ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αποστολή στη "Βοστώνη"

Μια εξαιρετική ταινία παρουσιάζει η "Ταινιοθήκη της Πέμπτης" της ΕΤ-2 στις 23.30. Πρόκειται για τη δραματική ταινία του Τζέιμς Αϊβόρι, "Οι Βοστωνέζοι",που μας γυρίζει στη Βοστώνη του 1875, όταν το φεμινιστικό κίνημα έκανε τα πρώτα του βήματα. Εκεί, μέσα σε μια γοητευτική, αινιγματική ατμόσφαιρα, θα σχηματιστεί ένα ασυνήθιστο ερωτικό τρίγωνο. Μια μαχητική φεμινίστρια, ένας νεαρός συντηρητικός δικηγόρος και μια αφελής νέα, προικισμένη με ρητορικές ικανότητες, που τη διεκδικούν με πάθος και πείσμα οι δυο άλλες "γωνίες" του τριγώνου. Μέσα από την ερωτική, αλλά ανορθόδοξη ιστορία, που είναι μια πρόφαση,, ξεπηδά η εποχή και οι "άλλες μάχες", μάχες ουσίας. Για πρώτη φορά, η συντήρηση έρχεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την πρόοδο. Εξαιρετική στο ρόλο της η Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Από το SEVEN X στις 22.00 "Ο Ξένος" του Ορσον Ουέλς.

Πρόκειται για ένα αριστούργημα του ιδιοφυούς σκηνοθέτη, που έχει παιχτεί εκατοντάδες φορές, αλλά που όποιος την έχει χάσει του δίνεται η ευκαιρία να απολαύσει ένα μικρό ψυχολογικό, ατμοσφαιρικό αριστούργημα. Είναι η ιστορία ενός εγκληματία ναζί, που καταφεύγει σε μια μικρή πόλη των ΗΠΑ. Για να ξεχαστεί το αμαρτωλό παρελθόν του, αλλάζει ταυτότητα, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Γίνεται πραγματικά ένας άλλος άνθρωπος. Ομως, ο ναζί που κοιμάται μέσα του, κάποια στιγμή, θα "ξυπνήσει" και όλη η ανθρώπινη γαλήνη, που για λίγο απόλαυσε, θα εξαφανιστεί διά μιας. Ο Γουέλς προσεγγίζει προσεκτικά ένα θέμα που απασχολεί κατά καιρούς όλους μας. Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να αλλάξει; Ο σκηνοθέτης δε δίνει απάντηση, βάζει μονάχα περισσότερο βασανιστικά το ερώτημα. Πρωταγωνιστεί ο ίδιος.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 03.15 "Αποστολή στο Παρίσι" του Ντ. Χέμινγκς,

Φυσικά, όποιος μείνει ξάγρυπνος μέχρι εκείνη την ώρα θα έχει την ευκαιρία να δει μια περιπέτεια μυστηρίου. Μια γυναίκα προσπαθεί να ξεχάσει έναν αποτυχημένο γάμο και αποφασίζει να πάει στο Παρίσι, να μείνει μόνη με τα υπέροχα φώτα, τον Σηκουάνα και τον Πύργο του Αϊφελ. Ομως ένας γοητευτικός ντετέκτιβ την παρακολουθεί και γίνεται η σκιά της. Ο ντετέκτιβ εργάζεται για την πρώην ερωμένη του συζύγου της. Το πιο περίεργο είναι ότι την έρημη αυτή γυναίκα σε λίγο θα την παρακολουθεί και θα την ακολουθεί μια στρατιά διεθνών κατασκόπων. Ολοι αυτοί έχουν πειστεί ότι η αφελής Αμερικανίδα εργάζεται για λογαριασμό μιας μυστικής σπείρας λαθρεμπορίου πυρηνικών όπλων. Εν αγνοία της, έχει στην κατοχή της κάτι "πολύτιμο": Ενα κουρδιστό παιχνιδάκι που αγόρασε για το παιδάκι μιας φίλης της...

05.00-06.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

06.00-08.00 ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙ

Επειδή, η ενημέρωση δεν είναι η ανάδειξη του ελάσσονος και η αποσιώπηση του μείζο - νος. Γιατί "η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

08.00-10.00 ΠΡΩΙΝΟΣ ΑΠΟΠΛΟΥΣ

Η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του "902", με σχολιασμό του Τύπου, συνεντεύξεις, επίκαιρα σχόλια. Επιμέλεια - παρουσίαση Βάλια Δρακωνάκη.

10.00-10.30 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ "902"

10.30-11.00 ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

11.00-12.00 ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

12.00-12.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 12

12.30-14.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μια εκπομπή που ενημερώνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα εξωτερικά μας θέματα. Επιμέλεια - παρουσίαση Αννα Μπαλλή.

14.00-16.00 ΜΕ ΑΠΟΨΗ

Η διαδρομή του "902" στα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, με τους ρεπόρτερ και τους ανταποκριτές του σταθμού μας. Επιμέλεια - παρουσίαση Μάρω Φωτάκη.

16.00-17.00 ΟΣΜΑΙ ΑΣΜΑΤΩΝ

Πρόκληση αίσθησης και ενεργοποίησης. Με την Φωτεινή Σταμέλου.

17.00-19.00 ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΕΤΕΡΙΖΙ

Μια αιχμηρή δημοσιογραφική εκπομπή με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χαλιβελάκη.

19.00-20.00 ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ

Μια εκπομπή με ταξιδιωτικές περιγραφές και ξεναγό την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής. Με την Σοφία Πορετσάνου.

20.00-20.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8

20.30-21.00 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ "902"

21.00-22.00 ΛΑΪΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ

Σεργιάνι στο χώρο του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού από τον Χρήστο Γώγολο. 22.00-23.30 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΔΙΣΕΚΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

Το έντεχνο λαϊκό ελληνικό τραγούδι μέσα στους λαϊκούς αγώνες. Με τον Στέφανο Ψαραδάκο.

23.30-24.00 ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24.00-02.00 Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ HEAVY METAL

Με τον Ανδρέα Στασινόπουλο.

02.00-03.00 ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

03.00-04.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΜΠΟΥΑΤ

04.00-05.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Νοσταλγίες

"Θεσσαλονίκη: Πηγή έμπνευσης μέσα από τα μάτια των παιδιών". Ετσι ονομάζεται η εκπομπή της ΕΤ-2 που θα προβληθεί στις 17.30. Μέσα από λογοτεχνικά αποσπάσματα και αναμνήσεις, σκιαγραφείται ο κοινωνικός περίγυρος μιας άλλης εποχής, τότε που το βλέμμα μπορούσε να φεύγει πάνω από τις στέγες των σπιτιών. Τότε που τα παιδιά παίζανε στους χωματόδρομους και τις αλάνες. Τότε που μέσα στη φτώχεια η φαντασία έβρισκε δρόμους για ομορφιά και ανθρώπινη επικοινωνία, η οποία σήμερα έχει χαθεί. Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός. Κείμενα: Βασίλη Κεχαγιά. Αφήγηση: Ρήγας Αξελός.

Οδοιπορικό

Στη Λαχώρη, στο Ισλαμαμπάντ, στο Ραβαλπιντί, στην Ταξίλα, στο Πεσεβάρ, στο Ντιρ, στις κοιλάδες Καλάς θα βρεθούμε στις 22.00. Ξεναγός μας η ΕΤ-3, που μας καλεί σ' ένα οδοιπορικό μαγευτικό και σε κάθε μας βήμα θα βλέπουμε την πραγματικότητα και το μύθο να ενώνονται. Θα περπατήσουμε σε άγνωστα μονoπάτια και θα αναζητήσουμε τα "Ιχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου".Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο της ενδιαφέρουσας μικρής σειράς, που μας πηγαίνει στο Κεντρικό και το Βόρειο Πακιστάν.

Ανθος με κίνηση

"Το πέτρινο λουλούδι" έχει κίνηση, έχει ζωή, έχει πνοή. Τα μπαλέτα Κίροφ ανασταίνουν το λουλούδι και χορεύουν σε μουσική Σεργκέι Προκόφιεφ και χορογραφία Γιούρι Γκριγκόροβιτς. Το έργο χωρίζεται σε τρεις πράξεις. Πρώτοι χορευτές: Αλεξάντερ Γκίλεβ, Αννα Πολικάρποβα. Από την ΕΤ-3 στις 23.15.

Σκηνή από την ενδιαφέρουσα ταινία του Τζέιμς Αϊβορι "Οι Βοστωνέζοι" (ΕΤ-2 23.30)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ