ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Η "διπλωματία" των πυραύλων

Επιχειρήσεις "περιορισμένης έκτασης" με πυραύλους "Κρουζ" και μαχητικά αεροσκάφη κατά του ιρακινού εδάφους πραγματοποίησαν χτες οι Αμερικανοί, αφήνοντας πίσω τους άλλον ένα νεκρό και επτά τραυματίες

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σε νέες επιθετικές ενέργειες κατά του Ιράκ προχωρούν οι αμερικανικές και συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Τόσο η νέα πυραυλική επίθεση κατά στρατιωτικών στόχων, όσο και οι βομβαρδισμοί ιρακινών ραντάρ από αμερικανικά μαχητικά, χτες, πιστοποιούν με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να περιορίζεται σε "ορισμένης έκτασης" χτυπήματα, αλλά πάντως δε διστάζει να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της μηχανή για να επιβάλει τα όσα επιδιώκει.

Η σύγκρουση δε πρέπει να αποκλείεται ότι θα συνεχιστεί κατά τον ίδιο τρόπο, για αρκετό καιρό ακόμη...

"Κρουζ" επί κεφαλών δικαίων και αδίκων...

Μέσα σε λιγότερες από 20 ώρες από την πρώτη πυραυλική επίθεση, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν χτες νωρίς τα ξημερώματα και νέα επίθεση, κατά στρατιωτικών στόχων του Ιράκ, από την οποία έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι επτά, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε το κρατικό ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων, ΙΝΑ.

Τις εκτοξεύσεις των συνολικά 17 πυραύλων "Τόμαχοκ" (τύπου "Κρουζ") πραγματοποίησαν τέσσερα αμερικανικά σκάφη, τα οποία έπλεαν στο βόρειο τμήμα του Περσικού Κόλπου.

Αμερικανοί στρατιωτικοί έλεγαν χτες ότι στόχος της δεύτερης επίθεσης υπήρξαν συστοιχίες πυραύλων εδάφους - αέρος στο Νότιο Ιράκ, ενώ η επιχείρηση σκοπό είχε να "διασφαλιστεί" η ανακοινωθείσα μονομερώς από την Ουάσιγκτον απαγόρευση πτήσεων για τους Ιρακινούς, σχεδόν σε ολόκληρη την εναέρια περιοχή της χώρας.

"Καταρρίψτε τους!"

Λίγες ώρες μετά τη δεύτερη πυραυλική επίθεση, αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος επιτέθηκε κατά ιρακινού ραντάρ στο Νότιο Ιράκ και εκτόξευσε εναντίον του τουλάχιστον έναν πύραυλο τύπου "HARM", με αποτέλεσμα η βάση η οποία φιλοξενούσε το ραντάρ να "καταστεί μη χρησιμοποιήσιμη", κατά την ορολογία που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Πέρι.

Η ιρακινή πλευρά, διά στόματος Σαντάμ Χουσεϊν,έχει απορρίψει ως "παράνομη" την απαγόρευση πτήσεων και φαίνεται έτοιμη να αντισταθεί με όλα της τα στρατιωτικά μέσα στις περιπολίες που άρχισαν από χτες το μεσημέρι αμερικανικά, βρετανικά και γαλλικά αεροσκάφη στην περιοχή.

Η πληροφορία περί συμμετοχής των γαλλικών αεροσκαφών στην επιχείρηση, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, επιβεβαιώθηκε, αν και το πρωί χτες εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι "εδώ και μερικές μέρες, κανένα γαλλικό αεροπλάνο δεν έχει απογειωθεί". Προς επίρρωσιν της γαλλικής αξιοπιστίας, όμως, ανακοινώθηκε ότι γαλλικά "Μιράζ" όντως συμμετείχαν...

Και πιθανή τουρκική εμπλοκή

Πέραν της - δεδομένης, λόγω της επιχείρησης "Provide Comfort" - παραχώρησης της βάσης του Ιντσιρλίκ στα αμερικανικά και συμμαχικά μαχητικά τα οποία επιχειρούν στον εναέριο χώρο του Ιράκ, η τουρκική κυβέρνηση εμφανίστηκε χτες ως έχουσα την πρόθεση να αρχίσει δικές της επιχειρήσεις στο έδαφος, κατά των Κούρδων αυτονομιστών του ΡΚΚ οι οποίοι "κινούνται προς τα ιρακινά σύνορα", όπως είπε η υπουργός Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ.

"Η Τουρκία θα εγγυηθεί την ασφάλεια στα σύνορά της και θα σταματήσει τις διεισδύσεις των ανταρτών στο έδαφός της", δήλωσε ακόμη η επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, σε μια "προειδοποίηση προς όποιον έχει κακές προθέσεις", όπως συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ομέρ Ακμπέλ.

Σκληρή στάση από Βαγδάτη

Παρά τις αμερικανικές επιχειρήσεις, η ιρακινή ηγεσία δε δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει. "Δεν υπάρχει τμήμα του Ιράκ που να είναι απαγορευμένο για εμάς", έγραφαν χτες εφημερίδες της Βαγδάτης, οι οποίες σε άρθρα τους χαρακτήρισαν τα νέα όρια πτήσεων που όρισε η Ουάσιγκτον (μεταξύ του 33ου και του 36ου παραλλήλου) "φανταστικές γραμμές".

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αγωνιστικά για την ειρήνη

Μαζική συμμετοχή είχε η πικετοφορία διαμαρτυρίας έξω από το αμερικανικό προξενείο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ .-

Δύο ώρες μετά τον τρίτο βομβαρδισμό των Αμερικανών ιμπεριαλιστών εναντίον αμάχων στη Βαγδάτη, οι νεολαίοι της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούσαν πικετοφορία διαμαρτυρίας προς το Αμερικάνικο προξενείο, καταγγέλλοντας τη νέα απροκάλυπτη κτηνωδία της κυβέρνησης των ΗΠΑ που γίνεται με πρόσχημα την προστασία των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ, αλλά με προφανή στόχο τον έλεγχο της πετρελαϊκής αγοράς των αραβικών χωρών.

Μαζική ήταν η συμμετοχή των νεολαίων στη χτεσινή αντιιμπεριαλιστική πικετοφορία, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιείται σε προεκλογική περίοδο και όλες οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έχουν ριχτεί στον εκλογικό αγώνα. Για άλλη μια φορά η ΚΝΕ απέδειξε ότι είναι η μοναδική νεολαιίστικη οργάνωση που αντιστέκεται και βρίσκεται πρωτοπόρα στον αγώνα για την ειρήνη, κόντρα στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή της Νοτιοανατολική Μεσογείου.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο μπροστά στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Εκεί μίλησε ο νεολαίος υποψήφιος βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ Νίκος Χριστάνης, ο οποίος κατήγγειλε τη στάση των άλλων κομμάτων που αρνούνται να πάρουν θέση και να καταδικάσουν τις νέες προκλητικές ενέργειες των Αμερικανών. Κάλεσε το λαό και τους νέους να ενισχύσει το ΚΚΕ που έγκαιρα αποκάλυψε το ρόλο των ιμπεριαλιστών στην περιοχή και προειδοποίησε πως μετά τα Βαλκάνια έρχεται το Αιγαίο, η Κύπρος και η ΝΑ Μεσόγειος. Να συμμετέχει ενεργά και να δυναμώσει το φιλειρηνικό αντιπολεμικό κίνημα και να προωθηθεί η κοινή δράση όλων των δυνάμεων σε Βαλκάνια, Ευρώπη και Μεσόγειο που είναι αποφασισμένες να αντισταθούν στον ιμπεριαλισμό.

Στη συνέχεια με συνθήματα όπως "Οι yes men δεν είναι για πρωθυπουργοί, είναι μόνο για υποταγή", "ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός", "εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη" οι νεολαίοι και οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και κατέληξαν έξω από το αμερικανικό προξενείο, όπου θυροκόλλησαν το κείμενο διαμαρτυρίας και καταδίκης. Εκεί με βροντοφώναξαν για άλλη μια φορά "Αμερικάνοι φονιάδες των λαών" και κάλεσαν το λαό σε αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ.

Κατά τα συμφέροντα, οι διεθνείς αντιδράσεις

Εντονες επικρίσεις για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος του Ιράκ, διατύπωσε χτες ο αραβικός σύνδεσμος, σε ανακοίνωση του οποίου επισημαίνεται ότι η δράση των ΗΠΑ πρέπει να "πάψει", αφού δε διαθέτει καμία νομική βάση και δεν υπάρχει καμία εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάληψή της.

Αλλά και η ρωσική διπλωματία, διά στόματος Γεβγένι Πριμακόφ, χαρακτήρισε την αμερικανική επίθεση "απόπειρα των Αμερικανών να ρυθμίσουν τις σχέσεις τους με την αμερικανική ηγεσία".

Ο Πριμακόφ υπονόησε ότι οι ΗΠΑ υποβαθμίζουν με τις ενέργειές τους το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς μόνο αυτό "έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την προσφυγή στη βία", κι απηύθυνε έκκληση σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να ακολουθήσουν την οδό του "πολιτικού διακανονισμού"."Επιφυλακτική", εμφανίσθηκε η κυβέρνηση της Γαλλίας, αλλά οι φραστικές της αντιρρήσεις ουσιαστικά διαψεύσθηκαν από τη συμμετοχή των αεροσκαφών στις επιχειρήσεις τους. Στη χώρα αυτή, πάντως, δεκάδες ανεξάρτητες οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, η Κοινή δράση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Διεθνής Ιατρική Βοήθεια κ. ά., εξέφρασαν τη θλίψη τους για τις συνέπειες που θα έχουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις για τους απλούς ανθρώπους στο Ιράκ.

Οξύτατες αντιδράσεις στις πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις διατύπωσαν επίσης οι κυβερνήσεις του Ιράν και της Υεμένης, ενώ

αντίθετα, την υποστήριξή τους στην αμερικανική επιχείρηση στο Ιράκ εξέφρασαν χτες το Κουβέιτ, το οποίο έθεσε και τις δικές του ένοπλες δυνάμεις σε επιφυλακή για την περίπτωση που οι ιρακινές δυνάμεις επιχειρήσουν κάποια ενέργεια εναντίον του κρατιδίου, η Ιαπωνία (χώρα με σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή), ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, και η βρετανική κυβέρνηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εξέδωσε καμία σχετική ανακοίνωση, δείγμα των διαφορετικών απόψεων που επικρατούν μεταξύ των κυβερνήσεων των χωρών - μελών της (κυρίως μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας).

  • Με ανακοίνωσή του χτες το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) καταδίκασε "τη νέα βάρβαρη επίθεση της αμερικανικής κυβέρνησης ενάντια στον ιρακινό λαό με πρόσχημα την προστασία των Κούρδων του Ιράκ και τη δήθεν τιμωρία του Σαντάμ Χουσεϊν".
ΚΝΕ
Αγώνας ενάντια στην "νέα τάξη"

Σήμερα στις 6μ.μ. πικετοφορία, που ξεκινά από το εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στην Ομόνοια

Τις απάνθρωπες επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ και την "επιλεκτική" υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου τα συμφέροντά τους υπαγορεύουν, καταγγέλλει η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας και καλεί τους Αθηναίους να πάρουν μέρος στην πικετοφορία διαμαρτυρίας που γίνεται, σήμερα, στις 6 το απόγευμα, ξεκινώντας από το εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στην Ομόνοια.

Σχεδόν την ίδια ώρα που εκτοξεύονταν οι αμερικανικοί πύραυλοι, οι κνίτες της Θεσσαλονίκης (ένθετη φωτό) θυροκολλούσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο αμερικανικό προξενείο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ