ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Σε φθίνουσα πορεία

Αγρότες, κτηνοτρόφοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, νέοι και όλος ο λαός αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Η καταδίκη του δικομματισμού και η ενίσχυση του ΚΚΕ, εγγύηση για αντιστροφή της πορείας

ΑΠΟΣΤΟΛΗ Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Μείωση του αγροτικού εισοδήματος, μείωση του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κλείσιμο μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, κλείσιμο βιοτεχνιών, αύξηση της ανεργίας, κύμα εσωτερικής αλλά και εξωτερικής μετανάστευσης. Αυτή είναι η αλυσίδα της υποβάθμισης στο νομό Τρικάλων,μετά την πολύχρονη εφαρμογή της δικομματικής πολιτικής λιτότητας, της αποβιομηχάνισης και της πιστής εφαρμογής των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω της νέας ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ.Μια πορεία που πρέπει να αντιστραφεί και οι κάτοικοι του νομού έχουν την ευκαιρία στις 22 Σεπτέμβρη να στείλουν το μήνυμά τους. Να καταδικάσουν το δικομματισμό και τους δορυφόρους του και να ενισχύσουν το ΚΚΕ

Αγροτικός νομός, βασίζει την οικονομία του στην αγροτική παραγωγή και στην κτηνοτροφία. Δυο τομείς της οικονομίας στους οποίους στηρίζεται όλη η Θεσσαλία και οι οποίοι έχουν χτυπηθεί σημαντικά, ενώ το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο ανεξάρτητα από το ποιος από τους δυο μονομάχους κερδίσει τις εκλογές, αφού και οι δυο υπερασπίζονται με σθένος τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στα Τρίκαλα δεν υπάρχει ανεπτυγμένη βιομηχανία, αλλά μικρές βιοτεχνίες, κυρίως ξύλου, οι οποίες τα τελευταία χρόνια είτε κλείνουν είτε μετατρέπονται σε εμπορικές επιχειρήσεις, με ανάλογες οικονομικές συνέπειες στο νομό, αλλά και σε αυτούς που ασχολούνται με την κατεργασία του ξύλου.

Μια άλλη πηγή εσόδων για το νομό και τους κατοίκους του είναι ο τουρισμός, με επίκεντρο τα Μετέωρα.Οπως μας είπε ο Αχιλλέας Κανταρτζής,νομαρχιακός σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στα Τρίκαλα,υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού, αλλά δεν έχουν παρθεί συγκεκριμένα μέτρα και περιοχές όπως ο Ασπροπόταμος και το Περτούλι μένουν αναξιοποίητες. Παράλληλα, στην Καλαμπάκα που έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, υπήρξε από αυτές πλήρης παροχή υπηρεσιών στο εσωτερικό των ξενοδοχείων, με αποτέλεσμα να μην αφήσουν οι τουρίστες χρήματα στις τοπικά μαγαζιά. Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με την πτώση της τουριστικής κίνησης αυτό το καλοκαίρι μέχρι και 50%, έφερε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση αυτούς που έχουν σαν κύρια πηγή εσόδων τον τουρισμό. Από την άλλη το Β Πακέτο Ντελόρ προβλέπει όλα κι όλα 190 εκ. δραχμές για την υποστήριξη του αγροτοτουρισμού στο Νομό.

Για το νομό Τρικάλων υπάρχουν προβλέψεις στο Β Πακέτο Ντελόρ, αλλά τα έργα που προγραμματίζονται δεν είναι αυτά που από μόνα τους θα βοηθήσουν στην αναπτυξιακή ανάκαμψη του νομού. Είναι κυρίως έργα οδοποιίας, όπως η εθνική οδός που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα, τα Τρίκαλα και τον Βόλο με την Εγνατία Οδό, αλλά βρίσκεται στο στάδιο της... προμελέτης και μάλιστα ακούγεται ότι θα επιδιωχτεί αυτοχρηματοδότηση. Επίσης, υπάρχουν προτάσεις για τη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το Βόλο με τα Τρίκαλα και για δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο νομόςΤρικάλων είναι ο μοναδικός νομός που δεν επικοινωνεί με διπλανό νομό, τηνΑρτα.

Είναι ενδεικτικό της αδυναμίας αυτών των έργων να ενισχύσουν ουσιαστικά το νομό και τους κατοίκους του, ότι στο Β Πακέτο Ντελόρ έχει ενταχθεί και το έργο εκτροπής του Αχελώου,αλλά μόνο το υδροηλεκτρικό τμήμα του και όχι το αρδευτικό,το οποίο και απαιτείται για να ξεδιψάσει η θεσσαλική γη!

Νέο κύμα μετανάστευσης

Η αδυσώπητη οικονομική πραγματικότητα εξαναγκάζει σε φυγή πολλούς και κυρίως τους νέους

Οι νέοι των Τρικάλων - και όχι μόνο - βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και οι μόνες προοπτικές απασχόλησης για τους περισσότερους, είναι... τα σούπερ μάρκετ που ανοίγουν μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή. Αν και κάθε χρόνο είναι μεγάλο το ποσοστό των εισαγόμενων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι περισσότεροι από αυτούς όταν αποφοιτούν εργάζονται σαν ιδιωτικοί υπάλληλοι και μάλιστα ανασφάλιστοι.

Ετσι, δεν είναι περίεργο που ανθεί η μετανάστευση εσωτερική και εξωτερική. Πολλές οικογένειες εγκαταλείπουν τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, εξαιτίας της κρίσης που μαστίζει την αγροτική οικονομία και την κτηνοτροφία. Την περίοδο 1981 - 1991 αυξήθηκε ο αστικός πληθυσμός κατά 15%.Συγκεκριμένα στοιχεία για τη μετανάστευση στο εξωτερικό δεν υπάρχουν. Ολοι ξέρουν ότι πολλοί φεύγουν για τη Γερμανία.Αυτή τη φορά οι νέοι φεύγουν ένα πρωί και λένε ότι πάνε να δουλέψουν έξω. Στο εξωτερικό βρίσκουν συγγενείς ή γνωστούς που έχουν "δημιουργηθεί" και οι οποίοι βρίσκουν δουλιά ή απασχολούν οι ίδιοι στις δουλιές τους αυτούς που έρχονται από την Ελλάδα. Υστερα από έξι μήνες ο νέος επιστρέφει και περιμένει μια ακόμα ευκαιρία για να ξαναφύγει.

Πολλοί, όμως, είναι και αυτοί που δεν επιστρέφουν, γι' αυτό και στο χωριό Ζάρκο έχουν ερημώσει περίπου 60 σπίτια τα τελευταία χρόνια! Πρόσφατα έκλεισαν και δέκα δημοτικά σχολεία στο νομό, αλλά έχουν προηγηθεί και άλλα. Σ' αυτούς που φεύγουν πρέπει να προστεθεί το διδακτικό και επιστημονικό δυναμικό του νομού.

Η κρίση εντείνεται συνεχώς και είναι χαρακτηριστικό δείγμα της η στάση των επαγγελματοβιοτεχνών, οι οποίοι, ενώ στις πρώτες κινητοποιήσεις των αγροτών ήταν αμέτοχοι, αργότερα είχαν ενεργή συμμετοχή στήριξης των αγώνων των αγροτών, αντιλαμβανόμενοι ότι η μείωση του αγροτικού εισοδήματος έχει σοβαρές επιπτώσεις στους ίδιους. Επιπτώσεις υπάρχουν και στην οικοδομική δραστηριότητα, κυρίως στην ύπαιθρο που έχουν χρόνια να χτιστούν νέα σπίτια στα χωριά, σε συνδυασμό και με το κύμα φυγής.

Στόχος η εκλογή κομμουνιστή βουλευτή

Απέναντι στα καυτά προβλήματα των κατοίκων του νομού Τρικάλων, οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων επιστρατεύουν την υποκρισία, αλλά η δράση του ΚΚΕ ενισχύει όλο και περισσότερο τους δεσμούς του με το λαό

Η υποκρισία των εκπροσώπων του δικομματισμού περισσεύει, σχετικά με όλα αυτά τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νομού Τρικάλων, ενώ στην καλύτερη περίπτωση περιορίζονται σε φραστικές διακηρύξεις συμπαράστασης. Στην περίπτωση του "ΣΥΝ" έχουμε και μια επιπλέον αρνητική παρέμβαση όχι μόνο για τα Τρίκαλα, αλλά για όλη τη Θεσσαλία, όταν ο ευρωβουλευτής του Μ. Παπαγιαννάκης υποστήριξε ότι η εκτροπή του Αχελώου θα έχει σοβαρές οικολογικές επιπτώσεις! Είναι επίσης αποκαλυπτική η στάση τους σχετικά με την ΕΛΒΙΚ, τη μόνη βιομηχανία του νομού. Οταν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε ότι η επιχείρηση έπρεπε να περάσει στα χέρια φορέων. Οταν έγινε κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, ήταν η ΝΔ που είχε την ίδια άποψη. Στο μεταξύ η ΕΛΒΙΚ πουλήθηκε σε ιδιώτη έναντι 900 εκ. δραχμών, από τα οποία καταβλήθηκαν μόνο τα 150 εκ. δραχμές, ενώ η επιχείρηση χρηματοδοτήθηκε με 3 δισ. δραχμές!

Εκεί που δίνεται όμως "ρεσιτάλ" υποκρισίας είναι στις τοποθετήσεις τους απέναντι στα προβλήματα των αγροτών. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μιλούν για αναδιάρθρωση καλλιεργειών, όταν επισκέπτονται τα χωριά και οι αγρότες τους μιλούν για τα προβλήματά τους. Μάλιστα, ένας από αυτούς είχε προτείνει σε ένα καπνοχώρι να γίνει καλλιέργεια... σαλιγκαριών και ένας άλλος είχε προτείνει σε βαμβακοχώρι να φυτευτούν βατόμουρα! Οταν αυτές οι "προτάσεις" κυκλοφόρησαν στην περιοχή, ένας γεωπόνος σχολίασε ειρωνικά ότι πρέπει να εκθρέψουν και σκατζόχοιρους, για να λυθεί το πρόβλημα της κτηνοτροφίας...

Από την άλλη πλευρά, όπως μας λέει και ο Αχιλλέας Κανταρτζής,η δράση του ΚΚΕ έχει θετική απήχηση στον κόσμο, η οποία εκφράζεται και από την ανάδειξη κομμουνιστών σε καίριες θέσεις μιας σειράς μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων, αλλά και με τη συνεχή άνοδο τα τελευταία χρόνια του εκλογικού ποσοστού του ΚΚΕ, το οποίο αυξήθηκε διαδοχικά στις βουλευτικές, τις ευρωβουλευτικές και τις δημοτικές εκλογές. Παρατηρείται, επίσης, η συσπείρωση στο κόμμα ευρύτερων δυνάμεων που είχαν αποτραβηχτεί παλαιότερα από αυτό και από την ενεργό πολιτική. Ετσι, στόχος των κομμουνιστών είναι να βγει αυτή τη φορά βουλευτής στα Τρίκαλα, κάτι που παραλίγο να γίνει το 1993.

Η ύπαρξη βουλευτή στο νομό θα είναι αποφασιστικής σημασίας, πολύ περισσότερο που και χωρίς βουλευτή δικό του, το ΚΚΕ έχει καταθέσει πλήθος Ερωτήσεων στη Βουλή για τα προβλήματα του νομού, μια προσπάθεια που χρειάζεται ενίσχυση. Το ΚΚΕ έχει παρέμβει πάρα πολλές φορές. Για τις αποζημιώσεις ολόκληρων χωριών από τη χαλαζόπτωση, τις ενέργειες της ΕΛΒΙΚ σε βάρος των κατοίκων των Μεγάλων Καλυβίων, τα προβλήματα που προκύπτουν για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και γενικότερα για την κατάσταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κατοίκων της περιοχής κλπ.

Το ΚΚΕ έχει κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του νομού, με άξονες την ανάπτυξη και αναδιάρθρωση της γεωργικής παραγωγής, την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, την αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής με βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες, την αξιοποίηση του ορυκτού και δασικού πλούτου της περιοχής, την τουριστική αξιοποίηση, με βάση τη φυσιολατρία και το σεβασμό στο περιβάλλον, δημιουργία σύγχρονων νοσοκομειακών κτιριακών εγκαταστάσεων, κ.ά.

Στο βάθος, το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς Τρικάλων. Η κρίση μαστίζει και τα εμπορικά καταστήματα

Από τις κινητοποιήσεις των αγροτών τον περασμένο Μάρτη στα Τρίκαλα, στο χωριό Ζάρκο

Τα προβλήματα γης των κατοίκων των Μεγάλων Καλυβιών, είναι ένα από τα ζητήματα που το ΚΚΕ έχει συζητήσει στη Βουλή (Από παλιότερη κινητοποίηση των κατοίκων στο υπουργείο Γεωργίας)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ