ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Για να γίνει ο αθλητισμός "ασπίδα"

Του Παναγιώτη ΣΑΛΠΕΑ*

Χρόνια ολόκληρα ο αθλητισμός αναλύεται, προγραμματίζεται, αλλά τα αποτελέσματα είναι δυστυχώς αρνητικά. Υπάρχουν προτάσεις διεξόδου. Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες αν είχαν εφαρμοστεί, θα μπορούσαν να έχουν δώσει απτά αποτελέσματα στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Δυστυχώς, όμως, η κυρίαρχη αντίληψη, που θέλει τον αθλητισμό "μαϊντανό" στη ζωή μας, έχει δημιουργήσει αρνητικές συνέπειες, τις οποίες βλέπουμε καθημερινά. Ως τώρα είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολιτικές αντίθετες σ' αυτή τη φιλολαϊκή κατεύθυνση. Χαρακτηριστικά αναφέρω την ΕΕ, που τα άλλα κόμματα αποδέχονται, η οποία απέρριψε από το πακέτο Ντελόρ όλα τα αθλητικά έργα.

Γι' αυτούς δεν είναι παραγωγικό να χτιστούν στάδια, κολυμβητήρια κτλ. Ετσι οι υποσχέσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ έμειναν απλά λόγια. Κατά την άποψή τους ό,τι γίνεται, πρέπει να είναι ανταποδοτικό, δηλαδή να πληρώνει ο λαός. Κανένα από τα άλλα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ, δε διαμαρτύρεται. Εχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική, η οποία έχει ιδιωτικοποιήσει σχεδόν τα πάντα. Τα προγράμματα στους περισσότερους δήμους λ. χ. απαιτούν πλέον οικονομική συμμετοχή του αθλούμενου. Αποτέλεσμα, ο κόσμος με τα τόσα οικονομικά προβλήματα να μαζεύεται σπίτι του και να γίνεται απαθής θεατής.

Χρειάζεται προγραμματισμός με αρχή και τέλος. Πρέπει να έχει φιλολαϊκή κατεύθυνση, ώστε να μπορεί ο κάθε Ελληνας να αθληθεί. Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα ναρκωτικά και άλλες κοινωνικές μάστιγες. Γιατί προληπτικά δε φροντίζουν να κάνουν τον αθλητισμό μια πελώρια ασπίδα σε όλα αυτά; Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μακρόπνοος σχεδιασμός και όχι πρόχειρα, με αναμπουμπούλες που μπορεί να φέρνουν πρόσκαιρα αποτελέσματα, αλλά στην ουσία αποτελούν "πυροτεχνήματα".

Η οικονομική ενίσχυση στηρίζεται στο ΠΡΟ-ΠΟ και τα άλλα τυχερά παιχνίδια. Δε γίνεται με τον προϋπολογισμό όπως σε άλλους τομείς λ. χ. πολιτισμός, περιβάλλον κτλ. Ανάλογα με τον τζίρο ρυθμίζονται οι παροχές. Κανένας λοιπόν δεν ξέρει το ύψος του προϋπολογισμού βάσει του οποίου μπορεί να κινηθεί. Ουσιαστικά σχεδιάζουμε στην άμμο.

Αθλητισμός χωρίς υποδομή δεν μπορεί να υπάρξει. Χρειάζονται αθλητικά κέντρα στη συνοικία, κοντά στον πολίτη. Πρέπει να παρέχονται απλόχερα και χωρίς επιβαρύνσεις, ώστε να ενταχθεί η κοινωνία εν γένει και ιδιαίτερα η νεολαία στον αθλητισμό. Ειδικά στις μεγαλουπόλεις η κατάσταση είναι τραγική. Η αξία της γης έχει εκτοξευτεί στα ύψη και δεν υπήρχε από παλιά πρόβλεψη ώστε να δημιουργηθούν χώροι που ομορφαίνουν και ανακουφίζουν τη ζωή μας.

Μαζί με το σωματειακό μπορεί να αναπτυχθεί θαυμάσια και ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός. Αυτό που χρειάζεται είναι η στήριξή του, όπως άλλωστε προβλέπει και το Σύνταγμα. Στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για άθληση όλων των πολιτών. Να υπάρξει εργασιακός, σχολικός αθλητισμός, να μπει στο Στρατό. Δεν πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με τον πρωταθλητισμό.

Για αυτά και άλλα ζητήματα το ΚΚΕ έχει μιλήσει κατ' επανάληψη. Χρειάζεται, όμως, αντίσταση και πάλη στην κατάσταση που κάποιοι εσκεμμένα δημιουργούν, μετατρέποντας τον αθλητισμό σε υπόθεση αυτών που έχουν οικονομική άνεση. Αντίσταση και πάλη πρέπει να εκφραστεί συγκεκριμένα και αποφασιστικά και στις εκλογές. Πρέπει λοιπόν όλοι να συνειδητοποιήσουν πως για ν' αλλάξει η σκληρή πραγματικότητα, απαιτείται η ενίσχυση του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που έχει φιλολαϊκή πολιτική και στον τομέα του αθλητισμού.

* Ο Παναγιώτης Σαλπέας είναι δημοτικός σύμβουλος Πειραιά και μέλος της διοίκησης της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων της πόλης

ΚΑΙ ΚΑΛΑ - θα πει κανείς - τα ιδιωτικά κανάλια. Αλλά η ΕΡΤ; Το πρώτο, πανελλαδικής εμβέλειας κανάλι, η ΕΤ-1; Αυτό που υποτίθεται πως ακολουθεί κατά γράμμα τις εγκυκλίους και τις κυβερνητικές αποφάσεις;

Ε, λοιπόν, μόνο ως μνημείο πρόκλησης θα μπορούσε να θεωρηθεί το χτεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του εν λόγω καναλιού. Εχουμε και λέμε:

Το δελτίο αφιέρωσε (χώρια τα ταξίδια και τα... πατριωτικά του Αρσένη στην Κύπρο και του Πάγκαλου στην Αλβανία) 17 ολόκληρα λεπτά στο ΠΑΣΟΚ.

Στον Μ. Εβερτ και τη ΝΔ έδωσε 4,5 λεπτά.

Στην ΠΟΛ.ΑΝ. και τον Αντ. Σαμαρά, που χτες σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα αναφέρθηκε στη ΝΔ, εκχωρήθηκαν 11,5 λεπτά.

Στο ΚΚΕ, οι υπεύθυνοι του δελτίου (μαζί με την εκφώνηση των ονομάτων του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος) "προσέφεραν" μόλις 2 λεπτά.

Αραγε τι λέει ο αρμόδιος υπουργός για όλα αυτά;

"ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΙ και ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, εθνικής ή τοπικής εμβέλειας, οφείλουν να μεριμνούν ώστε στα δελτία ειδήσεων, όταν προβάλλονται συνεντεύξεις, σχετικά με τις θέσεις και τη δραστηριότητα των πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων, να τηρείται η αρχή της αναλογικής ισότητας και ιδίως με την εναλλαγή των εκπροσώπων των κομμάτων. Το ίδιο πνεύμα πρέπει να διέπει και τα δελτία ειδήσεων γενικά, με στόχο την ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών για τις θέσεις και τις δραστηριότητες των πολιτικών κομμάτων".

Αυτά λέει, μεταξύ άλλων, η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση, σχετικά με τις προεκλογικές τηλεοπτικές ρυθμίσεις. Τώρα, πώς την εφαρμόζουν τα ιδιωτικά ιδιαίτερα κανάλια, το βλέπετε καθημερινά και δε χρειάζεται να γράψουμε το παραμικρό. Για παράδειγμα, στο χτεσινό απογευματινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ επανέλαβαν και τις δικομματικού περιεχομένου ειδήσεις του Σαββάτου. Προφανώς για δύο λόγους: Πρώτον, για να γίνει η ανισότιμη προβολή ακόμη περισσότερο... αναλογική και δεύτερον, για να τις εμπεδώσουμε... καλύτερα.

Κάτι ήξερε η κυβέρνηση και διατύπωσε ανάλογα την προαναφερόμενη απόφαση...

ΕΧΕΙ και τα... απρόοπτά της η δικομματική τηλεοπτική προβολή. Στο χτεσινό βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ είχαν προσκληθεί ο "πράσινος" κ. Πασχαλίδης και ο "γαλάζιος" κ. Πολύδωρας. Ναι, μόνο αυτοί οι δύο. Αλλα κόμματα δεν παίρνουν μέρος στις εκλογές. Η, τέλος πάντων, αν παίρνουν, ας κανονίσουν την πορεία τους...

Ο δεύτερος των προσκεκλημένων, όμως, δεν προσήλθε - για άγνωστους λόγους - στα στούντιο του σταθμού. Κι έτσι έμεινε ο κ. Πασχαλίδης μόνος του. Σαν έρημη καλαμιά στο κάμπο ήταν... Ασε που ήταν ολοφάνερη η δυστοκία της συζήτησης και η έλλειψη έμπνευσης. Αυτοί, αν δεν έχει ο ένας τον άλλον απέναντί του, δεν ξέρουν τι να πουν...

ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ

Λειτουργεί από χτες

Εγκαινιάστηκε χτες, με δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα,το Κέντρο Τύπου, στο κτίριο της ΚΕ, στον Περισσό. Σε μια ειδικά διαμορφωμένη για το σκοπό αυτό αίθουσα, ζεστή, απλή και άνετη, θα παρέχονται καθημερινά όλες οι αναγκαίες, για τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, πληροφορίες, σχετικά με τις θέσεις και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ και την προεκλογική δραστηριότητα του Κόμματος

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι οι υπεύθυνοι του ΑΝΤΕΝΝΑ ΤV αποφάσισαν να ...πρωτοστατήσουν στην ισότιμη εκπροσώπηση των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο. Ετσι, για σήμερα, στην εκπομπή του Ν. Μεγγρέλη, "Η ώρα της κάλπης", κάλεσαν εκπροσώπους από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη και ΣΥΝ. Κάπου, και προς δόξαν της ισοτιμίας, ξέχασαν το ΚΚΕ. Σε παρέμβαση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για την αντιδημοκρατική τους συμπεριφορά, επικαλέστηκαν διάφορες δικαιολογίες περί "αναλογικής εκπροσώπησης". Προσχήματα ξέρουμε ότι υπάρχουν. Οροι ισότιμης παρουσίας των κομμάτων δεν υπάρχουν.

Πάντως και σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες και οι κύριοι της Διακομματικής αξίζει να δουν αυτή την εκπομπή για να διαπιστώσουν στην πράξη πώς εφαρμόζονται οι εξαγγελίες τους περί "ισοτιμίας"!!!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ