ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΕΙΑ
Σκέψεις για αυστηρότερη νομοθεσία

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Η τραγική σύμπτωση ενός γεγονότος, όπως ο εντοπισμός του κυκλώματος παιδεραστίας στο Βέλγιο, με την -πριν από ενάμιση χρόνο - σκέψη δεκάδων κυβερνήσεων και ξένων οργανισμών για την πραγματοποίηση μιας πρώτης παγκόσμιας διάσκεψης με στόχο την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, βρήκε τόπο "συνάντησης" στη σουηδική πρωτεύουσα.

Από χτες, λοιπόν, στη Στοκχόλμη συναντώνται κυβερνητικοί αξιωματούχοι από 126 χώρες και εκπρόσωποι δεκάδων διεθνών μη κυβερνητικών οργανισμών σε μία προσπάθεια να βρουν και να προτείνουν την υιοθέτηση ενός κοινού σχεδίου δράσης και την επιβολή αυστηρότερης νομοθεσίας για την εξάρθρωση της παιδικής πορνείας ή πορνογραφίας. Θα καταφέρουν, αυτή τουλάχιστον τη φορά, να κάνουν τα λόγια πράξεις; Σ'αυτό το σημείο είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο εκπροσώπου ολλανδικής οργάνωσης για τα παιδιά: "Κανείς δεν πιστεύει ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με το συνέδριο της Στοκχόλμης. Είναι όμως μία αρχή, καθώς πριν τρία χρόνια κανείς δεν μιλούσε ανοιχτά για την παιδική πορνεία. Ισως, τώρα, κάτι να αρχίζει να γίνεται"...

Εκατομμύρια παιδιά στο δρόμο της πορνείας

"Η κακοποίηση των παιδιών ισοδυναμεί με την κακοποίηση του μέλλοντός μας", επισήμανε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον, στη διάρκεια της ομιλίας του που σήμανε την έναρξη των εργασιών της πενθήμερης διάσκεψης της Στοκχόλμης για την αντιμετώπιση της παιδικής πορνείας. Ο πρωθυπουργός καταγγέλλοντας την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων ως το "πιο κτηνώδες και απεχθές έγκλημα", κάλεσε τις δεκάδες ξένες κυβερνήσεις να βρουν τρόπους ώστε "να κάνουν τα λόγια πράξεις".

Ο διεθνής συντονιστής του κινήματος "Για τον Tερματισμό της Παδικής Πορνείας στον Ασιατικό Τουρισμό" (ΕCPAT), Ρον Ο' Γκρέιντι, δήλωσε ότι στη διάρκεια των πέντε ημερών που θα διαρκέσει η διάσκεψη "10 έως 12 εκατομμύρια ενήλικοι θα κακοποιήσουν σεξουαλικά 1.000.000 παιδιά μόνον στην Ασία".

Αλλοι σύνεδροι είπαν ότι η εκμετάλλευση παιδιών είναι χειρότερη όχι μόνον σε ασιατικές χώρες όπως η Ταϋλάνδη, οι Φιλιππίνες και η Ινδία, αλλά και σε χώρες της Αφρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Η Κάρολ Μπέλαμι, εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, υπογράμμισε ότι κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο παιδιά εξωθούνται στην πορνεία, πωλούνται σαν αντικείμενα σεξουοαλικής εκμετάλλευσης ή χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων πορνογραφίας."Η εμπορική, σεξουαλική κακοποίηση παιδιών έχει γίνει μία παγκόσμια βιομηχανία δεκάδων δισεκατομμυρίων δολλαρίων" πρόσθεσε η Μπέλαμι καταλήγοντας ότι τα κορίτσια είναι η μεγαλη πλειοψηφία των θυμάτων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις εκδιώχνονται από τα πορνεία για να συνεχίσουν τη μαρτυρική τους ζωή στο δρόμο όταν ανακαλυφθεί ότι κώλυσαν "Εϊτζ" από κάποιο "πελάτη"!

Εκπρόσωποι άλλων διεθνών μη κυβερνητικών οργανισμών υποστήριξαν ότι τα κυκλώματα παιδικής πορνείας και πορνογραφίας διευρύνουν τη δράση τους και μέσω του διεθνούς διαδικτύου ΙΝΤΕΡΝΕΤ...

Εγκληματικές αμέλειες στην περίθαλψη παιδιών με Εϊτζ

Την ώρα που άρχιζε η πενθήμερη διάσκεψη της Στοκχόλμης για την αντιμετώπιση της παιδικής πορνείας, γιατροί και εργαζόμενοι στους τομείς υγείας της Ρουμανίας κατήγγειλαν ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης ότι παραμελούν τα παιδιά που πάσχουν από Εϊτζ μιας που στηρίζονται μόνον στην εξωτερική οικονομική βοήθεια για τη νοσηλεία των παιδιών.

"Η Ρουμανία έχει το 54% των κρουσμάτων Εϊτζ σε παιδιά και νέους σε όλη την Ευρώπη. Ομως η κυβέρνηση είναι τελείως αδιάφορη και αγνοεί τα πλάσματα αυτά" δήλωσε η Μανουέλα Κανεπέσκου του Ιδρύματος Παροχής Υπηρεσιών στα Παιδιά, υπογραμμίζοντας ότι "η κοινωνία της Ρουμανίας φέρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τη μόλυνση του 98% 3.500 παιδιών".

Οπως αποκάλυψε η Κανεπέσκου, στο νοσοκομείο της Κοστάντζα νοσηλεύονται περίπου 1.000 παιδιά και 70 ενήλικοι αλλά δεν υπάρχει στο προσωπικό ούτε ένας που να είναι ειδικευμένος στην περιποίηση ασθενών με Εϊτζ!

"Απαξιούνται" τα μεγάλα κόμματα στη Γερμανία

ΒΟΝΝΗ. -

Το επιχείρημα περί απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών - στο Δυτικό κόσμο, τουλάχιστον - είναι γνωστό, αλλά καμιά φορά οι αριθμοί το πιστοποιούν με ανατριχιαστικό τρόπο. Οπως στη Γερμανία, όπου η "έξοδος" των ανθρώπων που ασχολούνται ενεργά με την πολιτική από τις οργανώσεις των κομμάτων έχει προσλάβει το χαρακτήρα... επιδημίας. Σύμφωνα με έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας μετέδωσε χτες το γερμανικό πρακτορείο, μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1996 οι "απώλειες" των κομμάτων ανέρχονται σε χιλιάδες -πρώην -μέλη τους.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ έχει χάσει, από τον περσινό Αύγουστο, 8.000 μέλη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του κόμματος.

Τα μέλη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, των Σοσιαλδημοκρατών, έχουν μειωθεί κατά 12.000 από το τέλος του 1995, κατά δηλώσεις ηγετικών στελεχών του. Και επίσης σημαντικές απώλειες μελών παρουσίασε το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.

Μόνον δύο κόμματα - θεωρούμενα ως "μικρά" ή εν πάση περιπτώσει εκτός του φάσματος των παραδοσιακών γερμανικών κομμάτων εξουσίας - κατάφεραν εντός του 1996 να εγγράψουν νέα μέλη. Το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο ηύξησε τους οπαδούς του κατά 3.000 από τον περασμένο Ιούνιο και η Χριστιανική Κοινωνική Ενωση, κατά περίπου 1.000 μέλη...

ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
Μπαράζ απελάσεων στο όνομα της λαθρομετανάστευσης

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-

Το σοβαρό ενδεχόμενο της απέλασης από τη Σιέρα Λεόνε αντιμετωπίζουν τον ερχόμενο μήνα πάνω από 1.000 μετανάστες από χώρες της Αφρικής, την Ινδία, το Λίβανο μετά την υπογραφή νέου νόμου της κυβέρνησης για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εργασίας της Σιέρα Λεόνε, Μοχάμεντ Γκασσάμα, ο νέος νόμος ζητεί από τους ξένους εργάτες να υποβάλλουν αιτήσεις για την άδεια εργασίας στην αφρικανική αυτή χώρα από το εξωτερικό. Εξυπακούεται ότι όσοι δεν έχουν τις άδειες εργασίας θα απελαύνονται αμέσως από τη Σιέρα Λεόνε.

Η νέα κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε, που ανέλαβε τα καθήκοντά της από τον περασμένο Μάρτη, έχει διαβεβαιώσει ότι θα καταπολεμήσει την υψηλή ανεργία ξεκινώντας ακόμη και από τις απελάσεις χιλιάδων ξένων εργατών, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Λιβερία. Ωστόσο, η πολιτική αυτή θεωρείται από πολλούς ξένους παρατηρητές ότι υπαγορεύεται από το πρόσφατο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο ανάγκασε την κυβέρνηση να αρχίσει το έργο της ξεκινώντας από την απόλυση τουλάχιστον 2.000 δημοσίων υπαλλήλων...

Η ώρα της παράδοσης ενός από τους αεροπειρατές

Εληξε η αεροπειρατεία στο "Αιρμπάς"

ΛΟΝΔΙΝΟ. -

Με την παράδοση των επτά Ιρακινών αεροπειρατών στη βρετανική αστυνομία έληξε το 16ωρο "δράμα" που ξεκίνησε προχτές αργά το βράδυ σ' ένα "Αιρμπάς 310" των σουδανικών αερογραμμών, το οποίο εκτελούσε την πτήση Χαρτούμ - Αμμάν (πρωτεύουσα της Ιορδανίας).

Ολοι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος - συνολικά 186 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων των αεροπειρατών, και 13 μέλη πληρώματος - βγήκαν σώοι από το σκάφος, το οποίο έφθασε - μέσω Λάρνακας - στο αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου. Οι αστυνομικές αρχές του Εσεξ, πάντως, οι οποίες συνέλαβαν τους αεροπειρατές, διατύπωσαν εκτιμήσεις περί ενδεχόμενης ύπαρξης και 8ου συνεργού των αεροπειρατών μεταξύ των επιβαινόντων στο σκάφος.

Εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας δήλωσε ότι πιθανότατα οι αεροπειρατές επιθυμούν να τους δοθεί πολιτικό άσυλο στη Βρετανία, αλλά κάτι τέτοιο αφορά τη βρετανική κυβέρνηση. Οσον αφορά την ταυτότητα των 7, η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι παραμένει άγνωστη.

Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι οι 7 διέθεταν ιρακινά διπλωματικά διαβατήρια και επιβιβάστηκαν στο Χαρτούμ μέσω της εισόδου για "υψηλά πρόσωπα" (ή "VIPs"), όπου συνήθως δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι ασφαλείας.

Η απελευθέρωση των επιβατών πραγματοποιήθηκε σταδιακά, σε περίπου οκτώ ώρες - σε μια διαδικασία την οποία η αστυνομία χαρακτήρισε "ελεγχόμενη", και με προηγούμενα τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους.

Κρίσιμη για την παράδοση των οπλισμένων με πυροβόλα όπλα και εκρηκτικά αεροπειρατών, υπήρξε η παρέμβαση του Σαντίκ Σαντάχ,επικεφαλής της Ενωσης Ιρακινών Κοινοτήτων, οργάνωσης η οποία είναι γνωστή για τη βοήθειά της σε εξόριστους και πρόσφυγες. Η παρέμβαση του Σαντάχ ζητήθηκε από τους αεροπειρατές, το αίτημα έγινε δεκτό από την αστυνομία και η κατάληξη ήταν "επιτυχής".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ