ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Ταξική αλληλεγγύη και αγώνας

Μια διαφορετική εκδήλωση - αφιερωμένη στα προβλήματα των οικονομικών προσφύγων στην Ελλάδα και τις σχέσεις τους με τους Ελληνες εργαζόμενους - ήταν η προφεστιβαλική που έγινε προχτές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκδηλώσεις στους Αμπελόκηπους και την Τούμπα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των νέων, αλλά και των μεγαλύτερων στην προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ για τους ξένους εργάτες, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης, στο χώρο μπροστά στο Αγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Νέοι και μεγαλύτερων ηλικιών εργαζόμενοι, που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την ανατροπή στις σοσιαλιστικές χώρες και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ελπίζοντας σε μια θέση εργασίας και σε ισότιμη μεταχείριση με τους ντόπιους εργάτες. Ανθρωποι, που τελικά διαψεύστηκαν και σήμερα βιώνουν την εκμετάλλευση και το ρατσισμό, πήγαν στην εκδήλωση της ΟΒ Κέντρου της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ για να ακούσουν τι λέει η ΚΝΕ και το ΚΚΕ για τα προβλήματά τους, για τις σχέσεις τους με τους Ελληνες εργαζόμενους.

Στις συζητήσεις που έκαναν οι Κνίτες και οι Κνίτισσες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τους νέους οικονομικούς πρόσφυγες, αρκετοί ήταν αυτοί που τόλμησαν να μιλήσουν έξω από τα δόντια. Ο Λεωνίδας από την Αρμενία δουλεύει ως οδοντοτεχνίτης 12 ώρες την ημέρα και φυσικά με χαμηλό μεροκάματο και ανασφάλιστος. "Μας έταξαν καλύτερη ζωή και εμείς δουλεύουμε από το πρωί ως το βράδυ για να εξασφαλίσουμε ένα μεροκάματο".Αναπολεί τη ζωή στον τόπο που γεννήθηκε: "είχαμε δουλιά σίγουρη και παιδεία και υγεία. Εδώ είμαστε παράνομοι και δεν τολμούμε να διεκδικήσουμε τίποτε".Αλλά και οι γυναίκες, άλλες με πτυχία, άλλες χωρίς, αναγκάζονται να φυλάνε μικρά μωρά ή να καθαρίζουν σπίτια για ένα κομμάτι ψωμί.

Αυτοί οι άνθρωποι μίλησαν με τους Κνίτες και διασκέδασαν με ελληνικά και ρώσικα τραγούδια. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς χόρεψαν, ακούγοντας το συγκρότημα "Κατιούσα" να ερμηνεύει τα τραγούδια της άλλης, της δεύτερης πλέον πατρίδας.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Χριστάνης,μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, περιέγραψε τις συνθήκες ανασφάλειας που ζουν όλοι οι νέοι και αυτοί που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και αυτοί που ήρθαν εδώ τα τελευταία χρόνια: "Οι νέοι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πρώτοι δέχονται τις επιπτώσεις εφαρμογής των κατευθύνσεων της Λευκής Βίβλου στη χώρα μας. Η εργασιακή περιπλάνηση πλέον κυριαρχεί, θεωρείται άπιαστο όνειρο η σταθερή δουλιά. Πρώτα στους νέους εφαρμόζονται τα 4ωρα, η λειψή ως καθόλου ασφάλιση, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι συμβάσεις 3μήνου, 4μηνου και πάει λέγοντας". Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους ξένους εργάτες είπε: "Λένε κάποιοι ότι για την ανεργία των τελευταίων χρόνων φταίνε οι ξένοι εργάτες. Πρόκειται για μια άποψη άκρως αντιδραστική και επικίνδυνη. Γιατί αποκρύπτει τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος της ανεργίας, που είναι οι πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων. Ταυτόχρονα αναπτύσσεται η ξενοφοβία και ο ρατσισμός. Στη θέση της ταξικής αλληλεγγύης ενάντια στον κοινό εχθρό, μπαίνει το μίσος, τα πιο ποταπά αισθήματα και αξίες σ' αυτή τη ζωή. Αποτέλεσμα είναι τα προβλήματα να παραμένουν άλυτα και οι εργαζόμενοι αντί να στρέφουν την ευθύνη στις πολιτικές που ακολουθούνται, να εγκλωβίζονται στην τυφλή αντιπαράθεση με τους ξένους εργάτες".

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ ο Ν. Χριστάνης, σημείωσε πως η λύση βρίσκεται στο μαζικό αγώνα όλων των εργαζομένων για σταθερή δουλιά με δικαιώματα. "Ολοι μαζί - είπε - να διεκδικήσουμε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με παραγωγικές επενδύσεις και ενίσχυση των βασικών κλάδων. Κατοχύρωση ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, μείωση των ωρών εργασίας σε 35ωρο, πενθήμερη απασχόληση και 7ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού. Να γίνει επίσημη καταγραφή των μεταναστών στη χώρα μας με ταυτόχρονη παροχή άδειας παραμονής και εργασίας. Αυστηρές ποινές στους εργοδότες που απασχολούν και εκμεταλλεύονται παράνομα ξένους εργάτες.

Σ' αυτό τον αγώνα να οικοδομηθεί ο πόλος συσπείρωσης των δυνάμεων που υπερασπίζουν τα λαϊκά συμφέροντα. Η επερχόμενη εκλογική μάχη μάς δίνει δυνατότητες. Η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ, η ψήφος όλων στο ΚΚΕ θα σημαίνει σάλπισμα ελπίδας μιας νέας προοπτικής. Οι αντιμονοπωλιακές αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις δημιουργούν το δικό τους πόλο που θα ματαιώσει τα επερχόμενα αντιλαϊκά σενάρια θα ανοίξει το δρόμο στην εξουσία αυτών των δυνάμεων".

Στους Αμπελόκηπους

Με επιτυχία έγινε την Πέμπτη και η εκδήλωση στο Πάρκο Φιλίππου των Αμπελοκήπων, που είχε ως θέμα τον Πολιτισμό και το ρόλο των ΜΜΕ. Ομιλητής ήταν ο Χ. Ψιλόπουλος,μέλος του Γραφείου της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: "Η πρόσβαση στον πολιτισμό είναι κοινωνικό αγαθό. Πρέπει να παρέχεται σ' όλους τους εργαζόμενους και τους νέους η δυνατότητα για δημιουργία και απόλαυση των πολιτιστικών αγαθών. Η άρχουσα τάξη ξέρει καλά πως η πνευματική υποδούλωση είναι ο κύριος δρόμος για την οικονομική και πολιτική υποδούλωση ολόκληρου του λαού. Τα πραγματικά προβλήματα όσο περίτεχνα και αν προσπαθεί να τα κουκουλώσει η άρχουσα τάξη χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ, δεν κρύβονται γιατί εμείς τα ζούμε κάθε μέρα".

Αναφερόμενος στη νέα γενιά, ο Χ. Ψιλόπουλος υπογράμμισε ότι δε βολεύεται με τη σημερινή κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, αξιώνει τη θέση που της ανήκει και θέλει πραγματική ελευθερία επιλογών, χωρίς ταξικούς φραγμούς και εμπόδια. "Απαιτεί - είπε - σταθερή δουλιά ανάλογη με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές της, σύγχρονη δημοκρατική μόρφωση, ουσιαστική δημοκρατία, σεβασμό της προσωπικότητάς της, πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη, δυνατότητες άθλησης και ψυχαγωγίας. Απαιτεί όλα όσα αντικειμενικά της προσφέρουν η ανάπτυξη της επιστήμης και της στερούν η πολιτική που υπαγορεύει η ολιγαρχία του πλούτου". Κάλεσε, τέλος, τους νέους και τις νέες να μην επιτρέψουν στον καπιταλισμό να διαμορφώνει ανεξέλεγκτα τον τρόπο ζωής, τον πολιτισμό και τις αξίες τους, τονίζοντας: "Μαζί να εναντιωθούμε σε όποιον προσπαθεί να μας αποπροσανατολίσει και να μας αποδυναμώσει".

Μπάσκετ στην Τούμπα

Με τη συμμετοχή δεκάδων νέων και ερασιτεχνικών ομάδων ξεκίνησε την Πέμπτη το Τουρνουά Μπάσκετ της Τούμπας που πραγματοποιείται για 9η συνεχή χρονιά και έχει γίνει πλέον αθλητικός θεσμός για την περιοχή. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο Κυριακή, με τη συγκέντρωση που θα γίνει στο Γήπεδο Αναγέννησης στις 8.30 το βράδυ, όπου θα πραγματοποιηθεί και η απονομή των μεταλλείων στους νικητές, αλλά και σε όλους τους νέους που αγωνίστηκαν τις τέσσερις αυτές μέρες.

Συμπαράσταση της ΚΝΕ στους φοιτητές της Σεούλ

Αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ παρέδωσε χτες ψήφισμα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ν. Κορέας

Η αλληλεγγύη και συμπαράσταση της ΚΝΕ στους αγωνιζόμενους φοιτητές της Σεούλ, αλλά και η καταδίκη του αυταρχισμού και της ωμής βίας που χρησιμοποίησε εναντίον τους η κυβέρνηση της Ν. Κορέας, εκφράζεται με ψήφισμα που χτες το πρωί αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ παρέδωσε στην πρεσβεία της χώρας αυτής.

Στο ψήφισμα, το ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει: "Με αγανάκτηση παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την επιχείρηση - "σκούπα" των δυνάμεων καταστολής του καθεστώτος της Νότιας Κορέας εναντίον χιλιάδων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ. Η ωμή βία που επέδειξαν οι αστυνομικές δυνάμεις ενάντια σε χιλιάδες νέους και νέες της χώρας, που διαδήλωναν ενάντια στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και υπέρ της ένωσης της χώρας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, αποτελεί άλλο ένα δείγμα του πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση της Σεούλ τη δημοκρατία. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε στηρίζεται και τόσο πολύ από την άλλη "δημοκρατική" χώρα, τις ΗΠΑ, της οποίας είναι το χαϊδεμένο παιδί στην περιοχή".

Ο Ν. Σερετάκης,μέλος της αντιπροσωπείας του ΚΣ, αφού παρέδωσε το ψήφισμα σε υπάλληλο της πρεσβείας, είπε στο "Ρ": "Η πρεσβεία της Ν. Κορέας προφασιζόμενη τυπικά ζητήματα αρνήθηκε να πάρει επίσημα το ψήφισμα διαμαρτυρίας του ΚΣ της ΚΝΕ. Εμείς τους διαβεβαιώνουμε και τους διαψεύδουμε αν έχουν ελπίδες ότι με αυτόν τον τρόπο καταλαγιάζουν την αγανάκτηση της νεολαίας της Ελλάδας για τον βάρβαρο τρόπο που καταστάλθηκαν από τις στρατιωτικές δυνάμεις οι διαδηλώσεις στη Σεούλ. Τα αισθήματα της αλληλεγγύης είναι ζωντανά στην ελληνική νεολαία και ιδιαίτερα στην ΚΝΕ, γιατί όπως στη νότια Ασία, στα Βαλκάνια, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, η νέα γενιά έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με το πιο αιμοβόρο πρόσωπο της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Ξέρει και καταλαβαίνει κάθε μέρα ότι μπορεί να κερδίσει τον ιμπεριαλισμό, αν ενώσει τις φωνές του με όλους τους νέους, που αγωνίζονται στον κόσμο και στη χώρα του. Η ΚΝΕ θα συνεχίσει την έμπρακτη αλληλεγγύη της προς τους νέους της Ν. Κορέας, που αγωνίζονται για την αποκατάσταση της ενότητας του κράτους τους, ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς, που έχει μεταβάλλει τη χώρα τους σε ένα απέραντο ορμητήριο των Αμερικάνων".

Αλλες εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" που έχουν προγραμματιστεί:

Σήμερα,η Οργάνωση Κορινθίας της ΚΝΕ διοργανώνει περιοδεία σε στέκια νέων και έκθεση βιβλίου στο Βραχάτι.Παράλληλα, εκδηλώσεις θα γίνουν σήμερα στα Περίθια Κέρκυρας,στο Ξυλόκαστρο,στη Νιγρίτα και το Μέτσοβο.

Αύριο στο Αίγιο,θα πραγματοποιηθεί προφεστιβαλική εκδήλωση, με θέμα την ειρήνη και ομιλητές τον γραμματέα της ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλο και τη γραμματέα της Οργάνωσης Αιγιάλειας της ΚΝΕ, Γ. Μπούνια.Την ίδια μέρα, θα γίνουν εκδηλώσεις στο Λουτράκι,στην Αγιά Λάρισας,στο Ζάρκο Τρικάλων και την Αργαλαστή Μαγνησίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ