ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δικομματισμός μέχρι τέλους

Για άλλη μια φορά θαύμασαν χτες οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, το νέο ύφος και ήθος του "εκσυγχρονιστικού" ΠΑΣΟΚ. Εξω από τα εκλογικά κέντρα ο τόπος είχε γεμίσει με τα τρικάκια του ΠΑΣΟΚ και οι κολόνες με αφίσες των κυρίων Βενιζέλου και Τσοχατζόπουλου που διεκδικούν το βουλευτικό χρίσμα στην Α Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Δε σεβάστηκαν τίποτε και φυσικά κόντρα σ' αυτή τη μονοπώληση βρέθηκε λίγο αργότερα η ΝΔ, που έβαλε τα μέλη της να αναδείξουν και τον άλλο πόλο του δικομματισμού, αναρτώντας αφίσες των δικών της υποψηφίων.

Στο δικομματικό παιχνίδι μπήκε όμως για τα καλά και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αφού συνεργεία του τμήματος καθαριότητας από το πρωί έτρεχαν να καθαρίσουν την πόλη μαζεύοντας επιλεκτικά μόνο τα ταμπλό του ΚΚΕ. Βέβαια, τόσο ο κύριος Κοσμόπουλος, μα κυρίως ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιου είδους απαράδεκτες ενέργειες. Ομως το χτεσινό παραπήγε, όταν εντελώς προκλητικά μάζεψε τα ταμπλό απέναντι από το κεντρικό Εκλογικό Κέντρο του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας παραδίπλα τα ταμπλό του υποψήφιου της ΝΔ, Κ. Καραμανλή.

Κατά τα άλλα η χτεσινή μέρα κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στα εκλογικά τμήματα. Σε ορισμένα οι κάλπες άνοιξαν με μικρή καθυστέρηση. Ολα τα τμήματα καλύφθηκαν από δικαστικούς αντιπροσώπους, όμως μεγάλη ήταν η αποχή στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Σε πολλά τμήματα ρόλο εφορευτικής επιτροπής έπαιζαν οι εκλογικοί αντιπρόσωποι των κομμάτων, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις η εκλογική διαδικασία. Η ροή των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα ήταν συνεχής, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και έτσι αποφεύχθηκε η ταλαιπωρία και οι μεγάλες ουρές.

Χωρίς προβλήματα διεξήχθη η ψηφοφορία και στις φυλακές Διαβατών, όπου ψήφισαν 47 κρατούμενοι.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Υποπτο κάλεσμα

Με αφορμή το κάλεσμα που απηύθυνε ο πρόεδρος της Κοινότητας Ολυμπιάδας Χαλκιδικής στους ψηφοφόρους του χωριού, να ρίξουν λευκό και άκυρο, διαμαρτυρόμενοι για τη δημιουργία του εργοστασίου χρυσού, κάλεσμα που ουσιαστικά ευνοεί μόνο όσους αποφάσισαν τη δημιουργία του εργοστασίου,η Αλ. Παπαρήγα σχολίασε:

"Ας ενημερωθεί ο πρόεδρος της κοινότητας ότι το ΚΚΕ καταψήφισε την παράδοση του ορυκτού πλούτου της περιοχής στους ξένους και καταψήφισε και τη δημιουργία αυτού του εργοστασίου. Εχουμε πάρει μέρος και στις κινητοποιήσεις τους και στους μαζικούς αγώνες τους. Καλό θα είναι ο πρόεδρος της κοινότητας να ενημερώνει το χωριό".

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Σοβαρές πολιτικές εξελίξεις

Ενα θερμό χειροκρότημα, από δεκάδες συγκεντρωμένους, μέλη, φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ, υποδέχτηκε τον επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος Χ. Φλωράκη,στο 1951 εκλογικό τμήμα ανδρών στο Χαλάνδρι, στο οποίο ψήφισε χτες στις 10 το πρωί. Μετά την ψηφοφορία, ο Χ. Φλωράκης δήλωσε:

"Εκείνο που μπορεί να πει κανένας, πριν ακόμα ανοίξουν οι κάλπες και ανεξάρτητα από τούτα ή τα άλλα αποτελέσματα των εκλογών, είναι ότι τα πολύ μεγάλα και οξυμένα προβλήματα της οικονομίας, το πρόγραμμα "σύγκλισης", το Αιγαίο, το Κυπριακό, τα Σκόπια και οι λύσεις που σχεδιάζουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ και οι Βρυξέλλες αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε σοβαρές πολιτικές εξελίξεις και ανακατατάξεις στο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων.

Δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε και στις κάλπες πριν εξαντληθεί η τετραετία και νομίζω ότι στην πορεία αυτών των εξελίξεων θα μαθευτεί και η πραγματική αλήθεια, γιατί επισπεύθηκαν οι εκλογές παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του κ. Σημίτη ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

Οσον αφορά τώρα το ΚΚΕ, επαναλαμβάνω, ανεξαρτήτως από τα όποια αποτελέσματα - παρόλο που εμείς προσδοκούμε κάποια ενίσχυση - θα συνεχίσουμε φυσικά από τις γραμμές του λαϊκού κινήματος στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, των συμφερόντων του λαού και του τόπου".

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ
Δεν παίρνει θέση ο υπουργός

Απέφυγε να πάρει θέση ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Β. Σκουρής σχετικά με τη στάση του υπουργείου στο θέμα που προέκυψε χτες με τη δημοσιοποίηση από κανάλια και ραδιόφωνα, αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων που έγιναν έξω από εκλογικά κέντρα. Η κοινή απόφαση που είχαν πάρει στις 30 Αυγούστου οι υπουργοί Τύπου και Εσωτερικών, προέβλεπε ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθούν πριν τη λήξη της ψηφοφορίας.

Ο υπουργός όμως απέφυγε να διευκρινίσει σε τι μέτρα θα προβεί απέναντι στους παραβάτες. Αρκέστηκε να πει ότι χτες το μεσημέρι μαζί με τον υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης υπενθύμισαν απλώς στους σταθμούς το κείμενο της απόφασης. Επιπλέον έριξε το μπαλάκι στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο λέγοντας ότι αυτό έχει την ευθύνη για την εφαρμογή της απόφασης και των σχετικών κυρώσεων. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο, περιορίστηκε να αναφέρει ότι αυτό θα κάνει ό,τι πρέπει.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ζήτησε συγκρίσεις!

To εκλογικό του δικαίωμα άσκησε χτες στις 11.05 το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης στο 86ο εκλογικό τμήμα Καμινίων. Μαζί με τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, που περίμεναν τον Κ. Σημίτη, ήταν και οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Α Περιφέρεια του Πειραιά Ν. Σουμάκης, Γ. Μιλάς, Γ. Μπετενιώτης, καθώς και ο νομάρχης Πειραιά Α. Φωτίου.

Κατά την έξοδό του από το εκλογικό τμήμα, ο Κ. Σημίτης δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Σήμερα την κρίσιμη ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης ο Ελληνας πολίτης πρέπει να κρίνει να συγκρίνει και να αξιολογήσει τις θέσεις των κομμάτων, τις λύσεις που προτείνουν, τους πολιτικούς. Αν κρίνει, συγκρίνει και αξιολογήσει με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον του Ελληνα πολίτη, εμείς πιστεύουμε ότι θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα εκείνο το οποίο διαθέτει τις δυνάμεις και έχει τις θέσεις για να οδηγήσει τη χώρα στη νέα εποχή, στον κόσμο του 21ου αιώνα".

Δίωξη για τους απόντες των εκλογών

Την ποινική δίωξη όσων δεν παρέστησαν στις εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων, όπως είχαν διοριστεί, ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), Ε. Κουλουμπής.Η απόφαση αυτή, όπως δήλωσε, πάρθηκε επειδή είναι πολύ συχνό το φαινόμενο απουσίας των μελών εφορευτικών επιτροπών. Σε ό,τι αφορά τους δικαστικούς αντιπροσώπους ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ είπε ότι λίγοι ήταν αυτοί που δεν παρουσιάστηκαν στα εκλογικά τμήματα και ότι σημειώθηκαν κάποιες μικρές καθυστερήσεις, που ωστόσο καλύφτηκαν αμέσως.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Με νέα ορμή στους αγώνες

Αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, το χτεσινό πρωινό ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για το ΚΚΕ. Τόσο οι δεκάδες φίλοι και οπαδοί του Κόμματος που υποδέχτηκαν την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στο 1359 εκλογικό τμήμα στην Καλογρέζα, όσο και οι δεκάδες άλλοι πολίτες που της έσφιξαν εγκάρδια το χέρι, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερα ζεστό κλίμα, που ταίριαζε περισσότερο σε ώρα, όπου θα ήταν γνωστά τα εκλογικά αποτελέσματα. Απ' ό,τι φάνηκε στην Καλογρέζα ήξεραν απ' το πρωί τι θα έβγαζε η κάλπη, τουλάχιστον σ' ό,τι αφορά το ΚΚΕ. Ξεχωριστή υποδοχή είχαν ετοιμάσει οι αντιστασιακοί της περιοχής, που είχαν στήσει και τραπεζάκι με εκλογικό υλικό του κόμματος και τον "Ρ" σε περίοπτη θέση.

Πάντως, παρά την αίσθηση που υπήρχε το πρωί για το θετικό αποτέλεσμα που θα έβγαζε η κάλπη το βράδυ, οι κομμουνιστές δεν εφησυχάζουν, καθώς η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε η Αλ. Παπαρήγα μόλις βγήκε από την κάλπη:

"Ο λαός, ιδιαίτερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα, από αύριο πρέπει να είναι στο πόδι, σε επαγρύπνηση, ιδιαίτερα μπροστά στην ψήφιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού. Διότι τα προβλήματα δε θα σταματήσου,ν αντίθετα θα έχουμε νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Το ΚΚΕ με νέα ορμή, με νέα μαχητικότητα και με νέα πείρα θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, στην πρώτη γραμμή των αγώνων τους, για την ευρύτερη συσπείρωση όλων εκείνων των δυνάμεων που θέλουν να αντιπαλέψουν την πολιτική της λιτότητας και της ανεργίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ