ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΛΟΓΩΝ
Η πρώτη συνεδρίαση για τους όρους

Την Τετάρτη αναμένεται να ληφθεί απόφαση για τους όρους αντιπαράθεσης των κομμάτων. Προχτές έγινε μια πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής, όπου έγιναν οι πρώτες τοποθετήσεις των κομμάτων. Σήμερα αποφασίζει το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Ορους ισότιμους, ενόψει εκλογών, ζητά η ΕΣΗΕΑ

Χωρίς να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά με την κατάθεση απόψεων των κομμάτων, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών στο υπουργείο Εσωτερικών.

Στην πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής υπό την προεδρεία του υπουργού Εσωτερικών Ακη Τσοχατζόπουλου,πήραν μέρος ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας,ο γενικός γραμματέας Τύπου Γ. Αθανασάκης και από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ο Κ. Μαθιόπουλος. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετέχουν στη διακομματική είναι οι εξής:

Από το ΚΚΕ ο Αντώνης Σκυλλάκος και ο Μπάμπης Αγγουράκης,από το ΠΑΣΟΚ - εκτός από τον υπουργό - ο Γιάννης Σουλαδάκης,από τη ΝΔ ο Αγγελος Μπρατάκος και ο Κυριάκος Στεφανάκος,από την ΠΟΛ.ΑΝ. ο Νικήτας Κακλαμάνης και από τον ΣΥΝ ο Πέτρος Κουναλάκης και ο Νίκος Καϊμάκης.

Η Διακομματική Επιτροπή μετά από τέσσερις ώρες συνεδρίασης δεν έλαβε καμία συγκεκριμένη απόφαση. Εγινε, απλώς, μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων των κομμάτων και κατατέθηκαν προτάσεις σχετικά με όλα τα θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή των εκλογών, όπως η κατανομή του χρόνου στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα για το κάθε κόμμα, τα ζητήματα της μεταφοράς των ετεροδημοτών, καθώς και για τις δημοσιεύσεις των γκάλοπ. Η Διακομματική Επιτροπή θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για όλα τα θέματα την Τετάρτη, καθώς πρέπει πρώτα να έχει τη γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα.

ΕΣΡ και ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) πραγματοποίησε χτες έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο όσα θα ισχύσουν προεκλογικά στα ηλεκτρονικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Το μεσημέρι έγινε συνάντηση του Συμβουλίου, στο υπουργείο Τύπου, με τον υπουργό Δ. Ρέππα όπου έγινε ενημέρωση για τα όρια των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου, προκειμένου, στη σημερινή του συνεδρίαση το ΕΣΡ να εκφράσει τη γνώμη του συγκεκριμένα.

Με το ζήτημα της εξασφάλισης όρων και κανόνων ίσης αντιπαράθεσης των κομμάτων και στα ηλεκτρονικά και τα άλλα ΜΜΕ ασχολήθηκε, χτες, και το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) σε χτεσινή συνεδρίασή του. Με σχετική ανακοίνωσή του το ΔΣ της Ενωσης, διατηρώντας το δικαίωμα να υπερασπίζεται τους θεσμούς, όπως αναφέρεται, επισημαίνει την υποχρέωση των αρμόδιων παραγόντων του δημόσιου βίου, τηρώντας το Σύνταγμα και τους νόμους, να εξασφαλίσουν τους όρους, ώστε "ο Ελληνας πολίτης να προσέλθει στις κάλπες αντικειμενικά και σφαιρικά ενημερωμένος". Κι αυτό, "ιδιαίτερα σ' αυτές τις εκλογές, που ο σύντομος χρόνος διεξαγωγής τους τείνει να αναδείξει τα ΜΜΕ σε καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης".

Τα κόμματα για τους όρους

Πριν ξεκινήσει τη συνεδρίαση η Διακομματική, ο υπουργός δέχτηκε διαδικαστική παρέμβαση από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκο,ο οποίος επισήμανε πως, από τη στιγμή που η Διακομματική διευρύνθηκε με τη συμμετοχή του ΣΥΝ - αν και δεν το ορίζει ο νόμος - θα έπρεπε να συμμετέχουν και άλλα κόμματα. Το αίτημά του όμως δεν έγινε δεκτό από τον υπουργό.

Ο Αντ. Σκυλλάκος μετά τη συνεδρίαση δήλωσε ότι κατέθεσε τις εξής συγκεκριμένες προτάσεις:

Να υπάρχει επαρκής χρόνος στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα σε όλα τα κόμματα, μικρά και μεγάλα, για να εκφράσουν τις απόψεις τους. Δεν μπορεί να ισχύσει "αναλογικός χρόνος" για τα κόμματα, προκειμένου να προσεγγιστεί η ίση μεταχείριση των κομμάτων και να υπάρχουν ίσοι όροι αντιπαράθεσης με εξασφάλιση επαρκούς χρόνου σε όλα τα κόμματα για την προβολή των απόψεών τους. Επίσης, ζήτησε να αποτραπεί το "παιχνίδι" μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, τόσο στα δελτία ειδήσεων όσο και στις ενημερωτικές δημοσιογραφικές εκπομπές, με τη συμμετοχή σ' αυτές, εκπροσώπων από όλα τα κόμματα. Ο,τι μέτρα αποφασίσει η Διακομματική Επιτροπή των εκλογών να ξεκινήσουν να ισχύουν από την ίδια μέρα και όχι από τις οκτώ Σεπτέμβρη οπότε λήγει η προθεσμία κατάθεσης, κατάρτισης και ανακήρυξης των συνδυασμών. Πρέπει επίσης η μεταφορά των ετεροδημοτών να γίνει δωρεάν ώστε να μην εξαρτώνται από τα κόμματα. Τέλος, πρόβαλε, να μη δημοσιευτούν γκάλοπ κατά την προεκλογική περίοδο, ώστε να υπάρχουν ίσοι όροι αντιπαράθεσης, κάτι που συμφωνούν όλα τα μικρά κόμματα αφού οι δημοσκοπήσεις, ουσιαστικά, προσπαθούν να παρέμβουν και να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους υπέρ συγκεκριμένων κομμάτων.

Συνεντεύξεις και "παράθυρα"...

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι κόμματα και υποψήφιοι βουλευτές θα συμπληρώσουν μετά τις εκλογές έντυπα, βάσει των οποίων θα ελεγχθούν οι προεκλογικές δαπάνες τους. Η Διακομματική Επιτροπή θα αποφασίσει για το ποιες ενέργειες θα θεωρηθούν δαπάνες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Διακομματική Επιτροπή φαίνεται ότι δε θα δεχτεί την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων υποψηφίων βουλευτών. Θα ορίσει ανώτατο χρονικό όριο παρουσίασης από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εκπομπών για τις εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο θα περιλαμβάνονται συνεντεύξεις, συζητήσεις και εμφανίσεις στα τηλεοπτικά "παράθυρα". Σε περίπτωση που τηλεοπτικός σταθμός δε σεβαστεί τις αποφάσεις, ο υπουργός είπε ότι θα του επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις.

Οπως είπε ο ίδιος, στα κόμματα θα επιβληθεί ανώτατο όριο χρόνου στη χρήση των τηλεοπτικών μέσων για την προβολή τους. Ο χρόνος θα χωριστεί σε δύο σκέλη: Ενα, για διαφημιστικά μηνύματα και παρουσιάσεις σε εκπομπές, συνεντεύξεις και "παράθυρα". Το δεύτερο μέρος θα μπορεί το κάθε κόμμα να το διαχειριστεί όπως επιθυμεί. Θα μπορεί δηλαδή να το αξιοποιήσει ολόκληρο πχ, για την παρουσίαση προεκλογικών συγκεντρώσεών του. Σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους βουλευτές δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο χρόνος εμφάνισής τους στην τηλεόραση θα προσμετριέται στο χρόνο που έχει το κόμμα τους, καθώς, βεβαίως, προβάλει τις θέσεις του. Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, έχει συσταθεί εξειδικευμένη επιτροπή στο υπουργείο Μεταφορών για τη διευκόλυνση των ετεροδημοτών.

Ζητούν υπαλλήλους οι νομάρχες

Σε χτεσινή σύσκεψη του υπουργού Εσωτερικών με τους νομάρχες αποφασίστηκε, προκειμένου να ενισχυθούν οι νομαρχίες με προσωπικό για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, να υπαχθούν στους νομάρχες για την περίοδο των εκλογών οι υπάλληλοι των Διευθύνσεων Εσωτερικών των Περιφερειακών Διοικήσεων. Επίσης δίνεται η δυνατότητα να απασχολήσουν μέχρι και 18 υπαλλήλους της κάθε νομαρχίας. Αποφασίστηκε ακόμα, μέχρι τις 3 του Σεπτέμβρη, να εκδοθεί εγκύκλιος που να ορίζει την κατανομή των σχετικών κονδυλίων που αφορούν τις εκλογικές δαπάνες, στις νομαρχίες. Τα κονδύλια αναμένεται να είναι ανάλογα με αυτά των ευρωεκλογών του '94. Ζητήθηκε μάλιστα από τους νομάρχες να συστήσουν διακομματικές επιτροπές σε επίπεδο νομού.

Τηλεοπτικά εκλογομαγειρεία

Στην πάλαι ποτέ "ανώνυμη εταιρία" των ποικιλώνυμων, αργυρώνητων, φανερών και κρυφών εκλογομαγείρων, τα τελευταία χρόνια προσεχώρησαν και τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, ως να μην αρκούσαν τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά "μαγειρεία" για την εκλογοπροβολή των επιθυμητών από την άρχουσα τάξη κομμάτων. Με τις φετινές εσπευσμένες εκλογές, η κατάσταση στα εκλογομαγειρεία άλλαξε άρδην. Στο συσχετισμό δύναμης της "εταιρίας" των εκλογομαγείρων, πλέον, την κορυφαία θέση κατέλαβαν τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ των πολυδαίδαλων συμπλεκομένων συμφερόντων. Πριν καν εξαγγείλει επίσημα τις εκλογές ο πρωθυπουργός, τα ιδιωτικά και κρατικά ραδιοκανάλια άρχισαν, λίαν "συναγωνιστικά" αυτή τη φορά, να καταρτίζουν εκλογοεκπομπές, παντός τύπου, σε πρασινογάλαζο φόντο και με πρασινογάλαζο, βεβαίως, κύριο θέμα. Πρόγευση της πρασινογάλαζης "πλουραλιστικής", "δημοκρατικής", "ισότιμης" "ενημέρωσης", που καταρτίζουν, ήταν οι "πόρτες" και τα "παράθυρα" που άνοιξαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αλλά από χτες τα εκλογομαγειρεία τους δουλεύουν στο φουλ...

Πώς; Ιδού ένα παράδειγμα της εκλογικής "πολυφωνίας" τους, με τη συνέργεια δημοσιογράφων: Στις 23/8 "Η Ωρα της Κάλπης" στον ΑΝΤΕΝΝΑ με παρουσιαστή τον γενικό διευθυντή της, Κ. Παπανικολάου, έδωσε λόγο μόνο στους Ε. Βενιζέλο - Ντ. Μπακογιάννη.(Η εκπομπή αυτή, για να την ...εμπεδώσουμε, θα μεταδοθεί άλλες δυο φορές). Χτες η ίδια εκπομπή (Ν. Μεγρέλης - Στρ. Λιαρέλλης) το ...έπαιξε τρικομματικά με τους Γ. Παπανδρέου - Στ. Δήμα - Ν. Κακλαμάνη.Σήμερα, όμως (Γ. Βαρεμένος - Δ. Καμπουράκης) θα είναι ακραιφνώς ...δικομματική με τους Γ. Βαρβιτσιώτη - Κ. Σκανδαλίδη.

Τα τηλεοπτικά εκλογομαγειρεία "συναγωνίζονται", όχι μόνο για το ποιους πρωτοκλασάτους, δευτεροκλασάτους, τριτοκλασάτους, "νεοκλασάτους" του δικομματισμού και της συναινετικής ουράς του θα προβάλουν, αλλά και στην τιτλοδότησή των "παραρτημάτων" τους.

Ο ΑΝΤΕΝΝΑ, λ.χ., εκτός από την "Ωρα της Κάλπης" θα έχει και τις παρακάτω εκπομπές: "Αντίστροφη Μέτρηση" - συζήτηση κοινού με εκπροσώπους των κομμάτων "κατά τα πρότυπα των αμερικανικών debates" (πρώτη εκπομπή στις 21/8), με "σχεδιαστή" της τον διευθυντή ενημέρωσης Γ. Παπουτσάνη. "Ο Δρόμος προς τις Εκλογές" (συνεργασία ΑΝΤΕΝΝΑ - ALKO), με τον Κ. Παναγόπουλο. "Η Ωρα των Αρχηγών" (συνεντεύξεις των πολιτικών αρχηγών). Την Κυριακή των εκλογών, ο ΑΝΤΕΝΝΑ θα μεταδίδει ανταποκρίσεις από όλη την Ελλάδα, από εκλογικά κέντρα, τα "στρατηγεία" των αρχηγών κλπ.

Στο MEGA, με νέο (από χτες) διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης τονΑγ. Στάγκο (αντικατέστησε τον Γ. Λεβεντογιάννη, που από χτες εκτελεί χρέη ειδικού συμβούλου ενημέρωσης), από όλες οι εκπομπές, και αυτές των "σταρ", από όλα τα στούντιο θα έχουν με την παλιά ονομασία τους εκλογικό περιεχόμενο, ενώ από τις 8 - 20/9 θα έχουν, αποκλειστικά, τον γενικό τίτλο "Εκλογές '96" (καθημερινά 22.30, Σάββατο 14.15). Από χτες μέχρι τις 21/9 "Τα γεγονότα στις οκτώμιση" (65, αντί 50) θα είναι αρκούντως εκλογομαγειρικά, αφού θα πάρουν και θα δώσουν, όχι μόνο οι δικομματικά ημέτεροι, αλλά και τα κατασκευασμένα γκάλοπ, για να πλαστούν "συνειδήσεις" ...τηλεκατευθυνόμενων ψηφοφόρων.

Και ο SKY "συναγωνίζεται" στην εκλογοπαλαίστρα με τις ειδησεογραφικές εκπομπές, με "Εκτακτη Ενημερωτική Εκπομπή: 22 χρόνια ΠΑΣΟΚ", με το "Προφίλ" του Π. Παναγιωτόπουλου, με τις "Ειδήσεις" του Μ. Καψή.

Στο STAR CHANNEL, εκτός των άλλων "εκλογοπαραθύρων", καθημερινά (6.30 - 8.15 μμ) θα προβάλλεται η εκπομπή "Εκλογές. Αντίστροφη Μέτρηση"(Κ. Χαρδαβέλλας).

Το εκλογικό πρόγραμμα της ΕΡΤ θα συντονίζει ο διευθυντής του Πρώτου Προγράμματος Θ. Γεωργακόπουλος, ως επικεφαλής "ομάδας εργασίας". Αξιοσημείωτη είναι η παρακάτω χτεσινή ανακοίνωση της ΕΡΤ: "Παραλλήλως με την προοπτική της τελικής συγχωνεύσεως στο Πρώτο Πρόγραμμα των τμημάτων ειδήσεων του Δευτέρου και Τετάρτου, μετακινήθηκαν στο Πρόγραμμα αυτό όλοι οι απασχολούμενοι δημοσιογράφοι. Το Πρώτο Πρόγραμμα έχει αποφασιστεί να μετατραπεί σε αμιγώς ενημερωτικό, στο πλαίσιο της πλήρους εξειδικεύσεως των σταθμών της δημόσιας ραδιοφωνίας".

Πέραν των ρυθμίσεων της διακομματικής επιτροπής, η ΕΡΑ θα μεταδίδει εκπομπές στις οποίες δύο εναλλασσόμενοι δημοσιογράφοι θα "ανακρίνουν" έναν ανά έναν εκπρόσωπο κόμματος σε συζήτηση θεματικού περιεχομένου. Την τελευταία βδομάδα θα μεταδοθεί μια τρίωρη συζήτηση "εφ' όλης της ύλης" με εκπροσώπους των 6 κομμάτων (επιμέλεια Γ. Τζαβάλλας, Γ. Ψιστάκης).

Τέλος, η ΕΡΤ δηλώνει ότι "εάν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου προκύψουν πρόσθετες ανάγκες θα συνδράμει τα κόμματα με κάθε προθυμία, συμβάλλοντας έστι στο δημοκρατικό διάλογο ανάμεσα στις παρατάξεις". Ιδωμεν...

Ο Αντώνης Σκυλλάκος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ