ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Τεχνητή" ατμόσφαιρα διαλόγου

Εντείνονται οι διεργασίες για την προετοιμασία του κατάλληλου κλίματος, το οποίο θα επιτρέψει τη συνολική αντιμετώπιση του ελληνοτουρκικού προβλήματος στο Αιγαίο και την Κύπρο, μέσα από τις πρωτοβουλίες που ήδη ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον

"Ξαφνικά", μια "άλλη" ατμόσφαιρα εμφανίζεται γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για την ακρίβεια, η ατμόσφαιρα αυτή κατασκευάζεται από δηλώσεις, συνεντεύξεις, ανακοινώσεις και άρθρα στον Τύπο, στην Ουάσιγκτον, τη Ν. Υόρκη, την Αγκυρα και την Αθήνα. Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των απόψεων είναι οι "προσδοκίες", που δημιούργησε η επανεκλογή του Κ. Σημίτη και η διάθεσή του να αναζητήσει "λύσεις" στα ελληνοτουρκικά προβλήματα.

Η πλέον απροκάλυπτη τοποθέτηση προήλθε από τον Ρ. Χόλμπρουκ, ο οποίος φέρεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες μετά τις αμερικανικές εκλογές για το Αιγαίο και το Κυπριακό. "Μετά το επιτυχές (;) αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών", είπε ο Αμερικανός "διπλωμάτης", ανοίγει ο δρόμος για μια προσπάθεια αντιμετώπισης συνολικά των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

"Υπάρχουν πολλές ελπίδες, είπε και η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τ. Τσιλέρ, πως μετά τις εκλογές στην Ελλάδα θα βρεθούμε, για να λύσουμε τα ζητήματά μας". Στο ίδιο μήκος κύματος και η αρθρογραφία από γνωστούς Τούρκους αναλυτές, οι οποίοι υπογραμμίζουν, τις τελευταίες μέρες, τις δυνατότητες που ανοίγει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα για την προώθηση λύσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ταυτόχρονα, το κλίμα αυτό καλλιεργείται με πρωτοβουλίες παραγόντων της αμερικανικής διπλωματίας, οι οποίοι οργανώνουν την προσεχή βδομάδα μια ελληνοτουρκική συζήτηση, στην οποία θα συμμετέχουν πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες από τις δύο χώρες, προφανώς για να διερευνηθούν οι τάσεις και οι δυνατότητες της προσέγγισης.

Λύση - πακέτο

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα θεωρεί βέβαιο ότι η αμερικανική διπλωματία προσανατολίζεται σε μια συνολική προσέγγιση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στο Αιγαίο και το Κυπριακό. Το γεγονός αυτό προκαλεί την ανησυχία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς μια διευρυμένη αντζέντα συζήτησης ευνοεί την Αγκυρα, η οποία είναι αυτή που διεκδικεί.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές πρωτοβουλίες, αναζητώντας πρώτα απ' όλα κοινή γραμμή πλεύσης με τη Λευκωσία. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην Κύπρο, την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών η αμερικανική δραστηριότητα όπως αυτή θα εξελιχθεί, κυρίως, μετά τις αμερικανικές εκλογές θα έχει δύο στόχους. Πρώτον, την ένταση των διπλωματικών διαβουλεύσεων, με στόχο την επανέναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο και δεύτερο την ενίσχυση της συζήτησης σε στρατιωτικό επίπεδο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Αυτό, άλλωστε θα είναι και το περιεχόμενο - σύμφωνα με πληροφορίες - της επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ Αθ. Τζογάνη που ξεκινά την προσεχή Δευτέρα.

ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Εκδρομή στο Βίτσι

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών, τιμώντας τα 50 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, πραγματοποιεί εκδρομή στο Βίτσι από 4 μέχρι 6 Οκτώβρη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στο Λιτόχωρο, την Εδεσσα, Φλώρινα (2 διανυκτερεύσεις), Βίτσι, Πρέσπες, Μαλιμάδι, Αστοριά, Φαρδύ Κάμπο, Γρεβενά, Καλαμπάκα, Τρίκαλα.

Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων 88.10.046, 88.10.074.

Ο αμερικανός διπλωμάτης Ρ.Χόλμπρουκ φέρεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλίε

Ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρ. Χόλμπρουκ φέρεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για Αιγαίο και Κυπριακό, μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ