ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Οχτώβρη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Αρχίζουν αύριο οι εργασίες της

Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Με τον καθιερωμένο αγιασμό και την ορκωμοσία των βουλευτών αρχίζουν αύριο στις 11 το πρωί οι εργασίες της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 22 Σεπτέμβρη. Μία Βουλή η σύνθεση της οποίας για μία ακόμα φορά, ελέω εκλογικού νόμου, δεν ανταποκρίνεται στη θέληση του εκλογικού σώματος, αφού πάλι το πρώτο κόμμα αν και μειοψηφία στον λαό έχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Την Τρίτη θα εκλεγεί ο πρόεδρος της Βουλής. Οπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα προτείνει πάλι τον Απ. Κακλαμάνη.Την Τετάρτη θα εκλεγούν οι αντιπρόεδροι, κοσμήτορες και γραμματείς της Βουλής. Ενας από τους αντιπροέδρους θα είναι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη θα αρχίσει η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με ονομαστική ψηφοφορία, οπότε από την ερχόμενη βδομάδα θα ξεκινήσει εκ νέου η παραγωγή αντιλαϊκών νόμων στην κατεύθυνση της υλοποίησης του προγράμματος σύγκλισης.

Με αναβαθμισμένο ρόλο η ΚΟ του ΚΚΕ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα αξιοποιήσει τον αναβαθμισμένο ρόλο της τρίτης θέσης που κατέχει το Κόμμα στη Βουλή, θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις, θα βρεθεί δίπλα στους εργαζόμενους στους αγώνες τους ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου. Το ΚΚΕ με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα αναπτύξει πρωτοβουλίες στη Βουλή καταθέτοντας προτάσεις νόμου, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του κοινοβουλευτικού ελέγχου και ασκώντας ουσιαστική κριτική στα υπό συζήτηση νομοσχέδια, φέρνοντας πάντα στο επίκεντρο τα λαϊκά προβλήματα στα οποία τα υπόλοιπα κόμματα αναφέρονται, όταν αναφέρονται, μόνο για να αποκομίσουν κέρδη εντυπώσεων και όχι για να αναδείξουν τις πραγματικές τους αιτίες, δηλαδή τις εντολές που εκπορεύονται από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και το ΝΑΤΟ.

Αυτή την τακτική αναμένεται να ακολουθήσει η ΝΔ, όπως άλλωστε έχει κάνει στο παρελθόν όποτε ήταν αξιωματική αντιπολίτευση. Τα άλλα κόμματα αναμένεται να ασκήσουν "σκληρή" αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, αφήνοντας όμως επιμελώς στο απυρόβλητο τα πραγματικά προβλήματα, τις αιτίες που τα γεννούν και προτάσεις που θα δίνουν πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδο. Οι προτάσεις και οι θέσεις τους θα ανταποκρίνονται στη γνωστή προσήλωση αυτών των κομμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στους "θεσμούς".

Η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και τα εθνικά θέματα αναμένεται να κυριαρχήσουν στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Η πρώτη πάντως μεγάλη μάχη στη Βουλή θα δοθεί στη συζήτηση του προϋπολογισμού στο τέλος του χρόνου. Στο μεταξύ υπενθυμίζουμε ότι από την προηγούμενη περίοδο υπάρχουν ορισμένα νομοσχέδια σε εκκρεμότητα όπως η κύρωση της σύμβασης του οδικού άξονα Σταυρού - Ελευσίνας, που στους άμεσα ενδιαφερόμενους είναι και ο εκδότης του "Εθνους" Γ. Μπόμπολας, αφού με την ιδιότητα του εργολάβου μετέχει στην κοινοπραξία που θα αναλάβει την κατασκευή του έργου.

Οι αλλαγές στον κανονισμό

Η νέα Βουλή θα λειτουργήσει με τον κανονισμό που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Οι κυριότερες αλλαγές που γίνονται, είναι η επαναφορά της ώρας του πρωθυπουργού, η διεύρυνση της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων από δύο σε πέντε ημέρες της εβδομάδας και η δυνατότητα ψήφισης νομοσχεδίων χωρίς συζήτηση στην Ολομέλεια αν έχουν γίνει δεκτά στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ομόφωνα ή με πλειοψηφία 4/5. Οι "καινοτομίες" αυτές, αν και υποτίθεται ότι έγιναν για να "ζωντανέψει" ο κοινοβουλευτικός διάλογος, σε τίποτα δεν αλλάζουν την ουσία του ταξικού χαρακτήρα και της σημερινής Βουλής. Επιπλέον η δυνατότητα ψήφισης νομοσχεδίων χωρίς συζήτηση όχι μόνο δε θεωρείται θετική, αλλά μάλλον επικίνδυνη είναι και με προφανή σκοπιμότητα. Και η περίφημη "ώρα του πρωθυπουργού" κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία, αλληλοτροφοδοτούμενων μάλιστα ορισμένες φορές μεταξύ ερωτώμενου και ερωτώντος, εντυπώσεων, δεδομένου ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού να παραβρεθεί και να απαντήσει αυτοπροσώπως ή μέσω κάποιου εξουσιοδοτημένου από αυτόν, υπουργού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι κομμουνιστές και μέσα από τη Βουλή και δίπλα στους εργαζόμενους θα συνεχίσουν να πρωτοστατούν στην αντίσταση του λαού και να οργανώνουν την αντεπίθεση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, οικοδομώντας έτσι το αντιμονοπωλιακό - αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο πάλης.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Δικαιολογημένες ανησυχίες

Oπως κάθε φορά πριν τις αμερικανικές εκλογές, το Κυπριακό "είναι έτοιμο" προς... επίλυση. Ωστόσο, αυτή τη φορά, τα μηνύματα που φτάνουν από την Ουάσιγκτον, δημιουργούν τη βεβαιότητα πως η αμερικανική διπλωματία θα υπερβεί τις προεκλογικές πολιτικές σκοπιμότητες (αναζήτηση υποστήριξης από το ελληνοαμερικανικό λόμπι) και θα επιχειρήσει να επιβάλει "λύσεις" στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

H οικοδόμηση της Νέας Τάξης, "υποχρεώνει" την Ουάσιγκτον να θέτει τη σφραγίδα της στις διεθνείς εξελίξεις, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατό να διαιωνίζει τον κυρίαρχο ρόλο της στη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Το Κυπριακό, όλοι συμφωνούν, αποτελεί την άκρη του μπερδεμένου κουβαριού της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, και η "δυσλειτουργία" της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αποτελεί για την Ουάσιγκτον τη νέα πρόκληση μετά τη Βοσνία.

Η αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος, όπως έχει γίνει κατανοητό από την αμερικανική διπλωματία, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων ώστε να αποκατασταθεί εν τέλει η εύρυθμη λειτουργία της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Αποτέλεσμα αυτών των ρυθμίσεων θα είναι η εξασφάλιση από κάθε κίνδυνο των "οδών του πετρελαίου" από τον Βορά (πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες) και από την Ανατολή, μέσω του Αιγαίου.

Tο σενάριο, ως μια προσπάθεια εξασφάλισης της ηρεμίας στην περιοχή, μοιάζει ελκυστικό. Ομως, δεν πρόκειται για την εξασφάλιση της ειρήνης, αλλά για την παγίωση των αμερικανικών συμφερόντων και τη διαιώνιση της αμερικανικής κυριαρχίας και σε αυτή την πολύ σημαντική γωνία του πλανήτη. Επίσης, οι προτεινόμενες, από την αμερικανική διπλωματία, λύσεις υπονομεύουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα.

Πράγματι, οι πάγιες θέσεις της Ουάσιγκτον, όπως αυτές έχουν εκφραστεί δημόσια, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τις σκέψεις της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία ετοιμάζει το πλαίσιο των συμφωνιών για το Κυπριακό και το Αιγαίο. Οπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ αμφισβητούν το ελληνικό δικαίωμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Υιοθετούν τις τουρκικές αιτιάσεις για την ανάγκη αποσαφήνισης των συνθηκών και προωθούν την παραπομπή του θέματος της Ιμιας είτε στο Διεθνές Δικαστήριο είτε σε κάποιας άλλης μορφής διαιτησία. Προτείνουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κρατώντας ίσες αποστάσεις από τις δύο πλευρές, δηλαδή από τον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο, γεγονός που τελικά, στηρίζει τις αμφισβητήσεις της Αγκυρας επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Oσο για το Κυπριακό; Είναι φανερό πως η λύση που προωθεί η αμερικανική διπλωματία δεν αφορά την ουσία του προβλήματος, τη συνεχιζόμενη δηλαδή στρατιωτική κατοχή του Βόρειου τμήματος του Νησιού. Κάτι τέτοιο άλλωστε δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία, συνεπώς δεν "προσφέρεται" για την ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, άρα και για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της Ν/Α Πτέρυγας του ΝΑΤΟ που είναι και ο μείζον αμερικανικός στόχος. Η ευμενής συνεπώς υποδοχή που έτυχε αυτή η αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό από την ελληνική κυβέρνηση, μόνο ανησυχίες, απόλυτες δικαιολογημένες, σπέρνει σ' όσες δυνάμεις συνεχίζουν να επιδιώκουν τη δίκαιη λύση του προβλήματος, τη δημιουργία δηλαδή ενός κυπριακού κράτους ενιαίου, ανεξάρτητου και αποστρατικοποιημένου.

ΣΥΝ
Πλειοδοσία σε θεσμικές προτάσεις

Οι παραινέσεις προς τον πρωθυπουργό προκειμένου να συμβάλει στη διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος για την πορεία της Ελλάδας στην "αναγκαία" ΟΝΕ αλλά και το προσπέρασμα, διά της αναβολής, του διαλόγου της "κεντροαριστεράς" που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τη χτεσινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλου, στη συνεδρίαση της ΚΠΕ που ξεκίνησε χτες τις εργασίες στο Στάδια Ειρήνης και Φιλίας.

Αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Δουβλίνο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει την αναγνώριση των εθνικών συνόρων ως εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την αλληλεγγύη σε περίπτωση εισβολής. Επίσης ζήτησε τη μετάθεση της ημερομηνίας για το ενιαίο νόμισμα ή τη χαλάρωση των κριτηρίων, καθώς και την προσθήκη ειδικού κεφαλαίου για την απασχόληση με στόχο την πλήρη απασχόληση. Και κατέληξε λέγοντας πως η χώρα χρειάζεται "εναλλακτική πολιτική για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, όπου η αναγκαία νομισματική ενοποίηση θα στηρίζεται σε μια πορεία πραγματικής οικονομικής σύγκλισης".

Σε μια εμφανή προσπάθεια συγκερασμού των απόψεων που διατυπώθηκαν στο εσωτερικό του ΣΥΝ, μετά την πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ για διάλογο της "κεντροαριστεράς", ο Ν. Κωνσταντόπουλος προσπέρασε το θέμα αφήνοντας ανοιχτά παράθυρα. Αν και μίλησε για έλλειψη σοβαρότητας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει "στη διαμόρφωση θεσμών που να επιτρέπουν την εφαρμογή νέων πολιτικών". Κάνοντας σειρά προτάσεων αποκλειστικά θεσμικού χαρακτήρα, ζήτησε αναβάθμιση του ρόλου της Βουλής, αλλαγές στη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου, διακομματική εποπτεία των πόρων του Πακέτου Ντελόρ και άλλα. Κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αυτή τη θεσμική αναβάθμιση, οπότε "θα αρχίσουν να διαμορφώνονται διαφορετικοί όροι". Στελέχη του ΣΥΝ επισήμαιναν χτες ότι ο διάλογος για την "κεντροαριστερά" είναι ένας σκόπελος που πρέπει να αποφευχτεί για την ώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ