ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Οχτώβρη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΖΑΝΗ
Βλέπουν τον δάσκαλο με το κιάλι

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ εντοπίζει τα οξύτατα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στο νομό και η ΕΛΜΕ Κοζάνης ζητά αυξημένο αριθμό διορισμών καθηγητών

Με τις χειρότερες προϋποθέσεις ξεκίνησε η φετινή σχολική χρονιά και στο νομό Κοζάνης. Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε αίθουσες, η ακαταλληλότητα των σχολικών κτιρίων, οι διπλοβάρδιες, ο μεγάλος αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, συμπληρώνουν τη μελανή εικόνα της φετινής σχολικής χρονιάς στο νομό.

Τα προβλήματα αυτά εντοπίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ, όπου σε ανακοίνωσή της τονίζει ιδιαίτερα τις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αφού λείπουν πάνω από 150 δάσκαλοι και περισσότεροι από 300 καθηγητές στο νομό, ενώ σε πολλά σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λείπουν τα 4/5 των καθηγητών και οι πιστώσεις για προσλήψεις των αναπληρωτών έρχονται με το "σταγονόμετρο".

"Με το ρυθμό αυτό τα σχολεία δε θα λειτουργήσουν ούτε στα μέσα της σχολικής χρονιάς. Η εικόνα στη σχολική στέγη μαζί με νομοσχέδια, όπως αυτό για το Εθνικό Απολυτήριο και τη νέα σκληρή λιτότητα για την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς για το 1997, θα πλήξουν θανάσιμα το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας. Τη δημόσια παιδεία που μόνο πια κατ' όνομα είναι δωρεάν, εφ' όσον οι γονείς και ειδικά τα φτωχά λαϊκά στρώματα πληρώνουν τα "μαλλιοκέφαλά τους". Οι αιτίες και οι υπεύθυνοι αυτής της αντιλαϊκής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής είναι γνωστές και επανειλημμένα τις έχει τονίσει, εντός και εκτός Βουλής, το ΚΚΕ", τονίζει στην ανακοίνωση η ΝΕ.

Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της ΝΑ Κοζάνης απάντησε στην ανακοίνωση της ΝΕ του ΚΚΕ, ισχυριζόμενος ότι η σχετική ανακοίνωση είναι αναληθής, ζητώντας να του υποδείξουν σε ποιο σχολείο του νομού έκαναν τις διαπιστώσεις αυτές.

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, απαντώντας με επιστολή της, στον Διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης τονίζει: "Εμείς τις διαπιστώσεις μας δεν τις κάναμε από τα γραφεία μας. Επισκεφθήκαμε επιτόπου πολλά σχολεία του νομού και μιλήσαμε με τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Αν ο Διευθυντής της Α/θμιας εκπαίδευσης ενδιαφέρεται απλά και μόνο για τη δική του υπηρεσία, θα ήταν φρονιμότερο να έδινε όλα τα στοιχεία και όχι όσα ωραιοποιούν την κατάσταση" και σημειώνει:"Δεν είναι αλήθεια ότι τα σημαντικά λειτουργικά κενά καλύφθηκαν με περισσότερους από 130 αναπληρωτές και αυτά τα κενά (55) στην Πτολεμαϊδα καλύφθηκαν στις 26/9/96; Ο ίδιος δε ζητά άλλους 10 - 15 δασκάλους ακόμη για την καλύτερη λειτουργία ορισμένων σχολείων; Το κτιριακό πρόβλημα στην Πτολεμαϊδα δεν είναι οξύτατο, αφού από τα 12 σχολεία τα 7 λειτουργούν με βάρδιες, και από τα 15 νηπιαγωγεία μόνο τα δύο στεγάζονται σε δημόσια κτίρια, ενώ τα υπόλοιπα σε ιδιωτικά ακατάλληλα κτίρια; Η ίδια κατάσταση δεν είναι ίδια και στα νηπιαγωγεία της Κοζάνης; Το 1ο και 12ο Δημοτικά σχολεία Κοζάνης λειτουργούν με βάρδιες ενώ το νέο Δημοτικό σχολείο Λευκοπηγής δε λειτουργεί;".

Τέλος, η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ καλεί τους φορείς της εκπαίδευσης, τους γονείς, τους μαθητές να συντονιστούν, να δημιουργήσουν μέτωπο παιδείας και να διεκδικήσουν δυναμικά λύσεις στα προβλήματα της παιδείας.

Για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών η ΕΛΜΕ Κοζάνης, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι έγιναν ελάχιστοι διορισμοί σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες (συνολικά 70), με 343 καταγραμμένα κενά, ενώ μετά τους διορισμούς έγιναν σε τρεις δόσεις 156 πιστώσεις για αναπληρωτές. Οι εκπαιδευτικοί της Κοζάνης απαιτούν να σταλούν 180 πιστώσεις για την άμεση πρόσληψη αναπληρωτών και να διοριστεί αυξημένος αριθμός καθηγητών για να λυθεί το πρόβλημα.

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σχολεία πολλών ταχυτήτων

Κλειστά σήμερα τα σχολεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις σε αίθουσες και εκπαιδευτικούς

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στο Δήμο Σταυρούπολης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Στην απόφαση αυτή προχώρησε η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας με τη σύμφωνη γνώμη των Συλλόγων Γονέων.

Το πρόβλημα παρουσιάζεται πιο έντονο στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ σημαντικά είναι τα κενά και στα γυμνάσια - λύκεια της περιοχής. Συνολικά όμως τα σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την κάλυψη των θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού, γεγονός που οδηγεί στην υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και έχει σαν αποτέλεσμα την ολοένα αυξανόμενη άρνηση των εκπαιδευτικών να διδάξουν στα σχολεία της περιοχής.

Το πρόβλημα αρχίζει πλέον να παίρνει μεγάλες διαστάσεις σε επίπεδο νομού. Πέρα από τα κενά που δημιουργούνται στην Αβάθμια εκπαίδευση, με την απουσία 250 δασκάλων για μετεκπαίδευση, αλλά και τα ειδικά προγράμματα ολοήμερων σχολείων, καθημερινά εμφανίζονται δεκάδες κενά σε σχολεία όλης της περιοχής, στα βόρεια, τα ανατολικά και κυρίως στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης. Για το λόγο αυτό ο νομάρχης Θεσσαλονίκης επρόκειτο να συναντηθεί χτες με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να ζητήσει πρόσθετες πιστώσεις προς τη Νομαρχία για την άμεση κάλυψη των κενών.

Οι συγχωνεύσεις τμημάτων κυρίως στα σχολεία του κέντρου για την εφαρμογή της πρωινής βάρδιας, χωρίς την εξασφάλιση αιθουσών και εκπαιδευτικού προσωπικού, αντί να λύνει, δημιουργεί καινούρια προβλήματα. Κοινόχρηστοι χώροι, αποθήκες, εργαστήρια κλπ. μετατρέπονται σε αίθουσες, ενώ συχνά εμφανίζεται το φαινόμενο πολυμελών τμημάτων με 30 και πλέον μαθητές. Ολα αυτά επιβεβαιώνουν τελικά πως η μεταφορά της εκπαίδευσης στην ΤΑ, χωρίς την παράλληλη εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων για την παιδεία, που γίνεται στη λογική του μικρότερου κόστους θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση της παρεχόμενης μόρφωσης.

Η ΚΟΒ εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης

Τα παραπάνω προβλήματα έρχονται ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται χρόνια τώρα στο χώρο της δημόσιας παιδείας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της και η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Ανάμεσα στα άλλα σημειώνει: "Μέχρι τώρα τα σχολεία λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό, χιλιάδες διδακτικές ώρες θα χαθούν και φέτος. Οι αποσπάσεις καθυστερούν αδικαιολόγητα, κονδύλια για αναπληρωτές δεν υπάρχουν. Το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό (επιστάτες, γραμματείς) δεν υπάρχει. Ο μηδαμινός τεχνολογικός εξοπλισμός, η έλλειψη κονδυλίων για τις πάγιες ανάγκες των σχολείων καθιστούν τη λειτουργία του σχολείου προβληματική.

Ιδιαίτερα πλήττονται τα σχολεία της υπαίθρου, των βόρειων και δυτικών περιοχών, που για κοινωνικούς - οικονομικούς λόγους θα έπρεπε να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης. Η λογική του μικρότερου κόστους, η μετακύληση των εκπαιδευτικών δαπανών από την ευθύνη του κράτους στην τσέπη των εργαζομένων, όξυνε περισσότερο την ήδη οξυμένη κατάσταση στο Νομό Θεσσαλονίκης".

Τέλος, η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης κάνει σαφές πως λύσεις στα εκπαιδευτικά πράγματα δεν μπορούν να δώσουν οι εκπρόσωποι του δικομματισμού και οι εφεδρείες τους. "Αν ήθελαν θα τις έδιναν, τονίζει. Ο αγώνας των εργαζόμενων και ιδιαίτερα των άμεσα εμπλεκόμενων (εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών, ΤΑ) θα δώσει τις λύσεις".

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΑΠΘ
Περιφρουρούν το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση

Συνεχίζουν την κινητοποίηση για να μην πληρώσει ενοίκιο κανένας σπουδαστής στη φοιτητική εστία

Παραμένουν καθημερινά έξω από την Εποπτεία τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, περιφρουρώντας την απόφασή τους να μην πληρώσει κανένας πρωτοετής ενοίκιο και εγγύηση για το δωμάτιο που δικαιούται. Ηδη η διαδικασία αυτή έχει παγώσει μετά τη δυναμική κινητοποίηση των εστιακών φοιτητών και επειδή ακόμη δεν έχει οριστεί η νέα αρμόδια επιτροπή. Ετσι τα δωμάτια δίνονται στους φοιτητές χωρίς τις οικονομικές επιβαρύνσεις που προβλέπονται από το νέο εσωτερικό κανονισμό, δηλαδή τις 15.000 δραχμές εγγύηση και τις 1.500 δραχμές ενοίκιο.

Χτες το βράδυ είχε προγραμματιστεί Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών για τον προγραμματισμό μιας σειράς κινήσεων και κινητοποιήσεων, τόσο για τη μη καταβολή του ενοικίου, όσο και για τη διεκδίκηση βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και τη δημιουργία νέων εστιών. Επίσης έχει οριστεί συνάντηση των φοιτητών με τους εργαζόμενους στις Εστίες προκειμένου να συζητήσουν και να καταλήξουν σε κοινή δράση ενάντια στη μεθόδευση ιδιωτικοποίησης των Εστιών.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνουν μια σειρά συναντήσεις με συνδικαλιστικούς φορείς της πόλης και με το Σωματείο εργαζομένων στις Εστίες ώστε να καταληχτεί κοινό πρόγραμμα δράσης ενάντια στη μεθόδευση ιδιωτικοποίηση των Εστιών. Επίσης ήδη γίνεται προσπάθεια συντονισμού όλων των Εστιακών και Φοιτητικών Συλλόγων σε επίπεδο Μακεδονίας - Θράκης, με στόχο την πραγματοποίηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων στο τέλος της επόμενης βδομάδας.

Παράλληλα, μετά την καταγγελία των ΠΚΣ για την απόφαση της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης που προβλέπει σίτιση με ξηρά τροφή τα Σαββατοκύριακα μόνο των 4.000 από τους 50.000 φοιτητές της Θεσσαλονίκης, χτες ο Σύλλογος Φοιτητών Βιολογίας (ΣΦΒ) του ΑΠΘ ήρθε να καταγγείλει την απαράδεκτη αυτή απόφαση. Ο σύλλογος απαιτεί την κανονική λειτουργία της Λέσχης και τα Σαββατοκύριακα και τη δωρεάν σίτιση όλων των φοιτητών.

Εγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Εκδόθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα των εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των υποψηφίων που ανήκουν στην κατηγορία των Ελλήνων του εξωτερικού. Εισάγονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ 1.755 υποψήφιοι από τους 2.400 που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις εξετάσεις. Οι εισαγόμενοι πρέπει να απευθυνθούν στη γραμματεία της σχολής που εισάγονται για εγγραφή από 14 μέχρι 25 Οκτώβρη.

Στις ίδιες προθεσμίες θα γίνονται και οι εγγραφές των νεοεισαγόμενων Κυπρίων σπουδαστών στα τμήματα και σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας. Ειδικά οι νεοεισαχθέντες στο Β εξάμηνο των ΤΕΙ, αν δεν εγγραφούν μέσα στην παραπάνω προθεσμία, μπορούν να εγγραφούν στη σχολή ή στο τμήμα επιτυχίας τους μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη 1997.

Χωρίς αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία δε λύνεται το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ