ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Οι αγρότες ψηφίζουν ΚΚΕ

Με ψηλά το κεφάλι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ περιοδεύουν στα χωριά και συναντούν τις επιδοκιμασίες των αγωνιζόμενων αγροτών, ενώ αγνοούν και αποδοκιμάζουν τους εκπροσώπους του δικομματισμού

Πληθαίνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας που δηλώνουν ότι θα "μαυρίσουν" τα κόμματα που στηρίζουν την εξοντωτική αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά και τα μεγάλα συλλαλητήρια που έγιναν προχτές σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα.

Το παραπάνω επιβεβαιώνεται από τις συζητήσεις που είχαν χτες και προχτές οι υποψήφιοι βουλευτές και τα κλιμάκια του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια περιοδειών σε χωριά του θεσσαλικού κάμπου. Ολο και περισσότεροι αγρότες πλησιάζουν τους κομμουνιστές, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως θα ενισχύσουν το ΚΚΕ. Αλλωστε τα προχτεσινά συλλαλητήρια απέδειξαν για άλλη μία φορά ποιοι στηρίζουν την αγροτιά και παλεύουν για την επίλυση των προβλημάτων της και ποιοι υπονομεύουν τους αγώνες της και την οδηγούν στο ξεκλήρισμα και το μαρασμό. Οι αγρότες καταλαβαίνουν πλέον ότι χωρίς αγώνα δε γίνεται τίποτα και γι' αυτό τονίζουν και ξανατονίζουν πως πρέπει να συνεχίσουν πιο δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους μετά τις 23 Σεπτέμβρη. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι οι αγρότες σε πολλά χωριά γυρίζουν την πλάτη στους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που σπεύδουν τώρα προεκλογικά να ζητήσουν την ψήφο τους.

Στην Καρδίτσα, μετά το μεγάλο συλλαλητήριο, που έγινε προχτές στο κέντρο της πόλης, πληθαίνουν τα μηνύματα που δείχνουν ότι οι εκεί αγρότες θα ψηφίσουν μαζικά το ΚΚΕ, ώστε ο νομός αυτός να βγάλει κομμουνιστή βουλευτή. Στις περιοδείες που πραγματοποιήθηκαν προχτές και χτες το βράδυ σε πολλά χωριά του νομού οι πλατείες και τα καφενεία γέμισαν με αγρότες που ήθελαν να ακούσουν, να ρωτήσουν και να συζητήσουν με τους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ. Σε χωριά όπως όπως το Αγναντερό, Παλαιοκκλήσι, Αγιοι Θεόδωροι, Καρποχώρι, Μάρκου, Κοσκινά και Ψαθοχώρι δεν ήταν λίγοι οι αγρότες που δήλωναν ξεκάθαρα πως αυτή τη φορά θα ψηφίσουν ΚΚΕ. Οπως στο Αγναντερό, για παράδειγμα, όπου στο καφενείο που μίλησε προχτές βράδυ ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας πολλοί από τους παρευρισκόμενους που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τάχτηκαν ανοιχτά υπέρ της ενίσχυσης του ΚΚΕ. Στο ίδιο χωριό οι αγρότες γύρισαν την πλάτη στους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πήγανε εκεί και όπως ειπώθηκε, στο καφενείο τούς υποδέχτηκαν τρεις άνθρωποι. Ο Βαγγέλης Μπούτας είπε στους αγρότες ότι οι κομμουνιστές βουλευτές πηγαίνουν στα χωριά με "ψηλά το κεφάλι", αφού ήταν και θα είναι πάντα στο πλευρό τους. Ανάλογο είναι το κλίμα που επικρατεί και σε πολλά χωριά της Λάρισας. Η αγανάκτηση των αγροτών έχει φτάσει στο απροχώρητο και σε πολλές περιπτώσεις οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ περιδιαβαίνουν μόνοι τους τα χωριά και σε κάποιες άλλες εισπράττουν αποδοκιμασίες. Στα χωριά Ομορφοχώρι, Κυπάρυσσο και Ελευθέριο πολλοί αγρότες είναι οργισμένοι από τη στάση των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και την επιχείρηση υπονόμευσης του αγώνα τους και δηλώνουν στους κομμουνιστές ότι αυτή τη φορά θα ρίξουν "μαύρο" στο δικομματισμό και "κόκκινο" στο ΚΚΕ.

Αισιόδοξα είναι επίσης τα μηνύματα και από το Νομό Τρικάλων. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι των Τρικάλων, στον απόηχο των προχτεσινών συλλαλητηρίων, πλησιάζουν ακόμα πιο μαζικά τους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ και τις περιοδείες των δύο τελευταίων ημερών. Στις συζητήσεις που γίνονται, οι αγροτοκτηνοτρόφοι ζητούν τη συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και επιβραβεύουν την αγωνιστικότητα των κομμουνιστών. Στο χωριό Διάσελο,προχτές βράδυ κατά την περιοδεία του υποψηφίου βουλευτή του ΚΚΕ Μήτσου Πολύζου έγινε μια γόνιμη συζήτηση με τους κτηνοτρόφους που αγωνιούσαν για το μέλλον τους.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ψήφο στο ΚΚΕ κατά του δικομματισμού

Αποδοκιμάζονται υποψήφιοι του δικομματισμού στα χωριά που επισκέπτονται, γιατί δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους να αντισταθούν αποτελεσματικά με ψήφο στο ΚΚΕ

Αποδοκιμάζονται σε πολλά χωριά του Νομού Ηρακλείου οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος, αφού οι κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους αγρότες, αρνούνται να ακούσουν ξανά τις υποσχέσεις τους και τα μεγάλα ψεύτικα λόγια, που τους λένε οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, σε κάθε προεκλογική περίοδο. "Από ποιον δρόμο ήρθες", ρώτησαν πρόσφατα, όπως μάθαμε, οι κάτοικοι του Αντισκαρίου, τον βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργό Δημήτρη Σαρρή,όταν πήγε να τους μιλήσει. "Από αυτόν γύρισε πίσω" του είπαν και τον έδιωξαν!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Αντισκάρι είναι ένα από τα πιο "πράσινα" χωριά της Κρήτης, αφού στις εκλογές του '93 είχε δώσει στο ΠΑΣΟΚ ποσοστό 87%... Σήμερα, οι 700 περίπου κάτοικοι της κοινότητας, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να απέχουν απ' τις κάλπες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πλήρη εγκατάλειψη του τόπου τους απ' τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος Αντισκαρίου, Γιώργος Σμαραγδάκης,οι κάτοικοι είχαν κάνει τις προηγούμενες μέρες συζητήσεις στα καφενεία και είχαν συμφωνήσει σ' αυτόν τον τρόπο αντίδρασης. "Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή μας, που πάντα επιλύονται μέσα στις εκλογές, αλλά μετά... μένουν άλυτα στα συρτάρια των αρμοδίων", λέει ο πρόεδρος και απαριθμεί τα κυριότερα προβλήματα της κοινότητας που έχουν σχέση με την υγεία, την ύδρευση - άρδευση και τους δρόμους. Ζητήματα ζωτικής σημασίας, όπως λέει, για μια περιοχή που παραμένει ζωντανή και που σύντομα θα "σβήσει" αν συνεχιστεί ο εμπαιγμός... Ο εμπαιγμός είναι ολοφάνερος, αφού π.χ. ο δρόμος που χαράχτηκε για να ενώσει τις απόμακρες Κοινότητες Πλώρας - Αγίου Κυρίλλου - Αντισκαρίου- Πλατιά Περάματα, συνολικού μήκους 30 περίπου χιλιομέτρων, παραμένει στα χαρτιά. Σε 14 χρόνια κατασκευάστηκε δρόμος μήκους μόλις 13 χιλιομέτρων!

Να σημειωθεί πως παρόμοια επεισόδια σε βάρος κυβερνητικών υποψηφίων, έχουν γίνει, επίσης, στα χωριά του Ηρακλείου Αβδού, Εμπάρο, Βιάννο και σε πολλές κοινότητες της Μεσσαράς, όπου οι χωματερές που ανοίχτηκαν μέχρι σήμερα, για το "θάψιμο" του ιδρώτα των παραγωγών, παραμένουν ανοιχτές.

ΚΚΕ:"Λάθος η αποχή"

Αντίθετα από τους κυβερνητικούς υποψηφίους, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ είναι ευπρόσδεκτοι όποια χωριά κι αν επισκέπτονται. Οι κομμουνιστές, με θέσεις ξεκάθαρες και με ψηλά το κεφάλι, γιατί πάντα βρέθηκαν στο πλευρό των αγροτών και των κατοίκων της περιοχής, συνεχίζουν τις περιοδείες τους στην ύπαιθρο και συζητούν με τους αγρότες στα καφενεία και τις γειτονιές για τα προβλήματά τους. Οσον αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με τη στάση των κατοίκων του χωριού Αντισκάρι, ο γραμματέας της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανόλης Συντυχάκης, μιλώντας στο "Ρ", χαρακτηρίζει την αποχή από τις κάλπες ως "απρόσφορο τρόπο" για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους οι κάτοικοι του χωριού. Ο Μανόλης Συντυχάκης καλεί τους κατοίκους του Αντισκαρίου, να σκεφτούν σοβαρά τη στάση που θα τηρήσουν σ' αυτές τις εκλογές. "Με το να ρίξουν λευκό ή άκυρο", τονίζει ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, "στην πραγματικότητα ενισχύουν τον δικομματισμό. Αντικειμενικά, επιτρέπουν τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής για την οποία διαμαρτύρονται. Αν, πραγματικά, θέλουν να δώσουν μήνυμα αντίστασης σ' αυτή την πολιτική, δεν έχουν παρά να ψηφίσουν ΚΚΕ. Το κόμμα, δηλαδή, που όλα αυτά τα χρόνια, ήταν και παραμένει στο πλάι των αγροτών και όλων των εργαζομένων και παλεύει μαζί τους για τη λύση των προβλημάτων τους".

"Θα δουλεύετε για ένα κομμάτι ψωμί"

Στις αφετηρίες των λεωφορείων στα Λιόσια, το Μενίδι και την Πετρούπολη περιόδευσαν χτες και συζήτησαν με τους οδηγούς, ο Δ. Κουμπούρης και ο Χρ. Σταμούλος

- Θέλουμε την ψήφο σας στο ΚΚΕ.

- Θα την έχετε, εργάτες είμαστε.

Ηταν ένας από τους πολλούς διαλόγους που είχε χτες ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Αττική, Δήμος Κουμπούρης, με εργαζόμενους - οδηγούς λεωφορείων του ΟΑΣΑ. Ο βουλευτής του ΚΚΕ μαζί με το το μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων του ΟΑΣΑ, Χρήστο Σταμούλο και υποψήφιο βουλευτή στη Β Αθήνας, περιόδευσαν σε αφετηρίες των λεωφορείων στα Λιόσια, στο Μενίδι και την Πετρούπολη, μίλησαν με τους εργαζόμενους και τους μοίρασαν φυλλάδια με τις θέσεις του ΚΚΕ. Η σημερινή κατάσταση που βρίσκονται οι αστικές συγκοινωνίες στην Αττική, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί ως εργαζόμενοι, ήταν αυτά που επικρατούσαν στις συζητήσεις που έγιναν.

Οι εργαζόμενοι συνδύαζαν στις κουβέντες τους το εργασιακό τους μέλλον με αυτό των αστικών συγκοινωνιών, που θέλει να ιδιωτικοποιήσει η κυβέρνηση Σημίτη, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα 90 δισ. έλλειμμα που έχει ο ΟΑΣΑ από το 1993, η έλλειψη οδηγών και ανταλλακτικών για τα λεωφορεία, είναι κάποια από τα πιο βασικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ίδια η κυβέρνηση και που κάνει τους εργαζόμενους να ανησυχούν.

"Δε φοβάμαι την ιδιωτικοποίηση αλλά την ανεργία", είπε ένας εργαζόμενος. "Υπολογίζουμε ότι μέχρι το 2000 η ανεργία θα φτάσει το 25%, πράγμα που σημαίνει ότι θα σας κάνουν να εργάζεστε για ένα κομμάτι ψωμί, ενώ η σύνταξη θα γίνει προνοιακό βοήθημα", του απάντησε Ο Δήμος Κουμπούρης.

"Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε να ιδιωτικοποιήσει τις αστικές συγκοινωνίες, δε θα δημιουργούσε 90 δισ. έλλειμμα και θα έκανε τα τρία χρόνια που πέρασαν τον δημόσιο ενιαίο φορέα. Γι' αυτό δε φτάνει να κάνουμε αγώνες, όπως αυτόν του 1993, αλλά πρέπει και να τον περιφρουρούμε", έλεγε ο Χ. Σταμούλος στους συναδέλφους του.

"Ο μισθός μου είναι 240.000 δραχμές και τα έξοδα που έχουν τα παιδιά μου είναι 200.000 και αναγκάζομαι να δουλεύω υπερωρίες", είπε κάποιος άλλος εργαζόμενος. "Μετά τις εκλογές να περιμένεις και νέα επίθεση στους εργαζόμενους από την κυβέρνηση Σημίτη, γι' αυτό σήμερα που έχετε τη δύναμη στα χέρια σας πρέπει να ενισχύσετε το ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που σας στηρίζει", απάντησε ο Δ. Κουμπούρης.

- Πώς βλέπεις τα πράγματα Κώστα;

- Σκούρα.

- Ευκαιρία λοιπόν να τα κάνουμε κόκκινα.

ΚΕΡΚΥΡΑ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Παιδεία και εργαζόμενοι πάνε μαζί

Ο υποψήφιος βουλευτής Κέρκυρας Θ. Γουλής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Κοντά στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο βρέθηκε μια ακόμα φορά το ΚΚΕ με την ευκαιρία των εκλογών. Ο υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στην Κέρκυρα Θεόδωρος Γουλής επισκέφτηκε το πανεπιστήμιο και περιόδευσε στα τμήματα Μετάφρασης και Διερμηνείας και Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας. Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους του ιδρύματος - διοικητικούς υπαλλήλους, και διδάσκοντες - οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στα σοβαρά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως και στα προβλήματα της παιδείας. Ειδικότερα αναφέρθηκαν στις οχτάμηνες και εξάμηνες εποχιακές συμβάσεις εργασίας που δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας τόσο για το ασφαλιστικό των εργαζομένων όσο και για το μέλλον του ίδιου του πανεπιστημίου, καθώς οδηγείται σε υποβάθμιση λόγω των πολιτικών του δικομματισμού κατά της παιδείας.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας Ι. Μάζη και του προέδρου του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων Κ. Καλόγερου πως το ΚΚΕ με τις δυνάμεις που είχε ήταν πάντα στο πλευρό του Ιόνιου Πανεπιστημίου και των εκεί εργαζομένων όλο το χρόνο με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ψευδεπίγραφης "Ιονίου Ακαδημίας". Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ιδιωτικοποίησης που προωθείται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ο Ι. Μάζης εξήγησε πως το τρίπτυχο που οδηγεί προς τα εκεί είναι: Ο οικονομικός στραγγαλισμός της δημόσιας παιδείας, η δυσφήμηση της δημόσιας ανώτατης παιδείας, μέσω των ΜΜΕ κτλ. και τέλος, το κλείσιμο δημόσιων ιδρυμάτων, ενώ ιδρύονται ιδιωτικά...

Στη Ζάκυνθο

Να ψηφίσουν ΚΚΕ για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους απέναντι στην καταστροφική πολιτική των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κάλεσαν τους ΕΒΕ οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στη Ζάκυνθο, οι οποίοι περιόδευσαν στα καταστήματα της πόλης. Η ψήφος στα άλλα μικρότερα κόμματα της ΠΟΛ. ΑΝ., ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ δεν εκφράζει την αγανάκτηση, γιατί και τα κόμματα αυτά έχουν αποδεχτεί την "ελεύθερη αγορά" της ασυδοσίας για τις πολυεθνικές και υποστηρίζουν την ίδια πολιτική και τις δεσμεύσεις που υλοποιούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. "Στα κόμματα που σας οδηγούν στο λουκέτο απαντήστε με ψήφο αντεπίθεσης στο ΚΚΕ για πιο ενισχυμένο και δυνατό λαϊκό κίνημα και κίνημα των ΕΒΕ", τόνισαν.

Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Υποστήριξη αντιστασιακών στο ΚΚΕ

Στα γραφεία του Κόμματος στα Γιάννενα και μέσα σε αγωνιστική ατμόσφαιρα που θύμιζε... συνεδρίαση μάχης, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ πραγματοποίησαν σύσκεψη που κατέληξε σε συγκρότηση Επιτροπής Στήριξης του ΚΚΕ.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε από το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ ο Δ. Μπάφας και το αντίστοιχο ΔΣ της περιοχής Ηπείρου Κέρκυρας Λευκάδας. Οι αντιστασιακοί κατήγγειλαν με οργή τον εμπαιγμό της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις αντιστασιακές συντάξεις και γενικότερα την άρνηση ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Οι αντιστασιακοί καλούν τους αγωνιστές να μη δώσουν "ούτε μισή ψήφο" σ' αυτούς που τους εμπαίζουν. Αποφάσισαν να συγκροτήσουν στα μεγάλα κεφαλοχώρια σ' όλη την περιοχή Επιτροπές Στήριξης του ΚΚΕ. Να αγωνιστούν για να πείσουν τους αγωνιστές της Αντίστασης, ανεξάρτητα από πολιτικές ή ιδεολογικές διαφωνίες τους, να ενισχύσουν το ΚΚΕ, που εγγυάται την πάλη ενάντια στη λιτότητα και την πολιτική ξεπουλήματος της χώρας, την υποτέλεια και το συμβιβασμό. Το κόμμα που ασυμβίβαστα αγωνίζεται για την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία.

Ολοι οι αγωνιστές δεσμεύτηκαν να στρατευτούν στο πλάι των Κομματικών Οργανώσεων και να δώσουν περήφανα τη μάχη της ψήφου, έτσι ώστε η επόμενη μέρα των εκλογών να βρει το ΚΚΕ να παλεύει τα προβλήματα του λαού μας από καλύτερες θέσεις και μέσα από τη Βουλή.

"Από τη δική μας περιοχή και με τη συνεισφορά μας στον εκλογικό αγώνα μπορούμε να στείλουμε ακόμα ένα ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ", επισήμαναν και εξέφρασαν την απόφασή τους να εντείνουν την προεκλογική δουλιά υπέρ του ΚΚΕ. Στο τέλος υπέγραψαν κείμενο υποστήριξης των συνδυασμών του ΚΚΕ κάτω από το οποίο συγκεντρώνονται όλο και περισσότερες υπογραφές. Με το τέλος της σύσκεψης υπέγραψαν οι αγωνιστές: Πολυχρόνης Βάης, Λίτσα Βάη, Ιωάννης Ρίζος, Αναστάσιος Ζέρβας, Στέφος Ανδρέας, Κ. Γεωργούλης, Π. Μαυρογιώργος, Δ. Διαμάντης, Δ. και Σωτ. Νταρλαμήτσος, Χ. Δημητριάδης, Σωτ. Μπέσιος, Παν. Μαυρογιώργος, Ανδροκ. Γκέλιας, Νίκος Τσίντζος, Σωτ. Μπελεβέντης, Αλεξ. Λάμπρου, Θαν. Παρηγορίτσας, Γιάννης Μαβίδης, Κ. Π. Βλάχος, Παπαϊωάννου Ανδρέας, Σωτ. Ράτσικας, Κ. Πήλος, Μήτσος Ζώης, Σπύρος Ζώης, Ιωάννης Μπελίτσης, Στυλιανός Δημήτριος, Γεώργιος Τσιόλκας και Βαταβάλης.

Συνθήκη της απόκλισης

Οταν τον Αύγουστο του 1992 η ελληνική Βουλή συζητούσε την αποδοχή ή μη της Ευρωπαϊκής Συνθήκης (Μάαστριχτ), δε βρέθηκε κάποιος από τους υποστηρικτές αυτής της Συνθήκης να επισημάνει το συγκεκριμένο περιεχόμενο της νέας εποχής που καλούνταν να προσχωρήσει κι η Ελλάδα. Και ήταν τόσοι πολλοί..! Σχεδόν το σύνολο των βουλευτών πλην των επτά "Λακεδαιμονίων" του ΚΚΕ. Τι υπαγόρευσε εκείνη τη στάση αποδοχής; Αγνοια του περιεχομένου της; Πολιτική ανεπάρκεια; Φόβος απώλειας του βουλευτικού αξιώματος; Συνειδητή υποταγή σε ξένα κέντρα; Δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν έχει αποκαλυφθεί το ακριβές των απαντήσεων διότι, όλοι αυτοί οι κύριοι φροντίζουν να αποφεύγουν επιμελώς κάθε ουσιαστική συζήτηση για εκείνο το ολίσθημά τους.

Αντίθετη προς αυτή την αμετροέπεια ήταν η στάση των επτά μόλις βουλευτών του ΚΚΕ που τόλμησαν να πάνε κόντρα σε εκείνη την πλαστή ευωχία και να δηλώσουν "όχι" στη Συνθήκη.

Τα άλλα κόμματα μέσω των βουλευτών τους είπαν πεισματικά κι άνευ όρων και προϋποθέσεων "ναι σε όλα", οι δουλοπρεπείς. Επραξαν όμως και κάτι πιότερο απρεπές. Αρνήθηκαν ακόμα και το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να αποφανθεί με Δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη της Συνθήκης. Από τον Αύγουστο του 1992 έτρεξε πολύ νερό στο πολιτικό αυλάκι της Ελλάδας. Οι αποφάσεις του ανεξέλεγκτου Διευθυντηρίου των Βρυξελλών έγιναν βρόχος στο λαιμό της εργαζόμενης Ελλάδας. Εργάτες, αγρότες, μικρο - μεσαίοι, εργαζόμενοι και σπουδάζουσα νεολαία, βρίσκονται στην κλίνη του Προκρούστη. Ενας κοσμοπολίτικος γκρίζος κουρνιαχτός σκεπάζει τον ουρανό της Ελλάδας απειλώντας αυτή την ίδια τη ζωή των παιδιών της. Και, να! Στις συνθήκες της τωρινής καταχνιάς και της επερχόμενης αντάρας, οι "δουλοπρεπείς" της Συνθήκης και της υποταγής, προσπαθούν να δικαιολογήσουν κάθε αντιλαϊκό μέτρο λέγοντας, "μα, είναι εντολή των Βρυξελλών".

Τότε γιατί κύριοι την ψηφίσατε και γιατί δεν την αρνείστε την υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Συνθήκη της; Εδώ, σιωπή..! Η κατάληξη αυτής της τραγικής πορείας είναι η λεγόμενη Οικονομική και Νομισματική "σύγκλιση" της Ελλάδας προς τα στάνταρ των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η λέξη "σύγκλιση" θεωρείται σαν το μαγικό χαλί που θα φέρει την Ελλάδα, περίπου, στη γη των Μακάρων. Είναι η λέξη του συρμού προκειμένου να δικαιολογηθούν αντιλαϊκά μέτρα. Αυτό γίνεται τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι η "σύγκλιση" της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πλήρως ανέφικτη. Αυτή τη στιγμή στα ισχυρά επιτελεία των Βρυξελλών επικρατεί μια εντελώς θολή και ρευστή αντίληψη περί συγκλίσεων. Αυτό προκύπτει από τα εντελώς διαφορετικά οικονομικά επίπεδα των κρατών - μελών της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ανυπέρβλητων ανταγωνισμών τους. Αυτό το γνωρίζουν όλα τα πολιτικά επιτελεία των κομμάτων που ψήφισαν και στηρίζουν τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κι αναρωτιέται ο ανυποψίαστος πολίτης: Καλά, τότε γιατί μας την πασάρουν; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση συνδέεται άρρηκτα με την αρχική ερώτηση: Γιατί ψήφισαν τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Από πολιτική ανεπάρκεια ή από αίσθηση συνειδητής υποταγής; Ασφαλώς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την άβυσσο της ψυχής του ανθρώπου, ούτε τις προθέσεις του. Ομως, μπορούμε να πούμε ότι τέτοιες αποφάσεις εκπορεύονται από αντικειμενικές δεσμεύσεις και εξυπηρετούν αντικειμενικά, αντιλαϊκά συμφέροντα. Αυτό λέει πολλά...

Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΓΓ της Αδέσμευτης Κίνησης Ειρήνης (ΑΚΕ)

Προεκλογικές εκδηλώσεις αντιστασιακών

- Σήμερα στις 7 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση αντιστασιακών στα γραφεία του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ στην Καλλιθέα με ομιλητή τον Ν. Τερζόγλου.

Η Επιτροπή Γυναικών της ΠΕΑΕΑ καλεί κάθε αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και κάθε προοδευτική γυναίκα σε συγκέντρωση - σύσκεψη, με θέμα τις εκλογές τη Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, 4ος όροφος).

- Την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη θα γίνει συγκέντρωση στο Μαρούσι (Μιλτιάδου 4). Θα μιλήσει ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Τερζόγλου.

- Οι Επιτροπές Στήριξης του ΚΚΕ των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης της Α και Β περιφέρειας Πειραιά καλούν τους αντιστασιακούς και τους φίλους της Αντίστασης τη Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη στις 10 το πρωί στον κινηματογράφο "ΧΑΪ - ΛΑΪΦ" (πλ. Κοραή). Θα μιλήσουν οι Σπ. Χαλβατζής και Γερ. Αραβανής.

- Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων καλεί τα μέλη του σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. στα γραφεία του παραρτήματος (Μακρυνίτσας 18).

- Την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Γέρακα - Αγ. Παρασκευής (Σουλίου 52) θα γίνει σύσκεψη, με θέμα: "Οι εκλογές και η δημιουργία Επιτροπής Στήριξης του ΚΚΕ.

- Την Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Δάφνης καλεί τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους και του φιλικού τους περιβάλλοντος σε συγκέντρωση που θα γίνει στα γραφεία του Παραρτήματος, Ελευθερίου Βενιζέλου 25, στη Δάφνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ