ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Στηρίζουν το δικομματισμό και απαιτούν!

Αμεσες αποφάσεις αμέσως μετά τις εκλογές, αξιώνουν οι μεγαλοβιομήχανοι που προαναγγέλλουν αντιλαϊκή λαίλαπα - αν ο δικομματισμός δεν υποστεί σημαντική ήττα στις εκλογές

Προεκλογική παρέμβαση για τη στήριξη του δικομματικου συστήματος και για την προβολή της αξίωσής τους να εφαρμοστεί δέσμη αντιλαϊκών μέτρων αμέσως μετά τις εκλογές, έκαναν χτες οι μεγαλοβιομήχανοι με επιστολή που έστειλαν στους αρχηγούς των κομμάτων. Το κείμενο που επιγράφεται "θέσεις του ΣΕΒ για την οικονομική πολιτική", είναι ενδεικτικό για το τι ακριβώς περιμένει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα αμέσως μετά τις 22 του Σεπτέμβρη σε περίπτωση που ο δικομματισμός - με την παραδοσιακή του μορφή, ή με άλλα σχήματα - δεν υποστεί σημαντική ήττα στις εκλογές. Ισως για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, εκμεταλλευόμενοι προφανώς το κλίμα των "μονοδρόμων" που προσπαθούν να επιβάλλουν στη χώρα οι θιασώτες του "προγράμματος σύγκλισης", παρεμβαίνουν τόσο ξεκάθαρα σε προεκλογική περίοδο και προκλητικά απαιτούν από τους πολιτικούς τους υπαλλήλους άμεση και άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα και καταχτήσεις δεκαετιών. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σε κάθε περίπτωση ο ΣΕΒ απευθύνεται όχι μόνο σε... ώτα ακουόντων, αλλά, όταν πρόκειται για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, προς κόμματα τα οποία χωρίς τερτίπια και καθυστερήσεις αναδεικνύουν σε στόχους άμεσης υλοποίησης τις αξιώσεις του.

Οι μεγαλοβιομήχανοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση της οικονομίας "ιδιαίτερα δύσκολη", ισχυρίζονται πως "το κρισιμότερο στοιχείο στη φάση αυτή είναι η ταχύτητα με την οποία θα προωθηθούν οι αλλαγές" και απαιτούν "η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να λάβει αμέσως τις αναγκαίες αποφάσεις". Ποιες είναι αυτές οι αποφάσεις; Να, ορισμένα από αυτά, όπως περιέχονται στην επιστολή του ΣΕΒ:

  • Οριστική κατάργηση κάθε ιδέας κοινωνικής ασφάλισης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το λένε "ριζική αναδιάρθρωση, το συντομότερο δυνατόν, του θέματος της κοινωνικής ασφάλισης".
  • Κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το λένε, "δυνατότητα καθορισμού αμοιβών μικρότερων από τις προβλεπόμενες στις συλλογικές συμβάσεις".
  • Κατάργηση των όποιων περιορισμών στις απολύσεις. Το λένε "η νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων αποκλίνει από τα ισχύοντα στην ΕΕ".
  • Κατάργηση της αποζημίωσης που δικαιούνται οι απολυμένοι εργάτες. Το λένε "εναρμόνιση της ισχύουσας νομοθεσίας περί αποζημιώσεων".
  • Ακόμα μεγαλύτερη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, φόρων ή άλλων "επιβαρύνσεων" που έχουν σήμερα. Το λένε "επιβάρυνση του έμμεσου μισθολογικού κόστους".

Τα παραπάνω, που στην πραγματικότητα αποτελούν πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που ισχύουν στη χώρα, αποτελούν τη μία πλευρά των αξιώσεων του ΣΕΒ. Η άλλη, συνδέεται με απαιτήσεις των μεγαλοβιομηχάνων για τη "δημιουργία συνθηκών" και "ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέψει τη δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα". Δηλαδή, νέα κίνητρα και προνόμια καθώς και την ολοκληρωτική μετατροπή του κράτους σε φορέα εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους και της επιδίωξής τους για ακόμα μεγαλύτερα υπερκέρδη, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Ανάμεσα σ' αυτά αξιώνουν:

  • Αυστηρότητα και πειθαρχία στην εισοδηματική πολιτική του δημοσίου και στις προσλήψεις, ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να δίνουν ισχνές μισθολογικές αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα.
  • Την επιβολή "γενναίου και γρήγορου προγράμματος αποκρατικοποίησης". Δηλαδή, συνέχιση και επιτάχυνση του ξεπουλήματος του δημόσιου τομέα που θεωρούν την "πιο ενδεδειγμένη πολιτική". Ταυτόχρονα αξιώνουν "αποφασιστική ιδιωτικοποίηση των μεγάλων τραπεζών", "να περάσουν οριστικά οι προβληματικές επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα".
  • Την "κατάργηση των φοροαπαλλαγών που δεν εξυπηρετούν αναπτυξιακούς σκοπούς", που δεν αναφέρονται δηλαδή σε προκλητικά προνόμια προς αυτούς τους ίδιους.
  • Την υποτίμηση ουσιαστικά της δραχμής, για "τη διαμόρφωση ρεαλιστικών και βιώσιμων ισοτιμιών".
  • Ακόμα φτηνότερο χρήμα από τις τράπεζες, την κατάργηση, μαζί με την παραπέρα πτώση των επιτοκίων των τραπεζών.
  • Το ξαναμοίρασμα της πίτας των μεγάλων έργων του δημοσίου και την ενίσχυση της συμμετοχής των βιομηχάνων στις κρατικές προμήθειες.
  • Την καταστρατήγηση των όποιων ελάχιστων περιβαλλοντολογικών ελέγχων για την εγκατάσταση και λειτουργία βιομηχανικών μονάδων.
  • Τον καθορισμό τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ, που θα παρέχει φτηνό ρεύμα στις βιομηχανικές επιχειρήσεις.

"Η νέα κυβέρνηση - σημειώνουν στην επιστολή τους οι μεγαλοβιομήχανοι αποκαλύπτοντας και το ρόλο των πρόωρων εκλογών που επέβαλε η κυβέρνηση Σημίτη - με πρόσφατη λαϊκή εντολή και συγκεκριμένες δεσμεύσεις θα έχει τις δυνατότητες να προχωρήσει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς, ανθιστάμενη στις πιέσεις ομάδων και κεκτημένων συμφερόντων"...

Ολοι με πείσμα στη μάχη

Η εκλογική αναμέτρηση κορυφώνεται. Οι μέρες που απομένουν ως την κάλπη είναι κρίσιμες και οι πιο ουσιαστικές για το τελικό αποτέλεσμα. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες, οι φίλοι και οι οπαδοί μας μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε, δραστήρια, δημιουργικά, οργανωμένα και αποφασιστικά, ολόκληρο το χρόνο μας. Χωρίς εφησυχασμό και επανάπαυση, μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, λεπτό το λεπτό, να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, ώστε να φτάσουμε τη φωνή του ΚΚΕ ακόμη κι εκεί που δεν προλάβαμε ως τώρα. Μπορούμε και πρέπει να ξεδιπλώσουμε, ως το τέλος, όλες τις κομμουνιστικές αρετές, την τόλμη, την πρωτοβουλία, τη γεμάτη αυταπάρνηση δουλιά και, κυρίως, την καλή οργάνωση για τη μάχη της ψήφου. Με το ψηφοδέλτιο στο χέρι, αλλά και με το νου και την καρδιά στο στόχο της επιτυχίας. Μπορούμε και πρέπει να φτάσουμε, σπίτι το σπίτι, άνθρωπο τον άνθρωπο, στην πόλη, στο χωριό, στο εργοστάσιο, παντού, όπου κατοικεί και εργάζεται ο λαός. Να χτυπήσουμε τις εφεδρείες του αντιπάλου. Να σπάσουμε τα κάλπικα διλήμματα της "συντήρησης" και της "προόδου", που σηκώνουν οι σειρήνες του δικομματισμού και ανέχονται οι μικροί συνοδοιπόροι του, για να εκβιάσουν τους εργαζόμενους και να τους κάνουν συνένοχους στην κοινή αντιλαϊκή πορεία της αντιδραστικής Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Να φράξουμε το δρόμο της εξαγοράς, που προσπαθούν να στρώσουν, με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, των ανέξοδων παροχών και της φτηνής υποσχεσιολογίας, όλοι μαζί οι υπηρέτες του συστήματος.

Από σήμερα ως την Κυριακή, ως τη στιγμή της κάλπης, μπορούμε και πρέπει να δώσουμε τη δύναμη στους απλούς ανθρώπους, να σπάσουν τη μοιρολατρία, να κάνουν χωρίς ταλαντεύσεις την αποφασιστική δική τους επιλογή με το ΚΚΕ. Να νιώσουν πως, αν πορευτούν με το ΚΚΕ, δεν υπάρχει εχθρός ανίκητος. Να αποκτήσουν την πεποίθηση πως τώρα είναι η ώρα της λαϊκής συσπείρωσης και αντεπίθεσης.

Εχουμε όλα τα όπλα να δώσουμε αυτή τη μάχη και να την κερδίσουμε. Μα πρέπει να τρέξουμε και να μιλήσουμε. Να κάνουμε τη νύχτα - μέρα. Κοντά στους εργάτες και τους άνεργους, στους αγρότες που ξεκληρίζονται, στους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους, που περιμένουν τη δική τους σειρά στο λουκέτο που τους βάζουν οι πολυεθνικές, στις καταπιεσμένες γυναίκες και τη νεολαία, που κάνει όνειρα για το δικό της μέλλον, γιατί όλοι θέλουν στις 23 Σεπτέμβρη να ξημερώσει η δική τους μέρα.

Το ΚΚΕ το γνώρισαν στους μικρούς και μεγάλους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και τις δικές τους διεκδικήσεις. Τώρα είναι η ώρα, με τη δική μας συμβολή, να το ενισχύουν αποφασιστικά.

Γιατί κάθε ψήφος στο ΚΚΕ είναι κι ένα δυνατό χτύπημα στο δικομματισμό και τις κεντροαριστερές - κεντροδεξιές παραλλαγές του. Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ είναι σίγουρο πως στηρίζει και ενισχύει τα δικά τους συμφέροντα. Δεν αλλάζει μετερίζι μετά τις εκλογές, ούτε πάει προσφορά στα μεγάλα αφεντικά. Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ γίνεται δύναμη στην πάλη για την αντιμετώπιση, μέσα και έξω από τη Βουλή, κάθε αντιλαϊκής επιβουλής. Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ δίνει δύναμη στη μόνη πραγματική αντιπολίτευση, που μπορεί να βάλει εμπόδια στη λαίλαπα της αντίδρασης. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι αυτή που ανοίγει το δρόμο της ελπίδας, της συσπείρωσης και του μετώπου αντεπίθεσης όλων των καταπιεσμένων, για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του.

Με εμπιστοσύνη στο λαό και εγρήγορση, ως το τέλος, να δυναμώσουμε την κόκκινη φλόγα για να γίνει φωτιά. Μπορούμε από τώρα με πείσμα ως την Κυριακή των εκλογών. Καμιά ψήφος χαμένη, όλοι στη μάχη.

ΓΟΥΒΑ
Στείλτε μήνυμα αντίστασης και πάλης

"Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη ψήφος που αντιστέκεται, η μόνη ψήφος που αντεπιτίθεται". Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Σκιαδιώτης,υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α Αθήνας, κάλεσε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους, τους εργαζόμενους, τους νέους και τους συνταξιούχους να στείλουν στις 22 Σεπτέμβρη μήνυμα αντίστασης και πάλης.Από την πλατεία Πλυτά στη Γούβα, χτες αργά το απόγευμα τόσο ο Γ. Σκιαδιώτης όσο και ο ηθοποιός Γιάννης Καλατζόπουλος - επίσης υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α Αθήνας - στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε το Κόμμα, κατέθεσαν λόγια ψυχής. Λόγια που μπόρεσαν ν' αγγίξουν και τον τελευταίο πολίτη που βρισκόταν την ώρα εκείνη στην πλατεία.

"Πρέπει να σκεφτείτε αυτή τη φορά σοβαρά ποιοι είναι αυτοί που ζητάνε την ψήφο σας, ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να σας εγκλωβίσουν για να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο το βιοτικό σας επίπεδο", είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Καλατζόπουλος. "Εμπρός Λαέ τώρα ΚΚΕ", ήταν η απάντηση του κόσμου.

Στην ομιλία του ο Γ. Σκιαδιώτης τόνισε πως ήρθε πια ο καιρός ο λαός να μετατρέψει την πίκρα, την απογοήτευση και την αγανάκτηση σε ουσιαστική διαμαρτυρία. "Ηρθε ο καιρός ν' ανοίξετε έναν καινούριο δρόμο προοπτικής", υπογράμμισε. Στη συνέχεια κατηγόρησε τη "Δεξιά" του κυρίου Σημίτη αλλά και τη "Δεξιά" του κυρίου Εβερτ, λέγοντας πως πια ο κόσμος δεν πείθεται, δεν παρασύρεται από ψευτοδιλήμματα. Οσο για τον ρόλο των λεγόμενων μικρών κομμάτων (ΠΟΛ.ΑΝ., ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ) μπορεί να συνοψιστεί στα λόγια του Γ. Καλατζόπουλου: "Ενα είναι το σίγουρο αν τους δώσετε την ψήφο σας, αμέσως μετά τις εκλογές θα την "τσοντάρουν" στα δύο μεγάλα κόμματα".

"Καλούμε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους σε αντεπίθεση. Ψηφίστε ΚΚΕ. Για να υπάρξει ελπίδα και προοπτική για μας και τα παιδιά μας", κατέληξε ο Γιώργος Σκιαδιώτης.

Ο Γ. Σκιαδιώτης

Ο Γ. Καλατζόπουλος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ