ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Οχτώβρη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
"Ομπρέλα" αντίστασης στη βροχή των αυξήσεων

Συναντήσεις της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ με τον Χρ. Πρωτόπαππα και τον Δ. Τσοβόλα

"Στους δρόμους τους γνωστούς" θα συναντηθούν ξανά το χειμώνα οι συνταξιούχοι, για να αντισταθούν στη βροχή αυξήσεων που επιφυλάσσει σε εργαζόμενους και συνταξιούχους η κυβέρνηση, δήλωσε χτες το απόγευμα ο Δ. Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρ. Πρωτόπαπα.

Ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η Ομοσπονδία των συνταξιούχων άρχισε έναν κύκλο συναντήσεων με τους αρμόδιους υπουργούς και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων.

Χτες, το προεδρείο της Ομοσπονδίας συνάντησε τον Χρ. Πρωτόπαπα και του παρέδωσε υπόμνημα με το οποίο ζητά την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και την επαναφορά των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, οι αυξήσεις των συντάξεων να ακολουθούν τις αυξήσεις της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, να συζητηθεί από μηδενική βάση το θέμα των φαρμάκων με όλους τους ενδιαφερόμενους, το αφορολόγητο εισόδημα να γίνει δύο εκατ. δραχμές και να δοθεί μια "εξτρά" σύνταξη για την αγορά πετρελαίου.

Επίσης η Ομοσπονδία ζήτησε να αλλάξουν οι όροι για τη χορήγηση των Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), καθώς οι περιορισμοί που βάζουν αποκλείουν μεγάλο αριθμό χαμηλοσυνταξιούχων. Με το υπόμνημά τους οι συνταξιούχοι ζητούν: Τα δύο ΕΚΑΣ (ή 11.4000 δραχμές) να τα παίρνουν οι συνταξιούχοι με συντάξεις μικρότερες των 110.000 δραχμών και το επίδομα εξομάλυνσης να κλιμακωθεί ως εξής: 8.550 δραχμές για συντάξεις 110.000 - 120.000 δραχμές, 5.700 δραχμές για συντάξεις 120.000 - 130.000 δραχμές και 2.850 για συντάξεις 130.000 - 140.000 δραχμές. Οι συνταξιούχοι ζητούν τα όρια αυτά να είναι το εισπραττόμενο ποσό της σύνταξης και όχι η ονομαστική της αξία.

Οι συνταξιούχοι ζητούν ακόμα να βελτιωθούν και οι εισοδηματικές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Το συνολικό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις να αυξηθεί σε 1,8 εκατ. (από 1,4 εκατ. δραχμές). Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα να αυξηθεί σε 2,2 εκατ. (από 1,8 εκατ.) και το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να αυξηθεί σε 3,2 εκατ. δραχμές (από 1,8 εκατ.).

Ο Χρ. Πρωτόπαπας απάντησε ότι δεν παραιτείται απ' την επαναφορά των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ στα 20 ΗΑΕ, όταν ο Δ. Μαυροδόγλου του είπε: "Δεν πιστεύω τώρα που άλλαξες θέση να άλλαξες και... θέσεις". Την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ο υφυπουργός Εργασίας την ενέταξε στη γενικότερη αντιμετώπιση του ασφαλιστικού συστήματος και υποσχέθηκε στους συνταξιούχους ότι θα θα συμμετάσχουν στη συζήτηση που θα γίνει για την Κοινωνική Ασφάλιση, στις αρχές του 1997.

Κατά τα άλλα ο Χρ. Πρωτόπαπας υποσχέθηκε ότι θα "κάνει ό,τι μπορεί".

Συνάντηση με ΔΗΚΚΙ

Προηγουμένως, το προεδρείο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλα,ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα υπερασπιστεί τα αιτήματά τους μέσα κι έξω από τη Βουλή.

Με τη σειρά τους οι συνταξιούχοι τον προειδοποίησαν ότι "το κάθε κόμμα θα το κρίνουμε ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσει στα προβλήματά μας".

  • Επιστολή διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στα φάρμακα έστειλε στην υπουργό Ανάπτυξης η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και περιχώρων. "Εμείς οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, που εργαστήκαμε δεκάδες χρόνια μέσα στις φάμπρικες και άλλα βαριά επαγγέλματα, έχουμε ανάγκη τα φάρμακα να είναι φτηνά", τονίζουν στην επιστολή και ζητούν "η κυβέρνηση θα σταματήσει την αχόρταγη όρεξη των φαρμακοβιομηχάνων να θησαυρίζουν σε βάρος του ελληνικού λαού". Οι συνταξιούχοι προειδοποιούν την κυβέρνηση, ότι τους ίδιους και τους εργαζόμενους "θα τους βρίσκει συνεχώς μπροστά της, σε συλλαλητήρια".
ΙΚΑ
"Ανθρακες" η ρύθμιση των χρεών

Μόνο ένας στους πέντε, και μάλιστα μικροοφειλέτης, "συγκινήθηκε" απ' τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, για τα χρέη των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Σε "άνθρακες" για το ΙΚΑ - το μεγαλύτερο και καταταλαιπωρημένο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας - αποδείχτηκε η χαριστική ρύθμιση των χρεών των οφειλετών προς το Ιδρυμα.

Οπως ανακοίνωσε χτες το Ιδρυμα μόλις 44.000 οφειλέτες - απ' τις 217.000 - "συγκινήθηκαν" απ' τη ρύθμιση - την πέμπτη κατά σειρά τα τελευταία χρόνια - της κυβέρνησης για να ζητήσουν τη διευθέτηση των χρεών τους. Δηλαδή ποσοστό 20% του συνόλου των οφειλετών.

Τα χρέη - και η εξέλιξή τους - φαίνονται στον Πίνακα. Φτάνουν στα 327,535 δισ. δραχμές και μαζί με τα πρόσθετα τέλη - κατά 120% - ξεπερνούν τα 710 δισ. δραχμές. Το Ιδρυμα ανακοίνωσε ότι τα ρυθμιζόμενα με τις αιτήσεις ποσά είναι τα εξής:

  • Κύρια οφειλή: 97 δισ. ή 28,8% της συνολικής οφειλής.
  • Πρόσθετα τέλη: 56,7 δισ. ή το 22% των οφειλόμενων πρόσθετων τελών.

Να σημειώσουμε ότι όταν προωθήθηκε η σχετική ρύθμιση το Λογιστήριο του Κράτους είχε υπολογίσει ότι με τη ρύθμιση αυτή - αν οι εργοδότες εξαντλούσαν τη φερεγγυότητά τους -τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχαναν 152 δισ. απ' αυτούς και άλλα 10 δισ. απ' τους δήμους.

Οι ανακοινώσεις που έκανε το Ιδρυμα δε σημαίνουν σε καμιά περίπτωση ότι "αύριο το πρωί" το ΙΚΑ θα έχει "στο χέρι" τα 153,7 δισ. Ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο προβλέπει τα εξής για τις ρυθμίσεις:

- Σε περίπτωση καταβολής των εισφορών εφάπαξ, τότε γίνεται έκπτωση 60% στα πρόσθετα τέλη.

- Με την καταβολή των χρεών σε δόσεις (κύρια εισφορά και πρόσθετα τέλη) γίνονται οι εξής εκπτώσεις στα πρόσθετα τέλη: Σε 12 ισόποσες δόσεις, έκπτωση 40% και σε 24 δόσεις, έκπτωση 25%.

Τέλος, προβλέπεται και καταβολή σε 36 δόσεις χωρίς καμία έκπτωση στα πρόσθετα τέλη. Οσοι επιλέξουν την καταβολή της οφειλής σε δόσεις θα πρέπει να προκαταβάλουν το 5% της κεφαλαιοποιούμενης συνολικής οφειλής καθώς και τις εισφορές από 1.5.1996 μέχρι την 31.10.1996.

Απ' τα στοιχεία του ΙΚΑ προκύπτει ότι εκείνοι που "συγκινήθηκαν" απ' τη χαριστική ρύθμιση της κυβέρνησης ήταν βασικά οι μικροοφειλέτες. Το 28,8% των οφειλετών, που ανακοίνωσε το Ιδρυμα και ζήτησε τη ρύθμιση των χρεών, σε επίπεδο ποσών αντιστοιχεί στο 21,6%, ενώ "τετρακόσιοι" μεγαλοοφειλέτες έχουν χρέη μεγαλύτερα των 100 δισ. δραχμών. Οι μεγαλοοφειλέτες, λοιπόν, με τα μεγάλα χρέη φαίνεται να έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης αναμένοντας, προφανώς, ακόμα πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Οπως φαίνεται στον Πίνακα, τα "μεγάλα άλματα" στα χρέη προς το ΙΚΑ τα κάνουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι δήμοι, οι δημοτικές επιχειρήσεις και οι εκδοτικές επιχειρήσεις. Ο ιδιωτικός τομέας γενικά παρουσιάζει "ένα άλμα" κατά 52,52%, τη στιγμή που ο δημόσιος τομέας παρουσιάζει μείωση κατά 11,7% και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας παρουσιάζει αύξηση των χρεών, μόλις, κατά 4,72%.

Η κυβέρνηση δεν προχώρησε μόνο στις χαριστικές ρυθμίσεις. Μετέβαλε τα ασφαλιστικά ταμεία σε υποζύγια της προεκλογικής της εκστρατείας. Ενώ είχε υποσχεθεί την κάλυψη απ' το κράτος των δαπανών για τη χορήγηση των επιδομάτων αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους, εν τούτοις, μέχρι στιγμής δεν έδωσε ούτε μία δραχμή στα ασφαλιστικά ταμεία. Το κόστος το επωμίστηκαν τα ταμεία από ίδιους πόρους.

Το ΤΕΒΕ

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας οι οφειλέτες προς το ΤΕΒΕ, οι οποίοι ζήτησαν ρύθμιση των χρεών του ανέρχονται στο 35% και σε επίπεδο ποσών αντιστοιχεί σε 20 δισ. έναντι 60 δισ. των συνολικών οφειλών των οφειλετών.

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Οι συνταξιούχοι επιμένουν στην επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ΗΑΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ