ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Με χαμόγελα και λουλούδια

Με χαμόγελα και λουλούδια, αλλά και με ερωτήσεις για την πολιτική κατάσταση και καταθέσεις ψυχής, όπως του γέροντα που είπε ότι "αγοράζουμε το ψωμί 300 δρχ. και πουλάμε το στάρι 30 δρχ.", υποδέχτηκαν οι Θεσσαλοί τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ Χ. Φλωράκη,που άρχισε την περιοδεία του στη θεσσαλική γη το Σάββατο από το χωριό Φαλάνη του Νομού Λάρισας,με τη συνοδεία του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου,άλλων υποψηφίων βουλευτών του Κόμματος και κλιμακίου της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ.

Τα ίδια χαμόγελα, την ίδια θερμή υποδοχή συνάντησε ο Χ. Φλωράκης και στα άλλα χωριά που επισκέφθηκε χτες, το Πυργετό, τη Ραψάνη, το Ομόλιο και το Στόμιο,τους πρώτους σταθμούς μιας διαδρομής που θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, αφού θα έχει περάσει και από χωριά της Μαγνησίας και των Τρικάλων.Σε όλες τις περιοχές που επισκέπτεται ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, ο λόγος του ΚΚΕ βρίσκει γόνιμο έδαφος, μπολιασμένο από την όξυνση των προβλημάτων, αλλά και την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών που βρίσκονται συνεχώς μπροστάρηδες στους αγώνες των κατοίκων της περιοχής. Η καταδίκη του δικομματισμού είναι το πρώτο θέμα που υπογραμμίζει ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ στους κατοίκους αυτών των περιοχών. "Πρέπει να σταματήσει αυτό το παιχνίδι της εναλλαγής του ενός και του άλλου κόμματος στην εξουσία", τονίζει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές, μπορούν να οδηγήσουν σε ρήγμα της αποπνιχτικής πολιτικής κατάστασης που επικρατεί, αλλά με την προϋπόθεση ότι κανένα μεγάλο κόμμα δε θα μπορέσει να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση και ότι θα ενισχυθεί σημαντικά το ΚΚΕ, ο αποφασιστικός παράγοντας για τη δρομολόγηση μιας νέας πολιτικής κατάστασης. Γι' αυτό, ζήτησε την ενίσχυση του Κόμματος, όχι επειδή διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία, αλλά επειδή μόνο αυτό έχει συγκρουστεί με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ενστερνίζονται τα υπόλοιπα κόμματα και επειδή χρειάζεται αυτή τη δύναμη, για να συγκρουστεί ξανά και πιο αποτελεσματικά με αυτές τις επιλογές.

Δεν έπεφτε καρφίτσα

Ηταν βράδυ του Σαββάτου, όταν ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ έφτασε στη Φαλάνη, ένα μεγάλο χωριό που παράγει κυρίως βαμβάκι και ροδάκινα. Σε μια μεγάλη συγκέντρωση - δεν έπεφτε "καρφίτσα" στο κεντρικό καφενείο - ο Χ. Φλωράκης καταχειροκροτήθηκε από τους κατοίκους και δεν προλάβαινε να σφίγγει χέρια, ενώ εξίσου εντυπωσιακή με την αγάπη του κόσμου ήταν και η προσήλωσή του στα λεγόμενά του και οι παρεμβάσεις του. Ο Χ. Φλωράκης ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν είχε σκοπό να μοιράσει υποσχέσεις για λύση των προβλημάτων, όπως κάνουν άλλοι.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η επίθεσή του στην πολιτική του Μάαστριχτ, την οποία εφαρμόζει τώρα το ΠΑΣΟΚ και είναι έτοιμη να την εφαρμόσει και η ΝΔ, ενώ τα άλλα μικρότερα κόμματα την αποδέχονται εξίσου. Η χώρα, ανέφερε, στενάζει κάτω από τα τεράστια χρέη, η εθνική ανεξαρτησία κηλιδώνεται από τα"ευχαριστώ" του Κ. Σημίτη στους Αμερικανούς, η συρρίκνωση της βιομηχανίας κερδίζει έδαφος και τα κέρδη των πολυεθνικών αυξάνονται, ενώ οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός, αντιμετωπίζουν σκληρή λιτότητα, που όλο και εντείνεται. Και αντί τα δυο μεγάλα κόμματα να απολογηθούν για την πολιτική τους υπερηφανεύονται γι' αυτήν,συμπλήρωσε. "Ψηφίζοντας σήμερα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ψηφίζετε λιτότητα και ανεργία", τόνισε χαρακτηριστικά ο Χ. Φλωράκης, που είχε ήδη μαγέψει τον κόσμο με την αυθεντικότητά του, αλλά και τα αστεία του, που αποκαλύπτουν πολιτικές αλήθειες.

Οταν βάζεις μεσίτη, τον πληρώνεις

Την Κυριακή το πρωί, ο Χ. Φλωράκης μίλησε με τους κατοίκους του χωριού Πυργετού - ένα χωριό που το είχε επισκεφθεί και παλιότερα, σε μαύρες εποχές- εκφράζοντας τη συγκίνησή του για τις μνήμες του, που ήρθαν στο φως, βλέποντας και παλιούς συμπολεμιστές του.

Στην ερώτηση - που έγινε και στο προηγούμενο χωριό - για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Χ. Φλωράκης απάντησε, τονίζοντας ότι οι υπόλοιπες χώρες φροντίζουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους και γι' αυτό πρόσφατα, με την ένταση στο Αιγαίο, δεν υποστήριξαν τη χώρα μας.

Μίλησε, όμως, και για το ρόλο των Αμερικανών, που επιθυμούν τη διχοτόμηση της Κύπρου με τη μορφή μιας ομοσπονδίας, αλλά με δυο κυβερνήσεις, μια ελληνοκυπριακή και μια τουρκοκυπριακή. Αποκάλυψε, επίσης, το συμφέρον των Αμερικανών για το Αιγαίο, το δίαυλο για τα πετρέλαια, ενώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Γαύδου, όπου οι Αμερικανοί είπαν ότι έχουμε δίκιο, αφού πρώτα εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση η δαπάνη δισ. δολαρίων για εξοπλισμούς. Μάλιστα, ο Χ. Φλωράκης είπε χαρακτηριστικά - για το σκοπό των Αμερικανών να παίξουν το ρόλο διαιτητή - ότι όταν βάζεις μεσίτη, τον πληρώνεις και οι Αμερικανοί δε θα πληρωθούν με χρήμα, αλλά με παραχωρήσεις εθνικών δικαιωμάτων, κάτι που ήδη γίνεται και γι' αυτό είμαστε χώρα υποτελής σήμερα.

Ο λαός θα τους δώσει απάντηση

Πλημμυρισμένη από κόσμο ήταν η πλατεία της Ραψάνης, επιφυλάσσοντας μια ιδιαίτερα θερμή υποδοχή στον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ. Σε υψόμετρο 550 μέτρων, ανάμεσα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και με κόκκινες σημαίες διάσπαρτες στο χώρο, ο Χ. Φλωράκης άρχισε να συζητά με τον κόσμο. Επισήμανε ξανά την ανάγκη ενίσχυσης της δύναμης του ΚΚΕ με παράλληλη καταδίκη του δικομματισμού. Αναφέρθηκε στα μικρότερα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του λαού και στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει από τώρα ότι θα συνεργαστούν με κάποιο από τα μεγάλα κόμματα αν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία. "Ο λαός θα τους δώσει απάντηση", υπογράμμισε ο Χ. Φλωράκης, προσθέτοντας ότι αν ο κόσμος δεν παλέψει δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα. Σχετικά με την επιλογή των Αμερικανών να υποστηρίξουν τον Κ. Σημίτη, ο Χ. Φλωράκης σημείωσε ότι η πολιτική της Συμφωνίας του Μάαστριχτ επιβάλλει την εφαρμογή νέων σκληρότερων μέτρων κατά του λαού και οι ξένοι κύκλοι εκτιμούν ότι το προσωπείο της Κεντροαριστεράς που προβάλλει ο Σημίτης θα διευκολύνει την εφαρμογή αυτών των μέτρων. Αυτός, μάλιστα, είναι ένας ακόμα λόγος να καταψηφιστεί το ΠΑΣΟΚ, γιατί διαφορετικά θα επικαλείται και τη λαϊκή εντολή!

Πρόκριμα για πιο αντιλαϊκά σχέδια οι εκλογές

"Λαϊκή έγκριση", ώστε να προωθηθούν σχέδια σε βάρος των εργαζομένων και των συμφερόντων της χώρας, ζητά ο Κ. Σημίτης. Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα φέρει θετικές ανακατατάξεις υπέρ του λαού και της χώρας, τόνισε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ από τη Θεσσαλία, όπου περιοδεύει από το Σάββατο

Αισιόδοξος για θετικές πολιτικές ανακατατάξεις δήλωσε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, φτάνοντας στη Θεσσαλία το Σάββατο, τονίζοντας πως προϋπόθεση για τέτοιες θετικές εξελίξεις είναι να ενισχυθεί το ΚΚΕ στις εκλογές.Χαρακτήρισε, επίσης, τις εκλογές της 22 Σεπτέμβρη, στις οποίες καταφεύγει ο Κ. Σημίτης για να υφαρπάξει τη λαϊκή έγκριση, ως προετοιμασία για την εφαρμογή πιο αντιλαϊκών σχεδίων που προωθούνται από τους Αμερικανούς και τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Συγκεκριμένα, ο Χ. Φλωράκης ανέφερε στις δηλώσεις του:

"Οι εκλογές αυτές δεν είναι από τις συνηθισμένες εκλογές. Εχουν ορισμένες ιδιορρυθμίες. Πρέπει να δούμε γιατί έγιναν αυτές οι εκλογές. Και πάρτε αυτά τα οποία λένε η ΝΔ και άλλες δυνάμεις ότι τάχα ο Σημίτης φάνηκε ασυνεπής. Ηταν συνεπέστατος, με την έννοια ότι τα σχέδια τα οποία υπήρχαν τα εφάρμοσε μια χαρά.Σε καμιά περίπτωση δεν τον συνέφερε να τραβήξει - κι ας διαβεβαίωνε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία - να πάει για εκλογές τον επόμενο χρόνο. Για πολλούς και διάφορους λόγους:

Πρώτον, έπρεπε να εφαρμόσει τα σχέδια τα οποία έχουν ετοιμάσει οι ξένοι απ' τη μια μεριά και δεύτερον, τα μέτρα που ήταν υποχρεωμένος να πάρει, για να αντιμετωπίσει και την κατάσταση, που αν τραβούσε να εξαντλήσει την τετραετία, κανένας δεν ξέρει το τι θα γινόταν. Δεν έπρεπε να αποκλείουμε ακόμα και κοινωνικά ξεσπάσματα.

Με αυτήν την έννοια ήταν συνεπής να κάνει ακριβώς τις εκλογές τώρα που τις κάνει, να πάρει μια λαϊκή επιδοκιμασία. Να εμφανίζει, δηλαδή, "ορίστε, έχω την έγκριση του λαού" για να εφαρμόσει τα σχέδια των ξένων, και ιδιαίτερα των Αμερικανών, όσον αφορά το Κυπριακό και το Αιγαίο και τα Βαλκάνια, μέσα στα πλαίσια της "νέας τάξης πραγμάτων".Και δεν πρέπει να μας μένει καμιά αμφιβολία ότι για μεν το Κυπριακό ετοιμάζονται και θα προσπαθήσουν να επιβάλουν τη διχοτόμηση της Κύπρου - δεν εννοώ αμοιβαία προσάρτηση, αλλά διχοτόμηση με το σχήμα της Ομοσπονδίας. Θα είναι δύο κυβερνήσεις: Μια Τουρκοκυπριακή και μια Ελληνοκυπριακή.

Επίσης, ετοιμάζονται για το Αιγαίο, όπου πονάν πιο πολύ οι Αμερικανοί, γιατί είναι ο δίαυλος για τα πετρέλαια.Ακόμα τους ενδιαφέρουν τα Βαλκάνια, όπου θέλουν να εξασφαλίσουν - σε ανταγωνισμό με τους Γερμανούς -την πολιτική και οικονομική κυριαρχία.

Ετσι, λοιπόν, μια λαϊκή έγκριση του δίνει το δικαίωμα να ενδώσει σε αυτά τα σχέδια και μ' αυτή την έννοια θα έλεγα ότι οι εκλογές αυτές είναι μια προετοιμασία για την εφαρμογή αυτών των σχεδίων".

Θα διαμορφωθούν δυνατότητες

"Από την άλλη, αν καταφέρουμε να ξεκαθαρίσει ο ελληνικός λαός στη συνείδησή του όλους αυτούς τους κινδύνους και δε δώσει αυτοδυναμία σε κανέναν, ούτε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στη ΝΔ, θα έχουμε άλλες εξελίξεις. Οχι ότι θα λυθεί το πρόβλημα, αλλά θα οδηγηθούμε σε ορισμένες ανακατατάξεις πολιτικές. Σε αλλαγές στο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων. Θα περάσουμε σε μια άλλη περίοδο που θα δώσει δυνατότητες πια για ματαίωση αυτής της πολιτικής. Δηλαδή: Αυτό που λένε ότι πρέπει να χτυπήσουμε το δικομματισμό και να σταματήσει αυτό το παιχνίδι που παίζεται εδώ και 22 χρόνια, πότε ο ένας και πότε ο άλλος. Θα είναι μια σημαντική προσφορά.

Αυτά όμως προϋποθέτουν και ένα άλλο πράγμα. Ενίσχυση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Είναι φανερό. Η μόνη δύναμη η οποία σήμερα στάθηκε πραγματικά υπερασπιστής και των εθνικών συμφερόντων, ενάντια στην υποτέλεια, ενάντια στην εξάρτηση, υπερασπιστής των προβλημάτων των εργαζομένων, νομίζω ότι ήταν το ΚΚΕ κι αυτό δεν το αμφισβητούν ούτε οι αντίπαλοί μας. Οταν συζητήσει κανένας μαζί τους, όπως συζητάμε τώρα, αυτό το αναγνωρίζουν. Και μια ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα μπορέσει να συμβάλει καλύτερα σ' αυτές τις εξελίξεις.

Ανεξάρτητα από οποιοδήποτε αποτέλεσμα εγώ είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε στον επόμενο χρόνο - είναι τα προβλήματα τέτοια - πολιτικές ανακατατάξεις στο συσχετισμό των δυνάμεων".

Θα χρεοκοπήσουν και οι τσόντες

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν θα εξαρτηθεί αυτό από το πόσο ισχυρά θα αναδειχτούν το ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα, τόνισε:

"Θα είναι αποφασιστικός παράγοντας. Και όταν λέω ότι θα οδηγήσουν σε αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, να εμφανιστούν καινούρια κόμματα, να διασπαστούν τα μεγάλα, δεν ξέρουμε τι "φτερούγες" θα κοπούν από εδώ και από εκεί, τι κυβερνήσεις θα γίνουνε. Και αν θέλετε να σας πω τούτο, επειδή ορισμένοι λένε, "ε και τι θα αλλάξει αν γίνει μια συμμαχική κυβέρνηση από το α μεγάλο κόμμα ή το μικρό". Βεβαίως, προσωρινά θα δυσκολέψει στην πάλη των εργαζομένων. Προσωρινά όμως. Αν δει κανείς με κάποια μεγαλύτερη προοπτική, πρέπει να είναι αισιόδοξος. Γιατί εκεί ταιριάζει η λαϊκή παροιμία: Κοντά στο ξερό καίγεται και το χλωρό. Στη χρεοκοπία δηλαδή των μεγάλων δυνάμεων θα χρεοκοπήσουν και αυτές οι "τσόντες" που θα πάνε να στηρίξουν συμμαχικές κυβερνήσεις".

Για τις αντιδράσεις της ΝΔ και τις επιδιώξεις για αυτοδυναμία από τα κόμματα του δικομματισμού, είπε:

"Αρκετά, 22 χρόνια παίζεται το παιχνίδι αυτό, πότε ο ένας, πότε ο άλλος. Κοιτάζουν σήμερα ότι ούτε οι Αμερικανοί θέλουν τη ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι αν πάρετε τον Τύπο της Δεξιάς, που λένε, θα δείτε ότι έχουν ένα στοιχείο αντιαμερικανισμού. Οχι ότι έγιναν λιγότερο (φιλο)Αμερικανοί, αλλά στη συγκεκριμένη στιγμή αντιδρούν γιατί βλέπουν ότι οι Αμερικανοί θέλουν σήμερα τον Σημίτη".

Εχει την εμπιστοσύνη της Δύσης

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου γιατί γίνεται αυτό, ο Χ. Φλωράκης απάντησε: "Να σας πω γιατί. Διότι εμφανίζεται ο κ. Σημίτης με το προσωπείο της λεγόμενης κεντροαριστεράς. Το προσωπείο του δήθεν εκσυγχρονιστή. Οπωσδήποτε έχει την εμπιστοσύνη και της Δύσης ο κ. Σημίτης. Και πιστεύουν ότι ο Σημίτης, κάτω από αυτό το προσωπείο, θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τα σχέδιά τους καλύτερα. Εχετε υπόψη σας κάποιο παράδειγμα μέχρι τώρα, Ελληνα πρωθυπουργού, να βγει επίσημα από την τηλεόραση και να πει ένα "ευχαριστώ" στους Αμερικανούς; Και δε μας εξήγησε για ποιο λόγο τους ευχαριστεί.Για ποιο λόγο τους είπε "ευχαριστώ"".

Δημοσιογράφος: "Που δεν έγινε πόλεμος"...

Χ. Φ.: "Τον πόλεμο δεν τον θέλουν οι Αμερικανοί. Πόλεμος σημαίνει ανατίναξη στον αέρα της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Μπορεί να 'χουμε επεισόδια τέτοια - θερμά, όπως τα αποκαλούν - από πρωτοβουλίες ή από λάθη ακόμα. Αυτοί θέλουν τέτοια επεισόδια μέχρι εκεί που θα τους πούμε "σώστε μας", να τους καλέσουμε σαν διαιτητές για να βάλουν τάξη. Αυτό είναι το σχέδιό τους.

- Είναι δυνατόν όμως να ελεγχθούν τόσο απόλυτα και τόσο κάθετα αυτά τα προσχεδιασμένα σενάρια;

Χ. Φ.: "Δεν είναι δογματικοί. Μιλάμε για σχέδια. Στην πορεία της εφαρμογής των σχεδίων αυτών, μπορεί να υπάρχουν αποκλίσεις ανάλογα με την κατάσταση που οι εξελίξεις θα διαμορφώνουν. Μιλάμε τώρα για την κεντρική ιδέα ποια είναι. Αλλωστε οι Αμερικανοί δεν το κρύβουν. Μιλάνε για τη "νέα τάξη" στα Βαλκάνια. Τι σημαίνει αυτό, τι θα πει "νέα τάξη"; Σημαίνει οικονομικός και πολιτικός έλεγχος της περιοχής από τους Αμερικανούς.Αλλωστε το έδειξαν αυτό το πράγμα. Βλέπετε πολλά πράγματα τα λένε από πρωτύτερα και επαληθεύονται στην ίδια τη ζωή".

Συνεχίζεται η περιοδεία

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης συνεχίζει την περιοδεία του στη Θεσσαλία. Ετσι:

- Σήμερα Δευτέρα θα επισκεφθεί στις 10.30 π.μ. τη βιομηχανία ΠΕΛΑΣΓΙΣ,θα μιλήσει στους εργαζόμενους και θα συναντηθεί με τη διεύθυνση της βιομηχανίας, στις 8 μ.μ. θα επισκεφθεί τη Χάλκη,στις 9 μ.μ. τον Πλατύκαμπο και στις 10 μ.μ. θα παραβρεθεί σε δείπνο στη Γαλήνη. - Την Τρίτη 3.9.96 στις 10 π.μ. θα μιλήσει σε αντιστασιακούς, επαναπατρισθέντες και συνταξιούχους στην αίθουσα της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ Λάρισας. Ακολούθως θα επισκεφθεί τον Αλμυρό στις 7.30 μ.μ. και τη Σούρπη στις 9.15 μ.μ.

- Την Τετάρτη 4.9.96 θα βρίσκεται στο Γριζάνο Τρικάλων στις 7.30 μ.μ. και στο Ζάρκο στις 9 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ