ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Εξωση" στον Νικόδημο

Με επιχείρηση της Αστυνομίας ο έκπτωτος μητροπολίτης Αττικής Νικόδημος "μεταφέρθηκε" χτες από το επισκοπείο της Ιεράς Μητρόπολης Αττικής. Το πρωί μετά από παραγγελία του εισαγγελέα Ισ. Ντογιάκου, αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν τον Νικόδημο και άλλα έντεκα άτομα που ήταν εκείνη την ώρα μέσα στο επισκοπείο στην Κηφισιά (Γρ. Λαμπράκη και Βενεδίκτου).

Τα γραφεία κλειδώθηκαν και σφραγίστηκαν, ενώ οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Ολική έκλειψη σελήνης αύριο

Τη δεύτερη ολική έκλειψη σελήνης - εντός του 1996 - θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε αύριο. Το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί τελευταία φορά τον περασμένο Απρίλη.

Το Αστρονομικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ανακοίνωσε χτες ότι η έκλειψη θα είναι ορατή από την Ελλάδα και το μέγεθός της (ποσοστό κάλυψης του δίσκου της σελήνης από τη Γη) θα είναι 124%. Η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 4.13 ξημερώματα Παρασκευής και θα λήξει στις 7.25 π.μ. Το τέλος της έκλειψης δε θα μπορέσουμε να το παρακολουθήσουμε διότι ο ήλιος θα ανατείλει οχτώ λεπτά νωρίτερα, στις 7.17 π.μ.

Ειδικότερα, η είσοδος της σελήνης στην παρασκιά της Γης (το φως που περνάει από το κέντρο του ηλίου προς τα άκρα της Γης) θα γίνει στις 3.13 π.μ. Το φαινόμενο θα αρχίσει να γίνεται ορατό μετά μία ώρα, με την είσοδο της σελήνης στη σκιά της Γης. Η αρχή της ολικής φάσεως θα γίνει στις 5.20 π.μ. και στις 5.55 π.μ. η σελήνη θα βρίσκεται στο πιο σκοτεινό σημείο της. Το τέλος της ολικής φάσης - όταν, δηλαδή, αρχίσει να φωτίζεται η σελήνη - θα ξεκινήσει στις 6.30 π.μ. και η έξοδος από τη σκιά της Γης θα ολοκληρωθεί στις 7.37 π.μ. Μία ώρα μετά, θα γίνει και η έξοδος της σελήνης από την παρασκιά της Γης.

Σεμινάρια εκπαιδευτικών

Επιμορφωτικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς των μειονοτικών σχολείων της Αλβανίας διοργάνωσε αυτό το μήνα, σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές, το Εθνικό Ιδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Αποδήμων και Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων (ΕΙΥΑΠΑΟΕ). Τα σεμινάρια αυτά εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική του Ιδρύματος για τη στήριξη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Από αλβανικής πλευράς συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας της Αλβανίας, του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών των Τιράνων, οι διευθυντές εκπαίδευσης των Νομών Αργυρόκαστρου, Δέλβινου και Αγίων Σαράντα και επιθεωρητές των νομών αυτών. Η διάρκεια των σεμιναρίων ήταν τριήμερη και λειτούργησαν στη Δερβιτσάνη για τους εκπαιδευτικούς των μειονοτικών σχολείων του Νομού Αργυρόκαστρου, και στους Αγίους Σαράντα για τους Νομούς Αγίων Σαράντα και Δέλβινου και επιμορφώθηκαν συνολικά 500 εκπαιδευτικοί.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η Συντονιστική Επιτροπή της Κοινότητας Οινόης του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Κοζάνης,διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 29 - 9 - 96,στις 11 π.μ., στην πλατεία της Οινόης, προς τιμήν των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στο χώρο που βρίσκεται το μνημείο, με τη συμμετοχή όλων των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ της περιοχής.
  • Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ, ΠΕΕΠΠ, ΕΣΑΘΕΑ, ΛΑΡΙΣΑΣ και ΠΙΕΡΙΑΣ διοργανώνουν την Κυριακή 29 - 9 - 96 στις 11 π.μ.,ετήσια εκδήλωση - προσκύνημα στα ιστορικά Τέμπη, για να τιμήσουν τον ηρωικό αγώνα του τάγματος Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ που έδρασε στο χώρο αυτό κατά τη διάρκεια της φασιστικής κατοχής. Καθώς και για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Καλούνται όλοι οι αγωνιστές, αντιφασίστες, δημοκράτες να τιμήσουν την εκδήλωση.
Εκδρομή
  • Το Παράρτημα Κέντρου Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 29 - 9 - 96, διοργανώνει εκδρομή - προσκύνημα στα Τέμπη. Πούλμαν αναχωρούν από την εκκλησία Χαλκέων (Κόκκινη Εκκλησιά) στις 8 π. μ.Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 225.250.
Ποιος φταίει για τον Παναγιώτη;

Προανάκριση θα διενεργήσει πταισματοδίκης για το τραγικό περιστατικό που συνέβη προχτές το μεσημέρι στον Κρατικό Παιδικό Σταθμό Ν. Χαλκηδόνας. Τα παιδιά - σύμφωνα με το πρόγραμμα φαγητού - έτρωγαν σταφύλι, αλλά μια ρόγα στάθηκε μοιραία για τον 4,5χρονο Παναγιώτη Κατσούλη, καθώς του έφραξε την αναπνευστική οδό. Η νηπιαγωγός Σταυρούλα Σκάρα, 40 χρόνων που επέβλεπε τα παιδιά, κατέβαλε απεγνωσμένες προσπάθειες για να σώσει το μικρό Παναγιώτη και τον μετέφερε αμέσως στο νοσοκομείο. Δυστυχώς όμως, το μοιραίο δεν αποσοβήθηκε. Χτες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε κατά της νηπιαγωγού, ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και διέταξε να αφεθεί ελεύθερη.

Ο τραγικός χαμός του μικρού Παναγιώτη έφερε με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα το μέγιστο πρόβλημα των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού των παιδικών σταθμών, αλλά και της γενικότερης άσχημης κατάστασης λειτουργίας τους. Αραγε, ποια ανάκριση θα δώσει απαντήσεις σ' αυτά τα προβλήματα;

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 29.9.96 και ώρα 11 π.μ. γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Ελληνικού, του αγαπημένου μας συντοπίτη

ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗΘΩΜΑ

Η Επιτροπή Στήριξης Σερραίων Ετεροδημοτών Ν. Αττικής του ΚΚΕ.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Μεμονωμένα τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης

Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας

Δε συντρέχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, από τα μεμονωμένα κρούσματα λεπτοσπείρωσης, που εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες στην Κέρκυρα, αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας. Σημειώνεται ότι ο μικροοργανισμός "λεπτοσπείρα", που προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων στην Κέρκυρα, ζει στα ούρα και το σάλιο των ποντικιών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας τονίζει ότι τα μεμονωμένα αυτά κρούσματα δεν αποτελούν επιδημία, εφόσον ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Ηδη, το Τμήμα Υγιεινής της Νομαρχίας Κέρκυρας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, παίρνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προφύλαξη των κατοίκων της περιοχής, δηλαδή μυοκτονία, χλωρίωση, απολύμανση, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων.

Η λεπτοσπείρωση είναι ομάδα ζωονόσων που εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, ίκτερο, κακουχία, κεφαλαλγία, ναυτία, εμέτους. Εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη ενδημεί κυρίως στην κοιλάδα του Πάδου και του Τίβερη στην Ιταλία, σε εκτάσεις καλλιέργειας ρυζιού. Εστία μόλυνσης είναι τα ποντίκια και άλλα ζώα τα οποία μολύνουν το περιβάλλον, κυρίως το νερό, με τα ούρα τους. Ο άνθρωπος μολύνεται όταν έρθει σε επαφή απευθείας με μολυσμένα νερά και εφόσον υπάρχουν μικροτραυματισμοί στα χέρια, τα πόδια και τους βλεννογόνους.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο, η προφύλαξη των κατοίκων της Κέρκυρας είναι σχετικά εύκολη. Αρκεί οι κάτοικοι όταν περιποιούνται τα ζώα τους να χρησιμοποιούν γάντια, να φορούν μπότες, να μην κυκλοφορούν χωρίς παπούτσια για να μην έρχονται σε επαφή με το έδαφος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ