ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΚΥΡΑ
"Η χολέρα είναι έξω απ' την πόρτα μας"
  • Με αυτόν το δραματικό τρόπο είχαν προειδοποιηθεί απ' το Μάρτη όλοι οι αρμόδιοι για τους κινδύνους, αλλά αδιαφόρησαν εγκληματικά
  • "Για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ προέχει η εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων, παρά η προστασία της υγείας των κατοίκων του νησιού", καταγγέλλει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Υποψίες για τέσσερα - συνολικά - θανάτους απ' τη μολυσματική ασθένεια λεπτοσπείρωση, στην Κέρκυρα, εκφράζουν υγειονομικοί φορείς του νησιού. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν καθώς συγκρίνουν τα κλινικά συμπτώματα δύο άλλων θανάτων στο νησί πριν από καιρό. Πρόσφατα δύο άτομα πέθαναν από λεπτοσπείρωση στο χωριό Κανάλια της Κέρκυρας.

Εκτός απ' τις υποψίες για περισσότερα θύματα, ένα άλλο στοιχείο αποδεικνύει την εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων: Ολοι οι αρμόδιοι - μηδενός εξαιρουμένου - είχαν ειδοποιηθεί εγγράφως απ' τον περασμένο Μάρτη για τους σοβαρούς κινδύνους σε βάρος της δημόσιας υγείας στις Κοινότητες Αλεπούς και Καναλίων.

Τον περασμένο Μάρτη η υπηρεσία Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας έκανε αυτοψία στις Κοινότητες Αλεπούς και Καναλίων και στις 15.3.1996 ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, Α. Πανδής, έστειλε ένα έγγραφο προς το δήμαρχο της Κέρκυρας, Χρ. Σαρλή.Το ίδιο έγγραφο το κοινοποίησε προς τον νομάρχη Κέρκυρας, Α. Παγκράτη,τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας, τους προέδρους των Κοινοτήτων Αλεπούς και Καναλίων,την Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης της Κέρκυρας (ΔΕΥΑΚ), τη Διεύθυνση Υγείας - Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας και το αρμόδιο γραφείο του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στο έγγραφο υπάρχει η εξής δραματική έκκληση: "Παρακαλούμε να συνειδητοποιήσετε το οξύ πρόβλημα που υπάρχει και να βοηθήσετε ο καθένας στον τομέα ευθύνης τους για τη, με οποιονδήποτε τρόπο, επίλυσή του. Σημαίνουμε το κουδούνι του κινδύνου καθότι η χολέρα κοινώς είναι έξω απ' την πόρτα μας".

Στην έκκληση αυτή απελπισίας η υπηρεσία οδηγήθηκε μετά τις εξής διαπιστώσεις:

  • Στις Κοινότητες Αλεπούς και Καναλίων η κατάσταση είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, γιατί σε πολλά σημεία συνυπάρχουν βοθρολύματα και σωλήνες ύδρευσης.
  • Σε πολλά χαντάκια υπάρχουν όμβρια ύδατα μαζί με βοθρολύματα και εντός αυτών συνδέσεις παροχής ύδρευσης.
  • Οι περισσότεροι βόθροι - όταν έγινε η αυτοψία - είχαν ξεχειλίσει και τα λύματα έτρεχαν σε χαντάκια και επιφανειακά στους δρόμους, που σιγά - σιγά οδηγούνταν στη λιμνοθάλασσα Χαλκιόπουλου.
  • Οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων αδειάζουν παράνομα και ανεξέλεγκτα τα βυτία τους σε κάποια σημεία, γιατί δεν υπάρχει στην Κέρκυρα χώρος διάθεσης των λυμάτων και αποβλήτων.

Ο Α. Πανδής στο έγγραφο τόνιζε: "Θεωρούμε ότι από τύχη μέχρι στιγμής δεν έχουμε επιδημίες τύφου ή παράτυφου, με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις για τους κατοίκους των εν λόγω κοινοτήτων, αλλά και με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις του τουρισμού σε ολόκληρο το νησί".

Η Υπηρεσία πρότεινε την κατασκευή αποχετευτικού συστήματος των κοινοτήτων, την επείγουσα σύνδεσή τους με το βιολογικό σταθμό της πόλης της Κέρκυρας και την επείγουσα κατασκευή σταθμού βιολόγησης βοθρολυμάτων.

Και η επιστολή κατέληγε: "Η Υπηρεσία μας είναι ανοιχτή για οποιαδήποτε συνεργασία μαζί σας προκειμένου να βοηθήσετε στην επίλυση του παραπάνω σοβαρού προβλήματος".

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Ομως οι αρμόδιοι είχαν κατά νου "άλλες πόρτες". Την ψηφοθηρία ενόψει των εκλογών.

"Τα τραγικά γεγονότα στην Κοινότητα Καναλίων ανέδειξαν την εγκληματική αδιαφορία των "υπευθύνων" κρατικών αρχών για την προστασία της δημόσιας υγείας και απέδειξαν ότι για τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προέχει η εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων από την προστασία της υγείας των κατοίκων του νησιού", τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ με αφορμή τη δημοσιοποίηση του εγγράφου.

"Αν και γνώριζαν τόσο καιρό τους κινδύνους, αδιαφόρησαν προκλητικά", τονίζει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και αποκαλύπτει μια άλλη εγκληματική ενέργεια: "Η πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κέρκυρας άφησε για μια βδομάδα σωρούς σκουπιδιών μέσα στο καλοκαίρι στην Κοινότητα της Αλεπούς, εκβιάζοντάς την για πάρουν κάποια χρήματα. Εδρασαν κυνικά σαν εκβιαστές, αδιαφορώντας για την όξυνση του προβλήματος το οποίο γνώριζαν. Επιπλέον για μήνες τώρα ο δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝασπισμένος πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αρνούνται να δεχτούν τα αστικά λύματα των Καναλίων και να διοχετευτούν με κεντρικό αγωγό στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης και από κει στον υπό κατασκευή βιολογικό καθαρισμό".

"Ακόμη και λίγες μέρες πριν τις εκλογές - συνεχίζει η ανακοίνωση - όταν γνώριζαν τις επικίνδυνες διαστάσεις που είχε πάρει το πρόβλημα, οι αρμόδιες αρχές αδιαφόρησαν να πάρουν κάποια μέτρα απολύμανσης και να ενημερώσουν τους κατοίκους, αλλά και την υποτιθέμενη αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Τώρα τρέχουν να δείξουν το υποκριτικό ενδιαφέρον τους, αυτοί που για χρόνια κοροϊδεύουν τους κατοίκους μιας ολόκληρης περιοχής".

Το ΚΚΕ απαιτεί:

1. Την άμεση και γενική απολύμανση της ευρύτερης περιοχής και γενική μυοκτονία στην πόλη και τα χωριά με κρατικά έξοδα.

2. Την άμεση χρηματοδότηση από την κυβέρνηση για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στα Κανάλια και τη διοχέτευση των αστικών λυμάτων δύο κοινοτήτων στο βιολογικό καθαρισμό της πόλης.

3. Την άμεση χρηματοδότηση από την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των δύο βιολογικών καθαρισμών (Κάτω Κορακιάνα και Λευκίμμη) και την κατασκευή νέων βιολογικών καθαρισμών κατά ομάδες χωριών, με προτεραιότητα στις πιο επιβαρυμένες περιοχές.

Τέλος, το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους Καναλίων, Αλεπούς και όλους τους Κερκυραίους να αγωνιστούν ενωτικά για της διεκδίκηση αυτών των έργων που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής και θα προστατέψουν το περιβάλλον.

Τα εμβόλια θα έσωναν 8 εκ. παιδιά

"Χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη, για να εξασφαλιστεί ότι η έρευνα και η ανάπτυξη των εμβολίων δεν έχει ως γνώμονα το εμπορικό συμφέρον, αλλά τους στόχους της δημόσιας υγείας", επισημαίνει η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ

Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια τα νέα εμβόλια θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές περίπου 8.000.000 παιδιών που τώρα πεθαίνουν κάθε χρόνο από μολυσματικές ασθένειες. Ωστόσο, αυτή η υπόσχεση που μας δίνει η επιστήμη - για ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων εμβολίων και υπηρεσίες ανοσιοποίησης - μπορεί να χαθεί, εάν η διεθνής κοινότητα δε στηρίξει με επαρκείς οικονομικούς πόρους την επιστημονική έρευνα και τα νέα εμβόλια.

Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε χτες η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), δημοσιοποιώντας για πρώτη φορά έκθεση για την "Κατάσταση των εμβολίων και της ανοσοποίησης παγκόσμια". Στην έκθεση αναφέρεται μάλιστα ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα προγράμματα εμβολιασμού είναι ότι ως επί το πλείστον η ανάπτυξη εμβολίων πραγματοποιείται από τον ιδιωτικό τομέα στις βιομηχανικές περιοχές, όπου βρίσκονται και οι πιο κερδοφόρες αγορές. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι τα περισσότερα εμβόλια σχεδιάζονται για ασθένειες που εκδηλώνονται σε βιομηχανικές χώρες, παρότι αυτές οι ασθένειες εκδηλώνονται και στις αναπτυσσόμενες χώρες και μάλιστα σε σοβαρότερη μορφή.

"Χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη, για να εξασφαλιστεί ότι η έρευνα και η ανάπτυξη των εμβολίων δεν έχει ως γνώμονα το εμπορικό συμφέρον, αλλά τους στόχους της δημόσιας υγείας", επισημαίνει η έκθεση. Είναι ενδεικτικό ίσως ότι στην έκθεση τονίζεται πως το αυξανόμενο κόστος της ανάπτυξης των εμβολίων και της ανοσιοποίησης, εάν αντιμετωπιστεί με φθίνοντες πόρους θα θέσουν σε κίνδυνο τις δυνατότητες και τις ελπίδες των ερευνητών, των εργαζομένων στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας και των δημόσιων αρχών υγείας, στον αγώνα τους να καταστήσουν τους νέους και τα παιδιά πιο ασφαλείς με τα νέα εμβόλια.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην έκθεση της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ και της ΠΟΥ στις επιτυχίες και στη μάχη που δίνουν οι διεθνείς οργανώσεις κατά της πολιομυελίτιδας. Τονίζεται ότι μέχρι το 2000 η πολιομυελίτιδα αναμένεται να εξαλειφθεί, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσει να εξοικονομήσουν περισσότερα από 1.5 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο από το κόστος των εμβολίων. "Ενώ οι εμπειρογνώμονες της πολιομυελίτιδας είναι πεπεισμένοι ότι η ασθένεια μπορεί να εξαλειφθεί μέχρι το έτος 2000, υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τη μείωση των πόρων από δωρητές", υπογραμμίζει η έκθεση, σημειώνοντας ότι ενώ προηγούμενα περίπου το 80% των πόρων που χρειάζονταν για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας προέρχονταν από τις ίδιες χώρες, η εστίαση της προσπάθειας στις φτωχές χώρες θα απαιτήσουν τώρα περισσότερη υποστήριξη από δωρητές. Η ΠΟΥ εκτιμά ότι θα χρειαστούν πρόσθετα 600 - 800 εκατομμύρια δολάρια για αγορές εμβολίων, προσωπικό, ασφαλή μεταφορά και ανάπτυξη ενός παγκόσμιου εργαστηριακού δικτύου.

"Παρότι, αναμφίβολα, αποτελεί έναν άθλο σαν κι αυτούς του Ηρακλή, η αλλαγή στάσης προς τον εμβολιασμό δε θα κόστιζε τεράστια χρηματικά ποσά", αναφέρει η έκθεση. Και καταλήγει: "Μακροπρόθεσμα η θεραπεία, για να σωθούν οι ζωές παιδιών που δεν ανοσιοποιήθηκαν κατά των προλαμβανόμενων με εμβολιασμό ασθενειών και η κληρονομιά των παιδιών με ειδικές ανάγκες θα κοστίσουν πολύ περισσότερο, σε χρήμα και κόπο, για τα παιδιά που θα υποφέρουν και τις οικογένειές τους".

Σύσταση εμβολιασμού των ταξιδιωτών προς την Αλβανία

Δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για εμφάνιση επιδημίας πολιομυελίτιδας στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε χτες ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονας.Με αφορμή τα κρούσματα που σημειώθηκαν στην Αλβανία, συνήλθε χτες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τον ελληνικό πληθυσμό. Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι "στη χώρα μας υπάρχει υψηλό τείχος ανοσίας", καθώς από 35ετίας εφαρμόζεται υποχρεωτικά ο εμβολιασμός των παιδιών. Ατομα μεγαλύτερης ηλικίας θεωρείται ότι έχουν ήδη ανοσοποιηθεί.

Ωστόσο, ο υπουργός ζήτησε από όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες Υγιεινής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων να εντατικοποιηθεί η εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμών, με έμφαση στους καταυλισμούς του μετακινούμενου πληθυσμού. Σε όσους ταξιδεύουν στην Αλβανία, συνιστάται η χορήγηση μιας δόσης εμβολίου "Sabin".

Το αποκαλυπτικό έγγραφο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ