ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΑΣ και άγιος ο Θεός

Από τους 380.000 συνταξιούχους που υποσχέθηκαν ότι θα τα πάρουν από την 1.7.1996, δεν τα πήραν μέχρι τώρα ούτε 100.000 συνταξιούχοι. Η χορήγηση των επιδομάτων μετατίθεται για τον Οκτώβρη

Τη συνέχιση της χορήγησης των διαβόητων ΕΚΑΣ ως μέτρο - και μάλιστα κοστολογημένο - παρουσίασε και χτες ο Κ. Σημίτης ως ενίσχυση των λεγόμενων χαμηλοσυνταξιούχων.

Πέρα από το ότι τα ΕΚΑΣ είναι ψίχουλα και πέρα από τη διαλυτική φιλοσοφία τους για τα κατώτατα όρια των συντάξεων, η κυβέρνηση φάνηκε ασυνεπής και ως προς τη χορήγηση και αυτών των επιδομάτων. Στις 6.6.1996 ο Κ. Σημίτης υποσχέθηκε ότι από 1.7.1996 θα πάρουν τα ΕΚΑΣ 384.000 συνταξιούχοι. Υστερα μετέθεσε τη χορήγησή τους εντός του Σεπτέμβρη, αλλά όπως προκύπτει από "Ρ" δεν τα έχουν πάρει ακόμα ούτε 100.000 συνταξιούχοι και η χορήγησή τους μετατίθεται για τον Οκτώβρη.

Παρ' όλα αυτά χτες ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι με "το σύστημα αυτό ανοίγει μια νέα εποχή για τον τρόπο και την έκταση της στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων".

Το ΕΚΑΣ θα δίνεται κάθε μήνα και ισοδυναμεί με δυο Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη (ή 11.400 δραχμές) και ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι θα το πάρουν 100.000 συνταξιούχοι, που έχουν δηλαδή συντάξεις μικρότερες των 100.000 δραχμών και πληρούν και άλλες εισοδηματικές προϋποθέσεις. Επίσης είπε ότι 80.000 συνταξιούχοι θα πάρουν το επίδομα εξομάλυνσης. Δηλαδή όσοι έχουν συντάξεις 100.000-104.000 θα πάρουν 8.550 δραχμές, όσοι έχουν 104.000-107.000 θα πάρουν 5.700 δραχμές και όσοι παίρνουν 107.000-110.000 θα πάρουν 2.850 δραχμές.

Ο Κ. Σημίτης παρουσίασε ξανά το νόμο 2434/20.8.1196, που προβλέπει την αύξηση των συντάξεων σύμφωνα με τον πληθωρισμό από 1.1.1997.

Η ρύθμιση αυτή απέχει παρασάγγας από το πάγιο αίτημα των συνταξιούχων για την επαναφορά των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ στα 20 ΗΑΕ και τη διαμόρφωση των συντάξεων στο 80% του μισθού της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα άλλα ταμεία. Επίσης ζητούν οι αυξήσεις των συντάξεων να είναι ίσες με εκείνες των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων.

Η πολιτική που εξήγγειλε ο Κ. Σημίτης - σε συνδυασμό με τη γενικότερη αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος - αποτελεί όχι μόνο συνέχιση της πολιτικής της ΝΔ - που δεν άλλαξε το ΠΑΣΟΚ και την εφάρμοσε πιστά - αλλά προαναγγέλλει και επέκτασή της. Ετσι οι συντάξεις θα μετατραπούν σε βοηθήματα για εξαθλιωμένους, που δεν τους σώζουν τα ΕΚΑΣ.

Να αναφέρουμε μόνο δυο στοιχεία:

  • Με την αποσύνδεση των κατώτερων συντάξεων από τα 20 ΗΑΕ και με την πολιτική συνεχούς λιτότητας, οι συνταξιούχοι έχασαν 19% σε πραγματικές τιμές την περίοδο 1990-1994. Αυτό το στοιχείο το δίνει το Ινστιτούτο των Βιομηχάνων (ΙΟΒΕ) σε μελέτη του που παρουσίασε το Φλεβάρη του 1996.
  • Την εξαετία 1991-1996 οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ έχασαν - σε ονομαστικές τιμές - περίπου 650 δισ. δραχμές. Και η κυβέρνηση Σημίτη τούς υπόσχεται τον παράδεισο της εξαθλίωσης.
"Κοινωνική φροντίδα" για επενδυτές

Ο Κ. Σημίτης επανέλαβε και χτες ότι η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει ένα σύστημα κοινωνικής φροντίδας για τους ηλικιωμένους, που είχε ανακοινώσει στο Περιστέρι στις 18.6.1996. "Από το 1997, είπε, θα υπάρχει επιδότηση και δωρεάν παροχή υπηρεσιών κρίσιμης σημασίας για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ηλικιωμένους, όπως οι δαπάνες νοσοκόμου, κοινωνικής λειτουργού, οικιακής βοήθειας, φυσιοθεραπείας κτλ.".

Κι ενώ η ανακοίνωση αυτή εκ πρώτης όψεως δείχνει μια ευαισθησία. ήρθε η επόμενη αποστροφή των ανακοινώσεων του Κ. Σημίτη να αποκαλύψει το αποκρουστικό πρόσωπο της πολιτικής που πρόκειται να εφαρμόσει: "Η επιδότηση υπηρεσιών, είπε, εκτός από την ανακούφιση που θα προσφέρει σε δοκιμαζόμενα κοινωνικά στρώματα, θα έχει επίσης ευνοϊκές επιπτώσεις και στην απασχόληση". Τι θα σημάνουν όλα αυτά στην πράξη; Ηδη η κυβέρνηση Σημίτη υπέγραψε τον περασμένο Ιούνη υπουργική απόφαση για τη δημιουργία Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) "κερδοσκοπικού χαρακτήρα" από ιδιώτες για να προσελκύσει ξένους και ημεδαπούς επενδυτές. Τον περασμένο Μάη η περίφημη επιτροπή που μελέτησε το θέμα των λεγόμενων χαμηλοσυνταξιούχων πρότεινε - μεταξύ των άλλων - και τη "χρηματοδότηση προγράμματος κουπονιών ανταλλάξιμων με τέτοιου είδους υπηρεσίες".

Θα 'ρθουν, λοιπόν, οι "αετονύχηδες", θα στήσουν τις επιχειρήσεις τους και οι εξαθλιωμένοι της Τρίτης Ηλικίας θα πληρώνουν με κουπόνια από τα προγράμματα της κυβέρνησης. Πρώτα λοιπόν εξαθλιώνονται οι συνταξιούχοι, διαλύονται οι υπηρεσίες προστασίας τους και ύστερα εμφανίζονται οι επενδυτές ως "σωτήρες".

Πρόκειται για ένα μέτρο θατσερικής έμπνευσης. Στην Αγγλία, μετά την αποδόμηση του κράτους - πρόνοιας, εκείνοι που βγήκαν κερδισμένοι ήταν τα ιδιωτικά γηροκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές - που έχουν αναλάβει τη φροντίδα των ηλικιωμένων - που επιτυγχάνουν εκατομμύρια επί εκατομμυρίων στερλινών κέρδος το χρόνο.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
"ΣΕΒ, πάρτα όλα"

Νέες απαλλαγές των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές και αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος το 1997, στην κατεύθυνση των προτάσεων του περίφημου πορίσματος Τζουμάκα

Δυο επικίνδυνες ανακοινώσεις για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας έκανε χτες ο Κ. Σημίτης.

  • Είπε ότι θα αλλάξει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μετά το 1997, στην κατεύθυνση που είχε προδιαγράψει το περίφημο πόρισμα Τζουμάκα το 1992. Μάλιστα, τότε ο "Οικονομικός Ταχυδρόμος" είχε προτείνει να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου της ΝΔ - που αργότερα έγινε ο νόμος 2084/92 - και πρότεινε να συνταχθεί άλλο νομοσχέδιο, με βάση το πόρισμα Τζουμάκα.

Να σημειωθεί ότι αυτές οι δηλώσεις του Κ. Σημίτη έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ότι μέχρι το 2000 το ασφαλιστικό σύστημα αντέχει.

  • Ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε τη μείωση κατά 2% των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για προσλήψεις κάτω των 23 ετών ή πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ κάτω των 27 ετών για μια διετία από την πρόσληψή τους.

Το μέτρο αυτό - έμπνευσης της "Λευκής Βίβλου" - έρχεται ως συνέχεια της άλλης φιλεργοδοτικής ρύθμισης με τον ψηφισθέντα τον Αύγουστο του 1996 νόμο του Γιαννόπουλου, που προβλέπει την απαλλαγή των εργοδοτών από τις εισφορές για οχτώ μήνες το χρόνο για την πρόσληψη νέων 20 - 30 χρόνων.

Οι ανακοινώσεις αυτές του Κ. Σημίτη θα μπορούσαν να αποδοθούν με το σλόγκαν: "ΣΕΒ, πάρτα όλα" - μια παραλλαγή της παπανδρεϊκής ρήσης.

Κι ύστερα ο Κ. Σημίτης ήρθε να μιλήσει για την ανάγκη βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων. Βέβαια, παρά, την προσπάθειά του να είναι νηφάλιες οι ανακοινώσεις του για το ασφαλιστικό, θύμιζαν τις κραυγές της ΝΔ, πριν την ψήφιση των αντιασφαλιστικών νόμων (1902/92, 1976/91 και 2084/92). Μετά από "κοινωνικό διάλογο", είπε ο Κ. Σημίτης, το 1997 "θα είναι και έτος αποφάσεων" για το ασφαλιστικό σύστημα, που θα πρέπει να υπακούει στα εξής τρία κριτήρια:

  • Τη βιωσιμότητα των Ταμείων και την έγκαιρη πρόληψη της επαπειλούμενης αδυναμίας καταβολής των συντάξεων. Τα ίδια έλεγε και η ΝΔ το 1990 και 1991 και προχώρησε στις ισχύουσες σήμερα ρυθμίσεις, με την υπόσχεση ότι εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των Ταμείων για σαράντα και πενήντα χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι να βρισκόμαστε πάλι μπροστά στην "ίδια απειλή".
  • Αντιμετώπιση των ανισοτήτων, στη βάση της ανταποδοτικότητας, του χρόνου ασφάλισης και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Πρόκειται για την πεμπτουσία του πορίσματος Τζουμάκα - που μεταξύ των άλλων πρόβλεπε τον υπολογισμό των συντάξεων με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου - και των προτάσεων για τριφασικό ασφαλιστικό σύστημα που πρότεινε το Φλεβάρη του 1996 ο ΣΕΒ. (Αλλά για να μην ...αδικούμε τον Κ. Σημίτη, το τριφασικό ασφαλιστικό σύστημα είναι δική του πρόταση, που διατύπωσε ήδη από το 1992). Δηλαδή: Ενα ελάχιστο ποσό σύνταξης για όλον τον πληθυσμό, που θα το δίνει το κράτος (ή "εθνική" σύνταξη, όπως τη λέει το ΠΑΣΟΚ). Μια δεύτερη κλίμακα - υποχρεωτική - με ανταποδοτικό χαρακτήρα και μια τρίτη κλίμακα, η οποία θα βασίζεται στην ιδιωτική ασφάλιση και θα έχει προαιρετικό χαρακτήρα.

Είναι το πρότυπο της Χιλής ή της Νέας Ζηλανδίας.

  • Και για να απαλύνει τα σχέδιά του, ο Κ. Σημίτης παρουσίασε ως τρίτο κριτήριο των επεμβάσεων στο ασφαλιστικό σύστημα το "σεβασμό των ώριμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων και αποφυγή αιφνιδιασμών με εξάντληση των δυνατοτήτων συναινετικών λύσεων".
ΓΕΩΡΓΙΑ
Παρουσιάζουν την καταστροφή σαν ανάπτυξη!

Τη μέχρι τώρα πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει και καταστρέφει τους αγρότες παρουσίασε σαν αναπτυξιακή πολιτική ο πρωθυπουργός

Εμμένοντας στην εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που αποφασίζεται στις Βρυξέλλες και της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο στη γεωργία και την κτηνοτροφία και τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης προσπάθησε χτες, προεκλογικά, να εξωραϊσει την καταστροφική κυβερνητική πολιτική παρουσιάζοντας το "μαύρο άσπρο"!

Συγκεκριμένα, αντί να δεσμευτεί για τη μη εφαρμογή των καταστροφικών κανονισμών της ΕΕ όπως π.χ. για το βαμβάκι, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, επικαλέστηκε τα μέχρι σήμερα μέτρα για να υποστηρίξει πως "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πήρε μέτρα ενίσχυσης της παραγωγής και του εισοδήματος των αγροτών, ενώ ξεκίνησε πολλά έργα υποδομής και ανάπτυξης της υπαίθρου, έδωσε νέα προοπτική στους συνεταιρισμούς"! Κι αυτό, ενώ στην πραγματικότητα τόσο η αγροτική παραγωγή και οι καλλιέργειες, όσο και τα αγροτικά εισοδήματα έχουν περιοριστεί δραστικά τα τελευταία χρόνια. Κι ενώ, όλα τα τελευταία χρόνια οι αγροτικές επενδύσεις, που είναι αναγκαίες για τη δημιουργία υποδομής μειώνονται σε πραγματικές τιμές, ο Κ. Σημίτης θυμήθηκε το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης- προβλέπεται στην 5ετία η διάθεση 830 δισ. δραχμών - για να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση του στηρίζει την ανάπτυξη της γεωργίας.

Κατά τα άλλα, συνεπής στον κοινοτικό προσανατολισμό του, υποσχέθηκε να κάνει εταιρία χρηματοδοτικού "λίζιγκ", για να χρηματοδοτεί τις αγορές χωραφιών από τους μεγαλοαγρότες, βεβαίως. Οτι θα θεωρείται κίνητρο ο συνυπολογισμός της αξίας των χωραφιών σε αγροτικές επενδύσεις. Οτι θα δώσει επέκταση αφορολόγητου ορίου κατά 50% για εισοδήματα νέων αγροτών κάτω των 35 χρόνων που, ουσιαστικά, δεν υπάρχουν!

Τέλος, πρόβαλε πως θα χρηματοδοτήσει εκπαιδευτικά προγράμματα (της ΕΕ) για την εκπαίδευση των νέων αγροτών - πρόκειται ουσιαστικά για τα προγράμματα - "μαϊμού", με τα οποία θησαυρίζουν κάποιοι επιτήδειοι και ακόμα χρησιμοποιούνται για την εξαγορά συνειδήσεων των αγροτών, υπαλλήλων κ.ά.

Χαρακτηριστική για τον εμπαιγμό σε βάρος των αγροτών είναι η υπόσχεση του Κ. Σημίτη για αναβάθμιση της περίθαλψης των αγροτών. Αλλά, αντί αναβάθμισης του ΕΣΥ και των Κέντρων Υγείας που έχουν μετατραπεί, ουσιαστικά, σε αγροτικά ιατρεία, μεταθέτει το πρόβλημα της περίθαλψης των αγροτών στο ΙΚΑ, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στους ασφαλισμένους του. Ανέφερε και για σχολίατρους, ξέχασε να διευκρινίσει όπως παλιότερα είχε κάνει ότι θα πληρώνονται 1.000 δραχμές από το γονιό αγρότη και 1.000 ακόμα από το ασφαλιστικό του ταμείο...

ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΡΟΣ ΕΒΕ
Τώρα θα δείτε τα σημαντικά μέτρα...

Ανοιχτό εμπαιγμό και πρόκληση σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων της χώρας συνιστούν οι πρωθυπουργικές δηλώσεις περί τις "πολιτικές στήριξης των ΜΜΕ", όπως χαρακτηριστικά ονόμασε το σχετικό κεφάλαιο της ομιλίας του ο Κ. Σημίτης.

Αγνοώντας επιδεικτικά τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία για τη διευρυνόμενη κρίση στο χώρο των ΕΒΕ και τις δεκάδες χιλιάδες πτωχεύσεις κύρια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για εμμονή του ΠΑΣΟΚ "στις πολιτικές που προστατεύουν τις ΜΜΕ από τον καταστροφικό ανταγωνισμό, που συρρικνώνει τις προοπτικές ανάπτυξής τους". Εφτασε μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί πως η κυβέρνηση προχώρησε στη "θέσπιση κανόνων για τη σκοπιμότητα δημιουργίας και επέκτασης των πολυκαταστημάτων τροφίμων", παραβλέποντας το γεγονός ότι σε κάθε γωνιά της χώρας έχουν φυτρώσει σαν μανιτάρια τέτοια ακριβώς πολυκαταστήματα - πολυεθνικές. Ανάμεσα στα άλλα μέτρα που υποτίθεται πως πήρε η κυβέρνησή του, ο Κ. Σημίτης ανέφερε και την πτώση - κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες - των επιτοκίων χορηγήσεων, αποσιωπώντας βέβαια το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει πλέον τις πόρτες τους στις χρηματοδοτήσεις των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Πάντως, ο Κ. Σημίτης άφησε να εννοηθεί ότι τα σοβαρά μέτρα θα παρθούν μετά τις 22 του Σεπτέμβρη. "Η πιο σημαντική ώθηση που η κυβέρνησή μας θα δώσει στις ΜΜΕ - είπε χαρακτηριστικά - περιλαμβάνεται στο Ειδικό Πρόγραμμα για τις ΜΜΕ". Για όσους ανυποψίαστους δεν αντιλαμβάνονται τι ακριβώς σημαίνει αυτό, ο πρωθυπουργός εξήγησε πως είναι ένα πρόγραμμα κατάρτισης και εκπαίδευσης, ενίσχυσης γυναικείων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων νέων, δημιουργίας εκθεσιακών κέντρων, ινστιτούτων, επιμελητηρίων, χρηματοδότησης νέων τεχνολογιών κλπ. Αξίζει να σημειώσουμε πως για την κυβέρνηση μικρομεσαίες επιχειρήσεις θεωρούνται όσες επιχειρήσεις έχουν μέχρι 100 εργαζόμενους και μέσο ετήσιο τζίρο τουλάχιστον 700 εκατομμύρια δραχμές...

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Κακόγουστη επιχείρηση εξαπάτησης

Τιμαριθμική αύξηση 4.000 δρχ. για τις αγροτικές συντάξεις πείνας, ανακοίνωσε ο Κ. Σημίτης, ενώ προωθεί το χαράτσωμα των αγροτών, για να εξασφαλίσει στο μέλλον πενιχρές συντάξεις στους νέους συνταξιούχους

Σε σίριαλ κακόγουστης επιχείρησης εξαπάτησης των αγροτών εξελίσσεται η υποσχεσιολογία για αύξηση των συντάξεων πείνας των αγροτών, ενώ όσον αφορά τα πραγματικά προβλήματα που έχει σωρεύσει η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μένουν στο απυρόβλητο, καθώς και τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ομολογούν την πλήρη υποταγή τους σ' ό,τι αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ετσι, χτες, μετά τον Εβερτ που υπόσχεται "εκ του ασφαλούς" αύξηση 10.000(που, βεβαίως, θα τις πάρει πολλαπλά πίσω με άλλα αντιαγροτικά μέτρα), ο Κ. Σημίτης έταξε στους 700.000 και πλέον αγρότες... τιμαριθμική αναπροσαρμογή στη σημερινή εξευτελιστική σύνταξη των 25.000 δραχμών! Δηλαδή υποσχέθηκε τη "διασφάλιση" της εξαθλίωσης εφ' όρου ζωής, αντί πραγματικής αύξησης στις αγροτικές συντάξεις που απαιτείται. Στα πλαίσια αυτά, από 1.1.97 η σύνταξη των 25.000 θα γίνει 29.000, αφού θα δοθεί για τιμαριθμική προσαρμογή το ποσό των 4.000 δραχμών - τόσο πολλάαα... Παράλληλα με την υπόσχεση για μετεξέλιξη του κλάδου Πρόσθετης Ασφάλισης του ΟΓΑ σε ταμείο Κύριας Ασφάλισης των αγροτών, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κρύψει την ειλημμένη - στα πλαίσια των κοινοτικών επιλογών για περικοπή των κοινωνικών δαπανών - απόφαση της κυβέρνησής του να μειώσει, ουσιαστικά, τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τη χορήγηση αγροτικών συντάξεων στα επόμενα χρόνια. Ετσι, το ταμείο Κύριας Ασφάλισης που προωθεί η κυβέρνηση θα λειτουργεί με την "τσουχτερή" εισφορά που θα πληρώνουν οι αγρότες από την επόμενη - θα πληρώνεται πέραν εκείνης που πληρώνουν σήμερα - προκειμένου πολύ αργότερα, στο μέλλον, να δίνονται συντάξεις στους νέους συνταξιούχους. Οπως προδιαγράφεται, οι σχετικές συντάξεις δε θα είναι παρά συντάξεις πείνας, αφού - χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία ο Κ. Σημίτης - υπολόγισε πως μετά μια δεκαπενταετία εφαρμογής του συστήματος, θα δίνεται αγροτική σύνταξη μόλις 33.000 δραχμές έναντι 25.000 που θα έπαιρνε από το ταμείο Πρόσθετης Σύνταξης - δηλαδή όλη η κουβέντα γίνεται για 8.000 δραχμές διαφορά μετά 15 χρόνια!

ΓΣΕΒΕΕ
Μας εμπαίζει ο πρωθυπουργός

Αντίδραση της Συνομοσπονδίας στη χτεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού

Την πεποίθηση ότι μετά τις εκλογές κανένα μέτρο δεν πρόκειται να ληφθεί στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά αντίθετα οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι θα πρέπει να περιμένουν την επιβολή ακόμα σκληρότερης αντιλαϊκής πολιτικής, επιβεβαίωσαν οι χτεσινές προγραμματικές (προεκλογικές) "δεσμεύσεις" του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, υπογραμμίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Η Συνομοσπονδία καταγγέλλει ότι ο Κ. Σημίτης, αντί για απάντηση στα κρίσιμα προβλήματα που έθεσαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέφερε μέτρα που έχει πάρει ήδη η κυβέρνηση, χωρίς, βέβαια, να έχει βελτιωθεί η κατάσταση των ΜΜΕ και χωρίς να λυθούν τα βασικά τους προβλήματα. Για τα "αντικειμενικά κριτήρια", η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στο άγνωστο μέλλον την αντικατάστασή τους με ένα άλλο σύστημα υποτιθέμενης φορολογικής δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά τα υποτιθέμενα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την... προστασία των ΜΜΕ, η ΓΣΕΒΕΕ καταγγέλλει τον πρωθυπουργικό εμπαιγμό και τονίζει πως η καταστροφή των τοπικών οικονομιών από την εξάπλωση των υπερκαταστημάτων και των πολυεθνικών συνεχίζεται. Παράλληλα σημειώνει ότι οι εναρμονισμένες πρακτικές τιμών και εξόντωσης των ΜΜΕ συνεχίζεται, μεταφέροντας αλματωδώς τον τζίρο στα πολυκαταστήματα. Κοροϊδία ήταν και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ ότι δήθεν επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ μειώθηκαν τα επιτόκια και διευκολύνθηκε η πρόσβασή τους στο τραπεζικό σύστημα. Κι αυτό, αφού - όπως υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ - είναι γνωστό ότι στην αγορά δε λειτουργεί ούτε ένας θεσμός χρηματοδότησης για τις ΜΜΕ, η ισχύς της 197/78 ΑΝΕ έχει σταματήσει, ενώ τα επιτόκια δανείων για τις ΜΜΕ κυμαίνονται στο 19%-25%. Ενώ, την ίδια στιγμή οι ΜΜΕ είναι εντελώς αποκλεισμένες από τα αναπτυξιακά κίνητρα.

Τέλος, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι δεν υπήρξε καμία δέσμευση για λύση στα προβλήματα που πλήττουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καλεί τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους να παραμείνουν σε θέση ετοιμότητας και επαγρύπνησης όλη την προεκλογική περίοδο.

Κήρυκας ... για χειρότερες μέρες

Μόνο τις προεκλογικές ανάγκες του ΠΑΣΟΚ και την υφαρπαγή των ψήφων, εξυπηρετούν οι χτεσινές προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, για αγρότες, συνταξιούχους, μικρομεσαίους και ανέργους

Πρόκληση και εμπαιγμό για τους αγρότες, συνταξιούχους, μικρομεσαίους και ανέργους, οι οποίοι δοκιμάζονται από τις συνέπειες των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης, αποτελούν οι χτεσινές "προγραμματικές δεσμεύσεις" της κυβέρνησης που παρουσίασε ο Κ. Σημίτης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρωθυπουργός εμφάνισε μια ειδυλλιακή κατάσταση όπου όλοι ζουν ευχαριστημένοι από την κυβερνητική πολιτική και δοξάζουν τις Βρυξέλλες και την ΕΕ, για τους πόρους με τους οποίους εξασφαλίζουν αυτή την"ευημερία" τους. Και βέβαια να μην ξεχάσουν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ...

Επιπλέον, συναγωνιζόμενος τον πρόεδρο της ΝΔ, πλειοδότησε σε υποσχέσεις προς τα παραπάνω στρώματα, οι οποίες συνοδεύτηκαν από κούφια τεχνοκρατικά σχέδια, από χορό εκατοντάδων δισ. προς όλες τις κατευθύνσεις, προερχόμενα κυρίως από τους κοινοτικούς πόρους, χωρίς όμως καμία συγκεκριμένη δέσμευση και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Ετσι έκανε λόγο για 180.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια, χωρίς να αναφέρει όμως πόσες θα χαθούν και πόσο θα αυξηθεί η ανεργία, υποσχέθηκε αντικατάσταση των αντικειμενικών κριτηρίων με άλλα κριτήρια προσδιορισμού του εισοδήματος "εντός της επόμενης τετραετίας" κοκ.

Παρ' όλα αυτά ο Κ. Σημίτης δεν μπόρεσε να αποκρύψει ότι προχώρησε στην προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, προκειμένου να εξουσιοδοτηθεί για να πάρει νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Δεν μπόρεσε να απαντήσει πώς θα κλείσει τον προϋπολογισμό του 1997, ο οποίος χρειάζεται επιπλέον τουλάχιστον 850 δισ. δρχ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα δεν πρόκειται να εξέλθει από το τούνελ της λιτότητας πριν από έξι χρόνια, συναρτώντας τη διάρκειά της από το "πόσο τρέχουν οι άλλοι" στην ΕΕ.

Θαύμα ... στην απασχόληση!

Θαύμα! Εκατόν πενήντα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας δημιούργησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ!

Το ανακοίνωσε χτες, με κάθε σοβαρότητα, ο πρωθυπουργός αυτοπροσώπως, άσχετα αν οι άνεργοι έφτασαν τις 500.000, άσχετα αν άλλοι τόσοι ημιαπασχολούνται στις λεγόμενες "άτυπες μορφές απασχόλησης", άσχετα και αν στα νούμερα αυτά πρέπει να προστεθούν άλλοι 500.000 αλλοδαποί εργάτες! Και δεν είναι η μόνη έκπληξη που μας επιφύλασσε ο Κ. Σημίτης. Ο ίδιος στο κεφάλαιο "απασχόληση" μας πληροφόρησε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ "εγγυήθηκε" το πραγματικό εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων, οι εισοδηματικές απώλειες των οποίων την τελευταία εξαετία ξεπέρασαν το 50%. Ασε που οι "εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα" - το κόστος εργασίας των οποίων κινείται στο 30% του μέσου κοινοτικού όρου - "έπαψαν να βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται"..! Ειδικά για τον ανειδίκευτο εργάτη, εξασφάλισε μεροκάματο 5.531! Και αυτά μεικτά, προ κρατήσεων!

Ενισχύονται ...βεβαίως και τα μέτρα προστασίας των ανέργων, τα οποία επανέλαβε χτες ο πρωθυπουργός. Διά της κατάργησης του επιδόματος ανεργίας και της χορήγησής του στους βιομηχάνους με τα διαβόητα "μερίδια εργασίας". Διά της αύξησης των επιδοτήσεων στους βιομηχάνους για να δημιουργήσουν - λέει - "νέες θέσεις εργασίας". Και, βεβαίως, διά της σταδιακής απαλλαγής των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές, όπως επίσης και διά επαγγελματικής κατάρτισης των ΚΕΚ, που ...εκπαιδεύει - για παράδειγμα - πυρηνικούς φυσικούς στο Λαύριο ή μοντελίστ στο Καπανδρίτι..!

Ο λαός πρέπει να ανησυχεί

Δήλωση του Μ. Κοψίδη για τις εξαγγελίες Σημίτη

"Οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι πρέπει να ανησυχούν" από τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κ. Σημίτης, υπογράμμισε σε δήλωσή του ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ Μ. Κοψίδης. Ολόκληρη η δήλωση του Μ. Κοψίδη έχει ως εξής: "Τα μέτρα που εξήγγειλε σήμερα ο Κ. Σημίτης είναι συνεπέστατα με το πρόγραμμα "σύγκλισης" της ΕΕ και δεν μπορούσε παρά να συμφωνεί και η ΝΔ με αυτά.

Οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι πρέπει να ανησυχούν ακόμη περισσότερο, μιας και οι πολυεθνικές, οι μεγαλέμποροι και οι μεσάζοντες τρίβουν τα χέρια τους από χαρά λόγω των εξαγγελθέντων μέτρων.

Είναι σαφές τι περιμένει την πλειοψηφία του λαού μας, αν δεν αποδυναμωθεί ο δικομματισμός. Είναι αναγκαία η λαϊκή αντεπίθεση και για το λόγο αυτό ισχυρό ΚΚΕ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ