ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
Οι μισθοί, εδώ και αλλού

Το ΠΑΣΟΚ πάει σ' αυτές τις εκλογές με μεγάλο "ατού" τη θετική εξέλιξη που παρουσίασαν οι δείκτες της οικονομίας τα 3 τελευταία χρόνια. Αυτό είναι ένα σλόγκαν, που προβάλλει μεταξύ άλλων η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Και για του λόγου το αληθές, επικαλείται και το μέρος εκείνο των εκθέσεων των διεθνών οργανισμών (Ευρωπαϊκή Ενωση, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ), που επιβραβεύουν την κυβέρνηση για τις προσπάθειες που κατέβαλε για τη μείωση του πληθωρισμού και τη βελτίωση ορισμένων οικονομικών δεικτών.

Υπάρχουν όμως και άλλες εκθέσεις, των ίδιων διεθνών οργανισμών, που καταγράφουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας και τις οποίες αποσιωπά επιμελώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εκθέσεις, από τις οποίες προκύπτει με σαφήνεια, ότι η πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αποδείχτηκε "χρυσοφόρα" για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και καταστροφική για τους εργαζόμενους.

Μια τέτοια έκθεση, με στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις εξελίξεις μισθών - κερδών στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες, είδε πέρσι το φως της δημοσιότητας από το δελτίο που εκδίδει η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Πρόκειται για στοιχεία αποκαλυπτικά, που σοκάρουν, καθώς μας πληροφορούν ότι στην περίοδο 1986 - 1994:

Πρώτον, οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 12%, ενώ στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξήθηκαν κατά 11,7%. Ετσι, αντί για σύγκλιση στον τομέα της μισθωτής εργασίας, είχαμε απόκλιση, αφού οι πραγματικοί μισθοί των Ελλήνων εργαζομένων μειώνονται σε σχέση με τους μισθούς των εργαζομένων στις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ, οι οποίοι αυξάνονται και μεγαλώνει έτσι η "ψαλίδα". Αλήθεια, τι λέει ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - που υποστηρίζουν πως η εισοδηματική πολιτική του ΠΑΣΟΚ "προστατεύει και αυξάνει" τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων - για την ουσία και το περιεχόμενο της παραπάνω έκθεσης;

Δεύτερον, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό κερδοφορίας στον επιχειρηματικό τομέα (20,1%) σε σχέση με το ποσοστό κέρδους των άλλων χωρών- μελών του ΟΟΣΑ (15,2%)! Αποτελεί εξάλλου κοινό μυστικό, ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε προκλητική αύξηση των επιχειρηματικών κερδών, τα οποίο όμως δεν επενδύονται ούτε στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεών τους ούτε στην ίδρυση νέων παραγωγικών μονάδων.

Τρίτον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ, "το μερίδιο των κερδών στην Ελλάδα βρίσκεται σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο από τις άλλες χώρες, των οποίων το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται μόλις στα 2/3 του ποσοστού της Ελλάδας", ενώ αντίθετα "το μερίδιο των μισθών στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με του ΟΟΣΑ"!

Τέταρτον, η Ελλάδα αποτελεί φορολογικό παράδεισο για τα κέρδη των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα φορολογικά έσοδα από την κατηγορία των εισοδημάτων, κερδών και περιουσίας, ως ποσοστό των συνολικών φορολογικών εσόδων, ανέρχονται μόλις στο 21,7%, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ΟΟΣΑ το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 38,6% και 43,6% αντίστοιχα.

Αυτά είναι μερικά από τα επιτεύγματα της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Και είναι βέβαιο ότι, αν από τις εκλογές της 22ης Σεπτέμβρη βγουν ενισχυμένα σε ψήφους τα κόμματα του δικομματισμού, θα συνεχίσουν την ίδια εισοδηματική πολιτική, που θα οδηγεί στην αύξηση των κερδών και τη μείωση των μισθών, με το επιχείρημα ότι ο λαός μας ψήφισε...

Γι' αυτό, μαυρίστε τους.

Λ. Τ.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Για τα "λουκέτα" φταίνε οι ΕΒΕ!

Προκλητικές δηλώσεις του επιτρόπου της ΕΕ και ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσή

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ανταπόκριση) .-

Την ευθύνη για το κλείσιμο των ΜΜΕ επιχειρήσεων την έχουν οι ίδιοι οι μικροί επιχειρηματίες γιατί δεν εκσυγχρονίστηκαν. Επίσης μέρος της ευθύνης φέρει το τραπεζικό σύστημα.

Τα παραπάνω ισχυρίστηκε με τον πλέον προκλητικό τρόπο ο Ελληνας επίτροπος, Χρ. Παπουτσής,όταν ρωτήθηκε από τον Γιώργο Χατζηγιωργίου,μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, για τα αίτια που αφανίζουν τις ΜΜΕ, αφού στο διάστημα από το 1981 - 1996 έκλεισαν 220.000 επιχειρήσεις, ενώ την ίδια περίοδο άνοιξαν μόνο 80.000. Ο Χρ. Παπουτσής που έπαιρνε μέρος σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στη δομή των ΜΜΕ σήμερα στην Ευρώπη, τόνισε ότι η μόνη ελπίδα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε ολόκληρη τη "γηραιά ήπειρο" είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εμπορικές και παραγωγικές. Τίποτε όμως δεν είχε να μροτείνει για το ξεπέρασμα της κρίσης, παρά μόνο κάποια κοινοτικά προγράμματα για τα οποία οι ίδιες οι ΜΜΕ ποτέ δεν έχουν ενημερωθεί.

Ο Ελληνας επίτροπος έδωσε μία ακόμη συνταγή για τη λύση των προβλημάτων των ΜΜΕ. Οι μικρές επιχειρήσεις, είπε, θα πρέπει να συνεργαστούν στα πλαίσια υπερεργολαβικής σχέσης χωρίς να αναφέρει κίνητρα για το "συνεπιχειρείν". Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Δημητριάδης ανέφερε ότι το ενδιαφέρον των ισχυρών κρατών της ΕΕ είναι ελάχιστο για τις ΜΜΕ γιατί κυριαρχούν εκεί τα μεγάλα συμφέροντα, αποφεύγοντας να πει τα πράγματα με το όνομά τους, δηλαδή, την πλήρη κυριαρχία των μονοπωλίων που καθορίζουν και τους όρους του παιχνιδιού στην ΕΕ.

Μεγάλο μέρος της συνάντησης αναλώθηκε σε αμοιβαίες φιλοφρονήσεις και τα προεδρεία τόσο του Εμπορικού Συλλόγου όσο και των Επιμελητηρίων που παραβρέθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση του παραπάνω Συλλόγου απέφυγαν επιμελώς κάθε αναφορά στην κρίση που μαστίζει τις ΜΜΕ. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Π. Κωνσταντινίδης είπε χαρακτηριστικά ότι 70 καταστήματα κλείνουν κάθε μήνα στη Θεσσαλονίκη.

ΓΣΕΒΕΕ - ΟΒΣΑ
Καταγγέλλουν τον πρωθυπουργικό εμπαιγμό

Αντιδρούν οι επαγγελματοβιοτέχνες στην ομιλία του Κ. Σημίτη στη ΔΕΘ, ενώ η διοίκηση της ΕΣΕΕ, για άλλη μια φορά, "ξέχασε" ποιους εκπροσωπεί και απαιτεί μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων!

Καμιά απάντηση δεν έδωσε ο πρωθυπουργός στα καυτά προβλήματα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, αντίθετα ζήτησε με γενικόλογες υποσχέσεις την εν λευκώ εξουσιοδότηση των ΕΒΕ, προκειμένου να συνεχίσει και να εντείνει την ίδια ανάλγητη πολιτική και να σκληρύνει την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και μετά τις εκλογές. Αυτό καταγγέλλει, με χτεσινή ανακοίνωσή της, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), με αφορμή την ομιλία του Κ. Σημίτη στην 61η ΔΕΘ.

Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι "οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι σήμερα απαιτούν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, που θα απαντά στα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν και ανάπτυξής τους και δεν είναι διατεθειμένοι να παράσχουν σε κανέναν εξουσιοδότηση, χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίες εγγυήσεις για αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών που δημιούργησαν τα σημερινά αδιέξοδα". Τέλος, καλεί τους επαγγελματίες βιοτέχνες και εμπόρους να πάνε στις κάλπες στις 22 του μήνα, κρίνοντας τα κόμματα από τη μέχρι σήμερα στάση και πρακτική τους και να αποδώσουν στο καθένα τις ευθύνες που του αναλογούν.

Ανάλογα καυτηριάζει την ομιλία του πρωθυπουργού και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ), η οποία τον καταγγέλλει ότι, πέρα από τις αοριστολογίες και τις γενικόλογες υποσχέσεις, το μόνο που έκανε ξεκάθαρο ήταν ότι μετά τις εκλογές μια νέα διακυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ θα σημαίνει σκλήρυνση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Ειδικότερα για τους ΕΒΕ, επισημαίνει η ΟΒΣΑ, ο Κ. Σημίτης απαξίωσε να δώσει, έστω και μια συγκεκριμένη απάντηση, στα καυτά τους προβλήματα, ενώ απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στις ευθύνες των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαπέντε ετών για τη σημερινή κρίση. Και η ΟΒΣΑ με τη σειρά της δηλώνει ότι οι ΕΒΕ δεν είναι διατεθειμένοι να παρασυρθούν από μικροπαραχωρήσεις και ότι τόσο οι θέσεις του Κ. Σημίτη, όσο και οι αποσπασματικές υποσχέσεις του Μ. Εβερτ δεν μπορούν να ξεγελάσουν τον επαγγελματοβιοτεχνικό κόσμο, που έχει γνώση και εμπειρία από την τακτική τους.

Τέλος, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με μια ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την προχτεσινή του συνεδρίαση αναλαμβάνει και πάλι το ρόλο της "πατερίτσας" στις πολιτικές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε ικανοποιητικά στις αποκρατικοποιήσεις, στην "αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό" της δημόσιας διοίκησης, μέτρα τα οποία, όπως υποστηρίζει, θα μπορούσαν να βάλουν τη χώρα σε... αναπτυξιακή τροχιά!

  • Οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που πραγματοποιεί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ) την ερχόμενη Τρίτη, 17 Σεπτέμβρη 1996, στο θέατρο "Μινώα", Πατησίων 91. Το ΒΕΑ καλεί τους επαγγελματοβιοτέχνες να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, προκειμένου να ενημερωθούν και να θέσουν τους προβληματισμούς τους στους εκπροσώπους των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΠΟΛ. ΑΝ., ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ