ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Η μειονότητα στο περιθώριο

Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού υπόσχονται κάθε φορά, αλλά την επομένη ξεχνάνε τη μουσουλμανική μειονότητα. Το ΚΚΕ βρίσκεται πάντα κοντά τους, αναγνωρίζουν οι ίδιοι

Μπορεί τυπικά να θεωρούνται ισότιμοι πολίτες, όμως, ουσιαστικά, δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Ελληνες. Ο λόγος για τους μουσουλμάνους της Κομοτηνής. Κανένας τους δεν εργάζεται σε δημόσια υπηρεσία ή οργανισμό, ούτε και στις τράπεζες. Ακόμη και η θέση σκουπιδιάρη στα απορριμματοφόρα του δήμου θεωρείται απροσπέλαστη γι' αυτούς τους ανθρώπους. Η ανεργία πλήττει περισσότερο τη νεολαία. Η δωρεάν δημόσια εκπαίδευση που κινδυνεύει να χαθεί για όλη τη νεολαία, ένα παραπάνω δεν ισχύει για τους νέους της μειονότητας.

Το ΚΚΕ ήταν πάντα στο πλευρό τους και με κάθε αφορμή έφερνε τα προβλήματα στη Βουλή και στις αρμόδιες υπηρεσίες, πάλευε και παλεύει για τη λύση τους. Αυτό φάνηκε και από την περιοδεία που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία στις συνοικίες της Κομοτηνής. "Το ΚΚΕ δεν έρχεται μόνο στις εκλογές, αυτό το παραδεχόμαστε", λέει ο Μεχμέτ και ρωτάει πόσους ψήφους πρέπει να πάρει το Κόμμα στο νομό για να βγάλει βουλευτή. Και όταν του εξήγησαν, μονολόγησε: "Αν τελικά η μειονότητα έβαλε μυαλό και ψηφίσει το ΚΚΕ τότε μπορούμε να ελπίζουμε για πραγματική εκπροσώπηση στη Βουλή".

Τα μουσουλμανικά σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι στην πλειοψηφία τους ερειπωμένα κτίρια, χωρίς αυλές. Για προαύλιο χρησιμοποιείται η περιφραγμένη ταράτσα. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση δε θεωρείται δικαίωμα, αλλά κερδίζεται με κλήρωση. Το Τζελάρ Μπμαγιάρ το μουσουλμανικό Γυμνάσιο - Λύκειο δεν μπορεί να απορροφήσει όλους τους υποψήφιους και έτσι αυτοί επιλέγονται με κλήρωση και μάλιστα η φοίτηση δεν είναι δωρεάν. Οι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας για μόρφωση για όλους στην πράξη δεν έχει καμία εφαρμογή. Οι μαθητές του Δημοτικού συνήθως ξεκινούν το σχολείο τον Νοέμβρη, αφού αναγκάζονται να δουλεύουν στα βαμβάκια (μέσα ή έξω από το νομό Ροδόπης) μαζί με τους γονείς τους για να βγάλει τα προς το ζην η οικογένεια. Μια ολόκληρη συνοικία με 300 σπίτια δεν έχει ηλεκτρικό. Η περιοχή έχει ενταχθεί εδώ και χρόνια στο σχέδιο πόλης, όμως η ΔΕΗ δεν έφτασε ακόμη. Στο συνοικισμό του Ηφαιστου όπου ζουν 3.000 άνθρωποι, το 40% είναι άνεργοι και όσοι είναι τυχεροί δουλεύουν σε φορτοεκφορτώσεις. Υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που δεν έχουν ούτε ένα κομμάτι γης για να καλλιεργήσουν.

"Οι μεγάλοι τρώνε τα λεφτά και οι νέοι μένουν στην ανεργία. Εχω 4 παιδιά και για να ζήσουμε πουλάω τσιγάρα που αγοράζω από τους ρωσοπόντιους", λέει ο Χουσνί Ασίφ.Ο 20χρονος Μουμίν παραπονιέται: "Δεν έχουμε λεφτά και έτσι δεν μπόρεσα να πάω στο Γυμνάσιο. Αλλά και δουλιές δεν έχουμε". Τέλος, για να αποδείξει ότι οι ανισότητες στη μόρφωση είναι πραγματικότητα λέει: "Από 5.000 οικογένειες βγήκαν μόνο 3 δάσκαλοι".

Ολα αυτά δεν είναι καινούργια προβλήματα. Χρόνια τώρα οι μουσουλμάνοι τα ζουν στο πετσί τους. Χρόνια απαιτούν από την πολιτεία να τους αντιμετωπίζει σαν Ελληνες πολίτες. Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις του δικομματισμού υπόσχονται και τα κόμματα δηλώνουν συμπαραστάτες, όμως η πράξη επιβεβαιώνει ότι όλοι τους κοροϊδεύουν.

Ο Φαϊκ Φαϊκ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στο νομό Ροδόπης, βάζει και την άλλη διάσταση του μεγάλου προβλήματος, πέρα από αυτή των διακρίσεων."Κάνουν ό,τι μπορούν για να καλλιεργούν το μίσος ανάμεσα στον κόσμο σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, γιατί ξέρουν ότι έτσι μπορούν να μας αποπροσανατολίζουν και, αντί να παλεύουμε για τη λύση των προβλημάτων ενωμένοι, να αντιδικούμε μεταξύ μας. Είναι καιρός ο κόσμος να ψηφίσει το ΚΚΕ, γιατί ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει δύναμη για τον ίδιο το λαό", υπογραμμίζει.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αγνωστη λέξη η "ισοτιμία"

Βασικό συστατικό στοιχείο της προεκλογικής συνθηματολογίας του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας είναι η ανάγκη να αποκτήσει η Ελλάδα μια ισότιμη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Το σύνθημα αυτό, που προβάλλεται και από τα άλλα κόμματα (Πολιτική Ανοιξη, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ), τα οποία με τον έναν ή άλλο τρόπο υποστηρίζουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, έχει δυο προαπαιτούμενα: Την εφαρμογή του προγράμματος "σύγκλισης" στην οικονομία και τη διεκδίκηση μιας ισότιμης σχέσης στην πολιτική ενοποίηση που θα προδιαγραφεί από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη και την αναθεώρηση της Συνθήκης.

Μπορεί, αλήθεια, η Ελλάδα να αποκτήσει μια ισότιμη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα;

Οσον αφορά την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, η οποία αποτελεί την καρδιά της ΕΕ, η Ελλάδα δεν έχει απολύτως καμιά πιθανότητα, αφού δεν είναι δυνατόν να εκπληρώσει μέχρι το 1998 τα κριτήρια της Συνθήκης και επομένως την 1η του Γενάρη 1999 θα βρεθεί ούτως ή άλλως στο περιθώριο της ΟΝΕ. Το παραπάνω δεν αποτελεί δική μας εκτίμηση, αλλά επίσημη εκτίμηση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών τον περασμένο Μάη, επικυρωμένη μάλιστα από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.

Αν όμως η ανισοτιμία μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ παίρνει σάρκα και οστά μέσω της ΟΝΕ, όπου αποτυπώνεται με καταλυτικό τρόπο η γερμανική κυριαρχία, με την πολιτική ενοποίηση και τη θεσμική μεταρρύθμιση, που θα αποφασιστεί στη Διακυβερνητική, η ανισότητα μεταξύ φτωχών και πλούσιων, μικρών και μεγάλων χωρών θα αποκτήσει και θεσμικό χαρακτήρα.

Ηδη στο τραπέζι της Διακυβερνητικής Διάσκεψης έχει πέσει η γερμανογαλλική πρόταση για την αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων σε όλα τα όργανα της ΕΕ. Πρώτο θέμα είναι η κατάργηση του "βέτο" και η επέκταση του κανόνα της πλειοψηφίας για όλα τα θέματα, είτε αυτά αφορούν την οικονομία είτε την εξωτερική και αμυντική πολιτική, είτε ακόμη και σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας των χωρών - μελών.

Είναι φανερό ότι αυτός ο τρόπος λήψης των αποφάσεων στερεί από κάθε χώρα (πολύ περισσότερο από τις μικρές που δεν έχουν δυνατότητα επηρεασμού των αποφάσεων) το δικαίωμα να αποτρέπει την υλοποίηση μιας απόφασης που πιθανόν στρέφεται κατά των εθνικών της συμφερόντων, ακόμα και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Η αποθέωση όμως της ανισότητας επέρχεται με την προτεινόμενη αλλαγή στον υπολογισμό της ψήφου της κάθε χώρας - μέλους. Και πάλι η γερμανογαλλική πρόταση προβλέπει ότι δεν μπορεί να έχει το ίδιο βάρος στις ψηφοφορίες η ψήφος παραδείγματος χάριν της Γερμανίας με την ψήφο της Ελλάδας, αφού για τη στάθμιση της ψήφου θα συνυπολογίζεται το πληθυσμιακό μέγεθος της κάθε χώρας.

Αλλα δείγματα για το πώς εννοούν την "ισοτιμία" οι ιθύνουσες δυνάμεις της ΕΕ έχουμε με τις προτάσεις για τον περιορισμό του δικαιώματος των μικρών χωρών στην άσκηση της Προεδρίας, αλλά και για τον περιορισμό στη χρήση των γλωσσών, όπως η ελληνική.

Και για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις, τις παραπάνω θέσεις για τις αλλαγές στον τρόπο λήψης των αποφάσεων όχι μόνο δεν τις αντέκρουσε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, αντιθέτως ο εκπρόσωπός της στη Διακυβερνητική αφ' ενός υποστήριξε την κατάργηση του "βέτο" για όλα σχεδόν τα θέματα, αφ' ετέρου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ψηφίσει όλες τις προτάσεις, αρκεί να γίνει δεκτή η θέση της περί αναγνώρισης των συνόρων της χώρας ως συνόρων της ΕΕ.

Για τέτοιου είδους "ισοτιμία" λοιπόν κάνει λόγο ο Κ. Σημίτης και όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι μπορεί (και πρέπει) η Ελλάδα να διεκδικήσει μια ισότιμη θέση στην ΕΕ.

Ισότιμες σχέσεις μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει η Ελλάδα με όλες τις χώρες, φυσικά και με τις χώρες - μέλη της ΕΕ. Ομως τέτοιες σχέσεις δεν μπορούν να δημιουργηθούν στο πλαίσιο της ΕΕ και σίγουρα όχι με την πολιτική που αποδέχεται και ενισχύει την εξάρτηση της χώρας, που κηρύσσει την υποτέλεια σαν μονόδρομο στις σχέσεις με τους "ισχυρούς".

Το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που δικαιούται να υποστηρίζει ότι επιβεβαιώθηκαν απολύτως οι θέσεις και οι εκτιμήσεις του για το χαρακτήρα και την εξέλιξη της ΕΕ, διατυπώνει με σαφήνεια την πρότασή του για μια "άλλη Ευρώπη", μέσα στην οποία η ισοτιμία των χωρών αποκτά πραγματικό περιεχόμενο, για μια Ευρώπη "όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίζουν οι λαοί. Μια Ευρώπη οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας για τους εργαζόμενους, χωρίς εκμετάλλευση. Η Ευρώπη που οραματίζονται οι προοδευτικοί άνθρωποι δεν μπορεί να προέλθει από καμιά αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Η άλλη Ευρώπη προϋποθέτει την πάλη των λαών ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση συνολικά, τη συνολική ρήξη με τις επιλογές της" (Οι θέσεις του ΚΚΕ για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ).

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να τοποθετηθούν όλοι για την ΑΓΕΤ

Μόνο το ΚΚΕ αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας και, παραπέρα, στο ξεπούλημα των μετοχών της Εθνικής

Το ΚΚΕ όχι μόνον αντιτάχθηκε στην ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας, της ΑΓΕΤ, και το ξεπούλημά της στους Ιταλούς. Και ήταν και είναι το μόνο κόμμα που και σήμερα υποστηρίζει την υπαγωγή της εταιρίας στον έλεγχο του δημοσίου ως στρατηγικής σημασίας επιχείρησης για ολόκληρο τον κλάδο του τσιμέντου και στα πλαίσια της πρότασης του Κόμματος για ενιαίο φορέα τσιμεντοβιομηχανίας.

Τα παραπάνω υπογραμμίζονται σε ανακοίνωση της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, απαντώντας σε ανοιχτή πρόσκληση του Σωματείου ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΒΟΛΟΥ (ΑΓΕΤ) για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρίας. Γίνεται παραπέρα φανερό, τονίζεται στην απάντηση της ΝΕ, πως το ΚΚΕ αντιτάσσεται ακόμα και στο παραπέρα ξεπούλημα της επιχείρησης στα ιταλικά συμφέροντα με την εκχώρηση των μετοχών της Εθνικής. Πρόκειται για πολιτική αφελληνισμού της μεγάλης αυτής μονάδας, που εγκυμονεί τον κίνδυνο να περάσει ολόκληρος ο κλάδος του τσιμέντου στον έλεγχο του ευρωπαϊκού καρτέλ τσιμέντου με καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο, για την απασχόληση και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Η Μαγνησία, υπογραμμίζεται, έχει πληρώσει με δραματικό τρόπο την πολιτική αυτή που έχει οδηγήσει στην πλήρη αποβιομηχάνιση, στην απώλεια πάνω από 6.000 θέσεων εργασίας και κινδυνεύει να μετατραπεί σε παραγωγική έρημο.

Είναι ώρα, τονίζεται, οι εργαζόμενοι και όλος ο λαός της Μαγνησίας να βάλουν φραγμό σ' αυτήν την πολιτική της υποτέλειας και της καταστροφής της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Στην ανακοίνωση της ΝΕ Μαγνησίας προς τους εργαζόμενους επισημαίνεται πως η ξένη εργοδοσία δεν επέτρεψε την είσοδο στην αντιπροσωπεία των υποψηφίων βουλευτών Μαγνησίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του Γ. Θεωνά, προκειμένου να μπορέσει να κάνει γνωστές τις θέσεις αυτές απ' ευθείας στους εργαζόμενους. Σχετικά αναφέρεται πως οι εργάτες και οι υπάλληλοι της ΑΓΕΤ δεν είναι δουλοπάροικοι, όπως θεωρεί - φαίνεται - η ξένη εργοδοσία στο όνομα της αποικιακής σύμβασης που της επέτρεψε να ελέγχει τη μεγαλύτερη ελληνική τσιμεντοβιομηχανία.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους του εργοστασίου να αντιπαλέψουν τη νοοτροπία της ξένης ιδιοκτησίας και να καλέσουν όλα τα κόμματα για να πουν μπροστά στους εργαζόμενους τις θέσεις τους για το μέλλον της ΑΓΕΤ. Οι κομμουνιστές υποψήφιοι, δηλώνεται, είναι πάντα έτοιμοι να ανταποκριθούν για την ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά.

ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Με ενθουσιασμό για κομμουνιστή βουλευτή

Οι κομμουνιστές, με σημαία τη λύση των προβλημάτων, έχουν ξανοιχτεί σε πόλεις και χωριά, σε εργοστάσια και καταστήματα σε Αχα'ϊα, Ηλεία, Κορινθία, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά για να ενισχυθεί το ΚΚΕ

Με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα έχουν μπει στη μάχη των εκλογών οι κομμουνιστές της Δυτικής Πελοποννήσου, με στόχο την επίτευξη της εκλογικής ενίσχυσης του ΚΚΕ και την ανάδειξη Πελοποννήσιου κομμουνιστή βουλευτή.

Πέρα από τα γενικότερα πολιτικά ζητήματα, δηλαδή την ενίσχυση του ΚΚΕ, τη συσπείρωση των εργαζομένων σε ένα αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής και τη χάραξη μιας πολιτικής σε όφελος των εργαζομένων, οι κομμουνιστές της Δυτικής Πελοποννήσου προβάλλουν ιδιαίτερα τα οξυμένα προβλήματα της περιοχής: ζητήματα ανεργίας, συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης, την προσπάθεια αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής με το κλείσιμο εργοστασίων και επιχειρήσεων.

Προβάλλουν επίσης, τα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, ιδιαίτερα τα προβλήματα των σταφιδοπαραγωγών Αχαϊας, Κορινθίας, Ηλείας και νησιών,των ντοματοπαραγωγών και κτηνοτρόφων της Ηλείας. Την επίθεση ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα που συμβαίνει στην Πάτρα,τα ξενοδοχειακά και τουριστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά.

Η παρέμβαση των κομμουνιστών πιάνει τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, αγροτών, συνταξιούχων και ανέργων, αντί για τις γενικόλογες υποσχέσεις των πολιτευτών των κομμάτων της συναίνεσης. Προβλήματα για τα οποία οι κομμουνιστές πάλεψαν και θα συνεχίσουν να παλεύουν τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές.

Το ίδιο διαφορετική από την τακτική των κομμάτων της συναίνεσης είναι και η μέθοδος προπαγάνδισης των θέσεων του ΚΚΕ. Στη θέση των παραθύρων στα τοκ σόου των καναλιών και των πλαστικών "σποτ", οι κομμουνιστές προτιμούν τη δουλιά άνθρωπο τον άνθρωπο, σπίτι το σπίτι, γειτονιά τη γειτονιά. Συσκέψεις σε σπίτια, περιοδείες, ομιλίες και συγκεντρώσεις που προάγουν το διάλογο, είναι το όπλο τους.

Στόχος, η ζωντανή συζήτηση και ανταλλαγή εμπειριών. Στόχος, να πειστεί ο εργαζόμενος για τη διαφορετική πολιτική του ΚΚΕ και να συστρατευτεί μαζί του, όχι μόνο εκλογικά αλλά και μακροπρόθεσμα στον αγώνα για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Και παρά τις αντίξοες άνισες συνθήκες διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα, οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται. Σημειώνεται ευρύτερη αποδοχή των θέσεων του ΚΚΕ από τους εργαζόμενους που κατανοούν πως δεν πρόκειται για "μια από τα ίδια" αλλά για μια ουσιαστική παρέμβαση. Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά και βάζουν "φτερά στα πόδια" των μελών, φίλων και οπαδών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες, καθώς η επίτευξη του στόχου εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές τους προσπάθειες.

Το ΚΚΕ θα είναι πάντα κοντά

Για τα προβλήματα του νοσοκομείου Βόλου συζήτησαν σε περιοδεία τους οι υποψήφιοι του Κόμματος

Κοντά στους εργαζόμενους του νοσοκομείου Βόλου βρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στο Ν. Μαγνησίας Γιάννης Θεωνάς, Νάνος Αποστόλης και Ρέππου Ελένη.Κατά την περιοδεία και στη συζήτηση με τους εργαζόμενους οι υποψήφιοι του ΚΚΕ διαπίστωσαν την ανεπάρκεια των χώρων εργασίας ενώ το νέο υπό κατασκευή κτιριακό συγκρότημα καρκινοβατεί, δεν έχει ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα χρηματοδότησης και με τους σημερινούς ρυθμούς κατασκευής δε θα έχει ολοκληρωθεί πριν 30 χρόνια!

Οπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, αμέσως μετά τις εκλογές θα προωθήσουν το θέμα στη Βουλή προκειμένου να δοθούν χρήματα ώστε σε 3 - 4 χρόνια να ολοκληρωθεί και να δοθεί το κτίριο για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού για να μπορούν να λειτουργούν όλα τα τμήματα ικανοποιητικά. Από την άλλη, διαπιστώνεται ότι σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και στα Κέντρα Υγείας, ιδιαίτερα στα νησιά των Β. Σποράδων και στα περιφερειακά ιατρεία από τα οποία λείπουν χρήσιμες ειδικότητες γιατρών και άλλου νοσηλευτικού προσωπικού.

Στο δικαστικό Μέγαρο Βόλου το ίδιο κλιμάκιο των υποψηφίων του ΚΚΕ, συζήτησε, επίσης, τα σοβαρά προβλήματα λόγω ανεπαρκούς, σχετικά, προσωπικού για να καλύπτονται οι ανάγκες. Οι υποψήφιοι βουλευτές αφού ανέλυσαν τις θέσεις του ΚΚΕαπαντώντας σε πληθώρα ερωτημάτων αποκάλυψαν τις αντιλαϊκές επιδιώξεις των εταίρων του δικομματισμού και κάλεσαν τους εργαζόμενους να ψηφίσουν το ΚΚΕ. Να το αναδείξουν ισχυρό και να εκλέξουν κομμουνιστή βουλευτή στο Ν. Μαγνησίας.

"Οργώνουν" την Πέλλα υποψήφιοι του ΚΚΕ

"Οργώνουν" τα χωριά του Νομού Πέλλας οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, όπου συζητούν με τους αγρότες τις προτάσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση των αγροτικών προβλημάτων. Ενώ δεν ξεχνούν να εκφράσουν τη συμπαράσταση του Κόμματος στους αγωνιζόμενους εργάτες της περιοχής.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην "Ελληνική Υφαντουργία ΑΕ", οι οποίοι βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις, εξέφρασαν οι υποψήφιοι του Κόμματος στο Νομό Πέλλας, Μιχάλης Φουνταλής, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εδεσσας, Αλμωπίας και Ζεγγίνης Λευτέρης και Κουρτέλης Δημήτρης που παραβρέθηκαν σε σύσκεψη του Σωματείου εργαζομένων στην επιχείρηση. Στη σύσκεψη εξετάστηκε το μέλλον της επιχείρησης και η προοπτική του αγώνα των εργαζομένων.

Επίσης, κλιμάκιο της ΝΕ με επικεφαλής την υποψήφια βουλευτή Βούλα Τερζόγλου,επισκέφθηκε τα χωριά της επαρχίας Εδεσσας Γραμματικό και Περαία,ενώ άλλο κλιμάκιο με τον υποψήφιο Παυλίδη Σωκράτη περιόδευσε στα χωριά Ορμα, Λουτράκι, Λυκόστομο, Τσακοί, Χρυσά, Πιπέρια, Σωσάνδρα, Προμάχοι, Γαρέφι, Δωρωθέα, Βορεινό, Νεοχώρι, Μηλιά, Κωστάντια και Ιδα.Τα χωριά Ανυδρο, Λάκκα, Δροσερό, Γυψοχώρι, Τριφύλλι, Καλύβια, Λιπαρό, Αγ. Γεώργιο, Δάφνη και Καλλίπολη επισκέφθηκε άλλο κλιμάκιο με επικεφαλής τον υποψήφιο Λίνα Γιώργο.Οι υποψήφιοι βουλευτές Ν. Πέλλας Ζεγγίνης Λευτέρης και Κουρτέλης Δημήτρης ανέπτυξαν τις θέσεις του ΚΚΕ στα χωριά της επαρχίας Γιαννιτσών Δαμιανό, Λεπτοκαριά, Παραλίμνη, Νέα Πέλλα, Πενταπλάτανος,ενώ περιόδευσαν στις συνοικίες Τσάλι και Μπούτσαβα των Γιαννιτσών.

Στην αντιστασιακή εκδήλωση στα ΣΤΕΝΑ του ΜΟΥΧΑΡΕΜ - ΧΑΝΙ στην ΕΔΕΣΣΑ, για την επέτειο των νικηφόρων μαχών του ΕΛΑΣ ενάντια στους Ιταλο - γερμανούς κατακτητές, θα παραβρεθεί την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος και θα χαιρετίσει στην εκδήλωση, στις 11 πμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ