ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλή ερμηνεία για την κατανομή των εδρών

Ασάφεια επικρατεί ακόμα αναφορικά με την κατανομή των εδρών στα κόμματα, καθώς εμφανίζονται δυο ερμηνείες για το πού αυτές κατανέμονται. Το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή, που θα λάβει και την οριστική απόφαση τις επόμενες μέρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κατανομή των εδρών, στην οποία κατέληξε η ΔΕΛΤΑ Πληροφορική αργά το βράδυ της Δευτέρας, το ΚΚΕ χάνει τις έδρες στη Λάρισα και την Α Πειραιά, τις οποίες και έπαιρνε, σύμφωνα με την προηγούμενη εκδοχή που είχε δημοσιοποιήσει η εταιρία. Τις έδρες αυτές τις παίρνει τελικά ο ΣΥΝ και το ΚΚΕ σαν αντιστάθμισμα, παίρνει μία έδρα στα Γιάννενα και μία στην Ημαθία.

Οπως έλεγαν χτες παράγοντες της ΔΕΛΤΑ, οι δύο διαφορετικές εκδοχές οφείλονται στις αντιφάσεις του εκλογικού νόμου. Οπως ορίζει ο νόμος, η κατανομή των εδρών κατά τη φάση της εξομάλυνσης αρχίζει από το μικρότερο κόμμα. Πράγματι, οι υπολογιστές της ΔΕΛΤΑ διέθεσαν στο ΔΗΚΚΙ τις έδρες που του αναλογούσαν και στη συνέχεια αναζήτησαν το αμέσως μεγαλύτερο κόμμα για να αρχίσουν σ' αυτό την κατανομή εδρών στη φάση της εξομάλυνσης. Εκεί όμως παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο: Το ΚΚΕ, με μεγαλύτερο πανελλαδικό ποσοστό (5,61%) είχε μόλις 4 έδρες από τις προηγούμενες κατανομές, αντίθετα ο ΣΥΝ με μικρότερο πανελλαδικό ποσοστό (5,12%) είχε περισσότερες έδρες από τις προηγούμενες κατανομές (5%).

Το ΚΚΕ θεωρήθηκε αρχικά μικρότερο κόμμα, αφού πάρθηκε ως μέτρο σύγκρισης με το ΣΥΝ ο αριθμός των εδρών, που πήρε από τις προηγούμενες κατανομές. Ετσι μπήκε πριν από το ΣΥΝ στη φάση της εξομάλυνσης και κέρδισε τις έδρες στην Α Πειραιά και στη Λάρισα. Το βράδυ της Δευτέρας, όμως, θεωρήθηκε ότι η είσοδος στη φάση της εξομάλυνσης κρίνεται από το πανελλαδικό ποσοστό των κομμάτων. Ετσι, η κατανομή των εδρών άρχισε πρώτα για τον ΣΥΝ, με αποτέλεσμα το ΚΚΕ να χάσει τις έδρες στον Πειραιά και στη Λάρισα.

ΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Σημαντική άνοδος του ΚΚΕ σε ψήφους και σε ποσοστό

Στο 5,61% το τελικό ποσοστό του Κόμματος

Ποσοστό 5,61% και 380.167 ψήφους δίνουν τα τελικά, πανελλαδικά εκλογικά αποτελέσματα στο ΚΚΕ. Αποτέλεσμα, που μεταφράζεται σε μια σημαντική άνοδο - σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 1993 - τόσο σε ψήφους(21,4%) όσο και στο ποσοστό (23,57%). Σύμφωνα με τους συγκριτικούς πίνακες, που δημοσιεύονται παραπλεύρως, τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης του ΚΚΕ σημειώθηκαν στις εκλογικές περιφέρειες της Ξάνθης,όπου έχουμε τριπλασιασμό σχεδόν και των ψήφων και του ποσοστού, και της Ροδόπης,όπου έχουμε υπερδιπλασιασμό του ποσοστού του Κόμματος. Σε άλλες οχτώ εκλογικές περιφέρειες το ποσοστό του ΚΚΕ σημείωσε αύξηση, αρκετά μεγαλύτερη από τη μέση πανελλαδική, ξεπερνώντας το 30%. Πολύ περισσότερες είναι οι εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες η αύξηση του ποσοστού είναι απλώς μεγαλύτερη από τη μέση πανελλαδική, ενώ σε καμία εκλογική περιφέρεια δε σημειώνεται μείωση του ποσοστού του Κόμματος.

Οι συγκρίσεις των στοιχείων, σχετικά με το διαχωρισμό των εκλογικών περιοχών σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές, δίνουν - σε σύγκριση πάντα με τα αντίστοιχα στοιχεία των εκλογών του 1993 - στις ημιαστικές περιοχές μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού του ΚΚΕ, μετά στις αγροτικές και κατόπιν στις αστικές. Η ανάλογη σύγκριση των αποτελεσμάτων στους άνδρες και τις γυναίκες δίνει σχετικά μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στις δεύτερες από τους πρώτους. Γεγονός, που φανερώνει την πρόοδο, που σημειώνεται στο "κλείσιμο" της γνωστής, για το ΚΚΕ, "ψαλίδας" των σχετικών εκλογικών επιδόσεων.

Βουλευτές του ΚΚΕ

Στις μείζονες περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου καταλαμβάνει τις έντεκα έδρες του το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα: Α' Αθήνας 1,Β' Αθήνας 3,Σέρρες 1,Ημαθία 1,Γιάννινα 1,Καρδίτσα 1,Τρίκαλα 1,Μαγνησία 1,Λέσβος 1.

Με βάση τη μέχρι στιγμής καταμέτρηση των σταυρών προηγούνται οι παρακάτω υποψήφιοι κατά εκλογική περιφέρεια:

Α ΑΘΗΝΑΣ: Λέων. Αυδής

Β ΑΘΗΝΑΣ: Αλέκα Παπαρήγα,Ορέστης Κολοζώφ,Μήτσος Κωστόπουλος.

ΣΕΡΡΕΣ: Σταύρος Παναγιώτου

ΗΜΑΘΙΑ: Μαρία Μπόσκου

ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Αποστόλης Τασούλας

ΚΑΡΔΙΤΣΑ: Βαγγέλης Μπούτας

ΤΡΙΚΑΛΑ: Αχιλλέας Κανταρτζής

ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Γιάννης Θεωνάς,Νίκος Γκατζής

ΛΕΣΒΟΣ: Αλέκα Παπαρήγα,Στρατής Κόρακας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ