ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Αν κάπου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θεωρεί ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί "εξουσιοδότηση" για να προχωρήσει στην εφαρμογή της πολιτικής του, αυτό σίγουρα αφορά τα θέματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ετσι, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο προσέρχεται στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στο Δουβλίνο, η οποία γίνεται με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στις συνομιλίες για την επόμενη συνθήκη, που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα, όπως άλλωστε προβλέπεται, χωρίς να ενημερώσει στοιχειωδώς την "κοινή γνώμη" για τις θέσεις της κυβέρνησης. Αλλωστε, αυτό δεν το έκανε ούτε προεκλογικά, για προφανείς, βέβαια, λόγους.

Η στάση αυτή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν είναι, φυσικά, ανεξήγητη.

Πρώτα απ' όλα θέλει να αποκρύψει από τον ελληνικό λαό τους στόχους και τα σχέδια των ισχυρών εταίρων, με τα οποία η ίδια συμφωνεί, και το εφιαλτικό μέλλον που ετοιμάζουν στους λαούς της Ευρώπης, προς όφελος βέβαια των πολυεθνικών. Γι' αυτά τα κρίσιμα θέματα η κυβέρνηση αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι κάθε συζήτηση.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση το μόνο που επιδιώκει να εξασφαλίσει από αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι μια φραστική διακήρυξη περί εγγύησης των συνόρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία θα χρησιμοποιήσει για να θριαμβολογήσει και καλύψει το σύνολο των αποφάσεων, οι οποίες θα είναι ολέθριες για το λαό και τη χώρα μας. Ηδη καλλιεργείται κλίμα θριαμβολογίας εξαιτίας του γεγονότος ότι σε επίπεδο ομάδων εργασίας και αντιπροσώπων των υπουργών Εξωτερικών έχει γίνει, όπως υποστηρίζουν, αποδεκτή αυτή η θέση. Ελάχιστη σημασία έχει για την κυβερνητική προπαγάνδα το γεγονός ότι, ακόμα και αν περάσει μια τέτοια διατύπωση στο τελικό κείμενο, ουδεμία πρακτική αξία έχει, αφού οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, έχουν αποδείξει επανειλημμένα, ότι κινητήριο μοχλό της πολιτικής τους αποτελούν τα συμφέροντά τους και όχι οποιεσδήποτε θέσεις αρχών.

***

Για τα "υπόλοιπα" θέματα η κυβέρνηση Σημίτη δείχνει να μην ενδιαφέρεται ιδιαίτερα. Φυσικά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Απλά περιμένει τις θέσεις που θα παρουσιάσει στη διάσκεψη ο γαλλογερμανικός άξονας, για να τις επιδοκιμάσει και να συμπλεύσει, προφανώς για να δείξει ότι είναι το "καλό παιδί" που του αξίζει να το αντιμετωπίσουν με κάποια κατανόηση όσον αφορά την ένταξη στο τρίτο στάδιο της ΟΝΕ και στο EURO. Πρόκειται για την καθιερωμένη τακτική της υποτέλειας.

Κι όμως, τα θέματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής είναι ιδιαίτερα κρίσιμα. Στην πραγματικότητα θα κατοχυρωθεί και θεσμικά η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων (η οποία έτσι κι αλλιώς είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός) και θα υποταχθεί στην εξουσία των "ηγεμόνων" της ΕΕ, των Γερμανών.

Σε ό,τι αφορά τη βούληση των "15", το κείμενο των συμπερασμάτων στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στη Φλωρεντία, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών και παρερμηνειών. Είναι ολοφάνερο ότι οι "εταίροι" κινούνται ολοταχώς προς την κατεύθυνση της ριζικής αλλαγής του τρόπου λήψης των αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα μεγάλα θέματα, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη υποταγή και εξάρτηση των "μικρών" κρατών - μελών.

Ας αναφερθούν, ενδεικτικά, ορισμένα παραδείγματα. Στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα (ΚΕΠΠΑ) καταργείται η αρχή της ομοφωνίας και θεσμοθετείται αυτή της ενισχυμένης πλειοψηφίας. Παράλληλα προωθείται η περιβόητη αρχή της ευελιξίας, η οποία επιτρέπει σε ομάδα κρατών - μελών, δηλαδή των περισσότερο ισχυρών, να προχωρούν στη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων, τις οποίες οι υπόλοιπες χώρες, ακόμα και αν διαφωνούν, δε θα μπορούν να επηρεάσουν. Παραπέρα αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις ετοιμάζονται τόσο στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, όπου η ψήφος κάθε κράτους - μέλους θα έχει διαφορετικό βάρος, όσο και στα κριτήρια συγκρότησης της Κομισιόν και του Συμβουλίου. Προφανής στόχος είναι η αυταρχική θωράκιση του νέου ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Περιττό να σημειωθεί ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει, ούτε φυσικά πρόκειται να αποκτήσει, κανένα ουσιαστικό λόγο για τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Στο άλλο μεγάλο θέμα της Οικονομικής και Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί και σχεδόν ξεκαθαριστεί, όπως έχει φανεί από τις δύο τελευταίες συνόδους του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (Εκοφίν) στη Βερόνα και το Δουβλίνο. Είτε συμμετάσχει η χώρα μας είτε όχι - που είναι και το μάλλον σίγουρο - στο σκληρό πυρήνα και στο ευρωπαϊκό νόμισμα, θα είναι υποχρεωμένη σε "αυστηρή και μακροχρόνια δημοσιονομική πειθαρχία", υπό την απειλή κυρώσεων και προστίμων, καθώς και την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή της Μπούντεσμπανκ, η οποία πρόκειται να αναλάβει και τη χάραξη των νομισματικών και συναλλαγματικών πολιτικών.

***

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση Σημίτη εκχωρεί, με την πολιτική της, ακόμα και τα τελευταία ίχνη "εθνικής ανεξαρτησίας" στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον της χώρας.

Δεν μπορεί, λοιπόν, όσο και αν το επιδιώκει, να αφεθεί να χειριστεί αυτά τα κεφαλαιώδη θέματα. Ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες και βιοτέχνες, η νεολαία, οι γυναίκες της χώρας μας, οι μετανάστες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Το αίτημα για δημοψήφισμα αποκτά, στο φως των εξελίξεων που δρομολογούνται, επιτακτικό και άμεσο χαρακτήρα, ενώ ο συντονισμός της πάλης των λαϊκών κινημάτων της Ευρώπης μπαίνει πλέον στην ημερήσια διάταξη.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Ο λαός της χώρας μας πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Το αίτημα για δημοψήφισμα αποκτά, στο φως των εξελίξεων που δρομολογούνται, άμεσο και επιτακτικό χαρακτήρα, ενώ ο συντονισμός των λαϊκών κινημάτων της Ευρώπης μπαίνει πλέον στην ημερήσια διάταξη

ΤΟΥ ΘΕΜΗ ΙΩΣΗΦΙΔΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΕ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μπούμε μπροστά

- Πώς είδαν την εκλογή κομμουνιστή βουλευτή οι φορείς στο νομό;

- Θετικά. Οι εργαζόμενοι στο νομό, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα και τις επιπτώσεις των επιλογών των κομμάτων του δικομματισμού που κυβέρνησαν και κυβερνούν διαδοχικά τη χώρα, περιμένουν στο πρόσωπο του κομμουνιστή βουλευτή να βρουν τον συμπαραστάτη στα αιτήματά τους, τον άνθρωπο που θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του τίμιου αγώνα για ψωμί ανεξαρτησία, και θα αντιπαλεύει τις επιλογές της άρχουσας τάξης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ιμπεριαλιστών.

- Είναι η πρώτη φορά, μετά τη μεταπολίτευση, που εκλέγεται κομμουνιστής βουλευτής στο νομό. Τι διαφορετικό μπορεί να σημάνει η εκλογή του για τις Σέρρες, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας;

- Πιστεύουμε πως θα υπάρξει διαφορά. Μέχρι πριν τις εκλογές, δίπλα στα προβλήματα ήταν οι βουλευτές του Κόμματος από άλλες περιοχές. Τώρα πιο αποφασιστικά και μεθοδευμένα θα προχωρήσει η καταγραφή των προβλημάτων σε όλους τους χώρους. Της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των ΕΒΕ, της νεολαίας, των ανέργων, της υγείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του πολιτισμού, και θα εξασφαλιστεί πιο άμεσα η μεταφορά τους στο Κοινοβούλιο. Παράλληλα, όμως θα συνεχιστεί η προσπάθεια ανάπτυξης οργανωμένου κινήματος διεκδίκησης, ώστε πιο αποτελεσματικά να προβάλλονται τα προβλήματα και να διεκδικείται η λύση τους. Είναι γνωστό πως μόνο με παρεμβάσεις στη Βουλή δε λύνονται τα προβλήματα, χρειάζεται να συνοδεύονται και με αγώνες μαζικούς - διεκδικητικούς.

- Πάνω σε ποιες κατευθύνσεις θα δράσει η Κομματική Οργάνωση το επόμενο διάστημα;

- Η κατεύθυνση είναι καταγραμμένη στις θέσεις και στο Πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου του Κόμματός μας. Δηλαδή, σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, η υλοποίηση της οποίας προϋποθέτει γερή Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ, ανέβασμα του λαϊκού κινήματος, με αγώνες που θα φέρουν την προκοπή στο νομό και στον τόπο. Στόχος μας, είναι να μπούμε μπροστά και να δυναμώσουμε τον αγώνα όλου του λαού, των αγροτών που ξεκληρίζονται, των ΕΒΕ που απειλούνται με λουκέτο, των εργαζόμενων που κάθε μέρα χάνουν κεκτημένα δικαιώματα, των μαθητών και των σπουδαστών, που σε λίγο θα αναγκάζονται να πληρώνουν για να μορφωθούν. Μπροστά στον αγώνα, λοιπόν, για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική, που οδηγεί στην αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, στην εγκατάλειψη της υπαίθρου, στην αμορφωσιά και τη μιζέρια.

- Τα πρώτα βήματα παρέμβασης έχουν χαραχτεί;

- Μα είναι τα ίδια τα προβλήματα. Κυρίαρχο είναι αυτό με το μέλλον της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών του νομού μας, που κινδυνεύει από ώρα σε ώρα να οδηγηθεί σε κλείσιμο, εξαιτίας των τεράστιων χρεών που συσσωρεύτηκαν την τελευταία δεκαετία, τόσο από κακοδιαχείριση, μα κυρίως από την αντιαγροτική - αντισυνεταιριστική πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις. Το κλείσιμο της Ενωσης θα φέρει εκατοντάδες απολύσεις, κλείσιμο παραγωγικών μονάδων και άρα περισσότερη ανεργία και εγκατάλειψη του νομού από τον πληθυσμό. Το δεύτερο είναι η δημιουργία σύγχρονου δημόσιου νοσοκομείου που χρόνια τώρα εξαγγέλλεται και ποτέ δεν ξεκινά. Αλλά και μια σειρά άλλα ζητήματα που υπάρχουν και καίνε τους κατοίκους του νομού, θα μπουν στο προσκήνιο της δράσης του βουλευτή και της Οργάνωσής μας.

Α. Α.

ΧΕΡΑΚΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από 100.000 μεταλλεργάτες κατέβηκαν σε απεργία σε όλη τη Γερμανία, αντιδρώντας για το "πακέτο" λιτότητας της κυβέρνησης Κολ, που προβλέπει περικοπές στον τομέα της υγείας. Τα συνδικάτα είναι αποφασισμένα να κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις εάν δεν εισακουστούν (σελίδα 7).

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που η κυβέρνηση της Γερμανίας επιβάλλει όλο και σκληρότερα μέτρα λιτότητας με κύριο στόχο τις δραστικές κοινωνικές περικοπές, στα παρασκήνια διεξάγονται συνεχείς διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της πολεμικής βιομηχανίας, οι οποίοι αυτές τις μέρες απαιτούν επίμονα κρατικές παραγγελίες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων μάρκων (σελίδα 7).

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ Συμβούλιο Ρέντη αποφάσισε να αντιδράσει σε κάθε προσπάθεια αγοράς των 670 διαμερισμάτων του γνωστού μεγαλοκατασκευαστή Μπολτσή από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και να κινητοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση τους κατοίκους (σελίδα 10).

ΓΙΑ ΟΛΑ και για τίποτα... κάνει λόγο, σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η ΑΔΕΔΥ, προσπερνώντας σχεδόν αδιάφορα και αυτά ακόμα τα σχέδια για την κατάργηση της ίδιας της μονιμότητας! (σελίδα 11).

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ σε... επανάληψη από τον νέο υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο. Ερωτώμενος για τα έργα υποδομής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας προσπάθησε να συγκαλύψει τις σοβαρές και σκανδαλώδεις καθυστερήσεις, λέγοντας "μιλάμε για Πολιτιστική Πρωτεύουσα και όχι για κατασκευαστική" (! ) (σελίδα 17).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ