ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Οι νέοι με το ΚΚΕ στην αντεπίθεση

Μεγάλη εκδήλωση την Κυριακή 13 Οκτώβρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Θα μιλήσει η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και θα ακολουθήσει συναυλία

Το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ χαιρετίζει τα μέλη και στελέχη της Οργάνωσης, που με πείσμα και πάθος έδωσαν μαζί με το Κόμμα την εκλογική μάχη και συνέβαλαν σημαντικά στην εκλογική επιτυχία του ΚΚΕ. Τους χιλιάδες νέους, φίλους της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, που ήρθαν δίπλα μας και αγωνίστηκαν μαζί μας, για να φτάσει η καινοτόμα πολιτική του ΚΚΕ και το μήνυμα της αντεπίθεσης στη συντήρηση και το συμβιβασμό, πλατιά και ζωντανά στη νεολαία.

Απευθυνόμαστε στους δεκάδες χιλιάδες νέους και νέες ψηφοφόρους, που ανταποκρίθηκαν στο ανυπότακτο κάλεσμα του ΚΚΕ και έδωσαν την πρώτη τους ψήφο για να δυναμώσει ο αγώνας και η ελπίδα της λαϊκής αντεπίθεσης. Τους βεβαιώνουμε πως η δύναμη που έδωσαν στο ΚΚΕ θα είναι νέα δύναμη στους αγώνες τους, θα είναι ασυμβίβαστη δύναμη υπεράσπισης των δικαιωμάτων της νεολαίας, η δύναμη της ανατροπής του σοσιαλισμού.

Νέοι και νέες,

Μπροστά μας έχουμε δύσκολες και σκληρές μάχες. Οι συντηρητικές δυνάμεις είναι έτοιμες να εξαπολύσουν νέα επίθεση στη ζωή, στα δικαιώματά μας, στην ειρήνη και την ανεξαρτησία της χώρας μας. Το προεκλογικό σύνθημα - κάλεσμα του ΚΚΕ, νεανική και λαϊκή αντεπίθεση στη συντήρηση και τοσυμβιβασμό, αποτελεί το μόνο δρόμο για όλους τους νέους και τις νέες, που θέλουν να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους και να ανοίξουν το δρόμο προς το μέλλον.

Ξεκινάμε με περισσότερη δύναμη, σιγουριά, αισιοδοξία. Με ισχυρό ΚΚΕ και μαζική ΚΝΕ, μπορούμε να κερδίσουμε μάχες για την ειρήνη, τα δικαιώματά μας, για το σοσιαλισμό.

Σας καλούμε στη μεγάλη συνάντηση του ΚΚΕ με τη νέα γενιά. Την ΚΥΡΙΑΚΗ 13 Οκτώβρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στη συγκέντρωση - συναυλία που διοργανώνει η ΚΝΕ. Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ.


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πρωτοβουλίες ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον

Μετά τη συνάντηση Πάγκαλου - Κρίστοφερ, η αμερικανική διπλωματία ξεκινά την προσπάθεια για την επιβολή "λύσεων" στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Πρώτος στόχος, η προετοιμασία μιας ελληνοτουρκικής συνάντησης σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο

Πριν καλά καλά ορκιστεί η νέα ελληνική κυβέρνηση, η αμερικανική διπλωματία έσπευσε να δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις της, για τη δημιουργία διπλωματικής "κινητικότητας" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Η κινητικότητα, αυτή, όπως ήδη ανακοινώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του "κεφαλαιώδους προβλήματος" των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού, με την ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ουάσιγκτον. Το γεγονός αυτό, δημιουργεί ερωτηματικά και ανησυχία στην Αθήνα, καθώς, είναι γνωστό πως η Ουάσιγκτον επενδύει στον στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, "ο Ουόρεν Κρίστοφερ, μίλησε για την επιθυμία της Ουάσιγκτον να βοηθήσει σε μια προσπάθεια επίλυσης ορισμένων προβλημάτων στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μαντλέν Ολμπράιτ και οβοηθός υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Ταρνόφ, θα αναλάβουν αυτή την αποστολή".

Πριν την έναρξη της ιδιαίτερης συνομιλίας των δυο υπουργών ο Ου. Κρίστοφερ, αφού συνεχάρη τον Θ. Πάγκαλο για την επιτυχία του κόμματός του στις εκλογές, σημείωσε "την πολύ στενή σχέση της χώρας του με την κυβέρνηση Σημίτη, η οποία θα συνεχιστεί σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, στο Κυπριακό και άλλα".

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συνάντηση των δύο υπουργών "σημαντική" και υποστήριξε πως ο Θ. Πάγκαλος αντιμετώπισε θετικά την πρόθεση της Ουάσιγκτον να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος στις δηλώσεις υποστήριξε πως κατά τη συνάντησή του επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί κυριαρχικά της δικαιώματα.

Πάντως, ο υπουργός εξωτερικών στις δηλώσεις του σκιαγράφησε - εμμέσως - ένα διάδρομο διεξόδου από τις αμερικανικές πιέσεις λέγοντας πως η Τουρκία πρέπει να πραγματοποιήσει ένα πρώτο βήμα, αναζητώντας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απάντηση για τις αμφισβητήσεις της επί της κυριαρχίας της Ιμιας. Σχετικά με την αμερικανική πρωτοβουλία, την οποία ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ο Θ. Πάγκαλος, δήλωσε πως "υποθέτει, ότι ο κ. Μπερνς εννοεί την προσπάθεια των ΗΠΑ προς την Τουρκική πλευρά" για να πειστεί να οδηγήσει τις διεκδικήσεις της στην κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Ετσι, λοιπόν, με την εμφάνιση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η Ουάσιγκτον δηλώνει έτοιμη να προωθήσει τις "λύσεις" που εξυπηρετούν τα συμφέροντά της στην περιοχή. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμερικανικές πρεσβείες στην Αγκυρα και την Αθήνα έχουν ξεκινήσει παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προκειμένου να προετοιμαστεί μια ελληνοτουρκική συνάντηση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ