ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απειλεί και με μηνύσεις η GOOD YEAR!

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις προσπάθειες για μποϋκοτάζ στα προϊόντα της πολυεθνικής, ενώ για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη προετοιμάζεται πανεργατική απεργία και συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.- Με μηνύσεις προσπαθεί να τρομοκρατήσει και να φιμώσει τους εργαζόμενους που απέλυσε από το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, η πολυεθνική βιομηχανία ελαστικών GOOD YEAR,αν δε σταματήσουν την προπαγάνδα τους για μποϋκοτάζ των ελαστικών της εταιρίας! Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην αυθαιρεσία και ασυδοσία της πολυεθνικής και ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με στόχο την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Οπως υποστηρίζουν, οι πωλήσεις ελαστικών της GOOD YEAR έχουν πέσει κατά 30% στην ελληνική αγορά,ενώ στην Κύπρο - καθώς έγινε γνωστό πως τα ελαστικά της πολυεθνικής κατασκευάζονται στην Τουρκία - έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και πολλά καταστήματα ελαστικών έχουν αφαιρέσει ακόμα και τις διαφημιστικές επιγραφές της εταιρίας.

Η αντίδραση της πολυεθνικής ήταν να στείλει, μέσω του νομικού της συμβούλου, εξώδικο στο σωματείο και να απειλεί τους εργαζόμενους με μηνύσεις αν δε σταματήσουν κάθε ενέργεια που βλάπτει τα συμφέροντά της. Με λίγα λόγια, η πολυεθνική θεωρεί πως μπορεί να υπαγορεύει στους Ελληνες εργαζόμενους και στους Ελληνες πολίτες τον τρόπο με τον οποίο θα αγωνίζονται για το δικαίωμα στη δουλιά και στην επιβίωση, αλλά και το πώς θα διαχειρίζονται το πορτοφόλι τους.

Στο μεταξύ, μετά από συνάντηση της διοίκησης του σωματείου και του προεδρείου του ΕΚΘ, αποφασίστηκε αρχικά να πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις με τα υπουργεία Εργασίας και Βιομηχανίας και να κατατεθούν οι προτάσεις των εργαζομένων στη νέα κυβέρνηση, να συνεχιστούν οι επαφές με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ενέργειας και Χημείας, καθώς η αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της πολυεθνικής στην Ευρώπη προβλέπει χιλιάδες νέες απολύσεις και απαιτείται συντονισμός των κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Αποφασίστηκε επίσης να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση της 24ωρης πανεργατικής απεργίας και του συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, που έχουν προσδιοριστεί για το πρώτο 15νθήμερο του Οκτώβρη.Παράλληλα οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν την προπαγάνδα για μποϋκοτάζ των ελαστικών της GOOD YEAR και από σήμερα ξεκινούν νέες εξορμήσεις στη δυτική Θεσσαλονίκη με ενημερωτικό υλικό και αφίσες. Οπως τόνισε στον "Ρ" ο αντιπρόεδρος του σωματείου, Θανάσης Τεμπεσίρης,οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμφθεί και ούτε πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα τους, αν δε βρεθεί τρόπος να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, ενώ επισήμανε πως σ' αυτή τη φάση η έμπρακτη αλληλεγγύη όλου του συνδικαλιστικού κινήματος για να ξανανοίξει το εργοστάσιο και να πιεστεί η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, είναι απαραίτητη.

Φ. Δ.

ΠΕΣΙΝΕ
Πολυεθνική "πρόκληση"!

Πρόγραμμα εκατοντάδων απολύσεων υπό την ονομασία "πρόκληση" γνωστοποίησε αμέσως μετά τις εκλογές η ΠΕΣΙΝΕ! Η ΤΕ της ΕΣΑΚ καταγγέλλει και καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

"Challenge",που σημαίνει "πρόκληση",είναι το όνομα προγράμματος συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού, που εφαρμόζει κατά διαστήματα η πολυεθνική "Αλουμίνιον της Ελλάδας", γνωστότερη ως ΠΕΣΙΝΕ.

Το προκλητικό αυτό πρόγραμμα, που προβλέπει την απώλεια 300 θέσεων εργασίας - κατ' άλλους 700 - για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια (! ), θέτει ξανά σε εφαρμογή η πολυεθνική, στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" και της "ελεύθερης" αγοράς.

Να σημειωθεί ότι οι προκλητικές μεθοδεύσεις της πολυεθνικής κρατήθηκαν μυστικές μέχρι τις εκλογές, για να πέσουν την "επομένη" σαν βόμβα στην περιοχή.

Το "πρόγραμμα" της πολυεθνικής καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, ηΤΕ Ασπρων Σπιτιών - Αντίκυρας της ΕΣΑΚ,επισημαίνοντας ότι, "η εφαρμογή του, τα τελευταία χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα να απολυθούν, στην ουσία(μέσα από τα προγράμματα "οικειοθελούς αποχώρησης") 700 άτομα, σε μια περιοχή χωρίς δυνατότητα άλλης απασχόλησης. Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μείωσε το εργατικό κόστος κατά 50%, μειώθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων, εντατικοποιήθηκε η δουλιά και αφαιρέθηκαν κοινωνικές παροχές ".

"Μάλιστα, αναφέρεται στην ανακοίνωση - πρόκληση δεν είναι μόνο το ίδιο το πρόγραμμα, αλλά και η ανοιχτά ξεδιάντροπη προπαγάνδισή του με στόχο την υποστήριξή του και από μερίδα εργαζομένων".

Τέλος, η ΤΕ της ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να αποκρούσουν την προσπάθεια της εργοδοσίας για μείωση του προσωπικού και εντατικοποίηση της εργασίας των υπολοίπων, να συμμετάσχουν ενεργά, ελέγχοντας τη λειτουργία και δράση του σωματείου τους.

Καλεί, επίσης τη συνδικαλιστική ηγεσία (πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) να βάλει τα συμφέροντα των εργαζόμενων πάνω από τα συμφέροντα των εργοδοτών και να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των αντεργατικών μέτρων.

Προτείνει, δε, στο σωματείο να πάρει πρωτοβουλία για κοινή δράση με το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, την ΠΟΕΜ, τη ΓΣΕΕ και τα σωματεία της περιοχής. Καλεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση να πρωτοστατήσει σε αγώνες κατά της υποβάθμισης της περιοχής και τους εμπόρους να αντιδράσουν στη συρρίκνωση του εισοδήματός τους. Καταλήγοντας η ανακοίνωση σημειώνει: "Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες. Η κυβέρνηση είναι ταγμένη στα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Αυτό όμως πρέπει να κατανοηθεί από όλους τους εργαζόμενους και να τους βρει αγωνιστικά απέναντί της σε κάθε αντεργατικό μέτρο που θα παίρνει".

ΜΕΤΡΟ
Και τώρα η κυβέρνηση προ των ευθυνών της

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί τον Κ. Λαλιώτη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά απέναντι στους εργαζόμενους

Να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για επανέναρξη των κύριων εργασιών κατασκευής του μετρό Αθήνας και για ανάκληση όλων των διαθεσιμοτήτων, καλούν την κυβέρνηση και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη,με κοινή τους ανακοίνωση, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το παράρτημά του στο μετρό.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι στη γενική τους συνέλευση αποφάσισαν να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα μέχρι να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις, σύμφωνα με τις οποίες έχουν βρεθεί οι τεχνικές λύσεις για να προχωρήσει το έργο. Σημειώνοντας πως οι εκλογές και η ανακατανομή των ρόλων μέσα στην κυβέρνηση δε δικαιολογεί καθυστερήσεις, καλούν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να δείξει την ανάλογη σοβαρότητα στα χρόνια προβλήματα του έργου, ώστε να λειτουργήσει ομαλά, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και πρόσθετο κόστος. Διευκρινίζουν ακόμα ότι "τα γραφόμενα στον Τύπο στις 19/9, πως δε θα υπάρξει υπογραφή πριν τις εκλογές, είναι συμπέρασμα της διοίκησης του Παραρτήματος, που προέκυψε από τις συναντήσεις μας τόσο με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, όσο και με τον γραμματέα του υπουργείου, κ. Χρυσικόπουλο".

Τέλος τονίζουν: "Εμείς οι εργαζόμενοι στο μετρό θα κάνουμε ό,τι εξαρτάται από μας για να προχωρήσει το έργο, για το συμφέρον της οικονομίας, για να ανασάνουν οι Αθηναίοι, για το δικαίωμα στη δουλιά".

  • Οι κύριες εργασίες στο μετρό εξακολουθούν να παραμένουν "παγωμένες", αυτό όμως δεν εμποδίζει να έχουμε και πάλι ατυχήματα. Προχτές στις 10 το βράδυ στο εργοτάξιο του Συντάγματος έπεσε τοιχίο ύψους 10 μέτρων, χωρίς να τραυματιστεί κανείς εργαζόμενος, επειδή απλούστατα είχαν διάλειμμα εκείνη την ώρα.

Το συγκεκριμένο τοιχίο είχε φτιαχτεί στη βάση από λεπτές μπετόβεργες (F 16), στις οποίες είχαν προστεθεί από πάνω μεγαλύτερες (F 32), με αποτέλεσμα να λυγίσει το σίδερο από το βάρος και να πέσει. Κάτω απ' το τοιχίο εργάζονταν 17 εργαζόμενοι, που ευτυχώς εκείνη τη στιγμή είχαν απομακρυνθεί για να φάνε.

Οπως μας δήλωσε ο Ν. Ντάλλας,αντιπρόεδρος του Παραρτήματος, "από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκαν εργαζόμενοι. Καταγγέλλουμε σαν υπεύθυνους τον Γάλλο περιφερειάρχη Μαρκ, καθώς και τον εργοταξιάρχη Βενιέρη, για την προχειρότητα των τεχνικών σχεδίων, αλλά και για την υπερεντατικοποίηση που έχουν επιβάλει, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι και 17 ώρες τη μέρα".

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Στην τελική ευθεία για το ξεπούλημα

Οι εκλογές τελείωσαν και η κυβέρνηση νιώθοντας "λυμένα" τα χέρια της, προετοιμάζει με γρήγορους ρυθμούς το έδαφος για το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Ελευσίνας στον Ν. Ταβουλάρη,χωρίς εργαζόμενους! Ηδη έχουν μπει μπροστά οι διαδικασίες για τη μετάταξη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα των εργαζομένων που έχουν απομείνει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος των "οικειοθελών" απολύσεων και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Σε απαντητική επιστολή του προς την κυβέρνηση, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς,αναφέρει ότι αποδέχεται τη μετάταξη εκεί ορισμένου αριθμού εργαζομένων, με ειδικότητες χειριστών, εφαρμοστών και ηλεκτρολόγων.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές Ιούνη η διοίκηση των Ναυπηγείων, εφαρμόζοντας απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, είχε καλέσει όλο το προσωπικό να υποβάλει αιτήσεις για μετάταξη. Είχε δε ανακοινωθεί ότι η διαδικασία των μετατάξεων θα είχε ολοκληρωθεί ως τις 30 του Αυγούστου, όμως λόγω των εκλογών αφέθηκε για μετά. Εκτός από τον ΟΛΠ, ανάλογα σημειώματα έχουν αποσταλεί και σε άλλους οργανισμούς, ενώ ήδη με τη μέθοδο των "οικειοθελών" απολύσεων και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων έχουν αναγκαστεί να αποχωρήσουν 200 εργαζόμενοι, από τους 1.700 που συνολικά απασχολεί.

Να σημειώσουμε ότι ο επίδοξος αγοραστής, εκτός του ότι ζητά να πάρει τα Ναυπηγεία έναντι 300 εκατ. δραχμών σαν προκαταβολή, παίρνοντας ταυτόχρονα θαλασσοδάνεια αρκετών δισ. δραχμών, απαιτεί να του δοθούν και χωρίς προσωπικό. Στην προσφορά του, υπόσχεται απλώς να προσλάβει σταδιακά μετά από κάποιους μήνες περίπου 700 εργαζόμενους, όχι απαραίτητα απ' το προσωπικό των Ναυπηγείων. Το ίδιο έργο είχε παιχτεί και στο Νεώριο Σύρου που έχει και αυτό ξεπουληθεί στον Ν. Ταβουλάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ