ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΙΜΠΙΑ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ
"Δράκοι για... εξημέρωμα"

Η υποδεέστερη Ολίμπια Λιουμπλιάνα είναι η αντίπαλος της ΑΕΚ στο δεύτερο γύρο του κυπέλλου Κυπελλούχων. Ομάδα περιορισμένων δυνατοτήτων, δεν αναμένεται να δυσκολέψει το δικέφαλο

Ούτε... παραγγελία να είχε κάνει η ΑΕΚ την αντίπαλό της στο δεύτερο γύρο του κυπέλλου Κυπελλούχων. Η σλοβενική Ολίμπια Λιουμπλιάνα κατά γενική ομολογία αποτελεί το μικρότερο εμπόδιο που θα μπορούσε ο δικέφαλος να βρει στο δρόμο του, σ αυτή τη φάση της διοργάνωσης. Είναι η... πρωταθλήτρια απ το γκρουπ των οκτώ ασθενέστερων ομάδων που τέθηκαν αντίπαλοι των ισάριθμων ισχυρών σωματείων στα οποία τοποθετήθηκε και η ΑΕΚ.

Ιδρύθηκε το 1911 ως Ιλίστρια, αν και επίσημα ως γενέθλιο έτος αναφέρεται το 1945. Ως το 1962 που "βαφτίστηκε" Ολίμπια είχε αλλάξει τέσσερα ονόματα (Λιουμπλιάνα, Ενοτνοστ, Οντρέντ, Τριγκλάβ). Οταν η Γιουγκοσλαβία ήταν ενιαία αγωνιζόταν ως επί το πλείστον στο περιφερειακό πρωτάθλημα, το οποίο σε 67 χρόνια (1920 έως το 1987) κατέκτησε 18 φορές. Από το 1953 ως το 1988 στέφθηκε 15 φορές κυπελλούχος. Εδρα της είναι το "Μπέζιγκραντ Στάντιον" χωρητικότητας 18.000 θέσεων.

Οι "δράκοι της Σλοβενίας" (ονομασία που προκύπτει από το έμβλημα της ομάδας) αυτή τη στιγμή δεν έχουν... δόντια, φτερά ή φλόγες. Παρότι χορηγός τους είναι η SCT, μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι αρκετά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στις φετινές μετεγγραφές αποδυναμώθηκαν.

Ο Ερμιν Σίλιακ (πρώτος σκόρερ πέρυσι με 26 γκολ σε 36 αγώνες) πήγε στη γαλλική Μπαστιά και ο οργανωτής του παιχνιδιού Νζιόνι Νόβακ στην ίδια χώρα αλλά στη Χάβρη. Εφυγαν επίσης ο Μίραν Παύλιν (μέσος) για την Ντιναμό Δρέσδης και ο Μάρκο Σιμεούνοβιτς (τερματοφύλακας) για τη Χαποέλ Τελ Αβίβ. Τα κενά κλήθηκαν να καλύψουν ο Πέτερ Κοζέλι (τερματοφύλακας) από την Κοροτάν, Νταμιάν Γκέσερ (μέσος) από τη Μούρα και Εβνερ Αντροβιτς από τη Λιουμπλιάνα.

Χωρίς νίκηστο πρωτάθλημα

Στο σλοβενικό πρωτάθλημα μετά από οκτώ αγωνιστικές βρίσκεται στην τελευταία (10η) θέση με 3 βαθμούς. Εχει τρεις ισοπαλίες, πέντε ήττες, δε γεύτηκε ακόμα τη χαρά της νίκης, με 3 γκολ υπέρ και 11 κατά. Οι πληροφορίες από τη Σλοβακία θέλουν την άσχημη αυτή πορεία να οφείλεται σε εσκεμμένη προσπάθεια των παιχτών. Τους οφείλονται αρκετά χρήματα και αυτοί ως ένδειξη διαμαρτυρίας δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε τον τεχνικό της Πέταρ Ναντοβέζα (Κροάτης) στην παραίτηση μόλις στην τρίτη αγωνιστική. Τη θέση του πήρε ο 40χρονος συμπατριώτης του Γιέντινκο Πέριτσα. Πάντως πρέπει να επισημανθεί πως στην Ευρώπη η εικόνα της βελτιώνεται και η προσπάθεια των ποδοσφαιριστών πολλαπλασιάζεται, αφού εκεί η προβολή ίσως ανοίξει τον δρόμο για μια μετεγγραφή.

Μεγάλα αστέρια της είναι οι Κλίτον Μπόσκο (Αλβανός), Ρόμπερτ Ενγκλάρο. Αμφότεροι είναι διεθνής με τις χώρες τους, όπως και οι Πέκοβιτς, Μπενεντέγιτς, Βάλεντιτς (Βοσνία). Το σύστημα με το οποίο συνήθως αγωνίζεται είναι το 4 - 4 - 2, όμως όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν γίνεται πιο αμυντικογενές μ' έναν επιθετικό.

Τερματοφύλακας είναι ο Πέικοβιτς, λίμπερο ο Ζούλιτς και μπροστά του παίζει ο Ενγκλάρο. Στη δεξιά πλευρά είναι ο Κριζίσνικ που προωθείται συχνά και αριστερά ο Χάντζιτς. Το κέντρο αποτελούν οι Ντζουράνοβιτς (αριστερά), Αντροβιτς (δεξιά), Βαλεντίκ, ενώ το ρόλο του οργανωτή στη θέση του Νόβακ ανέλαβε ο Γκάισερ. Επιθετικό δίδυμο είναι οι αλβανοί Μπόσκο, Ντόστι με αντικαταστάτες τους Μπενεντέγιτς και Τσιμέροβιτς αντίστοιχα.

Προϊστορία

Εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο κυπελλούχων κερδίζοντας στον διπλό τελικό του σλοβακικού κυπέλλου την Πριμόριε με 3 - 0 εκτός έδρας και 2 - 0 εντός. Η ευρωπαϊκή της παρουσία είναι ασήμαντη. Ως την ανεξαρτησία της Σλοβενίας είχε μόλις τρεις συμμετοχές στις διοργανώσεις της "Γηραιάς ηπείρου", στις οποίες αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο. Την περίοδο '66 - '67 με αντίπαλο τη Φερεντσβάρος (3 - 3, 0 - 3) αποχαιρέτησε στο... πρώτο βήμα το Κύπελλο Εκθέσεων. Την ίδια τύχη είχε σ αυτή τη διοργάνωση και την περίοδο '68 - '69 που τέθηκε αντιμέτωπη με τη σκοτσέζικη Χιμπέρνιαν (0 - 3, 1 - 2). Το '70 - '71 αγωνίστηκε στο κύπελλο Κυπελλούχων και βρήκε στο δρόμο της την Μπενφίκα (1 - 1, 1 - 8).

Ως εκπρόσωπος της Σλοβενίας την περίοδο '92 - '93 στα προκριματικά του Πρωταθλητριών απέκλεισε την εσθονική Νόρμα Ταλίν (3 - 0, 2 - 0) αλλά την περίμενε η ίδια μοίρα αφού στην επόμενη φάση συνάντησε τη Μίλαν (0 - 3, 0 - 4). Ενα χρόνο αργότερα αποχαιρέτησε το πρωταθλητριών στα πέναλτι αφού έχασε από την εσθονική Σκόντο Ρίγα με 11 - 10. Την περίοδο '94 - '95 απέκλεισε στα προημιτελικά του ΟΥΕΦΑ τη βουλγαρική Λέφσκι (3 - 2, 2 - 1) και αποκλείστηκε από την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (1 - 1, 0 - 2). Πέρυσι βρέθηκε αντιμέτωπη με τον Απόλλωνα τον οποίο απέκλεισε (0 - 1, 3 - 1) και στη συνέχεια ακολούθησε... τον ίδιο δρόμο από τη Ρόντα (0 - 5, 2 - 0).

Την τρέχουσα περίοδο στον προκριματικό γύρο απέκλεισε τη Λέφσκι Σόφιας στα πέναλτι (3 - 4) αφού αμφότεροι οι αγώνες τελείωσαν με το ίδιο σκορ (1 - 0). Στον πρώτο γύρο αντιμετώπισε την Ααρχους. Στη Δανία το αποτέλεσμα ήταν 1 - 1, ενώ στη Λιουμπλιάνα 0 - 0. Ως σήμερα σε 24 ευρωπαϊκούς αγώνες έχει 8 νίκες, 5 ισοπαλίες, 11 ήττες και 25 - 43 γκολ.

Ο Ντέμης Νικολαϊδης θα βρεθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αντιμέτωπος με την Ολίμπια Λιουμπλιάνα. Πέρσι με τον Απόλλωνα δεν τα κατάφερε. Φέτος με την ΑΕΚ δηλώνει σίγουρος για την πρόκριση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ