ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Νέες δυνατότητες στην πάλη του λαού?

Η προώθηση των "κεντροαριστερών" σεναρίων στοχεύει στην απόκρυψη του αντιλαϊκού χαρακτήρα της πολιτικής, που πρόκειται να ασκηθεί

Το εκλογικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε έναν καινούριο συσχετισμό στο πολιτικό χάρτη της χώρας. Και προκαλεί, όπως είναι φυσικό, καθημερινές και διάφορες εκτιμήσεις, σχόλια και παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις, που δεν έχουν μόνο σκοπό να αναδείξουν υπαρκτές ή όχι πλευρές της εκλογικής μάχης και του αποτελέσματός της, αλλά και να προδιαγράψουν ή να επιδράσουν στις μετεκλογικές εξελίξεις. Πέρα, όμως, απ' αυτά, τα μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα του λαού και του τόπου παραμένουν και περιμένουν αντιμετώπιση. Ο "Ρ" μίλησε για όλ' αυτά με τον Ορέστη Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

- Από τη μεταπολίτευση και μέχρι σήμερα, για πρώτη φορά σημειώνεται ταυτόχρονη μείωση της εκλογικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Πώς εκτιμάτε το αποτέλεσμα αυτό;

- Ορ. Κολοζώφ: Υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στο λαό μας από τη μέχρι σήμερα πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η δυσαρέσκεια αυτή αποτυπώθηκε μέχρι ένα σημείο στο εκλογικό αποτέλεσμα. Το ΠΑΣΟΚ έχασε πάνω από 5 εκατοστιαίες μονάδες και η ΝΔ μια εκατοστιαία μονάδα. Ομως πρέπει να σημειώσουμε πως παρά τη μείωση αυτή, συνολικά ο δικομματισμός εξακολουθεί να κατέχει ισχυρές θέσεις στο πολιτικό μας σύστημα.

- Το γεγονός αυτό διευκολύνει ή δυσκολεύει τη λειτουργία του πολιτικού

συστήματος; Υπάρχουν εφεδρείες;

-Χρειάζεται να υπογραμμίσουμε πως η κυβέρνηση που μόλις προχτές ορκίστηκε, έχει να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πολιτικό και ηθικό πρόβλημα. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει είναι πλαστή. Οφείλεται καθαρά στο ληστρικό εκλογικό νόμο. Το κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση είναι μειοψηφία στον ελληνικό λαό. Το 41,49% που έλαβε το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του ελληνικού λαού την κυβέρνηση. Γι' αυτό άλλωστε η κυβέρνηση προσβλέπει στη στήριξή της, από τον ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, ώστε να δημιουργήσει την εντύπωση της συναίνεσης στην πολιτική της, καλύπτοντάς την από ένα "αριστερό" μανδύα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το "άνοιγμα" που έκανε ο κ. Σημίτης προς τα κόμματα αυτά, τα οποία καλούνται άμεσα να παίξουν το ρόλο στηρίγματος αυτής της κυβέρνησης.

- Το ΚΚΕ ενίσχυσε τη δύναμή του. Παρ' όλα αυτά πήρε λιγότερους ψήφους από τις απώλειες των δύο μονομάχων. Πώς το ερμηνεύετε;

-Πράγματι, το ΚΚΕ βγήκε ενισχυμένο από τις εκλογές, τόσο σε ψήφους όσο και σε βουλευτικές έδρες, κατακτώντας την τρίτη θέση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Είναι γεγονός ότι η αύξησή του εν μέρει μόνο ανταποκρίνεται στην πτώση των δύο κομμάτων του δικομματισμού. Αυτό οφείλεται στο ότι η αύξηση της πολιτικής και εκλογικής επιρροής του ΚΚΕ καθορίζεται από διαφορετικούς λόγους, σε σύγκριση με τα άλλα κόμματα. Δε φτάνει μόνο η δυσαρέσκεια για να ψηφίσει κανείς το ΚΚΕ.

Για να μετακινηθεί ο ψηφοφόρος προς το ΚΚΕ θα πρέπει να γίνουν βαθύτερες αλλαγές στην κοινωνική και πολιτική του συνείδηση. Αυτό μπορεί να προκύψει από τη συμμετοχή του ή τον επηρεασμό του από ταξικούς αγώνες, την κατάσταση του λαϊκού και εργατικού κινήματος. Ακόμα έχει να κάνει και με τη δυνατότητα που υπάρχει, να έρθει σε επαφή με τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και φυσικά από την ικανότητα που έχουν αυτές να παρεμβαίνουν στους αγώνες του λαού και να προσανατολίζουν τους εργαζόμενους στους τόπους δουλιάς και κατοικίας, στο δρόμο της αντίστασης, αλλά και της ένταξής τους στο οργανωμένο κίνημα. Για μας έχει μεγάλη σημασία να αναπτύξουμε την ιδεολογική και πολιτική παρέμβασή μας σε όλο και ευρύτερες λαϊκές μάζες και φυσικά η ποιότητα αυτής της παρέμβασης πρέπει συνεχώς να καλυτερεύει.

- Προεκλογικά το Κόμμα ενημέρωνε τον ελληνικό λαό ότι επίκειται λαίλαπα μέτρων εναντίον του. Υπάρχουν προϋποθέσεις και δυνατότητες απόκρουσής τους;

- Οι αντιστάσεις που έχουν μέχρι σήμερα προβάλει οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία, οι υπάλληλοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι και οι συνταξιούχοι ήταν σημαντικές, αλλά δεν επαρκούν. Χρειάζεται να συνεχιστούν και να συντονιστούν, ώστε να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευρύτερου λαϊκού κινήματος.

Κατά την εκτίμησή μας υπάρχουν προϋποθέσεις να συντελεστούν στην πορεία θετικές διεργασίες στη συνείδηση του λαού, να απεγκλωβιστούν λαϊκές δυνάμεις και να αντισταθούν στη χειραγώγηση και στην προσπάθεια ενσωμάτωσης στην ΕΕ. Το ΚΚΕ θα συμβάλλει σ' αυτές τις διεργασίες από καλύτερες θέσεις και θα επιδιώξει αυτό το λαϊκό κίνημα να βρει αντίκρισμα και σε πολιτικό επίπεδο με τη συγκρότηση ενός ευρύτερου λαϊκού μετώπου, που θα αναδείξει τους πολιτικούς στόχους που θα αποτελέσουν και την εναλλακτική λύση στην πολιτική που ασκούν τα μονοπώλια μέσω της υλοποίησης των συμφωνιών του Μάαστριχτ.

Χωρίς καμιά αναμονή το ΚΚΕ θα αρχίσει την οργάνωση της αντίστασης και της πάλης για την απόκρουση της πολιτικής λιτότητας, την αντιλαϊκή εισοδηματική και κοινωνική πολιτική, την υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης, παιδείας και υγείας καθώς και για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της αγροτιάς, των επαγγελματοβιοτεχνών. Επίσης χρειάζεται άμεσα να αντιμετωπιστούν και οι συνέπειες που προκύπτουν από τα αμερικανοτοϊκά σχέδια στο Αιγαίο και το Κυπριακό.

- Η απότομη άνοδος του ΣΥΝ πώς ερμηνεύεται;

- Η αύξηση του ΣΥΝ κατά δύο μονάδες, όπως και η ψήφος στο ΔΗΚΚΙ εκφράζει διαμαρτυρία απέναντι στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στην πλειοψηφία πρόκειται για ψηφοφόρους που ήθελαν να τιμωρήσουν το ΠΑΣΟΚ για την αντιλαϊκή πολιτική που άσκησε, όσο ήταν στην κυβέρνηση.

- Από την επόμενη των εκλογών προβάλλεται σαν μια σημαντική πλευρά του εκλογικού αποτελέσματος η δημιουργία πρόσθετων προϋποθέσεων για την Κεντροαριστερά. Τι επιδιώκεται;

- Το ζήτημα της "Κεντροαριστεράς" προβάλλεται από πολύ καιρό πριν. Στην πραγματικότητα, την τακτική αυτή χρησιμοποίησε συχνά ο Ανδρέας Παπανδρέου, ιδιαίτερα κάθε φορά που η χώρα πλησίαζε σε εκλογές.

Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε πως αυτοί που έχουν την πραγματική εξουσία στα χέρια τους, η ελληνική πλουτοκρατία και οι πολυεθνικές, προτιμούν τέτοια σχήματα, γιατί υπολογίζουν να περάσουν την αντιλαϊκή πολιτική με όσο γίνεται λιγότερες αντιδράσεις.

Η σημερινή στήριξη που έδωσαν στο ΠΑΣΟΚ και στον Σημίτη δεν είναι τυχαία. Οφείλεται ακριβώς στην εκτίμηση πως τα προγράμματα σύγκλισης και η υλοποίηση των συμφωνιών του Μάαστριχτ πιο εύκολα θα προωθηθούν από μια κυβέρνηση που λέει ότι είναι σοσιαλιστική, παρά από μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε ένα δεξιό κόμμα, όπως η ΝΔ.

Και αυτό γιατί έτσι εξασφαλίζουν, πέρα από τη δεδομένη συναίνεση της ΝΔ, και τη συναίνεση του κοινωνικού και πολιτικού χώρου που επηρεάζει το ΠΑΣΟΚ. Η προώθηση λοιπόν του λεγόμενου "κεντροαριστερού" σχήματος στοχεύει στο να κρύψει από τα μάτια του ελληνικού λαού τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής που θα ασκηθεί. Αυτή η πολιτική, όπως και όλοι οι πολιτικοί παρατηρητές ομολογούν, Ελληνες και ξένοι, δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που απαιτεί το Διευθυντήριο της ΕΕ, μια πολιτική αυστηρής λιτότητας για το λαό μας. Μιας πολιτικής με την οποία είναι κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ.

- Βλέπουμε μετεκλογικά ξαφνικές εκδηλώσεις "φιλίας" από στελέχη του ΣΥΝ προς το ΚΚΕ. Πώς τις εκτιμάτε και πού αποσκοπούν;

- Δεν είναι σημερινή η προσπάθεια του ΣΥΝ να δημιουργήσει την εντύπωση πως είναι "αριστερή" δύναμη και επομένως να φανεί λογική και σωστή η προσπάθεια να συνεργαστεί με το κατ' εξοχήν αριστερό κόμμα, που είναι το ΚΚΕ.

Με αυτή την τακτική επιδιώκει να κρύψει το γεγονός ότι αυτές οι δυνάμεις ευθύνονται για τη διάσπαση του ενιαίου ΣΥΝ και την απόσπαση από αυτόν δυνάμεων που στην πορεία έγιναν ο κύριος φορέας αντικομμουνισμού στη χώρα μας. Ακόμα προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι στις πολιτικές επιλογές του ο σημερινός ΣΥΝ έχει από καιρό προσεγγίσει τη λογική της πλήρους ενσωμάτωσης της χώρας, τόσο στην ΕΕ όσο και στη Νέα Τάξη Πραγμάτων που οικοδομείται στην περιοχή μας.

Η σημερινή επίθεση φιλίας επομένως, έχει καθαρά τακτικό χαρακτήρα, επιδιώκει να εμφανιστεί σαν δύναμη αντιπολίτευσης προς το ΠΑΣΟΚ και δεδομένου ότι αυτή η προσπάθειά του δεν πείθει, επιδιώκει "κοινή" εμφάνιση με το ΚΚΕ, έτσι ώστε να αποκτήσει αξιοπιστία σαν "αριστερή δύναμη".

Ενα κόμμα είναι αριστερό, όχι γιατί αυτό αναγράφεται στον τίτλο του, αλλά αυτό απορρέει από το πρόγραμμά του, την πολιτική του και την πρακτική των

στελεχών του.

Είναι λοιπόν φυσικό, το ΚΚΕ να απορρίπτει αυτή την προσπάθεια που έχει σαν στόχο να θολώσει τα νερά και να δημιουργήσει σύγχυση μέσα στο λαό και σε αριστερούς πολίτες, έτσι ώστε να λειτουργήσει ως "αριστερό" άλλοθι στην πολιτική συναίνεσης που προωθεί η ΕΕ και ενσωμάτωσης της χώρας σ' αυτή.

- Ποια είναι η σημασία της εκλογικής ενίσχυσης του ΚΚΕ; Είναι έτοιμο το Κόμμα για μια νέα δυναμική επίδραση στις εξελίξεις;

- Το ΚΚΕ έδωσε την εκλογική μάχη με ετοιμότητα. Ο βαθμός οργάνωσής του και η συμμετοχή των μελών, των στελεχών και των οπαδών του ήταν πολύ υψηλότερος απ' ό,τι στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Το γεγονός ότι το μισό της αύξησής του προέρχεται από τη νεολαία, είναι ένα από τα πιο θετικά σημάδια αυτής της μάχης.

Μετά το 15ο Συνέδριό του το ΚΚΕ συνεχίζει την προσπάθειά του για ανάπτυξη των ποιοτικών εκείνων χαρακτηριστικών που είναι απαραίτητα για τη συγκρότηση ενός κόμματος με έντονο τον κομμουνιστικό χαρακτήρα του. Είμαστε βέβαιοι πως με τις νέες θέσεις που κατακτήσαμε στη Βουλή, με τις νέες δυνατότητες που διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν για το ΚΚΕ, κατά το μεγάλο αυτό άνοιγμα που έκανε το Κόμμα στο λαό με τις εκλογές, θα συμβάλλουμε αποφασιστικά στην πάλη που κάνει ο λαός μας για μια καλύτερη ζωή.

Κ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ