ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κ. ΔΡΑΓΟΥΝΗΣ
Κλιμακώνεται η κατακραυγή

ΓΣΕΕ και Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλουν την αντεργατική τακτική του επιχειρηματία, ο οποίος παρακρατά τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και έχει απολύσει 24. "Πέρα βρέχει" για την κυβέρνηση

Την αντεργατική τακτική του ιδιοκτήτη της εκτυπωτικής επιχείρησης "Κ. Δραγούνης" ΑΕΒΕ,ο οποίος - καλυπτόμενος από την εξοργιστική αδιαφορία της κυβέρνησης - δεν καταβάλει τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων και πρόσφατα προχώρησε σε απολύσεις, καταγγέλλουν η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Ο εργοδότης έχει αφήσει απλήρωτους εδώ και πέντε μήνες τους εργαζόμενους και πρόσφατα απέλυσε 24 από αυτούς, κατηγορώντας τους μάλιστα για "σύσταση συμμορίας" (!), ώστε να μην καταβάλλει και τις νόμιμες αποζημιώσεις τους. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν αγωνιστικά, ενώ την Παρασκευή εκδικάζεται και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των απολυμένων, οι οποίοι ζητούν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Χτες πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση των εργαζομένων με τη ΓΣΕΕ, κατά την οποία αποφασίστηκε να υπάρξει παρέμβαση της Συνομοσπονδίας στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Χτες επίσης, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν σε σύσκεψη με εκπροσώπους του ΕΚΑ και της Ενωσης Λιθογράφων.Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΕΚΑ σημειώνει ότι η "τακτική αυτή του εργοδότη κρατά δεκατέσσερις μήνες, έχοντας σαν στόχο την κατάργηση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και το σταμάτημα κάθε συνδικαλιστικής δράσης στο εργοστάσιο. Θεωρούμε - συνεχίζει η ανακοίνωση - το πρόβλημα στις επιχειρήσεις Δραγούνη σαν συνολικό πρόβλημα του συνδικαλιστικού κινήματος, εναντίον των εργασιακών και συλλογικών δικαιωμάτων και σαν τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε".

Σήμερα οι εργαζόμενοι θα συζητήσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους, ενώ εκκρεμεί η πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο μέχρις στιγμής δεν έχει παρέμβει ουσιαστικά για την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων, Δ. Δρακόπουλος,δήλωσε στο "Ρ": "Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και τα προβλήματα παραμένουν, παρόλο που πάμε για εκλογές. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει ουσιαστικά παρέμβει. Ζητάμε την άμεση λύση του προβλήματος. Η μεθόδευση του εργοδότη στρέφεται συνολικά ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων και δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξει συμπαράσταση και από όλους τους εργαζόμενους και από τα σωματεία της Αθήνας σε αυτόν το αγώνα".

Αντιασφαλιστικός οδοστρωτήρας ενόψει

Στο μέτωπο της κοινωνικής ασφάλισης σχεδιάζει να χτυπήσει αμέσως μετά τις εκλογές η κυβέρνηση, εφόσον επανεκλεγεί. Η "αναμόρφωση" του ασφαλιστικού συστήματος είναι άμεση προτεραιότητα, δήλωσε χτες ο Ε. Γιαννόπουλος

Η "αναμόρφωση" του ασφαλιστικού συστήματος είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά τις εκλογές,όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ε. Γιαννόπουλος,ύστερα από σύσκεψη που είχε με τους διοικητές των Ασφαλιστικών Οργανισμών. Η "αναμόρφωση" θα συνοδευτεί και από την ενοποίηση των Ταμείων, όπως πρόσθεσε ο υφυπουργός Εργασίας, Λ. Κανελλόπουλος.

Επιβεβαιώνεται έτσι η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει ταχύτατα στην πλήρη αποδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος - εφόσον επανεκλεγεί - προωθώντας το μοντέλο που επιβάλλει η "Λευκή Βίβλος" και το οποίο έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται στη Γερμανία και τη Γαλλία,με κύριο χαρακτηριστικό την αφαίρεση κατακτήσεων και παροχών.

Ηδη, οι πρώτες βολές στο ασφαλιστικό σύστημα, σε πλαίσια που και ο ΣΕΒ έχει θέσει με συχνές παρεμβάσεις του, ρίχτηκαν μέσα από το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας, σύμφωνα με το οποίο, χαρίζεται σημαντικό μέρος των εργοδοτικών εισφορών για προσλήψεις νέων εργαζομένων,με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση των ασφαλιστικών Ταμείων, πέρα από τη σπατάληση πόρων του ΟΑΕΔ, που ο Οργανισμός θα διέθετε για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Η διατήρηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ύπαρξη και αξιοποίηση του λεγόμενου "πορίσματος Τζουμάκα", το οποίο προβλέπει την κατάργηση των κατώτατων ορίων συνταξιοδότησης, τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση όλο το χρόνο του ασφαλιστικού βίου, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και τη σύνδεσή τους με το μέσο όρο ζωής, καθώς και τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών,είναι σαφέστατες ενδείξεις για τον τύπο της "αναμόρφωσης" του ασφαλιστικού συστήματος που θα πράξει η κυβέρνηση αν επανεκλεγεί στις 22 του Σεπτέμβρη.

Η "εκλογίκευση" και ο "ορθολογισμός" του συστήματος είναι το ζητούμενο, όπως είχε διαμηνύσει πριν μερικούς μήνες και ο τότε υπουργός Στ. Τζουμάκας,με τελικό προορισμό την κατεδάφιση του συστήματος προστασίας, της όποιας κατάκτησης έχει απομείνει και της μεταμόρφωσης της σύνταξης σε βοήθημα. Δεδομένη είναι ακόμα για την κυβέρνηση, η πεποίθηση ότι η "βιωσιμότητα" του ασφαλιστικού συστήματος συνδέεται με την επίτευξη της σκληρής λιτότητας που προβλέπει το πρόγραμμα σύγκλισης.

Εξάλλου, η πορεία που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προδιαγράφεται σαφέστατα στα ντοκουμέντα της "Λευκής Βίβλου",όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η μείωση του κόστους εργασίας μπορεί να επιτευχθεί: "Με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών (ή και των εργατικών) που χρηματοδοτούν οικογενειακά επιδόματα, ελάχιστες παροχές γήρατος, σοβαρές ασθένειες, μακροχρόνια ανεργία".

ΜΕΤΡΟ
Εκβιασμοί, απολύσεις και διαθεσιμότητες

Κι άλλο "πανωπροίκι" απαιτεί η κατασκευάστρια εταιρία "Ολυμπιακό Μετρό" και προχωρά, μετά το σταμάτημα εργασιών, σε μαζικές απολύσεις και διαθεσιμότητες. Με απεργιακές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι εργαζόμενοι. Συνάντηση χτες με τον υφυπουργό Εργασίας

Η παύση των εργασιών στην κατασκευή του μετρό Αθήνας - όπως είχε προβλέψει η εφημερίδα μας - αποτέλεσε την αφορμή για να προβάλει η κοινοπραξία "Ολυμπιακό Μετρό" και νέες οικονομικές διεκδικήσεις, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την προεκλογική περίοδο και αξιοποιώντας σαν εκβιαστικό "ατού" τους εργαζόμενους.Ηδη έχουν απολυθεί είκοσι, ενώ 120 έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και έπεται συνέχεια. Ο υφυπουργός Εργασίας, Λ. Κανελλόπουλος,υποσχέθηκε χτες, σε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών που τον επισκέφθηκε, τριμερή συνάντηση αύριο στο υπουργείο. Με απεργιακές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι εργαζόμενοι, αν δεν ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις.

Τους εκβιασμούς της κοινοπραξίας επιβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ, Α. Βγόντζας,δηλώνοντας πως υπάρχουν οικονομικές διεκδικήσεις εκ μέρους της, χωρίς να διευκρινίζει το ύψος αυτών των απαιτήσεων. Το "παιχνίδι" των καθυστερήσεων και των εκβιασμών είχε ως αποτέλεσμα η υπέρβαση του αρχικού κόστους του έργου να έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τα 75 δισ. δραχμές.

Την αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε χτες τον υφυπουργό Εργασίας αποτελούσαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων, του ΕΚΑ, της διοίκησης του Παραρτήματος του μετρό, καθώς και επιτροπή των απολυμένων και αυτών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Στις αρχές Αυγούστου, η δημόσια εταιρία "Αττικό Μετρό",που έχει την επίβλεψη του έργου, αποφάσισε την παύση των εργασιών με την αιτιολογία ότι οι γεωλογικές και τεχνικές μελέτες που έχουν γίνει εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των εργασιών. Αν και η απόφαση στηρίζεται σε υπαρκτά προβλήματα, ωστόσο το γεγονός ότι τα προβλήματα αυτά "λιμνάζουν" απ' το ξεκίνημα του έργου επιβεβαιώνει τις τεράστιες ευθύνες τόσο της δημόσιας εταιρίας, όσο και του αρμόδιου υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για τις δυσμενείς εξελίξεις. Αποτέλεσμα είναι σήμερα, εκτός από τους δυο μετροπόντικες, να παραμένουν κλειστά δυο εργοτάξια (Δάφνης - Κεραμεικού) και τα υπόλοιπα 19 να υπολειτουργούν.

Μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό, ο Γ. Συνοδινός,πρόεδρος του Παραρτήματος Εργαζομένων στο μετρό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, δήλωσε: "Δηλώσαμε ότι αν δεν ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις θα προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Επίσης του ζητήσαμε να παρέμβει προς το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ώστε να βρεθεί οριστική λύση στα μακροχρόνια προβλήματα του έργου. Απ' την πρώτη φορά που η κοινοπραξία διεκδίκησε έξτρα αποζημίωση, δηλώσαμε την αντίθεσή μας στον εκβιασμό και ζητήσαμε να κλείσουν τα κενά στη σύμβαση ανάθεσης του έργου, όμως δεν εισακουστήκαμε. Αποτέλεσμα, κάθε χρόνο η κοινοπραξία να διεκδικεί και να παίρνει δεκάδες δισ. δραχμές επιπλέον. Ιδιαίτερα δημιουργεί ερωτηματικά η στάση της αμερικανικής εταιρίας ΜΠΕΧΤΕΛ,που έχει αναλάβει την τεχνική επίβλεψη του έργου. Ολα αυτά τα χρόνια δεν έχει δώσει καμιά λύση στα διάφορα τεχνικά προβλήματα, αν και ακριβοπληρώνεται ακριβώς γι' αυτό το λόγο".

Αύριο αλλαγή προέδρου στη ΓΣΕΕ

Με θέμα την εκλογή νέου προέδρου της ΓΣΕΕ μετά την παραίτηση του Χ. Πρωτόπαπα,συνεδριάζει αύριο Τετάρτη, στις 11 το πρωί, η Ολομέλεια της διοίκησης της Συνομοσπονδίας. Οπως είναι γνωστό, η ΠΑΣΚΕ θα προτείνει για τη θέση του προέδρου τον πρόεδρο του ΕΚΑ, Χ. Πολυζωγόπουλο.

Ευθύνες για την Π - Π

Θύμα προεκλογικών σκοπιμοτήτων έπεσε ο αγώνας των εργαζομένων στην Π - Π Πάτρας, καταγγέλλει η ΤΕ της ΕΣΑΚ

Τις σοβαρές ευθύνες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ του σωματείου εργαζομένων στην Πειραϊκή - Πατραϊκή Πάτρας "Αλληλεγγύη" και της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Πάτρας,στιγματίζει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Πάτρας της ΕΣΑΚ,με αφορμή τη ματαίωση των πρόσφατων κινητοποιήσεων των εργαζομένων, για την εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι παραπάνω συνδικαλιστικοί φορείς "με τη στάση υποταγής και διαχείρισης της πολιτικής διάλυσης και ξεπουλήματος του εργοστασίου που ακολουθούν, οδηγούν τον αγώνα των απολυμένων από ήττα σε ήττα". Τονίζεται επίσης ότι η πλειοψηφία του σωματείου των απολυμένων εργαζομένων, έχει απεμπολήσει από καιρό την αναγκαία θέση "ότι η λειτουργία της Π - Π μπορεί να υπάρξει μόνο στα πλαίσια κλαδικής πολιτικής κλωστοϋφαντουργίας και ιματισμού, με την ολόπλευρη στήριξη του δημοσίου".

"Η στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διάλυση της παραγωγικής βάσης, που πιστά υπηρετούν τα κόμματα του Μααστριχτικού τόξου, μπορεί να ανατραπεί μόνο από σταθερή αγωνιστική κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των απολυμένων, το συντονισμό της πάλης τους με τους εργαζόμενους στον ιματισμό και την κλωστοϋφαντουργία, για εργοστάσιο ανοιχτό στην ευθύνη του ΟΑΕ στα πλαίσια δημόσιου φορέα",καταλήγει η ανακοίνωση της παράταξης.

Απολύσεις και διαθεσιμότητες εργαζομένων ρίχνονται στο παιχνίδι των εκβιασμών, προκειμένου η ιδιωτική κοινοπραξία να πετύχει και νέο πανωπροίκι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ