ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ψηφίζουν με συλλαλητήρια
  • Την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη, θα ξαναντηχήσει η βουή των "τρακτέρ της οργής"
  • Αποφασισμένοι ν' αγωνιστούν για να υπερασπίσουν το εισόδημά τους που μειώνεται συνεχώς λόγω των αποφάσεων της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, αλλά και για τη σωτηρία της αγροτικής παραγωγής που συρρικνώνεται
  • Σταθερά στο στόχαστρό τους η αντιαγροτική πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων

Για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων στις 5 Σεπτέμβρη, πραγματοποιείται, σήμερα στις 7 μ.μ. στην Καρδίτσα, πανθεσσαλική σύσκεψη των αγροτικών φορέων. Ηδη, όμως, στελέχη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των Νομών Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας περιοδεύουν στα χωριά, ενημερώνουν και καλούν τους αγρότες να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στα νομαρχιακά συλλαλητήρια, ενώ στον αγώνα θα μπουν και οι αγρότες της Μαγνησίας με αποφάσεις που θα λάβουν οι αγροτικές οργανώσεις της περιοχής. Στους νομούς δημιουργούνται Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα που θα συντονίζουν και θα καθοδηγούν την πάλη της αγροτιάς.

Στις 5 Σεπτέμβρη λοιπόν - μεσούσης της προεκλογικής περιόδου - στην αγροτομάνα Θεσσαλία θα ξαναντηχήσει η βουή των "τρακτέρ της οργής". Οι αγρότες θα καταλάβουν με τα γεωργικά μηχανήματά τους πλατείες των πόλεων και βασικούς οδικούς κόμβους.

Κι αυτή η κινητοποίηση - όπως και οι παλιότερες - θα στρέφεται εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Θα δηλώνει την οργή και αγανάκτηση της αγροτιάς κατά της πολιτικής που δημιούργησε τα εκρηκτικά προβλήματα στην αγροτική οικονομία. Θα εκφράζει την αποφασιστικότητα των ξωμάχων της Θεσσαλικής γης ν' αγωνιστούν για τη σωτηρία της αγροτικής παραγωγής που συρρικνώνεται λόγω των αποφάσεων της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, για την υπεράσπιση του εισοδήματος που μειώνεται τραγικά, για το δικαίωμα του Θεσσαλού αγρότη να μείνει στο χωριό του και να καλλιεργεί τη γη του.

Οι αγρότες έχουν προ πολλού συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική των δήθεν μονοδρόμων, του προγράμματος σύγκλισης, της πειθαρχίας και υποταγής στις αποφάσεις των Βρυξελλών, οδηγεί στο ξεκλήρισμα, υπονομεύει, όχι μόνο την αγροτική οικονομία, αλλά και την εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας. Ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται ότι τεράστιες ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση έχουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και τα κόμματα που συμφωνούν και στηρίζουν αυτή την καταστροφική πολιτική.

Τα κυριότερα αιτήματα

Με τη νέα κινητοποίησή τους οι αγρότες της Θεσσαλίας ζητούν:

  • Να ενισχυθούν οι βαμβακοπαραγωγοί από εθνικούς πόρους για να φτάσει η τιμή της περσινής σοδειάς στις 300 δραχμές το κιλό όπως είχε υποσχεθεί ο υπουργός Γεωργίας και για τη φετινή χρονιά να μην ισχύσει ο κανονισμός της ΕΕ, για προκαταβολή 164 - 175 δραχμές το κιλό, αλλά να δίνεται ολόκληρο το ποσό που θα πρέπει ν' ανέρχεται στις 350 δραχμές το κιλό.
  • Να επιστρέψει η κυβέρνηση τον ΦΠΑ επί της συνυπευθυνότητας από το 1990, που κατακρατεί παράνομα.
  • Να υποχρεωθούν οι εκκοκκιστές να εφαρμόσουν το εθνικό παράρτημα και να καταβάλουν τη διαφορά, 8 - 10 δρχ., στους παραγωγούς και να καταβληθούν τα παρακρατηθέντα χρήματα του 7% από την περσινή χρονιά.
  • Να ενισχυθεί η καλλιέργεια καλαμποκιού και σιτηρών με επιδοτήσεις.
  • Η ποσόστωση στη βιομηχανική ντομάτα να κατανέμεται από τη Διεύθυνση Γεωργίας ή τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις κι όχι από τους βιομήχανους.
  • Ν' αποζημιωθούν οι καρπουζοπαραγωγοί που δεν πούλησαν το προϊόν τους κι έμεινε να σαπίσει στο χωράφι.
  • Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις για το 100% των ζημιών στους χαλαζόπληκτους των οποίων η παραγωγή καταστράφηκε ολοκληρωτικά.
  • Να ληφθούν μέτρα για τη σωτηρία και στήριξη της κτηνοτροφίας, με αύξηση της τιμής του γάλακτος, μείωση της τιμής των ζωοτροφών και επενδύσεις για έργα υποδομής.
  • Να καταργηθούν τα πλαφόν και οι περιορισμοί σε όλα τα προϊόντα στα οποία η ΕΕ και η χώρα μας είναι ελλειμματικές.
  • Να μειωθεί το κόστος παραγωγής, με μείωση της τιμής των καυσίμων, των άλλων γεωργικών μέσων κι εφοδίων και τη δημιουργία έργων υποδομής, όπως η εκτροπή του Αχελώου κ. ά.
  • Να ρυθμιστούν τα χρέη, αφού αφαιρεθεί ο τόκος υπερημερίας.
  • Ν' αυξηθεί η αγροτική σύνταξη και να φτάσει στο ύψος της κατώτερης του ΙΚΑ.
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΩΔΩΝΗ
Προεκλογικό "ξεπούλημα"

Η διοίκηση της ΑΤΕ αποφάσισε χτες να πουλήσει, αλλά πανάκριβα, το 40% των μετοχών της συνεταιριστικής αυτής επιχείρησης σε Ενώσεις της Ηπείρου. Απαιτεί 1,8 δισ. δραχμές, αλλά δε δεσμεύεται για το υπόλοιπο 20% των μετοχών!

Την πώληση του 40% των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας "Δωδώνη", σε Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου, αποφάσισε χτες η διοίκηση της ΑΤΕ, επιχειρώντας να αποκομίσει προεκλογικά οφέλη για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα να εξυγιάνει και το χαρτοφυλάκιό της.

Το ΔΣ της ΑΤΕ αποφάσισε χτες να κρατήσει η τράπεζα το 20% των μετοχών της"Δωδώνης" - από το 60% που κατέχει - και το υπόλοιπο 40% να πουληθεί στις Ενώσεις που μετέχουν στη γαλακτοβιομηχανία, με το υπέρογκο τίμημα των 1,8 δισ. δραχμών περίπου (4.800 δραχμές η μετοχή).Οι Ενώσεις, προκειμένου να αποκτήσουν τις μετοχές αυτές, θα πρέπει να πληρώσουν το 25% του τιμήματος- δηλαδή 500 εκατ. δραχμές - άμεσα με "ζεστό χρήμα" και το υπόλοιπο, σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, με το τρέχον επιτόκιο...

Η συγκεκριμένη, όμως, απόφαση της κυβερνητικής διοίκησης της ΑΤΕ, που "μαγειρευόταν" από καιρό, με τη σύμπραξη γνωστών τοπικών συνεταιριστικών και πολιτικών παραγόντων, αναμένεται να βουλιάξει οικονομικά τις Ενώσεις της Ηπείρου, αντί να τις ενισχύσει. Ηδη, η διοίκηση της Ενωσης Ιωαννίνων σχεδιάζει την εκποίηση πάγιων περιουσιακών στοιχείων των μελών της, προκειμένου να μαζέψει χρήματα. Επιπρόσθετα, απέχει κατά πολύ από το αίτημα των αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής για μεταβίβαση των μετοχών της "Δωδώνης" που ελέγχει η ΑΤΕ, στις αγροτικές οργανώσεις στην ονομαστική τους αξία και όχι στο "αστρονομικό" ποσό του 1,8 δισ. δραχμών, που αποτιμήθηκε το "πακέτο" των μετοχών που πουλάει η ΑΤΕ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί η ΑΤΕ κρατά το 20% των μετοχών για να ελέγχει οικονομικά την επιχείρηση, ενώ δεν υπάρχει κάποια εγγύηση σχετικά με το τι θα αποφασιστεί στη συνέχεια και για το ποσοστό αυτό.

Την όλη μεθόδευση της διοίκηση της ΑΤΕ, έχει καταγγείλει επανειλημμένα το ΚΚΕ και, με ανακοίνωσή της την περασμένη βδομάδα, η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση αυτή τονίζεται πως η "Δωδώνη" δεν είναι τσιφλίκι κανενός, ούτε ατομική επιχείρηση κάποιων που προσπαθούν να τη χρησιμοποιούν για την προσωπική πολιτική τους ανάδειξη και προβολή. Οσον αφορά για το θέμα της πώλησης του 40% των μετοχών της "Δωδώνης" από τη διοίκηση της ΑΤΕ, επισημαίνεται ότι η ΑΤΕ δε δικαιούται να ζητά 1,8 δισ. δραχμές αφού: Η "Δωδώνη" στήθηκε, επεκτάθηκε και λειτουργεί με τους κόπους με τα χρήματα των κτηνοτρόφων, ενώ η συμμετοχή της ΑΤΕ στο μετοχικό της κεφάλαιο δεν ήταν δική τους επιλογή. Επίσης, τα οικονομικά οφέλη της τράπεζας από τη συμμετοχή της στην επιχείρηση είναι δισεκατομμύρια δραχμές, μέσω των δανειοδοτήσεων, των ασφαλίστρων και του μερίσματός της από τα ετήσια κέρδη της γαλακτοβιομηχανίας.

Η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής να απαιτήσουν δυναμικά και αγωνιστικά μέσα από τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις: Να σταματήσει κάθε μεθόδευση ξεπουλήματος της γαλακτοβιομηχανίας στους ιδιώτες και να μεταβιβαστούν άμεσα και στην ονομαστική τους αξία οι μετοχές της ΑΤΕ στις συνεταιριστικές οργανώσεις της Ηπείρου.

ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Νέα πρόκληση από κυβέρνηση - Λαμπράκη

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ρώτησε την κυβέρνηση αν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χωρίς να πάρει επίσημη απάντηση. Πήρε, όμως, από τον εκπρόσωπο του μεγαλοεκδότη! Για "υποκατάσταση" της κυβέρνησης από έναν Ελληνα πολίτη "που τον προσκυνά", κάνει λόγο η Συντονιστική Επιτροπή για τη σωτηρία του Πάρκου

Κράτος εν κράτει ο μεγαλοεκδότης Χρ. Λαμπράκης,ξεπερνά πλέον κάθε όριο θράσους και προκλητικότητας, αρκεί να προωθήσει τα καταστροφικά του σχέδια - χαριστική βολή για το Πάρκο Ελευθερίας. Με τον... αέρα, μάλιστα, που του δίνει η κυβέρνηση, αναλαμβάνει εξ ονόματός της (!) να απαντά στις καταγγελίες επιστημονικών και άλλων φορέων ότι καταστρέφεται ένα δημόσιο πάρκο - όαση για την Αθήνα.

Αυτό έγινε με πρόσφατη επιστολή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων προς την κυβέρνηση, αλλά η απάντηση δόθηκε από τον εκπρόσωπο του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής, τον Ν. Δεσύλλα!Την πρόκληση αυτή καταγγέλλει με χτεσινή της ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή για τη σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας, επισημαίνοντας πως "ο κ. Λαμπράκης και οι εκπρόσωποί του φαίνεται ότι θεωρούν δεδομένο ότι δικαιούνται να υποκαθιστούν την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το Πάρκο Ελευθερίας, αλλά και γενικότερα την πολιτιστική ζωή του τόπου".Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής αμφισβητούν τον ισχυρισμό του Ν. Δεσύλλα ότι έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και επισημαίνουν πως τήρησε "σιγήν ιχθύος" για: Την ανέγερση κτιρίου όπερας, χωρίς μελέτη σκοπιμότητας, χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και χωρίς την υπογραφή αναγνωρισμένου αρχιτέκτονα στη μελέτη. Την παράνομη έκδοση άδειας "για την ολοκλήρωση του Μεγάρου Μουσικής" και την κατασκευή γκαράζ - μαμούθ και άλλων κτιρίων για μουσική βιβλιοθήκη και συνεδριακό κέντρο, που δεν προβλέπονται σε κανένα Προεδρικό Διάταγμα.

Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής υπογραμμίζουν ότι για μια ακόμα φορά αποκαλύπτεται πως στο Πάρκο Ελευθερίας καταπατιούνται με τον πιο ωμό και βάρβαρο τρόπο το Σύνταγμα και οι νόμοι και ότι το κράτος υποκαθίσταται από τον κ. Χρήστο Λαμπράκη και τους ανθρώπους του. Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι καταστρέφεται ένα δημόσιο πάρκο "προς χάριν των ιδιοτελών επιδιώξεων και των απωθημένων επιθυμιών ενός Ελληνα πολίτη, τον οποίο προσκυνούν κόμματα και πολιτικοί όλων των κυβερνήσεων".

Ολα αυτά, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής, αποτελούν "μια ανήθικη πράξη καταστροφής" του Πάρκου Ελευθερίας, αυτής της όασης της Αθήνας, με τη συναίνεση ή την αδιαφορία των πολιτικών και τονίζουν ότι θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους για τη σωτηρία του Πάρκου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ