ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το "Κοινωνικό κράτος" θα γονατίσει το ΙΚΑ

Η υγειονομική περίθαλψη των αγροτών απ' το ΙΚΑ, όχι μόνο δε θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα προσθέσει τρομακτικά προβλήματα στο Ιδρυμα, που υποφέρει. Το κόστος που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αντιστοιχεί σε μια εξέταση αίματος και ούρων ετησίως, για κάθε αγρότη!

Πέρα απ' το περίφημο ταμείο ασφάλισης ο Κ. Σημίτης επαναλαμβάνει τα περί αναβάθμισης της περίθαλψης των αγροτών και προβάλλει το εξής τρίπτυχο:

  • Την προώθηση της συνεργασίας των Κέντρων Υγείας με τα ιατρεία του ΙΚΑ. "Ετσι, είπε ο πρωθυπουργός στη Λάρισα, οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα μπορούν να επισκέπτονται τα πολυιατρεία του ΙΚΑ, κατ' αντιστοιχία με τη δυνατότητα που έχουν σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ να επισκέπτονται τα Κέντρα Υγείας" και στους αγρότες θα "παρέχεται πλήρης ιατρική, οδοντιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη του ΙΚΑ".
  • Η κυβέρνηση θα κάνει τη "σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, τομή για τους αγρότες στον τομέα της υγείας" με τη "σταδιακή παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης και των πρόσθετων παροχών του ΙΚΑ προς τους αγρότες".
  • Καθιέρωση της σχολικής ιατρικής με δημοσιονομικό κόστος 2 δισ. ετησίως. Ο Κ. Σημίτης αποφεύγει να πει αυτό που προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο: Τον ετήσιο κεφαλικό φόρο στους μαθητές: Οτι δηλαδή κάθε χρόνο ο γονιός θα πληρώνει 1.000 δραχμές και άλλες 1.000 δραχμές το ασφαλιστικό ταμείο για κάθε μαθητή. Κι αν ο γονιός είναι ανασφάλιστος θα πληρώνει 2.000 δραχμές.
Απίθανη επιχορήγηση!

Η ένταξη των αγροτών στο ΙΚΑ φέρνει απ' την πίσω πόρτα τον Ενιαίο Φορέα Υγείας - που είχε παρουσιάσει στο σχέδιο νόμου ο πρώην υπουργός Δ. Κρεμαστινός - που δεν υπάρχει ευθέως στο σχέδιο Πεπονή.

Αλλά τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οτι 800.000 συνταξιούχοι αγρότες, και ακόμα 1.000.000 αγρότες με τα παιδιά τους θα προσέλθουν στις υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ.

Το κόστος για την περίθαλψη των αγροτών απ' το ΙΚΑ θα ανέλθει σε 15 δισ. δραχμές ετησίως, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Και πιστεύουν σοβαρά ότι επιχορηγώντας το ΙΚΑ κάθε χρόνο με 8.333 δραχμές (15 δισ. /1,8 εκ. = 8.333,333 δραχμές) για κάθε αγρότη, ότι θα του προσφέρει υπηρεσίες; Αυτά δε φτάνουν ούτε για μια απλή εξέταση αίματος και ούρων!

Και θα αντέξει το ΙΚΑ που είναι ήδη γονατισμένο;

Ιδού τι λένε τα στοιχεία που περιέχονται στο βιβλίο των Μάμα Θεοδώρου,Μάρκου Σαρρή και Σωτήρη Σούλη "Συστήματα Υγείας και Ελληνική πραγματικότητα" (εκδόθηκε το 1995 και διδάσκεται στα ΤΕΙ). "Δικαιούχοι, στον κλάδο υγείας του ΙΚΑ σε είδος και σε χρήμα, δεν είναι μόνο οι δικοί του ασφαλισμένοι αλλά και ασφαλισμένοι ή συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ, του ΤΑΕ, του ΤΣΑ του Ταμείου Ναυτικών Πρακτόρων και Υπαλλήλων μιας σειράς άλλων μικρότερων ταμείων. Συνολικά οι δικαιούχοι περίθαλψης είναι 5,3 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια είναι του ΙΚΑ και οι 300.000 άλλων ταμείων".

Το ΙΚΑ έχει 105 πολυιατρεία σε νομαρχιακό και τοπικό επίπεδο και 137 τοπικά ιατρεία. (Βλέπε τις στήλες "νομαρχιακές μονάδες" και "τοπικές μονάδες" στον Πίνακα). Επίσης το ΙΚΑ διαθέτει και "άλλες μονάδες Υγείας" (Βλέπε Πίνακα).

Εν πρώτοις να σημειώσουμε ότι το ΙΚΑ διαθέτει νοσοκομεία μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (τέσσερα στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη). Επομένως η "σημαντική τομή" της νοσοκομειακής περίθαλψης των αγροτών είναι κούφια λόγια και "ψιλό γαζί" για τους αγρότες.Επιπλέον σε μέρες εφημερίας των νοσοκομείων του ΙΚΑ, "μπαίνουν" ασθενείς από όλα τα ταμεία.

Επειτα τα πολυιατρεία του ΙΚΑ - οι "νομαρχιακές μονάδες" και "τοπικές μονάδες" του Πίνακα - όπου θα... παραπέμπει τους αγρότες ο Κ. Σημίτης στη μεγάλη τους πλειοψηφία, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή σε αστικές περιοχές, όπου ως γνωστόν δε ζουν οι αγρότες.

Απ' τον πίνακα λοιπόν φαίνεται ότι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 140 μονάδες σε σύνολο 242. Δηλαδή οι 102 μονάδες - εκτός της Αθήνας και Θεσσαλονίκης - θα κληθούν να αναλάβουν την εξυπηρέτηση των αγροτών.

Και το ερώτημα είναι το εξής: Τα 170 Κέντρα Υγείας με τα 1.311 περιφερειακά ιατρεία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν, λόγω εγκατάλειψης,στις ανάγκες των αγροτών και θα καλυφθούν αυτές οι ανάγκεςμε τις 102 γονατισμένες μονάδες του ΙΚΑ;

Οπως φαίνεται στον πίνακα καμιά τοπική μονάδα του ΙΚΑ, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, δεν έχει όλες τις ειδικότητες.

Στο ΙΚΑ υπηρετούν 6.900 γιατροί και η αναλογία τους είναι ένας γιατρός προς 800 ασφαλισμένους, όταν σε γενικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι ένας γιατρός προς 240 κατοίκους. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι 2.437 και το παραϊατρικό 1.715 άτομα.


ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ο λαός μπορεί να αλλάξει τα πράγματα

Το ΚΚΕ παλεύει να πείσει το λαό ότι μπορεί να ανατρέψει την καταστροφική πολιτική του δικομματισμού. Και η ψήφος στο ΚΚΕ ενισχύει τη δύναμη του λαού, τόνισε χτες στο Ηράκλειο Κρήτης ο Ορ. Κολοζώφ

Μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες το βράδυ στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου πολλές εκατοντάδες Ηρακλειώτες, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ. Παρόντες ήταν οι αγροτοκτηνοτρόφοι, οι σταφιδοπαραγωγοί που πληρώνουν ακριβά τα καταστροφικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ συμμετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι, κυρίως νεολαίοι, οι οποίοι και έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό, δυναμικό "παρών" και χρώμα στη συγκέντρωση, με τα δυναμικά συνθήματα υπέρ του ΚΚΕ και για κομμουνιστή βουλευτή από το Ηράκλειο.

Στην ιδιαίτερα μεγάλη για τα δεδομένα της περιοχής προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, μίλησε ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, ο οποίος και ανέπτυξε τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ, καλώντας τον ηρακλειώτικο λαό να δυναμώσει με την ψήφο του το μοναδικό κόμμα που ενημερώνει και αγωνίζεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων, των αγροτών, όλου του λαού. Ο επικεφαλής των υποψηφίων του Κόμματος στο Ηράκλειο Στέλιος Ορφανός και ο άλλοι υποψήφιοι που χαιρέτισαν εξέφρασαν την αισιοδοξία πως από τις 23 Σεπτέμβρη ο ηρακλειώτικος λαός θα στείλει κομμουνιστή βουλευτή στη Βουλή.

Θέλουν να παραπλανήσουν το λαό

Στην παραπλάνηση του ελληνικού λαού, αποσκοπεί και πάλι η προσπάθεια των δυνάμεων του δικομματισμού, να εμφανίσουν το δρόμο της αυτοδυναμίας, ως μονόδρομο για τη χώρα.

Αυτό τόνισε χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ηράκλειο, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ,τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, που πρέπει να ακολουθήσει ο ελληνικός λαός, για την ενδυνάμωση του λαϊκού κινήματος και, βέβαια, τη σύγκρουσή του με τα μεγάλα, αντιλαϊκά συμφέροντα. "Φυσικά, αυτοί οι δρόμοι, εξήγησε, είναι η άλλη πολιτική, εκείνη που θα συγκρουστεί οπωσδήποτε με τα μεγάλα συμφέροντα. Κι όταν λέμε σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα, εννοούμε και αναδιαπραγμάτευση και αναζήτηση νέων συμφωνιών με ισότιμους όρους, απ' αυτούς που σήμερα ισχύουν"."Οι δυνάμεις του δικομματισμού, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ορ. Κολοζώφ, έχουν πείσει τον ελληνικό λαό πως, τάχα, δεν είναι σε θέση να αλλάξει την κατάσταση που του επιβάλλουν τα ξένα κέντρα εξουσίας, ότι αυτό που αποφασίζεται "από πάνω προς τα κάτω" είναι υποχρεωτικό και πρέπει να εφαρμοστεί. Εμείς λέμε, πρόσθεσε, ότι πρέπει ο ελληνικός λαός να αποκτήσει και πάλι την αυτοπεποίθησή του, ότι μπορεί με τις δικές του δυνάμεις, να διαμορφώσει άλλες συνθήκες, για καλύτερες λύσεις απ' αυτές που υπάρχουν σήμερα"...

Ο Ορ. Κολοζώφ αναφέρθηκε στη συνέχεια, στους λόγους, για τους οποίους το ΚΚΕ είναι, στην πραγματικότητα, το μόνο κόμμα που δεν έχει συμμαχήσει με το δικομματισμό και συγκρούεται, "πρόσωπο με πρόσωπο", με τις επιλογές και τα παιγνίδια των ξένων συμφερόντων. "Ολα τα άλλα κόμματα, τόνισε προς τους δημοσιογράφους, φαίνονται διατεθειμένα να συμπράξουν με τις δυνάμεις του δικομματισμού. Δεν έχουν δεσμευτεί να αντιταχθούν ούτε στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία τα περισσότερα μικρά κόμματα την έχουν υπογράψει, ούτε στους προσανατολισμούς που δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλά όλοι σχεδόν θεωρούν ότι είναι δυνατόν να αλλάξουν τους προσανατολισμούς της Συνθήκης του Μάαστριχτ "προς το καλύτερο" με την αναθεώρηση της Συνθήκης. Δε λένε, όμως, ότι αυτή η αναθεώρηση που γίνεται με τη Διακυβερνητική και είναι σε εξέλιξη, γίνεται προς το χειρότερο"...

Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσαν επίσης οι δηλώσεις του Ορ. Κολοζώφ, για την προσπάθεια καπηλείας των εθνικών μας θεμάτων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ενόψει των εκλογών. Δεν ενημερώνουν τον ελληνικό λαό γύρω από αυτά τα ζητήματα, δε λένε τι σκοπεύουν να κάνουν γύρω απ' αυτά τα ζητήματα και παίζουν με επιμέρους ζητήματα στα Ιμια. Εμείς, είπε, ο Ορ. Κολοζώφ "έχουμε την ανησυχία ότι ακριβώς, επειδή είμαστε ενταγμένοι στο σύστημα αυτό του ΝΑΤΟ, της ΔΕ και στο ευρύτερο σύστημα που πάνε να φτιάξουν οι Αμερικανοί, μπορεί οι πιέσεις να είναι τέτοιες, που τελικά να έχουμε υποχώρηση στα ζητήματα αυτά"...

Τέλος, ο Ορέστης Κολοζώφ αναφέρθηκε στην επίσκεψη που έκανε στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, τονίζοντας ότι διαπίστωσή του ήταν το αδιέξοδο, στο οποίο οδηγείται η παραγωγή των βασικότερων προϊόντων του νομού. Οπως δήλωσε, τα 500 εκατ. που (προεκλογικά) υπόσχεται η κυβέρνηση για απορρόφηση οινοσταφύλων, δεν είναι "δώρο", αλλά δάνειο, το οποίο μπορεί να επιφέρει στην Ενωση Ηρακλείου κι άλλα "κοινωνικά χρέη"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ