ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1939, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο, φοίτησε στη σχολή Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων του ΕΜΠ και πήρε ενεργά μέρος στους φοιτητικούς αγώνες του. Εντάχθηκε στη νεολαία της ΕΔΑ και στη συνέχεια στη Ν. Λαμπράκη, όπου και παρέμεινε μέχρι τη διάλυσή της. Το 1978 εκλέγεται ΓΓ της Ενωσης Σιδ/χνων Πειραιά. Επίσης ΓΓ στην ΠΠΒ Μετάλλου και ΓΓ της ΟΒΣ Πειραιά. Γίνεται μέλος του 100μελούς ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ. Το 1983 εκλέγεται Α Αντιπρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελ. Πειραιά.

Το 1984 εκλέγεται πρόεδρος της ΟΒΣ Πειραιά και αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου εκλέγεται ΓΓ της ΓΣΕΒΕΕ. Το 1988 με την εφαρμογή του Ν.1712/87, εκλέγεται Πρόεδρος από το Συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ. Την περίοδο 1989 - 1990 διετέλεσε Αντιπρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ. Από το 1989ως το 1992 Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Επίσης είναι μέλος του Προεδρείου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) της ΕΟΚ. Μέλος του ΚΚΕ από το 1977.

ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος

Γεννήθηκε το 1954 στην Πελασγία Φθιώτιδας, από οικογένεια εργατών. Από το 1980 είναι ενταγμένος στις γραμμές του ΚΚΕ, ενώ το 1991 εκλέχθηκε στην ΚΕ του Κόμματος. Το 1981, όντας εργαζόμενος στην εταιρία "Πειραϊκή - Πατραϊκή" εκλέγεται στη διοίκηση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών, ενώ δύο χρόνια αργότερα εκλέγεται στη θέση του αντιπροέδρου του συνδικάτου. Το 1986 ο Θ. Ευθυμίου εκλέγεται μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών, καθώς και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Το 1993 αποφασίζεται η ένωση των Ομοσπονδιών Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος και ο Θ. Ευθυμίου εκλέγεται - και παραμένει μέχρι σήμερα - πρόεδρος της ενοποιημένης πλέον ΟΕΚΙΔΕ. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Γενικός γραμματέας ΓΣΕΕ

Γεννήθηκε το 1950 και κατάγεται από τη Σκύρο, προερχόμενος από αγροτική οικογένεια. Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συμμετείχε ενεργά στα γεγονότα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί. Στη συνέχεια αναπτύσσει, εργαζόμενος σε ιδιωτικές εταιρίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνδικαλιστική δραστηριότητα. Το 1976 εκλέγεται μέλος στη διοίκηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων της Αθήνας, ενώ το 1983 θα εκλεγεί στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και θα αναλάβει αργότερα τη θέση του Οργανωτικού Γραμματέα. Το 1985 εκλέγεται πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Το 1992 εκλέγεται γραμματέας της ΕΣΑΚ και παράλληλα στη διοίκηση της ΓΣΕΕ. Το 1994 εκλέγεται γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ. Στις γραμμές του ΚΚΕ, εντάσσεται το 1975. Ηταν μέλος του Γραφείου Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ και από το 13ο Συνέδριο εκλέγεται μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

ΘΩΜΑΔΑΚΗ ΜΑΡΙΚΑ

Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθήνας

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Πτυχιούχος του τμήματος Ιστορικού - Αρχαιολογικού και Γαλλικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΑΘήνας. Πραγματοποίησε έρευνα στη Σορβόνη στο γνωστικό αντικείμενο της Σημειολογίας του Θεάτρου και της Θεατρολογίας, για να ανακηρυχτεί στη συνέχεια αριστούχος διδάκτορας στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1981 διδάσκει στο τμήμα Γαλλικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθήνας, λογοτεχνία, μεσαιωνικό θέατρο 17ου και 20ού αιώνα, καθώς και σημειολογία του Θεάτρου. Πολυάριθμα άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι μέλος της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, της Εταιρείας Φιλοσοφικών Μελετών, της Εταιρείας Συγκριτικής Φιλολογίας του Καϊρου, ενώ συνεργάζεται με το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος της Ιταλίας. Το 1989 ίδρυσε και έκτοτε διευθύνει το Κέντρο Σημειολογίας Θεάτρου.

ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ

Επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας. Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ

Γεννήθηκε το 1932 στο Παλαιοχώρι Ηλείας, από αγροτική οικογένεια. Φοίτησε στη Σχολή Μηχανικών "Ο Προμηθέας" και εργάστηκε ως Α μηχανικός στο Εμπορικό Ναυτικό. Ανέπτυξε σημαντική συνδικαλιστική δράση στο χώρο του, με αποτέλεσμα από το 1978 έως και το 1984 να εκλέγεται συνεχώς πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. Παράλληλα διατέλεσε μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Σήμερα είναι μέλος της διοίκησης του ΝΑΤ για δεύτερη φορά. Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1958. Είναι πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Πειραιά, καθώς και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

ΜΕΡΑΚΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Γεννήθηκε το 1932 στην Καλαμάτα. Το 1975 εξελέγη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, στο οποίο στη συνέχεια εξελέγη πρύτανης το 1981. Από το 1990, ύστερα από μετάκληση, διδάσκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ την τελευταία διετία εκλέγεται πρόεδρος του εν λόγω τμήματος. Ο Μιχάλης Μερακλής είναι πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών.

ΚΚΕ
Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Από ανθρώπους που η πολυετής προσφορά τους, τους καταξίωσε στους αγώνες της εργατικής τάξης, στο χώρο της έρευνας και της επιστήμης, καθώς και στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, απαρτίζεται το Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ, του οποίου επικεφαλής έχει τεθεί ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος, Χαρίλαος Φλωράκης.

Ο "Ρ" σήμερα παρουσιάζει το Ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σε μια περίοδο που φαντάζει ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη υπερψήφισης του ΚΚΕ, η ανάγκη της ακόμα μεγαλύτερης ενίσχυσης από το λαό, του μόνου κόμματος που κάνει λόγο για την ανάγκη μιας άλλης πορείας του τόπου με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων, για επιστήμη στην υπηρεσία του λαού, για έναν άλλον πολιτισμό, που θα στηρίζεται στις πραγματικά ανθρώπινες αξίες...

2ΒΑΝΔΗΣ ΤΙΤΟΣ

Ηθοποιός

Από τα νεανικά του χρόνια ήρθε σε επαφή με τις ιδέες του ΚΚΕ. Ηταν από τα πρωταγωνιστικά στελέχη του ΕΑΜικού θιάσου Νέων Ηθοποιών. Σπούδασε υποκριτική και στη συνέχεια ακολούθησε την καριέρα του ηθοποιού (κινηματογράφος και θέατρο) στην Ελλάδα αλλά και στην Αμερική. Εχει ενεργό συμμετοχή στο κίνημα ειρήνης μέσω της Κίνησης Διανοούμενων και Καλλιτεχνών για την Ειρήνη και τον Πολιτισμό, της οποίας υπήρξε πρόεδρος. Ο Τίτος Βανδής έχει διδάξει υποκριτική σε δραματικές σχολές, ενώ διατέλεσε και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολύμπου.

ΛΟΥΓΓΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

Καθηγητής, διευθυντής ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Είναι διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών από το 1994, ενώ εργάζεται στο ίδρυμα από το 1975. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας το 1967. Στη συνέχεια, το 1972, ανακηρύχτηκε διδάκτορας Πανεπιστημίου Παρισιού. Μετά από πρόσκληση δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης το 1992. Εχει πλούσιο συγγραφικό έργο, εφόσον έχει γράψει έξι βιβλία και περισσότερες από εξήντα εργασίες σε ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά, σχετικά με τη μεσαιωνική ιστορία.

ΝΙΚΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Διεθνής διαιτητής ποδοσφαίρου

Γεννήθηκε το 1953 στο Αγρίνιο, όπου η οικογένειά του διατηρούσε μαγαζί. Από πολύ νέος ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, παίζοντας στην ομάδα μπάσκετ της περιοχής του. Το 1973 αποφασίζει να ασχοληθεί με τη διαιτησία του ποδοσφαίρου όπου καθιερώνεται. Το 1983 διαιτητεύει για πρώτη φορά σε αγώνες της Α' Εθνικής κατηγορίας για να εξελιχθεί στη συνέχεια σε διεθνή διαιτητή. Ο Βασίλης Νικάκης από τα γυμνασιακά του χρόνια εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ. Είναι παντρεμένος κι έχει ένα παιδί.

ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

Ηθοποιός

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης από οικογένεια αριστερών. Σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου του Χαρατσάρη. Αποφοίτησε το 1973 και εργάζεται από τότε στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Υπήρξε μέλος περιφερειακών θιάσων και εταιριών του ΣΕΗ. Από το 1983 μέχρι το 1987 είχε στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον Αντώνη Ξένο το Καφεθέατρο "Αντιγονίδων 13" με πολιτιστική προσφορά στην περιοχή. Από το 1987 ζει μόνιμα στην Αθήνα, όπου και εργάζεται.

ΒΑΡΛΑΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ζωγράφος

Γεννήθηκε στην Πάρο το 1922. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και μετά στο Παρίσι στην Ecole Nationale Superieure des Beaux - Arts και στο College Technique Estienne. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Στην κατοχή μπήκε στην Αντίσταση σαν ΕΠΟΝίτης. Κατά τη διάρκεια της χούντας ήταν ο μοναδικός από τους 80 καλλιτέχνες και ανθρώπους του Πνεύματος που αρνήθηκε τη "χορηγία" - εξαγορά της χούντας. Τιμήθηκε κατά καιρούς για το έργο του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πολλά βραβεία και επαίνους. Είναι μέλος του ΚΚΕ από το 1942 έως σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ