ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Εκλογές... διαφορετικού τύπου

Τη διενέργεια "διαφορετικού τύπου" εκλογών υποστήριξε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ακης Τσοχατζόπουλος,ο οποίος ανακοίνωσε τον τρόπο διεξαγωγής τους σύμφωνα με την ισχύουσα, νέα νομοθεσία.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός, η ισχύουσα νέα νομοθεσία σχετικά με τη διεξαγωγή των εκλογών έχει αρκετούς περιορισμούς και κυρίως στις δαπάνες των κομμάτων και των υποψηφίων, αλλά και στον ίδιο τον τρόπο διεξαγωγής τους.

Οσο αναφορά τις δαπάνες των κομμάτων ο Α. Τσοχατζόπουλος, είπε ότι από το νόμο θα διασφαλιστεί το ύψος τους, ώστε να μην υπερβούν τα προβλεπόμενα, όπως επίσης και η δημοσιοποίησή τους.

Συγκεκριμένα, συνολικά το ύψος των εκλογικών αποζημιώσεων των κομμάτων είναι 3 δισ. 750 εκατομμύρια. Το 60% αυτών, δηλαδή τα 2 δισ. 250 εκατομμύρια θα δοθούν στα κόμματα πριν τις εκλογές. Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ θα πάρει 1 δισ. 100 εκατομμύρια, η ΝΔ 900 εκατομμύρια, η Πολιτική Ανοιξη 111 εκατομμύρια, το ΚΚΕ 104 εκατομμύρια και ο ΣΥΝ 67 εκατομμύρια. Το υπόλοιπο 40% του ποσού θα δοθεί μετά τις εκλογές. Οι εκλογικές επιδοτήσεις δίνονται στα κόμματα που είναι στη Βουλή και σε όσα έχουν λάβει ποσοστό πάνω από 1,5% στις τελευταίες εθνικές εκλογές και έχουν επίσης υποψήφιους στο 70% των εκλογικών περιφερειών. Οπότε στο υπόλοιπο ποσό μετά τις εκλογές μπορεί να προστεθούν και άλλα κόμματα. Πάντως το συνολικό ποσό που θα δαπανηθεί από το κράτος για τη διενέργεια των εκλογών είναι 14 δισ.

Διακομματική και έδρες

Οπως ανακοίνωσε ο Α. Τσοχατζόπουλος σύμφωνα με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις το βασικό όργανο που θα συμβάλει ώστε να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τις εκλογές είναι η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών, η οποία συγκροτείται τρεις μέρες μετά την προκήρυξη εκλογών, δηλαδή την Κυριακή. Χτες το υπουργείο απέστειλε επιστολές σε όλα τα κόμματα και τα καλεί να ορίσουν τον αντιπρόσωπό τους για τη διακομματική επιτροπή μέχρι την Κυριακή το πρωί. Η επιτροπή θα πραγματοποιήσει την πρώτη συνεδρίαση στις 19.30 της ίδιας ημέρας.

Επίσης χτες εγκρίθηκε η πρόταση Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή Διατάγματος κατανομής των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με την απογραφή του 1991 και όχι του 1981, όπως έγινε στις εθνικές εκλογές του 1993. Στο Διάταγμα για τις κατανομές αλλάζουν 10 έδρες σε 13 περιφέρειες.

Το Προεδρικό Διάταγμα προωθήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αναμένεται να προχωρήσει στην τελική επεξεργασία του μέχρι την επόμενη βδομάδα.

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή των εκλογών θα παίξουν και οι αιρετές νομαρχίες και κυρίως οι νομάρχες, καθώς μετά την ψήφιση του νόμου 2218 είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη μετά το υπουργείο και τη διακομματική να εφαρμόσουν τη νέα νομοθεσία για τις εκλογές. Για το λόγο αυτό άλλωστε, ο υπουργός τη Δευτέρα στις 10 το πρωί θα συναντηθεί με όλους τους νομάρχες της χώρας, για να αναλυθούν διεξοδικά όλες οι ρυθμίσεις πραγματοποίησης των εκλογών και να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

ΜΜΕ

Οσο αναφορά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο Α. Τσοχατζόπουλος, είπε, ότι "βάσει του νόμου ο υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Τύπου εκδίδουν απόφαση που ορίζει τους όρους συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία κρατικών και ιδιωτικών ΜΜΕ. Αυτό σημαίνει ότι από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών και δημοσίευσης του ΠΔ, καμία διαφήμιση σχετικά με τις εκλογές δεν μπορεί να δημοσιευτεί εάν δεν ακολουθεί όρους που θα προσδιορίσουν με κοινή απόφαση οι δύο υπουργοί και ύστερα από πρόταση της Διακομματικής Επιτροπής και γνώμη του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου". Την Κυριακή το βράδυ μάλιστα θα συνεδριάσουν οι δύο υπουργοί με τη Διακομματική και θα θέσουν τους όρους. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτές τις εκλογές θα είναι η πρώτη φορά που οι όροι που θα αποφασιστούν θα είναι κοινοί για κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ.

Να σημειωθεί ότι βάσει του νόμου οι υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Τύπου και Δημόσιας Τάξης, αντικαθιστούνται από υπηρεσιακούς υπουργούς. Οπως ανακοίνωσε ο Α. Τσοχατζόπουλος αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας.

Συνεδριάζει η ΚΕ του ΚΚΕ

Συνεδριάζει αύριο Κυριακή 25-8-96 η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με θέμα τις βουλευτικές εκλογές.

Συνέντευξη Τύπου της Αλ. Παπαρήγα τη Δευτέρα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα δώσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 26 Αυγούστου και ώρα 12 το μεσημέρι στο Ζάππειο, με θέμα "Το ΚΚΕ και η εκλογική μάχη".

Αδεια εισόδου 40 ημερών στους ανυπότακτους

Αδεια επίσκεψης στη χώρα, διάρκειας 40 ημερών, έχουν από χθες οι ανυπότακτοι, που διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού, προκειμένου να προσέλθουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Αυτό αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από σχετική εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμου Αρσένη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ρύθμιση αυτή αφορά 16.000 Ελληνες πολίτες, αφού σε αυτόν τον αριθμό υπολογίζονται οι ανυπότακτοι.

  • Πρόβλεψη γίνεται επίσης για να μπορέσουν να ψηφίσουν και οι φυλακισμένοι.
ΚΑΤΩ ΑΓΟΡΙΑΝΗ
Τιμούν την ίδρυση του ΔΣΕ

Η Επιτροπή Περιοχής Ανατ. Στερεάς του ΚΚΕ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνει την Κυριακή 25 Αυγούστου, στις 11 π.μ., ειδική εκδήλωση στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) Παρνασσού, γενέτειρα του ήρωα του ΔΣΕ Διαμαντή.Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η ΠΕΑΕΑ θα δρομολογήσει πούλμαν που θα αναχωρήσουν την Κυριακή το πρωί στις 7.30 από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες από τα τηλέφωνα: 8225.407, 8831.368.

ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ξεκινούν οι πολιτικές συγκεντρώσεις

Την επόμενη Τρίτη, 27 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμαριά η πρώτη προεκλογική συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7.30 το βράδυ στον Πεζόδρομο της Καλαμαριάς, με ομιλητή τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιάννη Κατσαρό.

Η Αχτιδική Επιτροπή Καλαμαριάς καλεί το λαό της περιοχής να πάρει μέρος στη συγκέντρωση και να ενημερωθεί σχετικά με τις θέσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα του λαού και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να υποκλέψει την ψήφο του στις πρόωρες εκλογές.

Την Τετάρτη 28/8 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Πλατεία Επταλόφου στους Αμπελόκηπους, με ομιλητή και πάλι τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Κατσαρό. Την Πέμπτη 29 του μήνα στο Πρόχωμα Θεσσαλονίκης θα μιλήσει το στέλεχος της ΚΟΘ Τάσος Πασχαλούδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ