιες Διευθύνσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, Αστυνομικό Τμήμα) αφήνουν τον καιρό να περνάει... Και όχι μόνο αυτό, αλλά ξαναδιαπιστώνουν τα ίδια πράγματα και ανταλλάσσουν έγγραφα, όπως για παράδειγμα η δεύτερη αυτοψία της Διεύθυνσης Υγείας που έγινε στις 5 Αυγούστου,διαβιβάστηκε στον δήμο και το Αστυνομικό Τμήμα στις 8 Αυγούστου και είναι πραγματικός κόλαφος για την επιχείρηση. Οι δύο υπάλληλοι που έκαναν τον έλεγχο αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι "λειτουργεί κάτω από απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες" και σημειώνουν σωρεία παραβάσεων. Οπως όμως οι προηγούμενες, έτσι και αυτή δε θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, καθώς τελειώνει και ο Αύγουστος, αλλά οι αρμόδιοι εξακολουθούν τον "ύπνο" τους.

Ευθύνες

Στην υπόθεση αυτή, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει παίξει ο δήμαρχος της Νέας Μάκρης Βασίλης Τζιλάβης. Οι ευθύνες του είναι πάρα πολλές: Εξασφάλισε την παραχώρηση του χώρου από το υπουργείο Παιδείας, αλλά δεν τον χρησιμοποίησε για τους λόγους που επικαλέστηκε. Προφανέστατα είχε συμφωνήσει από πριν με τον Καρατζένη. Δεν έκοψε το ρεύμα όπως τον προειδοποίησε η ΔΕΗ. Δενυποχρέωσε τον επιχειρηματία να απομακρύνει τις παράνομες εγκαταστάσεις και δεν ανακάλεσε την άδεια "υπαίθριου επαγγέλματος" όπως είχε υποχρέωση.

Ομως, ευθύνες έχουν και πάρα πολλοί άλλοι. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Γεωργ. Πασχαλίδης,που έγκαιρα από τις 10 Ιούνη έχει ενημερωθεί και δεν έπραξε τίποτα για να διατάξει ανάκληση της απόφασης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής, με την οποία παραχωρήθηκε ο χώρος στον δήμο. Η ίδια αυτή ηΔιεύθυνση, γιατί, μπορεί αρχικά να πείστηκε από τον δήμαρχο ότι στον χώρο θα γίνονται αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις, κυρίως για τα παιδιά της κατασκήνωσης, αλλά έγκαιρα ενημερώθηκε για την πραγματικότητα (είναι περιττό βέβαια να αναφερθεί ότι τα παιδιά των κατασκηνώσεων έβλεπαν από μακριά τις "εκδηλώσεις"). Τέλος, ο Νομάρχης Ανατ. Αττικής Δημ. Φράγκος που μπορούσε και έπρεπε να παρέμβει. Ολοι χρωστούν εξηγήσεις!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ