ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Ο λαός έχει τη δύναμη στα χέρια του

Επίσκεψη του βουλευτή του ΚΚΕ και υποψήφιου στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας "Αγία Ολγα"

Την ίδια προβληματική εικόνα που συνάντησε πριν από οχτώ μήνες περίπου, όταν επισκέφτηκε το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας "Αγία Ολγα", αντίκρισε και χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος στη Β Αθηνών, Ορέστης Κολοζώφ.Οι τεράστιες ελλείψεις τόσο σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή, το τεράστιο χρέος του νοσοκομείου - ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο - που λειτουργεί απαγορευτικά σε κάθε είδους "βελτιώσεις", η κακή οργάνωση και η λανθάνουσα νοοτροπία των διοικούντων ήταν τα βασικά ζητήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι στον Ορ. Κολοζώφ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο "Αγία Ολγα". Οσο για το κτίριο που προβλέπεται να στεγάσει την καρδιολογική και ορθοπεδική κλινική - παρά τις παλαιότερες υποσχέσεις των αρμοδίων ότι ήδη θα είχε τελειώσει - παραμένει ημιτελές και τίποτα δε δείχνει πως θα ολοκληρωθούν άμεσα οι εργασίες.

Από τους πιο αδικημένους ο υγειονομικός χώρος

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισκέφτηκε χτες όλα τα τμήματα του νοσοκομείου - παθολογικό, χειρουργικό, ουρολογικό, μαιευτικό και γυναικολογικό, το τμήμα επειγόντων περιστατικών, τα εργαστήρια και τα γραφεία - και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους εργαζόμενους όχι μόνο για την κατάσταση του νοσοκομείου, αλλά συνολικά για την κατάσταση της χώρας. Είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά τη δυσαρέσκεια που νιώθουν - είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι τόνιζαν πως "μόνο εκπρόσωποι του ΚΚΕ επισκέπτονται το νοσοκομείο μας σε μη προεκλογικές περιόδους" - την απογοήτευση και την αγανάκτησή τους για όλα όσα τους υποσχέθηκαν και ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν. "Συνεχίζουν κατά περιόδους να μας ξεγελούν με τα επιδόματα, με τις υποσχέσεις τους για νέες προσλήψεις. Δυστυχώς, ο υγειονομικός χώρος είναι από τους πιο αδικημένους", είπε χαρακτηριστικά προϊσταμένη τμήματος του νοσοκομείου.

Ο Ορέστης Κολοζώφ τόνισε πως από τις μέχρι σήμερα περιοδείες του έκδηλη είναι, σε όλους τους χώρους, η δυσαρέσκεια του κόσμου. "Ολοι δείχνουν απογοητευμένοι και νομίζουν πως δεν υπάρχει διέξοδος. Γι' αυτό και το ΚΚΕ σ' αυτές τις εκλογές χρησιμοποιεί ως βασικό του σύνθημα τη λέξη "αντεπίθεση". Ο λαός έχει τη δύναμη στα χέρια του, μπορεί να συσπειρωθεί, να αγωνιστεί για να αποτρέψει τα αντιλαϊκά μέτρα και την υπάρχουσα κατάσταση. Με την ψήφο του θα καθορίσει τις εξελίξεις. Γι' αυτό στις 22 Σεπτέμβρη το ΚΚΕ πρέπει να βγει ενισχυμένο από τις κάλπες",επισήμανε ο Ορ. Κολοζώφ. Υπογράμμισε ακόμα ότι το ΚΚΕ επιζητά τη ζωντανή επαφή με τους εργαζόμενους όχι μόνο σε προεκλογικές περιόδους, γι' αυτό και τα στελέχη του διαρκώς περιοδεύουν σε εργασιακούς χώρους. "Ενισχύστε το ΚΚΕ για να είναι ακόμα πιο δυναμική η παρέμβασή μας, ακόμα πιο αποτελεσματική η συμπαράστασή μας. Το λευκό δεν είναι "αντίσταση", δεν είναι λύση", ήταν τα λόγια του κομμουνιστή βουλευτή.

Ψήφος που δεν αλλάζει μετερίζι

Οξύνεται η φραστική αντιπαράθεση των δυνάμεων του δικομματισμού και, στην προσπάθειά τους να υφαρπάξουν τη λαϊκή ψήφο, δεν παραλείπουν να τάξουν ακόμα και "λαγούς με πετραχήλια". Προεκλογικά - όπως κάθε φορά άλλωστε - μεταμφιέζονται ξαφνικά σε "υπηρέτες του λαού" και οι φιλολαϊκές κορόνες δίνουν και παίρνουν. Μετεκλογικά, βέβαια, τα ξεχνούν όλα αυτά και από "υπηρέτες του λαού" μετατρέπονται απρόκλητα σε υπηρέτες του κεφαλαίου, το οποίο φροντίζει κάθε φορά να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα τα συμφέροντά του.

Ετσι και τώρα οι επιτελείς της άρχουσας τάξης και οι ξένοι προστάτες έχουν πάρει τα μέτρα τους. Από την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση σίγουρα θα προκύψει κυβέρνηση με τη μία μορφή ή την άλλη. Η με αυτοδυναμία ενός από τα δύο κόμματα του δικομματισμού ή με τη συνέχιση της πολιτικής του δικομματισμού με τα απαραίτητα συμπληρώματα των κεντροαριστερών ή των κεντροδεξιών σεναρίων.

Επίσης σίγουρο είναι και το περιεχόμενο της πολιτικής που θα ακολουθηθεί μετά τις εκλογές. Θα είναι μία πολιτική βάναυσα αντιλαϊκή, που θα υπαγορεύεται από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Η περιβόητη "σύγκλιση με την Ευρώπη", που με ευλάβεια επαγγέλλονται όλα τα κόμματα του "μααστριχτικού τόξου", θα είναι πραγματικός οδοστρωτήρας, που θα περάσει πάνω από τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας.

Θα είναι μία πολιτική που θα συνεχίσει την υποτέλεια στους ιμπεριαλιστές, που με την τακτική του "διαίρει και βασίλευε" επιφυλάσσουν νέα δεινά σε βάρος της πατρίδας μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους απαιτείται να υπάρχει μετεκλογικά μία ουσιαστική και αποτελεσματική αντιπολιτευτική φωνή στη Βουλή και το λαό, που δε θα συναινεί με τον ένα ή τον άλλο στα σχέδια αυτά.

Χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση του ΚΚΕ, προκειμένου η εκλογική μάχη να δώσει ώθηση σε θετικές για το λαό ανακατατάξεις και διεργασίες από την άλλη κιόλας μέρα των εκλογών. Η ενίσχυση του ΚΚΕ έχει πολλαπλή αξία για τους εργαζόμενους, γιατί δίνει απάντηση και στην επικίνδυνη αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ και στα εναλλακτικά σενάρια για "κεντροαριστερή" ή "κεντροδεξιά" συνεργασία, που είναι συνέχιση της πολιτικής του δικομματισμού με άλλη μορφή.

Ενα ισχυρό ΚΚΕ μετά τις εκλογές σημαίνει ότι ο λαός μας θα αγωνίζεται και θα αντιστέκεται από καλύτερες θέσεις ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας, του συμβιβασμού και της υποτέλειας.

Με την υπερψήφιση του ΚΚΕ θα εμφανιστούν δυνατότητες για να ξεκινήσει μία διαδικασία χειραφέτησης λαϊκών δυνάμεων, που σήμερα είναι παγιδευμένες στο δικομματισμό. Θα δυσκολεύεται και θα αποτρέπεται ο εγκλωβισμός σε αντιλαϊκά σενάρια τίμιων αγωνιστών που προβληματίζονται και αναζητούν διέξοδο από το σημερινό ασφυκτικό αδιέξοδο.

Το ΚΚΕ κοιτάει και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση τους εργαζόμενους στα μάτια και δεσμεύεται ενώπιόν τους ότι η ψήφος στους κομμουνιστές δε θα αλλάξει μετερίζι μετεκλογικά. Δε θα χαριστεί σε "κεντροδεξιά" ή "κεντροαριστερά" αντιλαϊκά σχήματα. Θα μείνει εκεί που είναι τόσα χρόνια: Στον ίδιο το λαό που ξέρει ότι οι κομμουνιστές τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

Ας εντείνουμε τη δράση μας

Εντυπωσιασμένο εμφανίζεται το "Ασοσιέιτεντ Πρες" από τις προεκλογικές εξορμήσεις της ΚΝΕ και έστειλε σε όλο τον κόσμο τη φωτογραφία που απεικονίζει μια στιγμή από τη δράση κλιμακίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας την περασμένη Κυριακή, το πρωί, στην πλατεία Ομονοίας. Εμπρός σύντροφοι της ΚΝΕ, ας εντείνουμε τη δράση μας, να εντυπωσιάσουμε όλο τον κόσμο και με το ανεβασμένο εκλογικό αποτέλεσμα που θα πάρει το ΚΚΕ το βράδυ στις 22 του Σεπτέμβρη.

Με το άγχος του μεροκάματου...

Ωρα 7 το πρωί έξω από το εργοστάσιο υποδημάτων "Μυλωνά" στη λεωφόρο Καβάλας. Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι του εργοστασίου, που σημαίνει την έναρξη της μάχης για το μεροκάματο. Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την υποψήφια βουλευτή στη Β Περιφέρεια της Αθήνας Χρ. Τσεντούρου,στην είσοδο μοιράζει προεκλογικό υλικό του Κόμματος. Ενας ένας οι εργάτες περνούν την είσοδο. Κάποιοι κουβαλούν μαζί τους μεγάλες σακούλες με παπούτσια, δουλιά που πήραν και για το σπίτι μήπως καταφέρουν έτσι να συμπληρώσουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο.

"Καλημέρα παιδιά", λένε πρώτοι στους κομμουνιστές και παίρνουν τα φυλλάδια χωρίς να αρνηθούν ή να το πετάξουν. Βέβαια, όπως είναι φυσικό, το άγχος να χτυπηθεί η κάρτα δεν αφήνει περιθώρια για συζήτηση πάνω στις θέσεις του Κόμματος. Αλλωστε οι εργαζόμενοι σε τέτοιους χώρους δεν περιμένουν τις εκλογές για να γνωρίσουν τους κομμουνιστές και τις θέσεις του ΚΚΕ. Τους κομμουνιστές τους βλέπουν πολύ συχνά στους χώρους της δουλιάς. Και ξέρουν ότι το ΚΚΕ είναι το κόμμα που βρίσκεται δίπλα στα προβλήματά τους, στους στους αγώνες τους, στις διεκδικήσεις τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ