ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση και στα εργολαβικά σκλαβοπάζαρα

Να μην αρχίσει το "ξήλωμα του μανικιού" στα ΕΛΔΑ, τόνισαν χτες οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στο υπόλοιπο Αττικής, Δ. Κουμπούρης και Βάσω Λιάκου, που περιόδευσαν στα διυλιστήρια και συνομίλησαν με τους εργαζόμενους

Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την ιδιωτικοποίηση (ή όπως αλλιώς το ονομάζουν) των Ελληνικών Διυλιστηρίων Ασπροπύργου (ΕΛΔΑ) και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της πιο παραγωγικής μονάδας στην Ελλάδα, εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ στην Αττική, Δήμο Κουμπούρη και Βάσω Λιάκου,κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας τους στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, όπου τους επιφυλάχτηκε θερμή υποδοχή.

Οι υποψήφιοι βουλευτές συναντήθηκαν το πρωί με το σωματείο των εργαζομένων του διυλιστηρίου και συζήτησαν για τα προβλήματά τους. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου Μιχάλης Γεωργάκης το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι τα σχέδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για ιδιωτικοποίηση ή μετοχοποίηση, όπως την ονομάζει η ίδια, των ΕΛΔΑ. Το σωματείο των εργαζομένων έχει εκφράσει την αντίθεσή του εδώ και πολύ καιρό στα σχέδια αυτά με τεκμηριωμένες θέσεις.

Ενα άλλο πρόβλημα αλλά και πάγιο αίτημα των εργαζομένων είναι η μείωση του ορίου ηλικίας των ανθρώπων που εργάζονται στα διυλιστήρια, καθώς οι ρύποι που εισπνέουν καθημερινά έχει σαν αποτέλεσμα αρκετοί εργαζόμενοι να μην προλαβαίνουν να πάρουν σύνταξη.

Εργολαβικά σκλαβοπάζαρα

Ενα ακόμα σημαντικό ζήτημα, που τα επόμενα χρόνια και σε συνδυασμό με τα σχέδια ιδιωτικοποίησης θα γίνει περισσότερο ορατό είναι η έλλειψη προσωπικού και οι εργολάβοι, που αναλαμβάνουν να καλύψουν αυτό το κενό. Οπως τονίστηκε στους υποψήφιους βουλευτές, με το καθεστώς των εργολάβων υπάρχει ένα πραγματικό "σκλαβοπάζαρο", καθώς προσλαμβάνουν εργάτες με κριτήριο το "πόσο σκύβουν το κεφάλι" και όχι τις γνώσεις που έχουν. Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα εργολαβικά απολογιστικά, δαπανήθηκε 1 δισ. δραχμές σε εργολάβους αντί να γίνουν, όπως ζητάει το σωματείο, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Το πρόβλημα όμως παραμένει, καθώς προσλήψεις μπορούν να γίνουν μόνο μέσω του ΑΣΕΠ. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σωματείου, η κατάσταση αυτή έχει αναγκάσει τους εργαζόμενους τα τελευταία δέκα χρόνια να ξεχάσουν τι σημαίνει οκτάωρο. Ο πρώην πρόεδρος του σωματείου Ν. Ορφανός,προβλέπει μάλιστα ότι εάν συνεχιστεί αυτό το καθεστώς με τους εργολάβους, σε τρία με πέντε χρόνια θα προχωρήσουν και σε άλλους τομείς, με αποτέλεσμα το μόνιμο προσωπικό να περιοριστεί σημαντικά.

Οι υποψήφιοι βουλευτές συναντήθηκαν και με το γενικό διευθυντή του διυλιστηρίου Κώστα Λαμνάτο,ο οποίος σε ερώτηση του Δ. Κουμπούρη, εάν τα ΕΛΔΑ μπορούν να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν κάτω από δημόσιο έλεγχο απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει άνετα. Συνεχίζοντας τόνισε ότι εάν μάλιστα γίνουν και κατάλληλες επενδύσεις τα διυλιστήρια έχουν μέλλον όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Το ξήλωμα του μανικιού!

Ο Δ. Κουμπούρης απαντώντας πάνω στα προβλήματα τόνισε ότι κυρίαρχο ζήτημα αυτή την εποχή είναι το ιδιοκτησιακό. "Το ΚΚΕ, είναι σταθερό στη θέση του να μην πάει ούτε μία μετοχή σε ιδιώτες, γιατί έτσι αρχίζει και "ξηλώνεται το μανίκι". Τα ΕΛΔΑ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη, ενέργεια, οικονομία και την άμυνα της χώρας. Πιστεύουμε ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να παραμείνουν και να λύσουν τα προβλήματα που τους δημιούργησαν" είπε ο Δ. Κουμπούρης. Αναφερόμενος στο πρόβλημα με τους εργολάβους δήλωσε τη διαφωνία του και συμφώνησε με το σωματείο ότι πρέπει να γίνουν μόνιμες προσλήψεις.

Από τη μεριά της η Β. Λιάκου, αναφερόμενη στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, τόνισε ότι τα μέτρα που παίρνονται δεν αρκούν για τη σωστή περιφρούρηση της υγείας τους από τους ρύπους που προσλαμβάνει ο οργανισμός τους. Επίσης αναφερόμενη στο όριο ηλικίας είπε, ότι πρέπει να μειωθεί για να προλαβαίνουν οι εργαζόμενοι να χαίρονται τη σύνταξή τους και την οικογένειά τους και όχι να τους παίρνουν με το φορείο.

Στα καρφιά και στα αναμμένα κάρβουνα...

Στη συνέχεια οι υποψήφιοι βουλευτές περιόδευσαν στο λογιστήριο, το ηλεκτρονικό κεντρικό κοντρόλ, που ελέγχει όλες τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων και στο τμήμα συντήρησης των μηχανημάτων. Μιλώντας σε συγκέντρωση των εργαζομένων ο Δ. Κουμπούρης τους κάλεσε να ενισχύσουν το ΚΚΕ, όχι για να τους λύσει τα προβλήματα, αλλά για να αγωνιστούν μαζί ενάντια στα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

"Εμείς είμαστε και τις 365 ημέρες δίπλα σας γι' αυτό και δε φοβόμαστε τις εκλογές. Ο προεκλογικός αγώνας δεν πρέπει να γίνεται μέσα από τις τηλεοράσεις. Εμείς θα κάνουμε ζωντανό προεκλογικό αγώνα μέσα στα εργοστάσια στα γιαπιά, στα σπίτια θα συζητήσουμε με τους εργαζόμενους και απαιτούμε όχι μόνο να μας ψηφίσουν αλλά και να μας ελέγχουν και να μας ρωτάνε. Δε συμφωνούμε με τον αγώνα των "σαλονιών", γιατί ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι κάθονται στα καρφιά και στα αναμμένα κάρβουνα και εκεί θα πάμε να μιλήσουμε" είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Κουμπούρης.


Ο πολιτισμός έχει αντίπαλο!
  • Ξεπερνούν τον εαυτό τους οι άνθρωποι που τον υπηρετούν
  • Περιοδεία του Ορ. Κολοζώφ σε αρχαιολογικούς χώρους και Εφορείες Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ

Στους αρχαιολογικούς χώρους και στις Εφορείες Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, περιόδευσε, χτες, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ.Εκεί που ο πολιτισμός ανασκάπτεται, συντηρείται και αναστηλώνεται με μόνο σύμμαχο ανθρώπους που συνήθως ξεπερνούν τον εαυτό τους. Αντίθετα οι κυβερνήσεις αδυνατούν και δε θέλουν να ξεπεράσουν τόσο το παρελθόν όσο και τις κοινοτικές οδηγίες. Εκεί, λοιπόν, ο πολιτισμός έχει αντίπαλο: τους μισθούς πείνας,την κρατική αδιαφορία - όπως στο ετοιμόρροπο κτίριο της Διεύθυνσης Συντήρησης στην Πλάκα, την κρατική αναλγησία - όπως στα στοιβαγμένα ευρήματα της Ιεράς Οδού, που βρίσκονται στο χώρο που ανασκάπτεται από την Γ ΕΠΚΑ δίπλα από το Λαϊκό Μουσείο, την κυβερνητική ασυνεννοησία - όπως στη δυσκαμψία ροής των χρημάτων για τα έργα στην Ακρόπολη.

"Πώς τα καταφέρνετε με τα αιτήματά σας;" ρώτησε ο Ορέστης Κολοζώφ τους συντηρητές στο χώρο ανασκαφής της Γ ΕΠΚΑ. "Με φωνές, απάντησαν, και με πολλά έγγραφα...".Η συζήτηση ξεκίνησε παίρνοντας το λόγο ο Ορέστης Κολοζώφ. Η αλήθεια είναι πως, αυτή τη φορά, η δυσαρέσκεια του κόσμου εκδηλώνεται με μεγάλες στιγμές σιωπής... Καμιά φορά είναι και ο φόβος. Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ το επισήμανε λέγοντας: "η πεποίθηση πως "όλοι το ίδιο είναι" είναι μια έκφραση δυσαρέσκειας και καθόλου αδιαφορίας. Ψήφοι, όμως, όπως το λευκό, το άκυρο ή γενικά στα μικρά κόμματα δε χτυπάνε την πηγή των προβλημάτων, που είναι οι δεσμεύσεις που έχει πάρει η χώρα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση".Οι εργαζόμενοι στα μνημεία γνωρίζουν πολύ καλά πώς αντιμετωπίζεται η πολιτιστική κληρονομιά (σ.σ. περικοπές στο πρόγραμμα "Ραφαήλ"). Ο Ορέστης Κολοζώφ αναφέρθηκε στο εύρος της εξάρτησης των εκπροσώπων του δικομματισμού από τα "ευρωενωσιακά οράματα". "Ολοι κυνηγάνε τους δείκτες για την Οικονομική Νομισματική Ενωση. Και αν δείτε, ο πληθωρισμός πέφτει, το ΑΕΠ αυξάνει, αλλά το θέμα είναι πώς μοιράζεται. Η Ισπανία έχει 5% πληθωρισμό και 22% ανεργία. Και στη χώρα μας οι 2 στους 10 είναι κάτω από το επίπεδο φτώχειας".

Μήπως δεν ισχύει το ίδιο και για τους εκατοντάδες εργαζόμενους του ΥΠΠΟ; Μήπως δεν ισχύει για τους αρχαιολόγους, όπου ύστερα από 10 χρόνια υπηρεσίας ο καθαρός μισθός τους δεν ξεπερνά τις 170 χιλιάδες; Μήπως δεν αφορά και στους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟ η άρση της μονιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων που επιμελώς προωθείται από την Κοινότητα; "Δεν μπορούν, όμως, να ξεζουμίζουν τον κόσμο και να κοιτούν τους δείκτες",συμπλήρωσε ο Ορέστης Κολοζώφ.

Ο μύθος της απομόνωσης της χώρας αν αρνηθεί τις κοινοτικές οδηγίες φούντωσε τις ερωτήσεις των συνομιλητών. Αλλά "η Νορβηγία αν και μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η Δανία αν και μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταψήφισε το Μάαστριχτ".

Οσο για τη χώρα μας "μία ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει μία ακόμα δύναμη αντεπίθεσης σε αυτή την πολιτική. Σημαίνει μια ακόμα δύναμη στην προσπάθεια δημιουργίας τέτοιων συσπειρώσεων στη λαϊκή βάση ώστε να προκύψουν οι προϋποθέσεις για μία εναλλακτική λύση".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ