ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αυξάνονται οι άνεργοι άνω των 45 ετών

Περισσότεροι από 45.000 είναι οι άνεργοι άνω των 45 ετών και αυξάνονται συνεχώς, ενώ οι μισοί από αυτούς είναι μακροχρόνια άνεργοι, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας

Οι άνεργοι από 45 ετών και πάνω ξεπερνούν τους 45.000 στη χώρα μας και οι μισοί από αυτούς είναι μακροχρόνια άνεργοι,δηλαδή παραμένουν άνεργοι περισσότερο από ένα χρόνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας.

Οπως σημειώθηκε στην ημερίδα, το ποσοστό των ηλικιωμένων ανέργων της χώρας μας είναι μικρότερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά αυτό οφείλεται στο υψηλό ποσοστό νέων ανέργων, που το 1994 ήταν 27,7%!Ταυτόχρονα είναι αυξητική η τάση της ανεργίας για τους εργαζόμενους άνω των 45 ετών.

Οι άνεργοι άνω των 45 ετών αποτελούσαν το 1995 το 14% των ανέργων, το 16,5% των μακροχρόνια ανέργων, το 64% του μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού και το 36% του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που παρουσίασε εισηγητικά ο πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας Γ. Τσαμουργκέλης.Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπάρχει αύξηση, σε σχέση με το 1990, κατά 2,5% της συμμετοχής τους στο σύνολο των ανέργων, κατά 8% στο σύνολο των μακροχρόνια ανέργων, κατά 4% στο σύνολο του μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Ταυτόχρονα μειώθηκε κατά 1% η συμμετοχή τους στο εργατικό δυναμικό. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι το 35% των ανέργων του πρωτογενή τομέα είναι άνω των 45 ετών, όπως και το 32% των ανέργων του δευτερογενή τομέα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το ποσοστό ανεργίας ανά ομάδες ηλικίας, φαίνεται ότι στη χώρα μας τα ποσοστά ανεργίας των ανέργων ηλικίας από 30 έως 64 ετών είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με μεγαλύτερη επιβάρυνση των γυναικών. Ομως, όπως τονίστηκε, οι δείκτες αυτοί έχουν αυξητική τάση (βλέπε πίνακα).

Παραδόξως, ένα από τα μέτρα που προτάθηκαν εισηγητικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν η "ενοποίηση των πόρων χρηματοδότησης των ενεργητικών και των παθητικών μέτρων αντιμετώπισης της ανεργίας". Σ' αυτό το πλαίσιο εκθειάστηκε ιδιαίτερα και ο ρόλος του νόμου 2434,του πρόσφατου νόμου για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας που χρηματοδοτεί τους εργοδότες με χρήματα των εργαζομένων. Ανάμεσα στα άλλα εκτιμήθηκε ως θετική η διάταξη για την επιχορήγηση των εργοδοτών από τον ΟΑΕΔ για την κάλυψη μέρους των ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον προσλαμβάνουν μακροχρόνια ανέργους άνω των 55 ετών!

Πάντως επισημάνθηκε ότι το χαμηλό ύψος των επιδομάτων ανεργίας, και η μικρή διάρκεια χορήγησής τους, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει ένα ελάχιστα αποδεκτό βιοτικό επίπεδο για τους ανέργους, αλλά αποτελεί και κίνητρο απασχόλησης των ανέργων στην παρααγορά εργασίας.

Ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας υπογράμμισε τα ...ευεργετικά αποτελέσματα του νέου νόμου για τους ηλικιωμένους άνεργους (το μόνο θετικό του είναι η συνέχιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για ανέργους άνω των 55 ετών) και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μη δημιουργούνται ηλικιωμένοι άνεργοι και να αντιμετωπίσει το φαινόμενο μέσω της κατάρτισης...

Ο Γ. Ποντικός,μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου, μας είπε για τις εισηγητικές προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος: "Η σημερινή ημερίδα, που διοργάνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας, παρουσιάζει μια σειρά προτάσεων που κατά τη γνώμη μου αποτελούν "φτασιδιώματα", αν θέλετε "ασπιρίνες" και μέτρα τα οποία ουσιαστικά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, απλώς "χρυσώνουν το χάπι" και προσπαθούν να καλλιεργήσουν αυταπάτες στους εργαζόμενους και στους ανέργους, προκειμένου να αποφευχθούν οι ενδεχόμενες κοινωνικές εκρήξεις. Κατά τη γνώμη μου, η λύση είναι μέσα από την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού και λαϊκού κινήματος, ώστε να εφαρμοστούν πολιτικές απασχόλησης που να έρχονται σε σύγκρουση και ρήξη με τις επιλογές του πολυεθνικού κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Βοήθημα στους καπνεργάτες

Από τις 3 του Οκτώβρη έως και τις 20 του Δεκέμβρη, θα χορηγείται το ειδικό εποχιακό βοήθημα στους καπνεργάτες όλης της χώρας, από τις κατά τόπους υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Το ύψος του βοηθήματος ανέρχεται στο ποσό των 135.360 δραχμών και θα χορηγείται σε όσους πραγματοποίησαν την περασμένη χρονιά από 50 έως 210 ημερομίσθια.

ΜΙΝΙΟΝ
Ομόφωνα σε κινητοποιήσεις

Η απόφαση της εργοδοσίας να παρατείνει το ωράριο λειτουργίας του Σαββάτου έως τις 7 μμ ήταν η "σταγόνα" για να ξεχειλίσει το ποτήρι της αγανάκτησης

Τη δική τους απάντηση στους εργοδότες τους θα δώσουν το Σάββατο 5 και τη Δευτέρα 7 Οκτώβρη, με δύο 24ωρες απεργίες, οι εργαζόμενοι του "Μινιόν",που βαρυγκωμούν κάτω από το μέγεθος της αυθαιρεσίας της επιχείρησης. Την απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις πήρε ομόφωνα το Επιχειρησιακό Σωματείο, μετά τη χτεσινή αιφνιδιαστική απόφαση της επιχείρησης να αλλάξει το ωράριο του Σαββάτου και να λειτουργεί έως τις 7 το βράδυ, από τις 3.30 που ήταν μέχρι σήμερα!Η απόφαση αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αφού τελευταία, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Γ. Πέρος,η αυθαιρεσία των εργοδοτών έχει ξεπεράσει κάθε όριο, ενώ το Σωματείο προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση καθυστερεί την καταβολή των αποδοχών, ενώ οφείλει περίπου 35 εκατομμύρια δραχμές από τη μη καταβολή των επιδομάτων ισολογισμού και από άλλες υποχρεώσεις που απορρέουν από τη διμερή σύμβαση. Επίσης λίγες μέρες πριν τις εκλογές η επιχείρηση απόλυσε εργαζόμενο με 17 χρόνια υπηρεσία, ο οποίος - όπως τονίζουν συνάδελφοί του - ήταν από τους πιο συνεπείς υπαλλήλους.

Πρόσφατα η επιχείρηση "ανακάλυψε" ένα νέο τρόπο μείωσης του εργατικού κόστους. Προσλαμβάνει προσωπικό, το οποίο την πρώτη βδομάδα απασχολεί χωρίς κάρτα εργασίας και χωρίς ασφάλιση, αν κάποιος αντιδράσει απολύεται, αν όχι, τότε ίσως σταθεί τυχερός και προσληφθεί.

Νωρίτερα στην ανεργία

Ενα μήνα νωρίτερα πήραν τον δρόμο της ανεργίας 18 εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο "Ζάντε Μπιτς" στη Ζάκυνθο, οι οποίοι απολύθηκαν την περασμένη Τετάρτη, παρότι η σύμβασή τους διαρκούσε έως το τέλος του Οκτώβρη. Ο εργοδότης δικαιολόγησε τις απολύσεις λέγοντας ότι δεν έχει δουλιά και απέρριψε τις προτάσεις του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, το οποίο και καταγγέλλει ότι από τη μια η εντατικοποίηση βασιλεύει και από την άλλη οι εργοδότες προχωρούν σε απολύσεις.

Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί και η στάση των δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, από το συνδυασμό της Εργατικής Ενότητας, οι οποίοι αρνήθηκαν ακόμα και να κουβεντιάσουν για τις απολύσεις και προτίμησαν να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση με ύβρεις! Το Σωματείο, σε ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου να αντισταθούν στις παράνομες απολύσεις, ενώ καλεί και τον επόπτη Εργασίας να παρέμβει, προκειμένου να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Απόλυση ή 12ωρο και εφταήμερο!

Τη συστηματική καταπάτηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τον ιδιοκτήτη της ΜΗΤΣΑΣ ΑΒΕΕ στο Σχηματάρι, καταγγέλλουν εργαζόμενοι

Το εκβιαστικό δίλημμα της εργοδοσίας, για 12ωρη εργασία επί εφτά μέρες τη βδομάδα για παραπάνω από ένα μήνα ή την απόλυση,αντιμετωπίζουν οι 100 περίπου εργαζόμενοι της επιχείρησης κατασκευής σωμάτων καλοριφέρ ΜΗΤΣΑΣ ΑΒΕΕ,στο Σχηματάρι Βοιωτίας!

Εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ο εργοδότης όχι μόνο δεν τηρεί την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας του Μετάλλου, αλλά ότι πληρώνει τους εργαζόμενους πιο κάτω ακόμα και από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δίχως να υπολογίζει προϋπηρεσία και ειδικότητα για τη διαμόρφωση της αμοιβής, ενώ απασχολεί έναν αριθμό από αυτούς με δίμηνες συμβάσεις, τις οποίες ανανεώνει διαρκώς. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που αποφεύγει συστηματικά να αναρτήσει τους πίνακες προσωπικού, ειδικοτήτων, αποδοχών, προϋπηρεσίας στο εργοστάσιο.Γι' αυτή την παράβαση ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης έχει μηνυθεί ήδη δυο φορές μέσα στο 1996 από την Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά δεν έχει δεχτεί καμία ενόχληση.

Καταγγέλλεται επίσης από τους εργαζόμενους ότι ο χώρος εργασίας είναι ιδιαίτερα ρυπογόνος και γεμίζει από καπνό κατά τη διάρκεια της εργασίας, αλλά δε λειτουργούν συσκευές εξαερισμού! Οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται συχνά να εργάζονται σε 12ωρη βάση τα Σαββατοκύριακα χωρίς ρεπό κατά τη διάρκεια της βδομάδας.Εκτός αυτού, η παρακολούθηση της εργασίας από τον εργοδότη εξασφαλίζεται με τη χρησιμοποίηση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης! Η επιχείρηση δέχτηκε χτες για άλλη μια φορά την επίσκεψη της Επιθεώρησης Εργασίας,η οποία, συνοδευόμενη από συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΠΟΕΜ, διαπίστωσε ότι ο εργοδότης δεν έχει αναρτήσει ξανά τους σχετικούς πίνακες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ