ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Νέες συγκρούσεις στρατιωτών και ανταρτών

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Στο Λα Πέρντιζ του νότιου Μεξικού "συναντήθηκαν" το Σάββατο δυνάμεις του ομοσπονδιακού στρατού και άνδρες του πρωτοεμφανιζόμενου ανταρτικού "Λαϊκού Επαναστατικού Στρατού". Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι από τις συμπλοκές σκοτώθηκε ένας αντάρτης και αιχμαλωτίστηκαν άλλοι τέσσερις. Ενα 24ωρο μετά, ο Πρόεδρος του Μεξικού, Ερνέστο Ζεντίγιο, υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει "όλα τα αναγκαία μέσα" στην πάταξη της ανταρτικής οργάνωσης, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους Μεξικανούς, τους ξένους επενδυτές και τουρίστες, που ακόμη δεν έχουν ξεχάσει τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις που έκανε ο ΛΕΣ την περασμένη βδομάδα.

Πληροφορίες των εφημερίδων "Λα Κρόνικα" και "Μέξικο Σίτι" ανέφεραν ότι οι αντάρτες που έκαναν την επίθεση στο χωριό Λα Πέρντιζ δεν ξεπερνούσαν τους 50, φορούσαν μάσκες και στολές στρατιωτικής παραλλαγής και χρησιμοποιούσαν όπλα σύγχρονης τεχνολογίας. Μόλις την περασμένη βδομάδα, οι αιφνιδιαστικές επιθέσεις του ΛΕΣ σε διάφορα σημεία της χώρας είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 14 ατόμων (οι περισσότεροι στρατιώτες) κάνοντας την κυβέρνηση του Προέδρου της χώρας, Ερνέστο Ζεντίγιο, να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα...

Οι εξελίξεις αυτές έδωσαν "ευκαιρία" στον Μεξικανό Πρόεδρο να θέσει τα στρατεύματα σε κατάσταση ετοιμότητας, υποσχόμενος ότι ο Λαϊκός Επαναστατικός Στρατός θα παταχτεί "με τη χρήση όλων των αναγκαίων μέσων". "Ποιοι είναι αυτοί που νομίζουν ότι έχουν δικαίωμα να πάρουν διά της βίας την εξουσία; Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό και γι' αυτό, το κράτος χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα και με βάση το νόμο θα οδηγήσει αυτούς τους ανθρώπους στη δικαιοσύνη", δήλωσε ο Πρόεδρος Ζεντίγιο σε χτεσινή συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο "ΤV AZTEKA". Σε μία προσπάθεια να προλάβει τις αντιδράσεις των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Πρόεδρος Ζεντίγιο υποστήριξε ότι δε θα επιτρέψει στις δυνάμεις ασφαλείας να παραβούν τους κανόνες σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κυνήγι των ανταρτών!

Ο ΛΕΣ, πριν λίγα 24ωρα, είχε στείλει διακήρυξη στην εφημερίδα "ΕΞΕΛΣΙΟΡ", ανακοινώνοντας ότι προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση του Προέδρου Ζεντίγιο με ένοπλη δράση, κατηγορώντας την ότι είναι η τελευταία μιας σειράς μεξικανικών κυβερνήσεων που χρησιμοποιούν την καταπίεση, τα βασανιστήρια και τους φόνους για να διαλύσει τα αριστερά κινήματα στη χώρα.

ΛΕΤΟΝΙΑ
Υπαναχώρηση από τη "Διακήρυξη περί κατοχής"

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

"Η απάντηση του Προέδρου και της κυβέρνησης της Ρωσίας στο προσβλητικό και άκρως επικίνδυνο ντοκουμέντο, που υιοθετήθηκε στη Ρίγα, πρέπει να είναι γρήγορη και σαφής, και το κυριότερο, αποτελεσματική", τόνισε πριν από μερικές μέρες, σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας και πρόεδρος της Ρωσικής Παλλαϊκής Ενωσης, Σεργκέι Μπαμπούριν, απ' αφορμή τη Διακήρυξη περί κατοχής της Λετονίας, που υιοθέτησε το Σέιμ αυτής της Δημοκρατίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε στις 26 Αυγούστου ανακοίνωση σε σχέση με την εν λόγω Διακήρυξη. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μιχαήλ Ντεμούριν, χαρακτήρισε αυτή την πράξη πρωτοφανή ως προς τον κυνισμό της, η οποία αποβλέπει στη δημιουργία νομικής βάσης για την εκδίωξη από τη χώρα των ρωσόφωνων. Επιπλέον, όπως επισήμανε ο Μ. Ντεμούριν, το ντοκουμέντο αυτό του λετονικού Κοινοβουλίου "βάζει στην ίδια μοίρα του ναζιστές και κείνους, οι οποίοι μέσα από τις γραμμές του Κόκκινου Στρατού, στο πλευρό της αντιχιτλερικής συμμαχίας, πολέμησαν για την ελευθερία της Δημοκρατίας αυτής, για την απελευθέρωση της Ευρώπης και του κόσμου από τη μαύρη πανούκλα". Επίσης, στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ρωσίας αναφέρεται ιδιαίτερα ότι η Λετονία προβάλλει εδαφικές διεκδικήσεις απέναντι στη Ρωσία, έκτασης 2.000 τετραγ. χιλιομέτρων. Χαρακτηρίζοντας ως αντιρωσική την ενέργεια του λετονικού Κοινοβουλίου, η ρωσική πλευρά "απορρίπτει τις εδαφικές απαιτήσεις και καταδικάζει την πολιτική διακρίσεων από μέρους των λετονικών αρχών".

Σύμφωνα με πληροφορία του πρακτορείου ΙΝΤΕΡΦΑΞ, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα" με τον εύγλωττο τίτλο "Ωστόσο, η Λετονία δεν είναι κατεχόμενη", ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Βάλντις Μπίρκαβς, δήλωσε ότι η Διακήρυξη περί κατοχής της Δημοκρατίας, που υιοθέτησε το Κοινοβούλιο στις 22 Αυγούστου, "δεν εκφράζει τη θέση της λετονικής κυβέρνησης και του ΥΠΕΞ". Ο Μπίρκαβς προέβη σ' αυτή τη δήλωση, την Τετάρτη 28 Αυγούστου, σε συνέντευξη Τύπου, σχολιάζοντας την προαναφερόμενη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Επομένως, η Λετονία κάνει πίσω, μάλλον, όχι για λόγους ηθικής τάξης, αλλά φοβούμενη ότι η Ρωσία μπορεί να λάβει και αυστηρά οικονομικά μέτρα. Υπενθυμίζουμε ότι στη δήλωσή του ο Μπαμπούριν σημείωνε πως το 82% του συνόλου των εισπράξεων της Λετονίας σε συνάλλαγμα για το τράνζιτ πρώτων υλών, υλικών και εξοπλισμού προέρχονται από τη Ρωσία.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
... Δε βιάζονται για τη συμφωνία

Η ρωσική ηγεσία μάλλον "κρατάει καθυστέρηση" για την τελική υπογραφή

ΜΟΣΧΑ.-

Η ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής προς Σάββατο ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας στρατηγός Αλεξάντρ Λέμπεντ με τον αρχηγό του επιτελείου των Τσετσένων αυτονομιστών Ασλάν Μασχάντοφ δε φαίνεται να συναντά την πλήρη αποδοχή στα ανώτατα κλιμάκια της ρωσικής εξουσίας. Οπως είναι γνωστό, η συμφωνία προβλέπει το τέλος των εχθροπραξιών, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και την οριστική διευθέτηση του καθεστώτος της Τσετσενίας μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2001. Ωστόσο, το κείμενο της συμφωνίας αφήνει εκκρεμή σημαντικά και εκρηκτικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων αυτά της διακυβέρνησης και του καθεστώτος της Τσετσενίας στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές, η συμφωνία αυτή εξακολουθεί να εξαρτάται από την τελική έγκριση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, ο οποίος φαίνεται να κάνει πίσω μπροστά σε μια ειρήνη που να μοιάζει με ήττα. Σημειώνουν, επίσης, ότι ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός είχαν πιθανότατα ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συμφωνίας πριν από την υπογραφή της. Ετσι, ο Γιέλτσιν και η κυβέρνηση δε φαίνεται να βιάζονται να επωμιστούν την ευθύνη της συμφωνίας. Παρ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν με χτεσινές δηλώσεις, διατηρώντας κάποιες επιφυλάξεις για την εν λόγω συμφωνία, τόνισε ότι είναι "πεπεισμένος" πως η κυβέρνηση βρίσκεται "τώρα σε καλό δρόμο" για την οριστική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Τσετσενία. Επισήμανε ότι θα συναντηθεί σήμερα με τον Λέμπεντ και με άλλους υπουργούς για να "εξετάσουν τα έγγραφα" της συμφωνίας. Σημειώνουμε ότι μεγάλο μέρος του ρωσικού Τύπου κατηγορεί δριμύτατα τον Λέμπεντ για σημαντικές υποχωρήσεις, ότι πρόδωσε τα συμφέροντα της Ρωσίας και εγκατέλειψε την Τσετσενία στους αυτονομιστές.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, τα ρωσικά ομοσπονδιακά στρατεύματα και οι Τσετσένοι αυτονομιστές ολοκλήρωσαν την αποχώρησή τους από την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι. Περίπου 5.000 Ρώσοι στρατιώτες και 4.000 Τσετσένοι μαχητές εγκατέλειψαν την πόλη με τα όπλα και όλο τον εξοπλισμό τους. Το Γκρόζνι θα είναι μια αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή. Επίσης, αρκετές χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν εγκαταλείψει και τις ορεινές περιοχές στη Νότια Τσετσενία.

Ερείπια βρήκε μόνο η ηλικιωμένη Τσετσένα όταν επέστρεψε σπίτι της

Ερείπια βρήκε μόνο η ηλικιωμένη Τσετσένη όταν επέστρεψε σπίτι της

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αστυνομική βία σε αντιναζιστική διαδήλωση

ΒΟΝΝΗ.-

Με γκλομπς και δακρυγόνα διέλυσε η γερμανική αστυνομία την πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το Σάββατο αριστερές αντιρατσιστικές οργανώσεις στην πόλη Γκρεβεσμουέλεν της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν περισσότερα από 150 άτομα, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα αργά χτες το βράδυ. Οι γερμανικές αρχές είχαν απαγορεύσει την πραγματοποίηση της πορείας, επικαλούμενες το ενδεχόμενο συγκρούσεων με ναζιστικές οργανώσεις, που έχουν την έδρα τους στην πόλη. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την άδικη και μεροληπτική απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης να μην απαγγείλει κατηγορίες εναντίον 4 μελών ναζιστικής οργάνωσης που εδρεύει στην Γκρεβεσμουέλεν, οι οποίοι ήταν ύποπτοι για τον εμπρησμό ενός καταφυγίου μεταναστών στην πόλη Λούμπεκ, όπου έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι.

ΓΑΛΛΙΑ
Μπροστά σε νέο κύμα απεργιών

ΠΑΡΙΣΙ.-

Νέο κύμα απεργιών αναμένεται στη Γαλλία μέσα στο φθινόπωρο. Αυτό, τουλάχιστον, διακηρύσσουν τα εργατικά συνδικάτα, καταγγέλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης Ζιπέ και τονίζοντας ότι οι συνθήκες είναι ίδιες και χειρότερες με αυτές που οδήγησαν στις τεράστιες απεργιακές κινητοποιήσεις του περυσινού Νοέμβρη. Ο ηγέτης του Συνδικάτου "Εργατική Δύναμη", Μαρκ Μπλοντέλ, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη "Λε Μοντ" προειδοποιεί ότι το φθινόπωρο του 1996 θα είναι πολύ θερμότερο από το περυσινό.

Ηδη το συνδικάτο του έχει προγραμματίσει μια τεράστια γενική απεργία για την 21η του Σεπτέμβρη, στην οποία καλούνται να πάρουν μέρος και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Στην κινητοποίηση αυτή δεν πρόκειται να συμμετάσχει το συνδικάτο της CGT, το οποίο, όμως, έχει προγραμματίσει μια σειρά απεργιών και στάσεων εργασίας σε αρκετούς εργασιακούς κλάδους. Οι πρώτες κινητοποιήσεις, υποστηρίζει ο Μπλοντέλ, θα πιστοποιήσουν "τη μαχητική ετοιμότητα των εργαζομένων έναντι της κυβερνητικής επίθεσης" και θα αποδείξουν, για άλλη μια φορά, ότι ο εργαζόμενος γαλλικός λαός δεν πρόκειται να μείνει άπρακτος απέναντι σε μια οικονομική πολιτική που τον οδηγεί στην εξαθλίωση.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Συμπλοκές απεργών και αστυνομικών

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Εκατοντάδες δημοτικοί υπάλληλοι στην ισπανική πόλη Μαρμπέλα συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, στη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας, που πραγματοποίησαν το Σάββατο κατά της απόφασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ανακαλέσει τις τρίχρονες συμβάσεις εργασίας τους που υπογράφηκαν τον περασμένο Μάη.

Από τις συγκρούσεις απεργών και αστυνομικών τραυματίστηκαν οχτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο δημοτικοί σύμβουλοι που θέλησαν να μπουν στο δημαρχείο την ώρα της κινητοποίησης των δημοτικών υπαλλήλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ